دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 بهمن 1400 - 12:00
حرمت بانوان در کشورهای مدعی حقوق بشر چگونه ملاحظه می‌شود؟

ساختار بنیادی اهانت به زنان در غرب/ لیبرالیسم، خشونت و قتل را برای بانوان به ارمغان آورده‌ است

به شهادت آمار و اطلاعات مستند، کشورهای غربی علیرغم ادعای استقرار نظام مردم‌سالار بر پایه احترام به حقوق انسان‌ها از سیاه‌ترین پرونده‌ها در خصوص ظلم و خشونت علیه زنان برخوردارند.
کد خبر : 636670
خشونت علیه زنان

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، آبان ماه سال جاری ده‌ها هزار فرانسوی به خیابان‌های شهرهای مختلف این کشور مدعی دموکراسی و حقوق بشر رفتند تا اعتراض خود را علیه تضییع حقوق زنان در آستانه روز جهانی منع خشونت علیه زنان (۲۵ نوامبر) فریاد بزنند. تعداد تظاهرکنندگان در پاریس به ۵۰ هزار نفر می‌رسید.


شکی نیست که اعمال خشونت‌آمیز علیه انسان‌ها در تمام ادوار تاریخ با شدت و ضعف وجود داشته است. اما زنان و دختران به دلیل برخورداری از روحی لیطف در مقابل خشونت آسیب‌پذیرتر هستند.


گفتنی است که برای نخستین بار در سال ۱۹۹۳ بود که جامعه بین‎‌المللی حقوق بشر رسماً خشونت علیه زنان حتی در زندگی خصوصی خانواده‌ها، را به‌عنوان یکی از موارد نقض بنیادین حقوق بشر به رسمیت شناخت. در خلال همان سال، در جریان برگزاری اجلاس جهانی حقوق بشر در پایتخت اتریش، حقوق زنان و دختران به‌عنوان جزء لاینفکِ حقوق بشر اعلام شد و خشونت جنسی و همه اشکال آزار و بهره‌‎کشی جسمی، جنسی و روانی ناشی از تبعیض، تعصب فرهنگی و قاچاق بین‌‎المللی زنان، مغایر با کرامت و حرمت انسان شناخته شد.


زنان معترض فرانسوی دست به تظاهرات زدند
اعتراض به خشونت علیه زنان در فرانسه


فرانسه نیاز به هزاران خانه امن برای زنان فراری دارد


اما نه روز جهانی خشونت علیه زنان و نه قطعنامه‌های جامعه بین‌المللی حقوق بشر در سال ۱۹۹۳ نتوانستند دردی از تبعیض سازمان‌یافته و خشونت رو به افزایش علیه زنان و دختران در جوامع غربی مداوا کنند.


اوضاع زنان در فرانسه به نظر می‌رسد خیلی وحشتناک‌تر از بقیه سرزمین‌های غربی باشد. در تظاهرات آبان ماه سال جاری مردم از امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه خواسته بودند که بودجه مقابله با خشونت علیه زنان را از ۳۶۰ میلیون دلار به یک میلیارد دلار افزایش دهد.



از قرن نوزدهم میلادی به بعد که جو حاکم بر کشورهای غربی ازجمله همین فرانسه به سمت سکولاریسم و اومانیسم پیش رفت، به‌تدریج خشونت علیه زنان بیشتر شد



این میزان سرمایه در برخی از نقاط جهان به‌اندازه بودجه عمرانی سالانه یک کشور است. در فرانسه ۴۰ درصد زنان که براثر خشونت زوج‌های خود از منازلشان فرار کرده‌اند بی‌سرپناه هستند. وحشتناک است اگر بدانیم که این کشور بیش از مدرسه نیازمند خانه امن برای پناه دادن به زنان و دخترانی است که به دلیل اذیت و آزار خانگی گریخته‌اند.


وضعیت آلمان در این زمینه اگرچه از فرانسه خیلی بهتر است اما به‌هرحال مشخص‌شده که از هر ۱۰ زن که مورد اذیت و آزار قرار می‌گیرند یکی از آن‌ها هیچ کمکی دریافت نمی‌کند.


