دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 دی 1400 - 00:00
روایتی از ساختمان‌های ناایمن در شهر ؛

ساختمان‌های فرسوده در کمین جان شهروندان/ اگر مسئولان شهری تدبیر نکنند، حادثه‌ پلاسکو تکرار خواهد شد

چند سالی است که حضور ساختمان‌های ناایمن در شهر تهران به موضوعی بزرگ و بحرانی تبدیل شده و در این گزارش به جزئیات آن خواهیم پرداخت.
کد خبر : 630790
کرونا

گروه جامعه خبرگزاری آنا، میثم نامنی؛ این روزها نزدیک به ۹ میلیون نفر در تهران ساکن هستند و روزانه شاهد سیل عظیم جمعیت از شهرهای همجوار به پایتخت هستیم و با تمام زیبایی‌هایی که در شهر تهران ایجاد شده، اما نزدیک به ۳۳ هزار ساختمان ناایمن در این کلانشهر وجود دارد و از این آمار۳هزارو ۵۰۰ ساختمان، در درجه پرخطر قرار گرفته‌اند.


ساختمان‌هایی که اگر به داد آن نرسیم، امکان بروز حوادث ناگواری در برخی از آن‌ها نظیر پلاسکو در آن وجود دارد و یک آتش‌سوزی کوچک، می‌تواند به فاجعه‌ای بزرگ تبدیل شود و موضوع جالب‌تر آنجاست که ۴۰ درصد بافت‌های نوسازی شده در بافت فرسوده، فاقد کیفیت لازم است و اگر بخواهیم اشاره‌ای به ساختمان‌های ناایمن داشته باشیم، می‌توانیم به حریق کیلینیک سینا اطهر و ساختمان پلاسکو اشاره کنیم.


آیا مسئولان، فکری به حال ساختمان‌های ناایمن کرده‌اند؟


البته با بروز این حوادث، بسیاری از مسئولان مربوطه به فکر این ساختمان‌های ناامین و یا فرسوده شهر تهران افتاده‌اند، اما تنها تاکید بر برخورد با مالکانی که نکات ایمنی را در ساختمان‌های در حال ساخت رعایت نمی‌کنند کافی نیست و باید به فکر مجتمع‌ها یا پاساژهای قدیمی دیگر نظیر علاءالدین در مرکز شهر تهران باشیم، به گونه‌ای مسئولان شهری باید فکری به حال نوسازی یا پلمپ این نوع ساختمان‌ها در جهت پیشگیری از حادثه کنند و پشت گوش انداختن این موضوع، باعث ایجاد حوادث هولناک‌تر با خسارت و تلفات بالاتری خواهد شد.


این در حالی‌ است که اهتمام جدی مسئولان تنها در همان روزهای ابتدایی آتش‌سوزی‌ها مطرح بود. چند وقتی می‌شود که دیگر اظهارنظرها در مورد ساختمان‌های ناایمن و تاکید بر لزوم پلمب آن‌ها، موضوعیتی در مسائل روزانه شهر ندارد و نوسازی و مقاومسازی این دسته از ساختمان‌های ناایمن و فرسوده، در سال‌های اخیر بسیار نادیده گرفته شده است.


منشا حوادث بزرگ، از کجا رقم می‌خورد؟


بهتر است در نظر داشته باشیم که مطابق آمار، منشا ایجاد حوادث ساختمانی یک علت بسیار ساده است و همین حادثه کوچک، به دلیل نادیده گرفتن برخی موارد ایمنی به یک مشکل بزرگ تبدیل می‌شود و به دنبال آن، خسارات غیرقابل جبرانی را به جا می‌گذارد و عدم نکات بسیار ساده ایمنی که تا قبل از وقوع حادثه به چشم نمی‌آید، میزان حادثه و خسارات را افزایش خواهد داد.


به عنوان مثال می‌توان به ساختمان‌های دولتی قدیمی، بیمارستان‌های قدیمی، بازارها و ساختمان‌های تجاری فرسوده موجود در مناطق مرکزی شهر اشاره داشت و گفت که شاید نیمی از این دسته ساختمان‌ها در برابر زلزله هم مقاومت کافی ندارند و با یک لرزش کوچک، آسیب جدی به آن‌ها وارد می‌شود.


