رسوایی تاریخی آمریکا در عینالاسد/ چرا واشنگتن آمار «ضربه ملایم مغزی» سپاه را پنهان کرد؟
گروه جهان خبرگزاری آنا- محمد جعفری؛ ساعات اولیه بامداد سیزدهم دیماه ۱۳۹۸ بود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا دستور حمله به خودروی حامل سردار شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس سپاه را به ژنرال کنث مککنزی، فرمانده برکنار شده نیروهای آمریکایی در غرب و جنوب آسیا موسوم به سنتکام صادر کرد تا مککنزی یکی از تهاجمیترین پهپادهای ارتش آمریکا را مأمور ترور سردار سلیمانی کند. این حمله که در نزدیکی فرودگاه بغداد رخ داد به شهادت سردار و تنی چند از همراهانش انجامید.
پنج روز بعد در بامداد روز هجدهم دیماه یگان موشکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با شلیک ۱۱ موشک بالستیک پایگاه آمریکاییها در عینالاسد را هدف قرار داد. گفته شده که برخی از مقامات عراقی توسط ایران از این حمله مطلع شده بودند و دقایقی قبل از حمله به اشغالگران مستقر در عین الاسد خبر داده بودند.
فرار مقامات ارشد آمریکا از اطلاعرسانی شفاف در خصوص تلفات حمله ایران به عینالاسد
در اولین واکنشها پس از حمله ایران به عینالاسد، برخی از مقامات ارشد آمریکا ازجمله دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق، مایک پمپئو وزیر امور خارجه سابق و مارک اسپر وزیر دفاع سابق آمریکا ادعا کردند که حمله موشکی آسیبی به نیروهای آمریکایی نرسانده است.
علیرغم اینکه منابع عراقی از کشته و زخمی شدن بیش از یکصد سرباز آمریکایی براثر حمله موشکی ایران خبر میدادند ائتلاف بینالمللی بهاصطلاح ضد داعش تحت رهبری آمریکا با حدود یک هفته تأخیر در روز ۲۶ دی گفت که در حمله موشکی ایران ۱۱ نظامی آمریکایی آسیب دیدهاند. یک روز بعد هم سخنگوی ائتلاف اعلام کرد که ۱۱ نظامی آمریکایی براثر موج انفجار موشکهای ایرانی آسیب مغزی دیدهاند.
البته یکی از خبرنگاران شبکه خبری آمریکایی سی.ان.ان در همان روزهای ابتدایی پس از حمله فیلمی از تخریب گسترده پایگاه عینالاسد منتشر کرد و این سؤال را مطرح کرد که مگر ممکن است بااینهمه خرابی حتی یک نفر هم جان خود را از دست نداده باشد.
اگر هشدار حمله از سوی ایران به عراق داده نشده بود تلفات و خسارات آمریکاییها خیلی بیشتر از این میشد
خبرنگار سی.ان.ان ادامه داد که از حدود ساعت ۱۱ شب یعنی حدود دو ساعت قبل از حمله موشکی ایران به دلیل هشداری که منبع آن کاملاً مشخص نشده بود سربازان به در سنگرهای زیرزمینی پناه گرفته بودند.
علاوه بر این، واشنگتنپست از قول یک نظامی آمریکایی حاضر در عینالاسد نوشت دو سرباز بر اثر شدت موج انفجار از برجک دیدبانی به زمین پرت شدهاند و شمار زیادی از سربازان هم براثر همان موج انفجار یا هراس بیشازحد هوشیاری خود را تا مدتی از دست داده بودند.
لازم به ذکر است پس از هر انفجار امواجی ایجاد میشود که به آن امواج ثانویه میگویند. این امواج وقتی به جسمی برسند دورتادور آن را احاطه کرده و به آن فشار بسیار زیادی وارد میکنند.
بیشتر بخوانید:
پایگاه عین الاسد هدف حمله راکتی قرار گرفت
تخریبی که موج انفجار ایجاد میکند با تخریب گلوله مستقیم یا ترکش گلوله توپ یا خمپاره یا بمب فرق میکند. موج انفجار بهمراتب مخربتر است زیرا با پنهان شدن افراد پشت چندین گونی پر از شن یا هر مانع محکم دیگری میتوان از گزند ترکش در امان ماند اما موج انفجار همانگونه که گفته شد محیط سنگر را دور میزند و از هر روزنهای که بتواند وارد میشود تا آسیب بیشتری به افراد و اجسام بزند. هرچقدر انفجار قویتر باشد موج آن نیز مخربتر است.
وقتی به مسئله هشدار قبل از حمله توسط ایران به عراق بازمیگردیم یک موضوع به ذهن میرسد که خوب مگر ایران نمیخواست از اشغالگران و قاتلان شهید سلیمانی انتقام بگیرد پس چرا هشدار داد؟ به نظر میرسد که نیروهای ایرانی با زیرکی خاصی آن حمله را ترتیب داده بودند. نظامیان ایران تجربه هشت سال دفاع علیه دشمن بعثی را در پرونده خود داشتند. میدانستند که بیشترین تلفات هر حمله معمولاً سربازان، درجهداران یا افسران جزء هستند و بهندرت فرماندهان در حملات آسیب میبینند. بنابراین هشدار حمله میتوانست هم تلفات مستقیم نظامیان جزء را کاهش دهد و هم از بابت تبلیغاتی هم برای کشوری مثل ایران که مردم ایالاتمتحده را تحت ظلم و ستم دولت آمریکا میداند خیلی خوب میشد. بسیاری از سربازان حاضر در عینالاسد سیاهپوست یا از دیگر رنگینپوستان آمریکایی بودند.