تابه‌حال دست‌کم پنج قطعنامه ویژه درزمینهٔ رعایت برابری حقوق زن و مرد از سوی نهادهای بین‌المللی ازجمله شورای امنیت سازمان ملل (قطعنامه ۱۲۶۱ سال ۱۹۹۹، قطعنامه ۱۲۶۵ سال ۱۹۹۹، قطعنامه ۱۲۹۶ سال ۲۰۰۰، قطعنامه ۱۳۱۴ سال ۲۰۰۰، و قطعنامه ۱۳۲۵ سال ۲۰۰۰) مصوب شده اما هیچ‌کدام نتوانسته‌اند روند فزاینده تضییع حقوق زنان و خشونت علیه آنان در غرب را بکاهد.


بعلاوه مواد یک و دو اعلامیه جهانی حقوق بشر تأکید می‌کند که تمام افراد بشر آزاد به دنیا می‌آیند و ازلحاظ حیثیت و حقوق باهم برابرند و از کلیه‌ی آزادی‌ها و حقوق اعلام‌شده بهره‌مند هستند. ماده سه هر دو میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و میثاق‌ بین‌المللی حقوق اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی نیز بر تساوی حقوق زن و مرد تأکید کرده است. اما همان‌گونه که گفته شد هیچ‌یک از این اعلامیه‌ها و قطعنامه‌ها در عمل به زنان جوامع غربی کمک نکرده‌اند تا از برابری با مردان برخوردار شوند.


هنوز هم در اروپا و آمریکا زنان حقوق و مزایای کمتری نسبت به مردان در قبال انجام کار یکسان دریافت می‌کنند.


در سال گذشته ۴۰۰ هزار مورد خشونت خانگی علیه زنان در فرانسه گزارش‌شد که ازنظر تعداد واقعاً وحشتناک و از بابت میزان آسیب واردشده هم در نوع خود کم‌نظیر است.


بدرفتاری با زنان چه در منزل و چه در محیط کار و خیابان آن‌قدر فجیع است که امانوئل ماکرون توانست با استفاده از آن و قول کاهش میزان آن درصد قابل‌توجهی رأی در انتخابات ریاست جمهوری را به خود اختصاص دهد اما پس از پیروزی در انتخابات خود را در مقابل یک مشکل ریشه‌ای دید که قادر به غلبه بر آن نبود.




بیشتر بخوانید:


اعتراف تلخ سناتور آمریکایی: زمان خدمت در ارتش مورد تجاوز قرار گرفته‌ام


مقام سابق اطلاعاتی آمریکا: لپ‌تاپ‌های داعش مملو از فیلم‌های مستهجن است


پرونده قطور رسوایی جنسی مقامات آمریکایی؛ پرچم سیاستمداران فاسد آمریکا بالاست! /ماجرای فساد اخلاقی فرماندار نیویورک و شرکا




حتی پلیس فرانسه در طرحی عجیب اقدام به زدن دستبند الکترونیکی به افراد باسابقه خشونت علیه زنان کرد تا از میزان این اقدامات زن ستیزانه کم شود اما این اقدام هم تأثیر چندانی نداشت.


شواهد نشان می‌دهند که خیابان‌های شهرهای بزرگ فرانسه برای زنان امن نیستند. درصد قابل‌توجهی از زنان در این کشور مورد توهین لفظی قرار می‌گیرند. بسیاری از زنان گفته‌اند که مردانی که باعث آزار آن‌ها می‌شوند را قبلاً دیده‌اند یعنی اینکه این افراد یا همکار آن‌ها هستند یا هم‌مسیر دائمی آن‌ها. منظور این است که این اذیت و آزار زنان آن‌قدر عادی شده که متعرضان از تعقیب قانونی هراسی ندارند زیرا جدیتی در تنبیه متعرضان مشاهده نکرده‌اند.


به عقیده بسیاری از تحلیلگران علوم اجتماعی و روان‌شناختی از قرن ۱۹ به بعد که جو حاکم بر کشورهای غربی ازجمله همین فرانسه به سمت سکولاریسم و اومانیسم پیش رفت، به‌تدریج خشونت علیه زنان بیشتر شد. یعنی اینکه تضعیف ارزش‌های دینی جامعه غرب را از خویشتن‌داری و تذهیب نفس دور کرد.