آیا قبل از وقوع حادثه، ابلاغیه‌ای مبنی‌بر فرسوده بودن ساختمان‌ها ارسال می‌شود؟


البته بعد از وقوع حوادث مهم و هولناک، از سوی مسئولان مربوطه بیاناتی نسبت به اعلام اخطار، تذکر و هشدارهای لازم درباره نقص موارد ایمنی به مالکان شنیده می‌شود. در ساختمان پلاسکو نیز شاهد بودیم که مدیریت شهری اعلام کرد پیش از وقوع این حادثه در مورد ناایمن بودن ساختمان، هشدارهای لازم را ابلاغ کرده بودند، اما بی‌توجهی افراد و مالکان ساختمان به حادثه تلخ پلاسکو دامن زد.


این درحالی است که شناسایی ساختمان‌های پرخطر و هشدار نسبت به آن از سوی مدیریت شهری، به تنهایی کافی نیست و طبق بند ۱۴ ماده ۵۵ شهرداری‌ها می‌توانند در صورت مشاهده چنین ساختمان‌هایی به صورت جدی وارد عمل شوند. اما روز گذشته مهدی داوری رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در صحن شورای اسلامی شهر تهران حضور پیدا کرد و درباره این موارد توضیحاتی داد.


چه اقداماتی در زمینه پیشگیری از حریق ساختمان‌ها صورت گرفته است؟


مهدی داوری مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران می‌گوید: «در شهر تهران ۲ هزار برج و ساختمان مرتفع در معرض خطر وجود دارد و اگر اقدامات پیشگیرانه به لحاظ ایمنی این ساختمان‌ها مورد توجه قرار نمی‌گرفت، روزانه شاهد چندین حریق سخت در تهران بودیم که البته در این برج‌ها همچنان در راستای تکمیل سیستم ایمنی، جای کار وجود دارد.»




بیشتر بخوانید:


وقتی قضات بازنشسته حاضر به شرکت در آزمون وکالت نمی‌شوند/ آیا مجلس موفق به سلب این امتیاز از قضات می‌شود؟


سرگردانی یک طرح مهم در راهروهای مجلس و شورای نگهبان/ چرا قضات تن به آزمون وکالت نمی‌دهند؟


وقتی شورای نگهبان بر مدار اجرای عدالت حرکت نمی‌کند/ اصرار قضات بر اخذ پروانه وکالت بدون شرکت در آزمون!




وی با بیان اینکه ۳هزارو ۵۰۰ ساختمان پایتخت نیاز به اقدام فوری به لحاظ ایمنی و پیشگیری از حریق دارند ادامه می‌دهد: «این موضوع به تنهایی وظیفه یک یا دو دستگاه نیست و در زمینه ایمنی ساختمان‌ها باید اقدامات بسیار مناسبی انجام شود.»


به گفته داوری؛ «قوانین مربوط به ایمنی باید جامع باشد و برای موضوع پیشگیری از حریق بند ۱۴ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها وجود دارد که این قانون ۶۵ سال پیش برای شهر تهران نوشته شده است. البته نوع ساختمان‌ها نسبت به آن زمان بسیار تغییر کرده است.»


آیا اقدامی در زمینه اصلاح این قانون صورت گرفته است؟


وی مدعی است؛ سال‌هاست اعلام شده که این قانون باید تغییر کند و برای آن یک مطالبه عمومی شکل گیرد و دستگاه‌های متفاوت با یکدیگر در جهت ایمنی هر چه بیشتر پایتخت گام بردارند.»


مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران می‌گوید: «تا زمانی که قانون جامعیت نداشته باشد، نمی‌توان انتظار شرایط مطلوب داشت، البته باید کارگروه‌هایی مشابه کارگروه امروز به صورت مستمر تشکیل شود تا بتوان از تفکرها بهره‌مند شد و نباید فقط درگیر موضوعات اجرایی باشیم.»


حال باتوجه به حوادث و اتفاقات ناشی از این کوتاهی‌ها، می‌طلبد که دستگاه‌های مربوطه و مجلس شورای اسلامی در جهت تحقق این امر هرچه زودتر گام بردارند تا در آینده دچار مشکلات بیشتری در سطح جامعه نشویم.


انتهای پیام/۴۱۷۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب