پزشکان، ذینفعان حذف غربالگری بارداری/ هزینههای سنگین ناباروری سدی در برابر زوجها
گروه جامعه خبرگزاری آنا- یاسمین بخشی؛ کاهش نرخ رشد جمعیت امروز در کشور به بحران تبدیل شده است و این امر تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که شاید یکی از مهمترین آنها ناباروریهایی باشد که بسیاری از مردان و زنان امروز و گذشته به آن مبتلا هستند. سالهاست روشهای نوینی در خصوص درمان ناباروری زوجها در تمام دنیا مورد توجه قرار گرفته است اما عدهای یا از این مشکل به دلیل ناآگاهی نسبت به روشهای درمان دانشی ندارند و عدهای هم توانایی تامین هزینههای درمان ناباروری ندارند.
در قانون سلامت خانواده و جوانی جمعیت که اخیرا تصویب شده و قابلیت اجرایی دارد به کمکهزینههای درمان ناباروری و امکاناتی که در این زمینه ارائه میشود توجه ویژهای شده است.
در همین خصوص با زهرا علامه، متخصص زنان و زایمان و ناباروری گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح بخش اول آن را میخوانید.
آنا: چه اقداماتی در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت درخصوص غربالگری انجام شده است؟
علامه: پیش از این قانون، یک پروتکل کشوری وجود داشت که در آن توصیه به انجام انجام غربالگری در هر سنی بود. اما در شرایط فعلی اجبار غربالگری برداشته شده است اما اگر پزشکی تشخیص دهد سن مادر بالاست و یا سابقه تولد کودک سندروم داون وجود دارد میتواند فرد را به غربالگری بفرستد. در گذشته پزشکان به خاطر محدودیتها توصیه به غربالگری همگانی داشتند و مجبور بودند همه زنان باردار را به غربالگری ارجاع دهند؛ اگر این کار را نمی کردند و اتفاقاً بچه مونگول در میآمد باید به مراجع قضایی پاسخگو بودند.
درصد بسیار زیادی از ناباروریها را میتوانیم با تکنیک ART درمان کنیم.
این قانون کار پزشک را کم و راحت کرده است. قانون میگوید اگر پزشک تشخیص داد که مریض بدون ریسک است، یعنی زیر ۳۵ سال سن است و سابقه بیماری خاص ندارد، نیاز به غربالگری نیست. مثلا دختر ۱۹ ساله که برای بار اول باردار شده و هیچ سابقه خانوادگی بدی هم ندارد سونوگرافی او هم خوب است، چرا باید غربالگری انجام دهد؟ این قانون به تشخیص پزشک اعتبار داده شده است.
۴۰ درصد ناباروری مربوط به آقایان و ۶۰ درصد مربوط به خانمها است
آنا: چند درصد ناباروریها مربوط به خانمها و چند درصد مربوط به آقایان است؟
علامه: تقریباً ۴۰ درصد آقایان و ۶۰ درصد خانمها. البته با گذشت زمان یک مقدار درصد نازایی مردان بالاتر رفته است.
آنا: دستیار ویژه وزیر بهداشت معتقد است در تمام استانها مراکز ناباروری دولتی وجود دارد اما چون اطلاعرسانی نشده، مراجعهکننده ندارد. شما این را تأیید میکنید؟
علامه: خیر. مراکز ناباروری دولتی آن قدر شلوغ است که نوبتی که به مریض میدهند، بعضاً یک سال بعد نوبتش میشود؛ یعنی مراکز ناباروری که الآن در مراکز دانشگاهی وجود دارد باید هنوز گسترش پیدا کند چون متقاضی خدمات خیلی بیشتر از تعداد مراکز است. الآن چند سال است که بهتازگی مرکز دولتی در بیمارستان شهید بهشتی اصفهان به نام مرکز ناباروری مریم ایجادشده است. من خودم مریضهایی را که ساکن اصفهان هستند، به آنجا ارجاع میدهم اما میگویند آنجا نوبتمان طولانی است و هزینه درمان در مراکز خصوصی بسیار بالاست و باید دولت سرمایهگذاری بیشتری کند.
آنا: با توجه به این که ناباروری علتهای متفاوتی دارد تا چه اندازه قابل درمان است؟
علامه: در دنیا امکاناتی وجود دارد که ناباروری مطلق فوقالعاده کم شده است. در حال حاضر درصد بسیار زیادی از ناباروریها را میتوانیم با تکنیک ART درمان کنیم. ما این ظرفیت را داریم که تا حد زیادی ناباروری را در کشور درمان کنیم اما منوط به این که افراد توانایی تامین هزینههای سنگین داشته باشند. برای مثال وقتی فردی IVF یکی دو بار که IVF میکند و Fail میشود یا ناامید شده یا دیگر توان پرداخت هزینه ندارد. متقاضیانی وجود دارند که با یک عملیات خیلی مختصری ناباروریشان برطرف میشود ولی ترس از هزینهها اجازه نمیدهد این افراد برای درمان مراجعه کنند.
بیشتر بخوانید:
احتمال تولد نوزادان مبتلا به «سندروم داون» چقدر است؟
پرداخت وجه به ازای هر فرزند، دردی را دوا نمیکند
سهم۵۰ درصدی مردان در ناباروری/ درمان موفقیتآمیز ۸۰ درصدی ناباروری دروغ محض است!
کمبود جنینشناس در کشور
آنا: روش IVF بعد از چند بار جواب میدهد؟
علامه: حداقل باید ۶ بار انجام شود. ما وقتی میگوییم این روش، Fail میشود که چند بار تکرار شود ولی مردم ممکن است بعضاً با یکی، دو بار ناامید شوند. الآن در بحث IVF میتوانیم جنین را فریز کنیم و بعد به دفعات جنینهای فریزشده را بکاریم و این امر وقتی اتفاق میافتد که تعداد جنینشناس بیشتر شود، اگر مراکز درمان ناباروری بیشتر شود، اگر مراکز خصوصی بیشتری تأسیس شود، اگر کمک دولت حتی برای راهاندازی مراکز متعدد خصوصی وجود داشته باشد، من فکر میکنم واقعاً موفقیت درمان ناباروری میتواند خیلی خیلی بالاتر برود.
آنا: آیا IVF هر نوع ناباروری را درمان میکند؟
علامه: تعداد زیادی از ناباروریها حتی بعضیهایشان تا ۷۵ درصد ممکن است فقط با دارو خوب شوند و یک درصدی ممکن است به این روش نیاز داشته باشند، یک درصدی هم ممکن است نیاز به میکرو اینجکشن داشته باشند. باید بتوانیم خودمان را به استانداردهای دنیا برسانیم که آن هم لازمهاش امکانات دولتی است.
چه عواملی باعث ایجاد عفونت لولههای رحم میشود؟
آنا: بعضی از زوجها به دلیل جلوگیری طولانی امکان باروری خود را از دست میدهند. در این مورد توضیح دهید.
علامه: بهترین سن باروری ۲۰ تا ۲۴ است. هر چه فاصله بگیریم ممکن است کارایی تخمدان کمتر شود و بعد از ۳۵ سال یک افت باروری داریم که این افت بعد از ۴۰ سالگی به خاطر کارکرد تخمدان خانمها بهشدت افزایش مییابد. ضمناً عوامل محیطی که ممکن است باعث نازایی شوند مثل عفونتهایی که ممکن است لولههای رحمی را ببندند. افرادی که رابطه خارج از ازدواج دارند. کسانی که ممکن است شرکای جنسی متعدد داشته باشند یا همسران آنها شرکای جنسی متعدد داشته باشند ممکن است دچار عفونتهای لگنی و بسته شدن لولهها شوند و همین امر ممکن است باعث نازایی شود. بعضی از سمومی که در محیط است ممکن است روی باروری مردان اثر منفی بگذارد و همچنین بعضی عفونتهای ویروسی ممکن است مردها را نابارور کند البته بعضی از مشکلات تغذیهای که خانمها دارند و نیز افزایش وزن باعث مختل شدن تخمکگذاری میشود. توصیه اکثر متخصصان زنان به مریضهایشان این است که در سنین مناسب بچهدار شوند یعنی در سنین ۲۰ تا ۲۴ و نهایتاً تا زیر ۳۵ سالگی اگر بچهدار شوند، شانس سالم بودن بچه بیشتر است.
آنا: به نظر شما قانون جوانی جمعیت میتواند در روند افزایش جمعیت تأثیر داشته باشد و زنان را مجاب به بارداری کند؟
علامه: افزایش جمعیت چیزی نیست که ما انتظار داشته باشیم فقط با تصویب یک قانون شما یکدفعه یک جهش جمعیتی ببینید. واقعاً سالها طول کشیده تا مردم به این وضعیت رسیدهاند ولی میتواند کمککننده باشد و بعضی موانع را بردارد. بالاخره ما باید حرکت کنیم. نمیتوانیم بگوییم بیتأثیر است. دولتهای همه کشورها دارند تلاش میکنند تا مردم را به فرزند آوری بیشتر تشویق کنند چرا که الآن رفتار باروری نوجوانان به دست شبکههای اجتماعی افتاده است. الآن در خیلی از کشورها سلبریتیهایشان بیشتر بچهدارند و فیلمهایشان و همه چیز به سمت و سوی تشویق به بارداری و باروری و فرزند آوری هدایت شده است. ما متأسفانه از دنیا عقب هستیم و در دنیا سرمایهگذاری بیشتری برای تشویق این امر صورت گرفته است. ما یک مقدار دیر به این فکر افتادیم که فرزندآوری را تشویق کنیم.
بهترین سن باروری ۲۰ تا ۲۴ است
همین الآن خیلی از همکاران ما موافق افزایش جمعیت نیستند درحالیکه نمیدانند قرار است چه فاجعهای چند سال دیگر اتفاق بیفتد. چون اطلاعات جمعیتی پزشکها کم است. به نظر من این قانون یک شروع است، مسلماً دستگاهها باید حرکت کنند و قانون در رفتار وزارتخانههای متعددی که این قانون به آنها توصیهشده جاری شود. از سویی هم این قانون میتواند قانون همینجور کنار گذاشته شود یا به همین صورت ادامه پیدا کند یا اینکه نخبگان کشور میتوانند مرتب برخلاف این قانون حرف بزنند و سخنرانی کنند و اجازه ندهند این قانون پا بگیرد. اما از سوی دیگر نخبگان کشور میتوانند واقعاً بنشینند فکر کنند، یک عقل جمعی به کار ببرند و ببینند که مشکل جمعیت جدی است و باهم به دنبال حل این مشکل باشند. فکر میکنم بههرحال یک حرکت خوبی است و امیدوارم که ما علمی بنشینیم برخورد کنیم نه احساسی و بگوییم چرا اجباری نباشد. نه! بنشینیم علمی ببینیم که واقعاً ازنظر علمی به نفع ماست. این قانون حداقل این است که مطمئن باشید به نفع پزشک است.
انتهای پیام/۴۱۶۱/پ
انتهای پیام/