بر اساس یک تحقیق میدانی هر سه روز یک‌بار یک زن در فرانسه براثر فشار و آزار جسمی همسر و شریک زندگی فعلی یا قبلی خود می‌میرد. ۱۰۲ مورد زن کشی در سال ۲۰۲۰ و اندکی بیشتر از آن در سال ۲۰۱۹ در فرانسه به ثبت رسیده است. متأسفانه با شیوع ویروس کرونا و قرنطینه سراسری آمار خشونت علیه زنان و دختران هم روند صعودی داشته است.



از نگاه قرآن کریم زن می‌تواند به کمک توانایی‌هایش، انسانی توانا و مفید برای خود، خانواده و اجتماع باشد



اوضاع زنان در ایالات‌متحده هم دست‌کمی از فرانسه ندارد. پژوهشگران این کشور پی برده‌اند که تعرض فیزیکی به زنان آمریکایی بسیار شایع است. ۵۲ درصد پاسخگویان زن به یک نظرسنجی اظهار داشته‌اند که در دوران کودکی یا بزرگ‌سالی مورد تعرض فیزیکی قرار گرفته‌اند؛ حدود دو درصد گفته‌اند که طی ۱۲ ماه گذشته (منتهی به این پژوهش) مورد تعرض قرار گرفته‌اند. بر اساس این برآوردها، تقریباً سالانه حدود دو میلیون زن آمریکایی مورد تعرض فیزیکی قرار می‌گیرند. بر اساس برآوردهای این پژوهش، زنان قربانی تعرض فیزیکی به‌طور میانگین سالانه سه بار مورد تعرض قرار می‌گیرند.


خشونت علیه زنان با قانون‌گذاری کم می‌شود؟


خالی شدن جوامع بشری از اعتقادات دینی منشأ بسیاری از تظلمات در حق زنان


نتایج این پژوهش بر این نکته تأکید می‌کند که زنان در ایالات‌متحده بیش از همه مورد تجاوز نزدیکان، خویشاوندان، دوستان و همسایگان خود قرار می‌گیرند. ۷۶ درصد زنان از سن ۱۸ سالگی مورد تعرض جسمی در خانه قرار گرفته‌اند؛ ۱۷ درصد از سوی یک فرد آشنا مانند دوست، همسایـه یـا همکار مـورد تعرض قـرار گرفته‌انـد و ۹ درصد نیـز قربانیِ تجاوزِ سـایر خویشاوندان بوده‌اند.


وقوع این اتفاقات تلخ و وحشتناک در دنیای غرب به‌ویژه آمریکا و فرانسه در حالی است که واشنگتن و پاریس از منتقدان سرسخت جایگاه زن در جهان اسلام به‌خصوص جمهوری اسلامی ایران هستند و هرازگاهی با زیر سؤال بردن الزامات دینی و هنجارهای فرهنگی و سنتی ایران تلاش می‌کنند حس خودکم‌بینی و عقب‌ماندگی را به پیکر جوامع اسلامی تلقین کنند.


بسیاری از کارشناسان علوم اجتماعی معتقدند که بهترین راهکار مقابله با هرگونه خشونت علیه زنان و ضایع کردن حق نیمی از جامعه بشری روی آوردن به تعالیم ادیان الهی ازجمله دین مبین اسلام است که توصیه‌های زیادی درزمینهٔ فرهنگ‌سازی برای برخورداری از جامعه‌ای سالم و پویا در خود دارد.


لازم به تاکید است که بانوان در جامعه اسلامی با آگاهی کامل از شخصیت والای خویش و با علم به مسائل ضروری زندگی در بعد معنوی و مادی و با شناخت دنیا و فرهنگ خود، توانسته‌اند نقش اساسی در جامعه بر عهده بگیرند. از نگاه قرآن کریم زن موجودی است که می‌تواند به کمک توانایی‌هایش، انسانی توانا و مفید برای خود، خانواده و اجتماع باشد.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب