سامانه پایش دانشگاه آزاد اسلامی گامی به سوی هدفمندکردن پژوهشهاست
جواد بهارآرا در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا در مشهد، با اشاره به سامانه پایش دانشگاه آزاد اسلامی اظهار کرد: سازوکار سیستم پایش به این صورت است که در هر زمینه علمی، یک گروه آموزشی متولی شده و زمینههای پژوهشی مربوطه و همچنین چالشها و مسائل مورد نیاز صنعت و جامعه را شناسایی میکند و عناوین مربوطه را استخراج کرده و آن را در قالب عناوین پیشنهادی در اختیار پژوهشگران در سامانه پایش قرار میدهد.(بیشتر بخوانید)
وی بیان کرد: به این ترتیب تلاش شده تا پایاننامههای مقطع کارشناسی ارشد و رسالههای دکتری هدفمند باشد و به سمت حل نیازهای صنعت و جامعه هدایت شود.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد اضافه کرد: این دانشگاه و همینطور دانشگاه آزاد خراسان رضوی دو مقوله اصلی را در امر پژوهش و فناوری دنبال میکنند؛ از یک منظر تولید علم مدنظر ماست که در این راستا تمام استادها، دانشجویان و پژوهشگران فعالیتهای تحقیقاتی خود، مانند رسالهها و پایاننامههایشان را در قالب مقالات علمی در مجلات معتبر داخلی و خارجی منتشر میکنند.
بهارآرا افزود: همچنین کتابهایی که توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه بهصورت تألیف و تصنیف، ترجمه، تدوین و گردآوری میشود از طریق انتشاراتی که با دانشگاه مرتبط است، چاپ و منتشر شود.
وی ادامه داد: از منظر دوم موضوع فناوری برای دانشگاه اهمیت زیادی دارد، در این زمینه تلاش میکنیم دانشهای فنی که اعضای هیئت علمی، استادان و پژوهشگران در مراکز تحقیقاتی، گروههای آزمایشگاهی و پژوهشکدهها به دست میآورند، به نمونههای آزمایشگاهی تبدیل شود و از طریق هستههای فناور، این نمونههای آزمایشگاهی یا کارگاهی را تجاریسازی کرده و به جامعه عرضه کنیم؛ بنابراین در این قالب شرکتهای فناور و دانشبنیان را مورد توجه قرار داده و از آن حمایت میکنیم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد مشهد در خصوص پژوهشهای صورتگرفته در این دانشگاه عنوان کرد: عمده پژوهشهایی که در دانشکدهها و گروههای آموزشی این دانشگاه صورت میگیرد، مرتبط با رشتههای علوم پایه، فنی و مهندسی، معماری و هنر، کشاورزی و پزشکی است.
بهارآرا ادامه داد: بنابراین توصیه میشود دانشجویان در گام نخست به این عناوین موجود در سامانه مراجعه کنند و تا جایی که امکان دارد از این عناوین برای پژوهش استفاده کنند. همچنین استادان متخصص هم میتوانند از آن استفاده کنند. دانشجویان و استادانی که از میان این عناوین پیشنهادی، عنوانی را برای پژوهش خود انتخاب و از آن در پژوهش خود استفاده کنند، قطعاً مورد تشویق قرار میگیرند. این طرح تشویقی برای استادان بهصورت افزایش پرداختیها و برای دانشجویان در قالب تخفیف شهریه در نظر گرفته شده است.
وی توضیح داد: برخی دیگر از پژوهشهایی که در دانشگاه انجام میشود نیز پژوهشهای مستقلی است که اعضای هیئت علمی آن را پیشنهاد میکنند و در حوزههای علوم پایه، بین رشتهای علوم پایه و سایر گرایشها در طول سال انجام میشود.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد مشهد خاطرنشان کرد: بخش زیادی از این پژوهشها هم مربوط به زمینههایی است که به پیشرفت مرزهای دانشبنیان کمک میکند؛ بهویژه پژوهشهایی که در زمینه علوم پایه انجام میشود، عمدتاً در زمینه گسترش مرزهای دانش تنظیم میشود.
بهارآرا با اشاره به اینکه آمار دقیقی برای ثروتآفرینی پژوهشهای انجامشده در دسترس نیست، تأکید کرد: در حال حاضر رویکرد دانشگاه به این سمت معطوف شده که از این به بعد پژوهشهایی را دنبال کند که ثروتآفرین باشد؛ یعنی دانشجویان و دانشآموختگان که این پژوهشها را انجام میدهند، بتوانند بعداً از نتیجه پژوهشهای خود استفاده کنند.
وی یادآور شد: بنابراین تلاش میشود این پژوهشها به سمت ایجاد یکسری محصولات آزمایشگاهی هدایت شود تا امکان عرضه این محصولات آزمایشگاهی در قالب شرکتهای فناور به جامعه فراهم شود که این کار نیاز به تلاش بسیار زیادی دارد تا در آینده شاهد نتایج آن باشیم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد مشهد در خصوص تعداد جمعیت پژوهشگر دانشگاه آزاد اسلامی یادآوری کرد: با درنظرگرفتن تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه بهعنوان پژوهشگر و تعدادی از دانشجویان دوره کارشناسی که فعالیتهای پژوهشی انجام میدهند، شاید بتوان گفت نزدیک به ۵۰ درصد دانشگاه با موضوع پژوهش آشناست؛ این پژوهشها هم در دانشکدهها و آزمایشگاههای تحقیقاتی دانشکدهها انجام میشود و هم در چند مرکز تحقیقاتی و پژوهشکدههای آزاد اسلامی مشهد صورت میگیرد.
