تلاش مؤسسات برای فروش مدرک در مقاطع مختلف/ طباطبایی: مردم فریب نخورند امکان جعل مدرک دانشگاه آزاد اسلامی وجود ندارد
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا - پروین طالبیان؛ مدرک فروشی، نوعی از کلاهبرداری است که فقط با برخورد قضایی برطرف نمیشود بلکه از آن طرف متقاضیان دریافت مدرک باید هشیار باشند چراکه همواره از طرق مختلف عدهای این ادعا را دارند که با دریافت پولهای هنگفت مدرک میفروشند.
در این سالها برای کوتاه شدن دست مدرک فروشان سامانهای از سوی وزارت علوم ایجاد شده که همه مدارک تحصیلی در این سامانه بارگذاری میشود و مدارک ارائه شده برای دریافت شغل یا تحصیل در مدارج بالاتر قابل استعلام در این سامانه هستند.
برای دستیابی به مدرک فروشان کافی است که جستجوی سادهای در وب سایتها صورت گیرد یا اینکه به میدان انقلاب تهران که بهصورت علنی مدرک فروشی را تبلیغ میکنند بروید. این افراد با دریافت مبالغ هنگفت چند میلیونی تا چند صد میلیونی وعده ارائه مدرک دانشگاهی را مطرح میکنند.
سالهاست که کارشناسان و مسئولان از عوارض مدرکگرایی در جامعه صحبت میکنند و میگویند که به دنبال عناوین دکتر و مهندس نباشید. بارها و بارها خبرها و گزارشهایی در ارتباط با آسیب مدرکگرایی و تجاری شدن نهاد علم در کشور منتشر شده با این حال در سالهای اخیر با پدیده مدرک فروشی مواجه بوده ایم البته رواج این رویکرد در مقطع دکتری و در رشته پزشکی، زنگ خطری برای نظام آموزش عالی، نظام سلامت و جامعه محسوب میشود، لذا آسیبشناسی آن برای ارائه راهکار در راستای جلوگیری و مسدودسازی دائمی ضرورت دارد.
یکی از روسای دانشگاههای بزرگ که اتفاقاً با مدرک فروشی مواجه بوده است میگوید: «مدرک جعلی صادر شده از سوی دانشگاهی که مسئولیت دارم، با نام و امضای بنده نیز در آن مشاهده کردهام، امضایی که از من در این مدرک وجود داشت با امضای بنده تفاوت داشت که باعث تعجبم شد.»
وی که نخواسته نامش عنوان شود، تاکید میکند: «دانشجویان نباید فریب بخورند چراکه وجود امضای جعلی در مدارک تحصیلی قابل شناسایی است.» وی معتقد است: «مدرک فروشان امضای همه روسای دانشگاهها را ندارند که بدانند هر یک چگونه امضا میکنند بنابراین در اقدامی ناشیانه حتی امضاهای متفاوت جعل میکنند. در صورتی که شناسایی این مدارک به راحتی قابل انجام است.»
بیشتر بخوانید:
- جزئیات دستگیری ۵ باند جعل مدارک تحصیلی دانشگاه آزاد/ فروش مدرک به مدیران رده بالا و میانی کشور
- فروش مدارک تحصیلی جعلی با قیمتهای میلیونی
- بازار فروش مدرک تحصیلی پا به تلگرام هم گذاشت!/ دیپلم بدون امتحان، مهندسی ۱۵ میلیون تومان!
فروش و خرید مدرک تحصیلی جرم است
در این میان وزارت علوم دست به تمهیداتی مثل صحتسنجی و استعلام مدرک زده، بااینحال فروشندگان مدرک نهتنها در صفحات اینستاگرامی بلکه در سایتهای اینترنتی میگویند مدرک را با امکان استعلام گرفتن و تشکیل پرونده در دانشگاه میفروشند. حتی در دانشگاه آزاد اسلامی برای امکان ترجمه رسمی نیازمند اخذ ریزنمرات خاص قابل ترجمه از مرکز هستید. بنابراین کار بهواقع سخت است. اما به نظر میرسد همچنان، روشهای دور زدن این کارها وجود دارد.
از سوی پلیس فتا نیز بارها در این باره گوشزد شده است تا کاربران بدانند این آگهیها در رابطه با فروش مدرک با استعلام، دروغ است و مدارکی که ارائه میشود، جعلی است. افرادی با سوءاستفاده از بلندپروازی برخی از مردم و با دریافت مبالغی، در قالب عناوینی ازجمله «کارشناسی آسان»، «مدرک دانشگاهی بدون حضور در کلاس»، «مدرک دانشگاهی از دانشگاههای معتبر خارج یا داخل کشور»، «دریافت مدرک تحصیلی دانشگاهی معتبر همراه با استعلام» اقدام به فروش مدارک تحصیلی میکنند.
در حالی که مدارک رسمی را فقط سازمانهای مرتبط و معتبر با توجه به قوانین کشور صادر میکنند. افرادی که در فضای مجازی اقدام به فروش مدارک جعلی میکنند و افرادی که این مدارک جعلی را خریداری کرده و درجایی ارائه میدهند، مجرم شناخته میشوند و پلیس با این افراد برخورد میکند، جرم این تخلف، حبس از یک تا ۳ سال است.
جعل مدرک در دانشگاه آزاد اسلامی امکانپذیر نیست
فاطمه طباطبایی سرپرست مرکز سنجش، پذیرش و فارغالتحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی درباره مدرک فروشی به خبرنگار آنا میگوید: «در دانشگاه آزاد اسلامی فرآیندی وجود دارد که شامل جذب دانشجو، ادامه تحصیل و نهایتاً فارغالتحصیلی است دانشجویی که این فرآیند را طی نکند نمیتواند فارغالتحصیل شود.»
وی با اشاره به فرآیند جذب دانشجو ادامه میدهد: «سنجش دانشجویان از دو طریق باآزمون و بدون آزمون صورت میگیرد، بر اساس هر یک از دو مدل که پذیرش انجام شود، برای دانشجویان سند پذیرش صادر میشود که در مرکز سنجش، پذیرش و فارغالتحصیلی وجود دارد.»
سرپرست مرکز سنجش، پذیرش و فارغالتحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی بیان میکند: «در ادامه دانشجویان در واحدها ثبتنام میکنند و به ادامه تحصیل میپردازند، بر این اساس تمام فرآیند ادامه تحصیل از آموزش و پژوهش نیز در واحدها ثبت میشود.»
طباطبایی ادامه میدهد: «با پایان فرآیند تحصیل، مدارک خام به تعداد مشخص و دارای کد مشخص به واحدها ارسال میشود تا مراحل اولیه فارغالتحصیلی دانشجویان انجام شود، پس از کنترل مراحل آموزشی و پژوهشی طی شده و تأیید مسئولان مربوطه، مدرک اولیه به اداره فارغالتحصیلان واحدها ارائه میشود و سپس این مدارک به اداره کل فارغالتحصیلان در سازمان مرکزی ارسال میشود، در این اداره کل کنترلهای دوباره از سند پذیرش تا سوابق آموزشی و پژوهشی انجام و مدرک نهایی صادر میشود.
وی امکان جعل در مدارک فارغالتحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی را منتفی میداند و میگوید: «در مدارک فارغالتحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی المانها و کدهایی وجود دارد که به هیچ وجه قابل جعل نیست.»
سرپرست مرکز سنجش، پذیرش و فارغالتحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی از وجود خودکنترلی در دانشگاه آزاد اسلامی خبر میدهد و عنوان میکند: «مدتی است که حسابرسی مدرک فارغالتحصیلی در دانشگاه آزاد اسلامی انجام میشود و هر ساله تعداد فارغالتحصیلان و مدارک صادر شده کنترل میشود با این وجود امکان خروج مدرک از سیستم دانشگاه آزاد اسلامی بهصورت خام وجود ندارد.»
طباطبایی میگوید: «تمام مراحل صدور مدرک در سامانه استعلام ثبت میشود و اگر فردی مدرک جعلی دریافت کند و بخواهد آن را برای اشتغال یا ادامه تحصیل ارائه دهد با مشکل مواجه میشود بنابراین متقاضیان باید هوشیار باشند و گول سودجویان را نخورند چراکه این افراد فقط به فکر منافع خود هستند.»
وی دریافت مدرک جعلی و مشخص شدن آن را مایه آبروریزی دانشجویان میداند و عنوان میگوید: «جعل مدرک علاوه بر تبعات قضایی، تبعات اجتماعی نیز دارد و باعث ترد شدن افراد از جامعه میشود.»
سرپرست مرکز سنجش، پذیرش و فارغالتحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی از سازمان و نهادها میخواهد که موضوع استعلام مدارک تحصیلی را جدی بگیرند و اجازه ندهند که افراد مدرک جعلی برای دریافت مناسب ارائه دهند.
بنابراین برای رهایی از این کلاهبرداری علمی نیاز است که علاوه بر نظارت نهادهای مسئول، مردم نیز هوشیار باشند و فریب وعدههای پوچ عدهای سودجو را نخورند. ضرب المثل «نابرده رنج گنج میسر نمیشود» در این زمینه پر بیراه نیست چراکه تخصص و توان علمی بدون تحصیل و دریافت آموزشهای مورد نیاز امکانپذیر نیست.
انتهای پیام/۴۰۴۰/
انتهای پیام/