دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 دی 1400 - 00:02
گزارش آنا از هتل کوبورگ؛

کفه سنگین ترازوی مذاکرات به نفع ایران است/ پافشاری منطقی هیئت ایرانی بر لزوم راستی‌آزمایی

سه کشور اروپایی در وین حاضر به پذیرش متن ارائه‌شده به‌وسیله ایران برای ادامه روند مذاکرات شدند و خروج آن‌ها از ادامه فضاسازی رسانه‌ای را می‌توان به سود ایران و چرخش معادله به سود کشورمان دانست.
کد خبر : 631676
مذاکرات وین

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، سه‌شنبه گذشته نشست‌های دو و چندجانبه میان علی باقری، رئیس هیئت مذاکره‌کننده کشورمان و دیگر طرفها با محوریت تحریم برگزار شد. هم‌زمان با برگزاری این مذاکرات، کارگروه هسته‌ای نیز در فضایی سازنده و روبه جلو جلسه خود را برگزار کردند و به بررسی مهم‌ترین موضوعات باقی‌مانده در متن مربوط به تعهدات هسته‌ای پرداختند.


در ادامه مذاکرات بر سر رفع تحریم‌ها که در وین در حال برگزاری است، توافقاتی میان ایران و طرف‌های دیگر در زمینه تلاش برای رفع تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران انجام شد. یکی از شاخصه‌های نشست سه‌شنبه گذشته را می‌توان تبادل متن و ارائه نظرات به‌صورت مکتوب دانست؛ کما اینکه مذاکرات با محوریت لغو تحریم، تضمین و راستی‌آزمایی در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه نیز ادامه یافت.


از منظر تحلیلی، سه کشور اروپایی حاضر به پذیرش متن ارائه‌شده به‌وسیله ایران برای ادامه روند مذاکرات شدند و خروج آن‌ها از ادامه فضاسازی رسانه‌ای را می‌توان نتیجه اقتدار ایران در زمینه مذاکرات و چرخش معادله به سود هیئت مذاکره‌کننده کشورمان دانست. درحالی‌که در دورهای گذشته مذاکرات سه کشور اروپایی تلاش کردند با برخی بیانیه‌ها و موضع‌گیری‌های دیپلماتیک فضایی منفی علیه هیئت ایرانی ایجاد کنند، در روزهای اخیر این سه کشور هم در بیانیه جدید خود و هم در دیدارهای دو و چندجانبه درصدد اصلاح مواضع خود برآمده‌اند.



دریافت تضمین از آمریکا موضوعی غیرقابل چشم‌پوشی است، زیرا ناپایداری آمریکا در عرصه سیاست خارجی بر همگان مشخص است و نمونه عینی آن را می‌توان خروج از توافق آب‌وهوایی پاریس دانست



این موضوع را می‌توان نتیجه پافشاری هیئت ایرانی بر مواضع اصولی خود و نیز حمایت و همسویی روسیه و چین در اعلام رسمی مخالفت با فضاسازی رسانه‌ای غرب دانست. اکنون طرف‌های غربی به این نتیجه دست یافته‌اند تاکتیک مذاکره زیر سایه ارعاب و تهدید در برابر ایران نتیجه‌بخش نیست.


واشنگتن در برابر آزمون سخت برجام


علاوه بر این، آمریکا باید ظرف روزهای آینده تصمیم سخت و سیاسی خود را بگیرد؛ موضوعی که انریکه مورا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه از آن خبر داد و گفت که تهران و واشنگتن باید برای دستیابی و توافق چنین تصمیماتی را اتخاذ کنند. مورا در حالی این‌گونه سخن می‌گوید که جمهوری اسلامی ایران پیش‌تر پایبندی خود به توافق هسته‌ای را با وجود خروج آمریکا از برجام اثبات کرده بود و سهم خود را نیز ادا کرده است. در جریان مذاکرات نیز هیئت ایرانی انعطاف کافی را در برابر خواسته‌های طرف‌های غربی نشان داده‌اند که باعث شد پیشرفت قابل توجهی در روند مذاکرات به دست آید؛ پیشرفتی که می‌توان آن را در متن مربوط به تعهدات هسته‌ای دریافت.


کفه سنگین ترازوی مذاکرات به نفع ایران است/ پافشاری منطقی هیئت ایرانی بر لزوم راستی‌آزمایی
طرف‌های غربی به این نتیجه دست یافته‌اند که تاکتیک مذاکره زیر سایه ارعاب و تهدید در برابر ایران نتیجه‌بخش نیست.


بی‌تردید اکنون سرنوشت مذاکرات در گرو اتخاذ تصمیم سیاسی در واشنگتن است و بدون تحقق منافع اقتصادی وعده داده شده در برجام، احیای این توافق ناممکن است. همان‌گونه که مقام‌های ارشد کشورمان ازجمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه گفته‌اند، موفقیت مذاکرات کنونی در وین تنها از مسیر رفع واقعی، مؤثر و قابل راستی‌آزمایی تحریم‌ها می‌گذرد.