حداقل پنج پژوهشکده و مرکز تحقیقاتی فعال در سطح دانشگاه فعال است
بهارآرا با بیان اینکه حداقل پنج پژوهشکده و مرکز تحقیقاتی فعال در سطح دانشگاه فعال است، متذکر شد: دانشگاه آزاد مشهد مرکز تحقیقاتی مهندسی ژنتیک، مرکز تحقیقاتی بیولوژی کاربردی، پژوهشکده محیطهای خشک، مرکز تحقیقات پزشکی و مرکز تحقیقاتی هوشمندسازی را در اختیار دارد که اینها مراکزی است که تلاش میکنند در موضوع پژوهش فعال باشند.
وی افزود: همچنین ما یک سرای نوآوری راهاندازی کردهایم که در آن علاوهبر اینکه تلاش میشود دانش فنی ایجاد شود، تمایل داریم که آن دانش فنی را به سمت تجاریسازی هدایت کنیم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد مشهد با اشاره به دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در حوزه پژوهش عنوان کرد: دستاوردهای این دانشگاه در دو دسته قرار میگیرد؛ از یک منظر عمده فعالیتهای ما در زمینه تولید علم است که دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد در خصوص انتشار مقالات علمی معتبر بین دانشگاههای آزاد اسلامی در کل کشور رتبه دوم یا سوم را داراست و پژوهشگران شاخصی در اختیار دارد که در سالهای مختلف جزء دانشمندان یک درصد دنیا و در سالهای اخیر جزء دانشمندان دو درصد جهان قرار گرفتهاند و ارجاعات به فعالیتهایشان خیلی زیاد بوده است.
بهارآرا در خصوص بخش دوم دستاوردهای این دانشگاه توضیح داد: این فعالیتها در قالب انتشار مقالات و کتابها توسط استادان، اختراعات، نمونههای آزمایشگاهی و محصولاتی تولیدی توسط شرکتهای فناور و شرکتهای دانشبنیانی که دانشگاه بهدنبال راهاندازی و حمایت از آن است، دنبال میشود.
وی با اشاره به برگزاری نمایشگاههای مربوط به هفته پژوهش گفت: اکنون یک نمایشگاه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران برگزار شده که محصولات نوآوری در آن عرضه میشود. دانشگاه آزاد اسلامی خراسان رضوی و دانشگاه آزاد مشهد هم با چندین محصول جدید امسال در این نمایشگاه شرکت کرده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد مشهد گفت: بهمناسبت هفته پروهش استانداری و دانشگاههای شهر مشهد هم قرار دارند تا برنامه انتخاب پژوهشگر برتر را برگزار و کتابها و مقالات برترشان را انتخاب کنند؛ همچنین پیشبینی شده یک نمایشگاه نیز در انتهای هفته پژوهش و فناوری در مشهد برگزار شود که در صورت حضوریشدن نمایشگاه مسئولیت برگزاری آن برعهده دانشگاه آزاد مشهد است.
این مقام مسئول در خصوص چالشهای موجود در امر پژوهش برای پژوهشگران بیان کرد: امر پژوهش در دانشگاه و کشور همیشه مورد توجه بوده؛ اما چالشهای متعددی هم برای آن وجود داشته است. آنچه در حوزه پژوهش نیاز به بازنگری و طراحی جدید دارد، مدیریت پژوهش و فناوری است.
در کشور امکانات و زیرساختهای بسیار زیادی در امر پژوهش موجود است
بهارآرا ادامه داد: در کشور امکانات و زیرساختهای بسیار زیادی در امر پژوهش موجود است و پژوهشگران و فناوران بسیار زیادی هم حضور دارند که در آزمایشگاههای مختلف در بخشهای متفاوت در امر پژوهش و فناوری فعال هستند؛ اما خیلی وقتها این پژوهشها و فناوریها یا بسیار با هم همپوشانی دارد یا بهصورت جزیرهای و دور از هم کار میکند و یا اینکه روی موضوعاتی تمرکز دارد که در برخی موارد مورد نیاز کشور نیست.
وی اضافه کرد: اگر کشور یک برنامه واضح و مشخص در امر پژوهش و فناوری داشته باشد و در همان مسیر حرکت کند، میتوان نتایج بهتری را متصور شد. البته اکنون رویکرد وزارت علوم و دانشگاهها به این سمت است که تا جایی میتوانند پژوهشها را هدفمند انجام دهند و از طریق استفاده مشترک از زیرساختها و امکانات موجود اولویتهای پژوهشی خود را در معرض دید همه قرار دهند تا از انجام کارهای همپوشاننده و تکراری خودداری شود.
این مقام مسئول یادآور شد: من از تمام جوانان این کشور که در دانشگاه تحصیل و پژوهش میکنند، تقاضا دارم به تحصیل و یادگیری خود اعتنای زیادی داشته باشند و با لذت، قدرت و قوت به این امر بپردازند و تلاش کنند که به شکلی کارآمد از دانشگاه خارج شوند تا بتوانند در حل مشکلات کشور کمک کرده و نقشی در پیشرفت و ارتقای کشور داشته باشند.
انتهای پیام/۴۱۰۳/
انتهای پیام/