سیاستهای جدید امارات درقبال ایران میتواند از شدت تحریمها بکاهد؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا، وبگاه آمریکایی «آکسیوس» با بررسی کردن سیاستهای منطقهای جدید امارات و عقبنشینی این کشور از جنگ یمن و لیبی اعلام کرد مقامات ابوظبی سیاستهای جدیدی را درپیش گرفتند، اما چه دلایلی باعث تغییر رویکرد امارات در منطقه شده است؟
سه دلیل وجود دارد که امارات را مجبور کرده است سیاست خود را درقبال کشورهای منطقه مانند ایران، سوریه، ترکیه و قطر تغییر دهد که عبارتند از ۱) ضررهای مالی که امارات بعد از همهگیری کرونا متحمل شده است. ۲) حضور نظامی امارات در جنگهای یمن و لیبی به وجهه سیاسی و دیپلماتیک این کشور در جهان خدشه وارد کرده و همچنین هزینهی زیادی را روی دست مقامات این کشور گذاشته است. ۳) عدم اطمینان به سیاستهای آمریکا در منطقه و فهمیدن این مطلب که واشنگتن برای نجات امارات در آینده وارد عمل نخواهد شد.
بی اعتمادی امارات به آمریکا از زمان «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین این کشور شروع شده است؛ زمانیکه ارتش یمن درسال ۲۰۱۹ تاسیسات نفتی عربستان و نفتکشهای امارات را هدف قرار داد، اما آمریکا در واکنش به این اتفاق هیچ اقدام عملی نکرد.
بیشتر بخوانید:
نگرانی رژیم صهیونیستی از بهبود روابط ایران و امارات
براساس گزارشهای منابع اماراتی نباید انتظار این را داشت که امارات با ترکیه، قطر، سوریه و ایران به طور کامل به مصالحه برسد، اما مقامات ابوظبی این را فهمیدهاند برای اینکه منطقه به صلح و امنیت برسد باید با تمامی طرفها گفتگو کنند و با آنان ارتباط بگیرند.
در راستای همین تغییر سیاست، «طحنون بن زاید» مشاور امنیت ملی امارات در سفر به تهران با «ابراهیم رئیسی» رئیسجمهور و «علی شمخانی» دبیر شورای امنیت ملی ایران دیدار و درباره تقویت روابط دوجانبه و رایزنی درباره آخرین تحولات منطقه گفتگو کرد.
این سفر دو هفته پس از آن انجام شد که «علی باقری» معاون وزیر امور خارجه ایران با «انور قرقاش» وزیر مشاور دولت امارات و «خلیفه المرار» وزیر کشور در دبی دیدار کرد.
«محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی در اواخر نوامبر برای اولین بار از سال ۲۰۱۲ به ترکیه سفر و با «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه دیدار کرد تا ورق اختلافات را کنار بزند و روابط پرتنش سالها بین دو کشور را ترمیم کند. مقامات ابوظبی پس از این سفر از ایجاد صندوق ۱۰ میلیارد دلاری برای حمایت از سرمایه گذاری در ترکیه خبر دادند.
اما این تنها سفرهای منطقهای مقامات امارات نبود بلکه در ۹ نوامبر «عبدالله بن زاید» وزیر امور خارجه امارات به سوریه رفته و با «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور در دمشق به عنوان بخشی از تلاشهای ابوظبی برای بازسازی وجهه سوریه در جهان عرب دیدار کرد.
اقدامات امارات نشان دهنده رویکرد عملگرایانهتر این کشور به روابط منطقهای خود به منظور تضمین امنیت خود در برابر تهدیدات در حال تغییر است. ابوظبی در ماههای اخیر نیز اقداماتی را برای اصلاح روابط دیپلماتیک خود با قطر انجام داده است و طحنون برای اولین بار در ۴ سال گذشته از دوحه بازدید کرد.
آیا امارات میتواند آمریکا را متقاعد کند تحریمهای اقتصادی ایران را کاهش دهد؟
درست است که امارات هنوز با برخی از سیاستهای ایران و نفوذ منطقهای گسترده تهران مخالف است، اما اقدامات ابوظبی برای کاهش تنشها با ایران نشان میدهد که دیگر چنین اختلافاتی را به عنوان مانعی برای همکاری دیپلماتیک با تهران نمیبیند.
حتی پیشبینی شده اگر ایران در مذاکرات هستهای وین با ۴+۱ موفق شود به تسریع نزدیکی ایران و امارات کمک خواهد کرد با این حال ایجاد یک خط ارتباطی با ایران ممکن است امارات را قادر سازد تا بدون توجه به نتیجه مذاکرات، مسائل مورد نظرش را با تهران مستقیما در میان بگذارد.
بهبود روابط دوجانبه امارات با ایران همچنین میتواند نگرانیها از رابطه ابوظبی و تلآویو که بعد از عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی ایجاد شده، بکاهد. یک رابطه عملگرایانهتر همچنین میتواند همکاریهای تجاری و اقتصادی بین امارات و ایران را تعمیق بخشد، زیرا این دو کشور دارای سابقه چند ده ساله مبادله کالا در سراسر خلیج فارس هستند و بسیاری از شرکتهای برجسته ایرانی در امارات به ویژه در دبی حضور دارند.
با وجود روابط تجاری خوب میان ایران و امارات تحریمهای اعمال شده بدست دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا علیه تهران، تجارت بین امارات و ایران را در سالهای اخیر به شدت محدود و دولت امارات را مجبور به اخراج چندین شرکت ایرانی کرده است.
روابط دیپلماتیک قویتر میان ایران و امارات میتواند به احیای روابط بین شرکتهای ایرانی و اماراتی کمک کند و این افزایش همکاری اقتصادی در نهایت میتواند به تمایل ابوظبی و لابی امارات در واشنگتن برای افزایش فشار بر آمریکا برای لغو برخی تحریمها علیه تهران منجر شود تا امکان فعالیتهای تجاری سودمندتر برای طرفین فراهم شود.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتهای پیام/
انتهای پیام/