ایجاد زمینه مدرک گرایی، با استخدام افراد بدون مهارت/ زخم کهنهای به نام مدرک گرایی، که چالش این روزهای آموزش عالی کشور است
به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و کنکور گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، این روزها یکی از معضلات مهم حوزه آموزش کشور، موضوع مدرکگرایی است که دلیل ایجاد آن نیز از بیتوجهی به افراد خلاق، کارآفرین و ... نشات گرفته و به گونهای زخمی کهنه بر بدنه آموزش عالی کشور است.
همانطور که در بسیاری از دانشگاهها و مراکز آموزشی مشاهده شده، بسیاری از دانشجویان تنها به دنبال مدرک تحصیلی هستند و حاضرند ۴ سال پشت صندلیهای دانشگاه به خاطر کسب مدرک آموزشی بنشینند و این انگیزه جوانان برای دریافت مدارک تحصیلی روزانه رو به افزایش است، چراکه بسیاری از سازمانها اولویت خود را برای جذب نیرو، مدرک تحصیلی قرار دادهاند و مدرک محوری در مقابل مهارت محوری قرار گرفته است.
زخم چند ساله مدرکگرایی بر بدنه آموزش عالی کشور
جامعه یا قشر دانشگاهی ما چند سالی میشود که به درد مدرکگرایی مبتلا شده و رها کردن این موضوع نیز به همین سادگیها که فکر میکنید نیست و این امر نیاز به یک فرهنگ سازی قوی، تغییر رفتار در جذب و استخدام سازمانها و ... دارد.
البته در سالهای اخیر سازمانهایی مانند سنجش، وزارت علوم، شورای عالی انقلاب فرهنگی، قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی فعالیتهای زیادی را در زمینه بهبود و تغییر تفکر مدرک گرایی در جامعه انجام دادهاند، اما همچنان شاهد این موضوع در بین بسیاری از دانشجویان هستیم.
چه عواملی باعث گرایش دانشجویان به مدرکگرایی شده است؟
در همین راستا حسین بختیاری مدیر کل برنامهریزی و توسعه آموزشی دانشگاه امام صادق (ع) درباره مهمترین عامل گرایش دانشجویان به مقوله مدرکگرایی به خبرنگار آنا میگوید: «زمانی که در جامعه فرهنگ مدرکگرایی بین هموطنان وجود داشته باشد و افراد تنها به وسیله مدرک تحصیلی جایگاه خاصی را پیدا کنند، در بین متقاضیان و دانشجویان نیز این مقوله باب خواهد شد.
مدیرکل برنامهریزی و توسعه آموزشی دانشگاه امام صادق (ع) مدعی است؛ «آنچه که ارزش ذاتی دارد علم، کشف حقایق و عالم شدن است و صاحب مدرک شدن نیست.»
به گفته بختیاری، «البته امکان دارد گفته شود مدرک در جامعه امروزی شاخصی برای عالم شدن است، اما طبق تجربه، در عمل اینگونه نیست و نمیتوان با تولید انبوه، عالم پروری کرد و عالم شدن در وهله اول عشق، علاقه و شوق میخواهد و مگر میتوان یک کار ذهنی و فکری را بدون علاقه و دغدغه انجام داد.»
وی با بیان اینکه البته این موضوع در وهله دوم استعداد و توانمندی لازم دارد و در مرحله سوم به تلاش فراوان نیاز است، ادامه میدهد: «اگر مدرک دادن منوط به مراحل گفته شده باشد، مدرک جایگاه واقعی خود را در بین مردم جامعه پیدا میکند. اما با نگاه تولید انبوه، تولید یکسان فارغالتحصیل، قیف برعکس در پذیرش دانشجو و به راحتی فارغالتحصیل شدن این امر محقق نخواهد شد.»
طبق گفته مدیر کل برنامهریزی و توسعه آموزشی دانشگاه امام صادق (ع)؛ «برای اهمیت علمآموزی، علاوه بر کار فرهنگی نیاز به تغییر در سازوکارهای پذیرش دانشجو هم وجود دارد.»
همانطور که گفته شد، برای رفع این معضل و جایگزینی مهارت افزایی با مدرکگرایی، باید اقدامات گستردهای در زمینه آموزشی، فرهنگی و ... جامعه صورت گیرد و در همین راستا در ادامه گزارش توضیحاتی از ایمان شریفی، معاون پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر و عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق درباره رویکردهایی که باعث مهارت افزایی به جای مدرکگرایی شده است را میتوانید مشاهده کنید.
چه عواملی باعث رشد مهارتافزایی در دوران کرونا شد؟
معاون پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر و عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق درباره این تغییر رویکرد به خبرنگار آنا میگوید: «شیوع ویروس کرونا در کشور و مجازی شدن آموزشها در این رویکرد، تأثیر قابل توجهی داشت، به این شکل که مهارتافزایی جایگزین مدرکگرایی شد و به جای اینکه فردی در بازههای زمانی ۴ سال، ۶ سال و حتی ۱۲ سال به دانشگاه آمده و وقت خود را با گذراندن دروسی که کاربردی هم ندارد تلف کند، در راستای آن مهارتی که مستعدش هست را آموزش دیده و استخدام میشود.»
به گفته شریفی، به عنوان مثال در حال حاضر شرکتهای بزرگی مانند گوگل، تسلا و ... به رشته و مدرک تحصیلی افراد توجه خاصی ندارند و تنها کافی است به آنها ثابت شود، شخص از هوش بالایی برخوردار است و در مرحله بعد او را تحت یک دوره آموزشی ۶ ماهه قرار داده و در صورت گذراندن دوره، فرد استخدام میشود.»
بیشتر بخوانید:
دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تسهیلات ازدواج ۲۰ میلیونی دریافت می کنند
وی معتقد است که؛ «برای بهرهوری حداکثری، مهارتافزایی باید جایگزین مدرکگرایی شود و با این رویکرد، به نظر میرسد در کشور ما تا ۳۰ الی ۴۰ سال آینده، دانشگاهها دیگر با این کیفیت فعلی، نباشند و افراد بر اساس مهارت گواهیهای خود را دریافت و استخدام شوند.»
حال باتوجه به این امر و ایجاد شدن زمینه مهارت افزایی به جای مدرکگرایی، میطلبد که مسئولان آموزشی و اجرایی کشور در راستای حذف تفکر مدرکگرایی در میان دانشجویان، گامهای بیشتری بردارند و با حمایت از این قشر، زمینههای حضور افراد توانمند در عرصههای متفاوت کشور ایجاد شود.
همچنین انتظار میرود که در راستای جذب نیرو نیز، تمهیداتی اندیشده شود تا فقط افرادی که مدرک تحصیلی اخذ کرده، بدون مهارت در جایی استخدام نشوند و با این اقدام، شاهد رشد کشور در زمینه آموزشی و اقتصادی هم خواهیم بود.
انتهای پیام/۴۱۶۶/
انتهای پیام/