از سوی دیگر موج انفجار موشک بالستیک با آن حجم از مهمات میتوانست بدترین آسیب مغزی را به حاضران در عینالاسد حتی آنهایی که در سنگرهای زیرزمینی پنهانشده بودند وارد کند.
«روبین رایت»، خبرنگار مجله آمریکایی نیویورکر که به عینالاسد سفر کرده بهتازگی در مقالهای از سفر خود به این پایگاه نظامی از قول سرهنگ دوم "استیسی کولمن" فرمانده پایگاه عینالاسد نوشت که "از سال ۱۹۵۳ تا آن زمان هیچ سرباز آمریکایی در حمله هوایی کشته نشده بود. ما این انتظار را داشتیم که از این حمله جان سالم به در نبریم. همه سربازان من نگران بودند و با یکدیگر خداحافظی میکردند".
کولمن به رایت گفته بود که از چند ساعت قبل از حمله موشکی به عینالاسد تحرکات موشکی در غرب ایران رصد شده بودند به این معنی که آمریکاییها متوجه تحرکات ایران شده بودند اما از ساعت دقیق و اهداف حمله اطلاعی در دست نداشتند ولی بههرحال نتوانستند که موشکهای ایران را رهگیری و نابود کنند.
مهمترین موضوعی که مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی به آن اشاره کرد آسیبپذیرتر شدن نیروهای آمریکایی پس از حمله ایران به عینالاسد و اجبار واشنگتن بر تغییر راهبرد در منطقه بود
همین اعتراف فرمانده آمریکایی کافی است که به ناتوانی سیستم پدافندی نیروهای ایالاتمتحده پی ببریم که با توجه به آگاهی از تحرکات ایران و نیز هشدار قبل از حمله هم نتوانستند آن را خنثی کنند.
طولی نکشید که کاخ سفید برای اطلاعرسانی شفاف در خصوص تلفات احتمالی حمله به عینالاسد زیر فشار منتقدان ازجمله "کریس مورفی" سناتور دموکرات قرار گرفت و درنهایت مجبور شد که از طریق رسانهای همسو اطلاعات بیشتری در اختیار مردم قرار دهد. سی.ان.ان نوشت که آمریکا در تخمین اولیه تلفات و خسارات اشتباه کرده است.
حمله موشکی ایران به عینالاسد آمریکا را مجبور به تغییر استراتژی منطقهای کرده است
بعدازاین اعتراف بهاشتباه تخمین اولیه بود که برخی از اندیشکدههای آمریکایی ازجمله "مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی" نیز شروع به افشاگری درباره تلفات نیروهای آمریکایی در عینالاسد کردند. مهمترین موضوعی که مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی به آن اشاره کرده آسیبپذیرتر شدن نیروهای آمریکایی پس از حمله ایران و اجبار واشنگتن بر تغییر راهبرد در منطقه بود.
پنتاگون آمار مصدومان حمله را از ۱۱ نفر شروع کرد و بعداً آن را به ۳۴ نفر رساند تا اینکه در اوایل بهمنماه ۱۳۹۸ وزارت دفاع آمریکا از آسیب مغزی دستکم ۵۰ سرباز خود در عین الاسد خبر داد که ۱۸ نفرشان برای رسیدگی بیشتر به آلمان اعزام شده بودند. بعدها بازهم این آمار افزایش یافت و تا ۶۴ نفر هم اعلام شد
بیشتر بخوانید:
منابع میدانی خبر دادند؛ تحرکات مشکوک آمریکاییها در پایگاه عین الاسد
آمریکا سربازانش را به «عینالاسد» اعزام کرد
پسازآن موسسه خبری انگلیسی رویترز از قول یک مقام آمریکایی تعداد مصدومان را یکصد نفر اعلام کرد تا اینکه پنتاگون وارد عمل شد و آمار ۱۱۰ سرباز مصدوم براثر حمله موشکی اعلام شد.
در آستانه نزدیک شدن به دومین سالگرد حمله موشکی ایران به عینالاسد بود که بازهم اطلاعاتی در خصوص ناگفتههای این حمله افشا شد و مشخص شد که اگر هشدار حمله از سوی ایران به عراق داده نشده بود تلفات و خسارات آمریکاییها خیلی بیشتر از این میشد. وبسایت روزنامه یو.اس.ای.تودی نیز نوشت حتی بسیاری از فرماندهان ارتش آمریکا هم از بلایی که بر سر نظامیان این کشور در عینالاسد آمده بود خبر نداشتند.
*سید حامد رحمتی
انتهای پیام/۴۱۵۵/پ
انتهای پیام/