مهریه، عامل بقا یا فروپاشی خانواده؟!/ تعیین سقف مهریه راه حل نیست
گروه جامعه خبرگزاری آنا، امروزه مهریه مانند دیواری بلند به یکی از مهمترین و اساسیترین موانع پیش روی پسران جوان برای ازدواج قرار گرفته است و این موضوع که در گذشته به عنوان هدیه برای نوعروسان درنظر گرفته میشد امروز از قالب هدیه خارج و در برخی مواقع به ابزاری برای مال اندوزی دختران تبدیل شده است. چه بسیار افرادی هستند که به دلیل قبول مهریه های سنگین در زندان به سر میبرند و با اینکه در دوره تحول دستگاه قضائی کمتر فردی وجود دارد که به دلیل عدم توانایی در پرداخت مهریه به زندان برود اما این موضوع امروز به یکی از موانع جدی برای ازدواج تبدیل شده و جوانان از ترس اینکه مبادا در دام مهریههای سنگین بیفتند اصلاً به سمت ازدواج نمیروند.
دستگاه قضائی در دو سه سال اخیر با اتخاذ تدابیری بر این باور بود که افرادی که توانایی پرداخت بدهی را ندارند نباید در زندان بمانند و این افراد باید مهریه را به صورت قسطی پرداخت کنند، البته که این مورد برای افرادی که توانایی مالی دارند اما زیر بار پرداخت مهریه نمیروند، امکانپذیر نبود. ناگفته نماند که طبق قانون دریافت مهریه حق زن بوده اما نوع نگاه به مهریه درحال حاضر با گذشته تفاوت بسیاری دارد.
مهریههای سنگین امروز به یکی از عوامل فروپاشی بنیان خانواده تبدیل شده است. البته که بانوان نیز به دلیل اینکه حق طلاق ندارند، به این فکر میکنند که با دریافت مهریه بالا میتوانند یک پشتوانه برای خود ایجاد کنند و در واقع از این موضوع به عنوان اهرم فشار استفاده میکنند. موضوع مهریه در چند سال اخیر به یکی از موضوعات اساسی و مشکلات مردم تبدیل شده است و شاید هم به همین دلیل باشد که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در کمیسیون قضائی به دنبال اتخاذ سازوکاری مناسب در این باره هستند. البته که مجلس به دنبال اصلاح قوانین مرتبط با خانواده است که موضوع مهریه نیز می تواند ذیل آن تغییر کند. به همین جهت موضوعاتی درخصوص تعیین سقف مهریه از سوی مجلس مطرح شده است و حال باید بررسی کرد که آیا تعیین سقف مهریه از سوی مجلس، دخالت قانون گذار در خصوصی ترین روابط افراد محسوب میشود یا خیر؟
آیا تعیین سقف مهریه، جلوی مهریه های سنگین را خواهد گرفت؟
در این خصوص علیرضا مصطفوی کارشناس حقوقی به خبرنگار آنا میگوید: «تعیین سقف برای مهریه نوعی بیعدالتی محسوب میشود و از گذشته این کار به خود مردم واگذار شده است و قطعاً اگر مجلس به دنبال تعیین سقف مهریه است باید بداند که این کار دخالت آشکار در روابط خصوصی افراد محسوب شده و میتواند مشکلات عدیدهای را به وجود بیاورد. البته که کمیسیون قضائی مجلس به دنبال سازوکاری است که هم افراد به دلیل نپرداختن مهریه به زندان نروند و هم حق بانوان ضایع نشود. اما اگر نمایندگان به دنبال تعیین سقف هستند باید بدانند که با این کار آمار ازدواج را از این که هست بدتر خواهند کرد. این کار به عنوان مانعی برای ازدواج محسوب خواهد شد و به هیچ وجه کارساز نخواهد بود.»
وی ادامه میدهد: «اگر برای مهریه سقف تعیین شود، دخترانی که تا قبل از این به دنبال دریافت مهریه های سنگین بودند از این به بعد همان رویه را به شیوه های مختلف نظیر دریافت ملک یا زمین ادامه خواهند داد. به همین دلیل تعیین سقف برای مهریه تأثیر چندانی در تغییر رویه مهریه های سنگین نخواهد داشت و فقط شیوه آن تغییر خواهد کرد. دخترانی که مهریه های سنگین از طرف مقابل طلب میکنند، این کار را برای روز مبادا انجام میدهند و در واقع آنها با این کار میخواهند ضمانتی برای خود داشته باشند. برخی از زندانیان مهریه به دلیل ۱۰ سکه در زندان هستند و با توجه به نوسانات ارزی که در کشور شاهد آن بودیم همین ۱۰ سکهای که روزی ۲۰ میلیون تومان بود، امروز به بیش از ۱۰۰ میلیون تومان رسیده است و از آنجا که پرداخت مهریه به نرخ روز انجام میشود لذا مشکلاتی در این زمینه برای افراد به وجود آمده است.»
این کارشناس حقوقی میگوید: «راه کار کنترل موضوع مهریه در کشور تعیین سقف برای آن نیست و اگر هم مجلس بنا دارد به این موضوع ورود کند باید تمام قوانین مرتبط با خانواده یعنی حق طلاق، نوع پرداخت نفقه و حضانت را بررسی کند. متأسفانه برخی از دختران امروزی، ازدواج با افراد را زمینه ای برای مال اندوزی می دانند و بعد از گذشت چندین ماه از زندگی مهریه خود را طلب میکنند و در دنیای امروزی اگر فردی طلب مهریه سنگین کرد باید به نیت این شخص شَک کرد، چراکه با وجود قیمتهای امروزی افراد عادی و یک کارمند چطور میتوانند از پَس پرداخت این مهریه بَر بیایند؟»
بیشتر بخوانید:
جزئیاتی از اطلاعات حقوقی کاربردی برای زوجین/ مهریه در حد توان متعارف قرار داده شود
قضاتی که مجاب به استفاده از مجازات جایگزین حبس شدند/ زندان بازدارندگی خود را از دست داده است
مصطفوی ادامه میدهد: «البته که دریافت مهریه حق بانوان است و قطعاً باید سازوکاری از سوی مجلس تعیین شود که بانوان نیز متضرر نشوند. با این حال به دلیل اینکه مسائل مربوط به مهریه جزو مسائل حقوقی در کشور ما محسوب میشود، معاونت حقوقی قوه قضائیه نیز باید در این زمینه ورود کند تا تصمیمی که گرفته میشود موجب کاهش آمار طلاق و رونق گرفتن ازدواج در کشور شود. اما موضوعی که نیاز به تأکید دارد این که تعیین سقف برای مهریه امری در تناقض با برقرای عدالت بوده و قطعاً به دیگر موانع ازدواج اضافه خواهد شد.»
بنابراین مجلس شورای اسلامی باید با اتخاذ سازوکار دقیق در زمینه مهریه هم جلوی زندان رفتن آقایان را بگیرد و هم موجب متضرر شدن بانوان نشود که قطعاً تعیین سقف مهریه راه کاری درست برای حل آسیبهای ناشی از مهریه های سنگین نخواهد بود چراکه این کار موجب بروز دیگر مشکلات نظیر عدم ازدواج جوانان خواهد شد و بدتر از آن اینکه با تعیین سقف مهریه، افراد به جای سکه، مِلک یا زمین از طرف مقابل طلب میکنند و این یعنی اینکه مهریه های سنگین حذف نشده و فقط شیوه آن تغییر کرده است.
انتهای پیام/۴۱۷۴/
انتهای پیام/