انتقال «سالک» از طریق نیش پشهخاکی/ درمان زخم سالک سخت و طولانیمدت است
آمیتیس رمضانی در گفتوگو با خبرنگار بهداشتو درمان گروه جامعه خبرگزاری آنا، در خصوص بیماری سالک که مواردی از آن در اطرف تهران مشاهده شده است گفت: عامل این بیماری جزء انگلها است و پشه خاکی در انتقال این بیماری به انسان نقش دارد. این بیماری در مناطقی دیده میشود که شرایط برای زندگی پشه خاکی فراهم باشد.
وی با اشاره به اینکه بیماری از طریق نیش پشه آلوده به انگل منتقل میشود ادامه داد: وقتی پشه آلوده فردی را نیش بزند و انگل را در آن محل تلقیح کند، در همان محلی که انگل را تلقیح کرده ضایعه جلدی به وجود میآید که یک حالت زخم دارد. محل نیش زده شده یک مقدار حالت تخریب پیدا میکند و ممکن است باعث آسیب شدید به قسمتی که ضایعه ایجاد شده شود، که در جاهایی مثل صورت میتواند خیلی اذیتکننده باشد.
فوق تخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اینکه اگر زخم سالک درمان نشود ممکن است بهبود پیدا نکند افزود: حتی وقتی روند درمان هم در پیش گرفته شود این زخم بهراحتی بهبود پیدا نمیکند؛ زیرا درمان خوبی برای این بیماری نداریم یعنی داروهای موجود نمیتواند بهطور کامل این ضایعه را برطرف کند. مطالعات زیادی در دنیا (نظیر کشورهای آمریکای جنوبی که این بیماری در آنجا زیاد است) و کشور خودمان در مورد این بیماری انجام شده است، اما هنوز ما درمان مناسبی برای آن نداریم.
بیشتر بخوانید:
مشاهده افراد مبتلا به «سالک» در اطراف تهران/ فرد مبتلا باید یک ماه تحت درمان قرار گیرد
رمضانی در خصوص روش تشخیص قطعی این انگل عنوان کرد: این انگل جزء تکیاختهها است و ما به آن دیشمانیا میگوییم که توسط نمونهبرداری که از خود ضایعه انجام میشود قابل تشخیص قطعی است.
وی با اشاره به اینکه این بیماری در شهرهای مختلف و حواشی تهران وجود دارد ادامه داد: از آنجا که منبع اصلی این بیماری موش صحرایی است و از طریق ارتباط پشه کوهی ماده با آن و گزیدگی انسان ایجاد میشود در مناطقی که موش صحرایی وجود داشته باشد و پشه خاکی نباشد قابلیت انتقال به انسان ندارد. بنابراین مسئله اصلی این بیماری پشه ناقل است که اگر وجود داشته باشد میتواند باعث انتقال بیماری به انسان شود.
فوق تخصص بیماریهای عفونی در خصوص واگیردار بودن سالک گفت: این بیماری انگلی واگیردار نیست. اما پشه دوباره میتواند همین جای زخم فرد بیمار را نیش بزند و آلوده شود در غیر این صورت اصلاً مسری نیست. بعد از اینکه پشه آن محل را نیش زد، یک جوشمانند و التهاب کوچکی در محل ظاهر میشود و بعد از چند روز زخمی میشود، مرتب بزرگتر و پرخونتر میشود، بعد لبههای زخم برجسته میشود و این پروسه ممکن است ۴ تا ۶ ماه تا بهبودی کامل طول بکشد.
رمضانی در مورد پروسه بهبودی این بیماری افزود: درمان این زخم طولانی و زمانبر است و سریع خوب نمیشود. در بعضی از افراد هم با وجود اینکه اقدامات درمانی و حتی تزریقهای داخل ضایعه داریم این درمانها خیلی مؤثر نیست. در بعضی مواقع چون یک زخم باز است ممکن است عفونی شود و یک عفونت یا یک قارچ هم به آن اضافه شود که وضعیت زخم را وخیمتر میکند. البته درصدی از افراد به خودی خود بهبود پیدا میکنند ولی در درصدی از افراد هم حتی با وجود درمان کردن، این ضایعه باقی میماند.
وی همچنین با بیان اینکه پشه خاکی با سایر پشهها متفاوت است عنوان کرد: این پشه در مکانهای تاریک و مرطوب و سرد و سایهدار زندگی و در طول شب شروع به فعالیت میکند.
فوق تخصص عفونی در خصوص نوع داروهای سالک ادامه داد: یکی از داروهای مصرفی آمفوتریسین است که نوع B آن را در درمان قارچ سیاه هم استفاده میشود.
انتهای پیام/۴۱۶۱/پ
انتهای پیام/