شب یلدا در افغانستان چگونه میگذرد؟/ از شب چله نوعروسان تا راز خوردن میوههای تابستانی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ شب یلدا بلندترین شب سال است که همهساله ما ایرانیان بهعنوان یکی از کهنترین جشنهای ایرانی آن را برگزار میکنیم. قصهخوانی معمولاً یکی از رسوم این شب طولانی است و مادربزرگها در این شب خاطرات، مثلها و قصههایی را برای بچهها تعریف میکنند.
بیشتر بخوانید:
مردم امسال در شبنشینی مراسم شب یلدا شرکت نکنند
یلدا همهساله در افغانستان و کشورهای همسایه مانند تاجیکستان، ازبکستان و سایر کشورها نیز جشن گرفته میشود.
جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهای هستند که با داشتن مشترکات نژادی، تاریخی، زبانی و فرهنگی در همسایگی یکدیگر قرار دارند و ریشههای تاریخی و فرهنگی دو کشور آنقدر به هم نزدیک است که امروز میتوان گفت کمتر کشوری در جهان وجود دارد که به این پیمانه باهم اشتراکات داشته باشند و یکی از این وجه اشتراکها برگزاری جشن شب یلداست.
خبرنگار آنا در این زمینه با فکرت احمدی نخستین دانشجوی بینالمللی و غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علیآبادکتول درباره رسوم و آداب شب یلدای کشور افغانستان گفتوگو کرده است که ماحصل این گفتوشنود در پی میآید:
احمدی درباره اینکه با توجه به اشتراکات تاریخی و فرهنگی ایران و افغانستان آیین شب یلدا در کشور شما چگونه برگزار میشود؟ اظهار کرد: شب یلدا مانند ایرانیها مهمان دعوت میکنیم یا به مهمانی میرویم که معمولترین آن رفتن به خانه بزرگ خانواده است.
میوههایی که شب یلدا در افغانستان میل میشود
وی اضافه کرد: در این شب هندوانه، انار و انواع مختلفی از آجیل در سفره قرار داده میشود و مردم افغانستان ورود زمستان، تجدید خورشید و پیروزی نور بر تاریکی را با یکدیگر جشن میگیرند.
این دانشجوی بینالمللی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علیآبادکتول در پاسخ به سؤال دیگر مبنی بر اینکه رسم شب چله نوعروسان در افغانستان هم اجرا میشود؟ گفت: بله در کشور ما هم مردم کم و بیش این شب طولانی را با همنشینیها، کنار هم بودن، بردن هدیه ویژه شب چله برای نوعروسان و شکرگزاری بابت پیوند مبارکشان جشن میگیرند.
احمدی درباره اینکه شب یلدا در کشور افغانستان چه میوههایی میل میشود؟ بیان کرد: اعتقاد داریم در شب یلدا افرادی که زمستان را با خوردن میوههای تابستانی آغاز میکنند در فصل سرما بیمار نخواهند شد؛ بنابراین هندوانه نماد شیرینی و حال خوب و انار یادآور چرخه زندگی و تولد دوباره است.
وی در بخش دیگری از گفتوگو با آنا با بیان اینکه در شب یلدا مانند ایرانیها بر حافظ تفأل میزنیم، یادآور شد: در افغانستان حافظ، سعدی و مولانا جایگاه ویژهای دارند و به واسطه وجه اشتراک زبانی فال حافظ گرفته و کتاب شعر و اساطیر میخوانیم؛ چراکه از زمان قدیم نکاتی برای آینده بهتر وجود دارد.
این شهروند ساکن کشور افغانستان متذکر شد: دعای ویژه در شب یلدا توسط بزرگ خانواده قرائت میشود و حاضران دستهای خود را بالا میبرند و در دلشان برای خواستههای خود و اجابت آن دعا میکنند.
انتهای پیام/۴۰۷۸/۴۰۶۲/
انتهای پیام/