کدام فعالیتهای ورزشی باعث کاهش بیماریها میشود؟
به گزارش گروه ورزش خبرگزاری آنا، کامبیز مرادی؛ فعالیت جسمانی و ورزش بر روی سلامت انسان از ابعاد مختلف اثرگذار است که جهت آگاهی بیشتر در مورد این اثرات سودمند در زمینه پیشگیری و کنترل بیماریها میتوان به این موارد اشاره نمود؛ کاهش روند پوکی استخوان بهویژه در زنان، کنترل اختلالات چربی خون و کمک به افزایش سطح سرمی، کاهش عوارض چاقی و درمان آن، کنترل دیابت، پیشگیری از آترواسکلروزیس عروق کرونری، کـاهـش عـوارض بیماریهای مـفـصـلـی و استئوارتریتها (آرتروز)، کاهش عوارض حاملگی، تقویت سیستم ایمنی بدن، تـقـویـت وضعیت تنفسی ،کاهش علائم بیماریهای رودهای ، تقویت روانی افراد با کاهش استرس، بیخوابی و اضطراب، تقویت و ایجاد حس شادابی، پیشگیری و درمان اعتیاد. نتیجه اینکه با عنایت به مطالب فوقالذکر و سهولت انجام ورزش پیادهروی و اثرات گسترده آن در ارتقای سلامت فرد و جامعه، این مقوله از ورزش نیازمند توجه ویژهای در برنامهریزیهای بهداشتی است و قدر مسلم گستردگی موضوع، لزوم مشارکت و هماهنگی بین بخشی و مردمی را هم در زمینه برنامهریزی و هم در اجرای برنامههای جامع میطلبد، بهویژه بعد هماهنگی بین بخشی در حفظ و ارتقای سلامتی افراد جامعه از طریق ترویج فرهنگ پیادهروی گامی در جهت توانمندسازی مردم و جامعه و به عبارت دیگر ارتقای سلامت محسوب میگردد فعالیت بدنی و ورزش در طول زندگی انسان به شیوههای گوناگون متجلی شده است.
نیاز انسان به حرکت و فعالیت در طول حیات تاریخی او همواره با کسب تجارت و کشف روشهای جدید همراه بوده است. ورزشهای امروزی به صور مختلفی از فعالیتهای جسمی درآمده است که در چارچوب نظام تعلیم و تربیت هر جامعه و همراه باارزشهای فردی و اجتماعی آن موجبات پرورش فکری و جسمی افراد را فراهم میکند. مفاهیمی مانند تندرستی، بهداشت، رشد اجتماعی و سلامت روحی ارتباط نزدیکی با ورزش دارند. ورزش یکی از اموری است که به عناوین مختلف در جهان مطرح شده و گروه زیادی به اشکال گوناگون با آن سروکار دارند. برخی ورزشکار حرفهای هستند و گروهی آماتور، گروهی طرفدار و علاقمند به ورزش و دیدن برنامهها، مسابقات و نمایشهای ورزشی بوده و عدهای نیز از راه ورزش امور زندگی خویش را میگذرانند.
علم ورزش، علمی است که به مسائل علمی و تخصصی ورزش پرداخته میشود و هدف از این علم آن است که علاقهمندان به ورزش از این طریق به کلیه مسائل مربوط به علوم ورزش پی برده و آن را بکار بندند تا کمتر دچار آسیب شده و همچنین از طریق علم ورزش آگاهی و مهارت خود را در رشتههای ورزشی افزایش دهند.رشتههای ورزشی را میتوان بر پایه اهداف تمرین، تشابهات فیزیولوژیکی و مهارتی موردنیاز بهمنظور دستیابی به اجراهای ورزشی صحیح و کامل، طبقهبندی کرد. درک ویژگیهای مربوط به هر رشته ورزشی، تلاشهای تمرینی مربی و ورزشکار را افزایش داده و نتایج رضایتبخش و اثربخش را به همراه برنامههای تمرینی متنوع به دنبال خواهد داشت. در زیر نمونهای از تقسیمبندی انواع ورزش آمده است:
تقسیمبندی بر حسب ابزار مورد استفاده: مانند ورزشهای بدون وسیله مثل کشتی و دو، و ورزشهای با وسیله مثل والیبال، تنیس و غیره.
تقسیمبندی از نظر چگونگی رابطه در روند فعالیت ورزشی: مانند مبارزهای، میدانی، طبیعی و مکانیکی.
تقسیمبندی بر حسب زمان و منابع انرژی: مانند استقامتی و سرعتی، هوازی و بیهوازی.
تقسیمبندی با نگرش روانشناسی ـ ورزشی: مانند فعالیتهایی که موجب تسلط بر طبیعت میشود (کوهنوردی)، موجب برتری جامعه و مصونیت بخشیدن آن میشود (تیراندازی)، فعالیتهایی که موجب پیشرفت و هماهنگی عصبی ـ عضلانی میشود
تقسیمبندی از نظر واکنشهای رفتاری و عوامل مؤثر بر آن مانند ورزشهایی که مهارتهای تشکیلدهنده آن از نوع مهارتهای بسته است (پرش طول و ارتفاع و وزنهبرداری) یا از نوع مهارتهای باز است (فوتبال و والیبال)
هدفهای اصلی ورزش عبارتاند از :
رشد بدنی: بهتر شدن آمادگی جسمانی، بهبود عادتهای بهداشتی خوب و جلوگیری از آسیبها.
رشد روانی: یادگیری نحوه کنترل احساسات و گسترش احساس خود ارزشی.
رشد اجتماعی: همکاری در فضای رقابتی و استاندارهای مناسب رفتاری.
برنامههای ورزشی تفریحی: تأکید بر لذت، یادگیری و شرکت همگانی در ورزش.
برنامههای ورزشی رقابتی: تأکید بر پیروزی، عملکرد و شرکت بهترینها در ورزش.
امروزه ورزش یک فرآیند است که به عناوین مختلف در جهان مطرح شده و گروه زیادی به اشکال گوناگون با آن سروکار دارند. برخی از مردم، ورزشکار حرفهایاند و گروهی ورزشکار آماتور. گروهی طرفدار و علاقهمند به ورزش و دیدن برنامهها، مسابقات و نمایشهای ورزشی بوده و عدهای نیز از راه ورزش امور زندگی خویش را میگذرانند. وزارتخانهها وادارات ورزشی فراوانی تأسیس شده و مخارج زیادی صرف ورزش، ساختن استادیومها، مجتمعها و باشگاههای ورزشی و نیز وسایل و لباسهای ورزشی و یا تماشای مسابقات ورزشی میشود. بخشهای قابل توجهی از برنامههای تلویزیون، رادیو، مجلات و سایر رسانههای گروهی، به ورزشی و اخبار ورزشی اختصاص دارد و خلاصه ورزش یکی از اموری است که در جهان بهصورت جدی مطرح بوده و از جهات مختلف دارای اهمیت است. حرکت و جنبش از ویژگیهای حیات انسان و عاملی برای رشد سلامتی و نشاط اوست. انسان نیازمند به حرکت و ناگزیر از حرکت است. منع انسان از حرکت نهتنها موجب توقف رشد بلکه سبب افسردگی، بروز رفتار ناهنجار و از دست رفتن شور و نشاط زندگی وی میگردد. نیاز انسان به حرکت و فعالیت در طول تاریخ اهمیت داشته است. ورزشهای گوناگون علاوه بر آنکه از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری کرده و نقش پیشگیری را به عهده دارند همواره قادرند در درمان بسیاری از بیماریهای بشری مؤثر واقع شده و یک نقش درمانی را از نظر علم پزشکی برعهده بگیرند.
*کامبیز مرادی عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی
انتهای پیام/