بیشتر بخوانید:


پیشرفت‌های خوبی در مذاکرات به‌وجود آمده است


هدف مذاکره‌کنندگان در وین، تسریع تهیه پیش‌نویس توافق است




یکی از ابهاماتی که همواره از سوی رسانه‌های غربی مطرح شده، این است که تضمین و راستی‌آزمایی برای ایران چه اهمیتی دارد و آیا ممکن است؟ در پاسخ می‌توان گفت، یکی از خواسته‌های اصلی هیئت ایرانی در وین ارائه تضمین‌های لازم از سوی آمریکا بوده و هست. بی‌تردید دریافت تضمین از آمریکا موضوعی غیرقابل چشم‌پوشی است، زیرا ناپایداری آمریکا در عرصه سیاست خارجی بر همگان مشخص است و نمونه عینی آن را می‌توان خروج از توافق آب‌وهوایی پاریس دانست. طبعاً احتمال تکرار تجربه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا در دولت جدید این کشور وجود دارد.


کفه سنگین ترازوی مذاکرات به نفع ایران است/ پافشاری منطقی هیئت ایرانی بر لزوم راستی‌آزمایی
یکی از خواسته‌های اصلی هیئت ایرانی در وین ارائه تضمین‌های لازم از سوی آمریکا بوده و هست.


علاوه بر این، آمریکایی‌ها سابقه اجرا نکردن کامل تعهداتشان را حتی در دوره باراک اوباما، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا در کارنامه دارند و انفعال کشورهای اروپایی در برابر بدعهدی آمریکا و رأی اخیر دیوان عالی اتحادیه اروپا بر شدت بی‌اعتمادی ایران به غرب در زمینه عمل به تعهداتش می‌افزاید. طرح‌های متعدد کنگره آمریکا برای وضع قوانین جدید ناقض مفاد برجام نیز مزید بر علت شده است.


خواسته به‌حق ایران در گرفتن تضمین از آمریکا


در چنین وضعیتی اگر از آمریکا تضمینی روشن و مؤثر گرفته نشود، شرکت‌های بین‌المللی از بیم آنکه شاید تحریم‌ها دو سال دیگر با تغییر دولت در آمریکا اعمال شوند، از همکاری با ایران خودداری کنند و در عمل رفع تحریم‌ها انتفاع اقتصادی برای ایران نخواهد داشت. درواقع تأکید ایران بر لزوم دریافت تضمین‌های لازم با هدف ایجاد ساز و کاری بازدارنده در برابر بدعهدی‌های آتی، رویکردی در راستای اطمینان از بقای توافق است و به‌معنای زدن زیر میز مذاکرات، آن‌گونه که رسانه‌های غربی تعبیر می‌کنند، نیست.



تعیین ضرب‌الاجل برای پایان مذاکرات و فشار بر ایران نتیجه‌بخش نیست



خروج سه کشور اروپایی از انفعال برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت زیادی دارد و باید رخ دهد. سه کشور اروپایی که در بیانیه‌های رسانه‌ای در موضع مطالبه‌گر قرار گرفتند و از لزوم سرعت بخشیدن به روند گفت‌وگوها سخن می‌گویند، در ادوار پیشین مذاکرات در بهترین حالت نقش انتقال پیام را ایفا کرده‌اند و به‌ندرت ایده یا ابتکار جدیدی برای تسهیل گفت‌وگوها ارائه کرده‌اند. اگر سه کشور اروپایی خواهان احیای توافق هسته‌ای هستند و از عدم توافق احساس نگرانی می‌کنند، باید از انفعال و نقش انتقال پیام خارج شوند و در زمینه تضمین و راستی‌آزمایی ایده‌های تازه‌ ارائه کنند.


نکته مهم دیگر اینکه تعیین ضرب‌الاجل برای پایان مذاکرات که با هدف رفع تحریم‌ها از ایران آغاز شده است، نتیجه‌بخش نیست و اروپایی‌ها باید به این بازی خصمانه که نتیجه‌اش از پیش مشخص است، پایان دهند. در هفته‌های گذشته طرف‌های غربی تلاش کرده‌اند تا با کلیدواژه‌های «زمان رو به اتمام»، «فرصت اندک» و «دور پایانی» حس تعلیق و اضطرار را بر مذاکرات حاکم کنند و هیئت ایرانی را زیر فشار رسانه‌ای قرار دهد. طرفهای غربی باید خوب بدانند، هرچند جمهوری اسلامی به‌دنبال دستیابی به نتیجه در کوتاه‌ترین زمان است و اعتقاد دارد در صورت اراده واقعی طرف مقابل، به سرعت می‌توان به نتیجه رسید، اما حاضر به توافق به هر قیمتی نیست و خطوط قرمز خود را فدای سرعت بخشیدن به روند توافق نمی‌کند.


درنهایت اینکه بازی ضرب‌الاجل‌سازی جز بی‌اعتبار کردن موضع‌گیری‌های طرف مقابل نتیجه‌ای نخواهد داشت.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب