الکتروموترو چیست و از چه اجزای تشکیل شده است؟
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، وقتی از رشد و توسعه صنعت صحبت میکنیم منظور تولید و پیدایش تجهیزاتی است که با عملکرد خود، کار را برای نیروی انسانی سادهتر کردهاند. ضمن این که به کارگیری این تجهیزات و قطعات صنعتی سبب شده امور مختلف با سرعت و کیفیت بهتری انجام شوند. گاهی یک تجهیز به حدی کاربردی است که به هیچ عنوان نمیتوان تأثیر آن را در صنعت و زندگی نادیده گرفت. الکتروموتور دقیقا جزو آن دسته از محصولات صنعتی است که کاربرد بسیار متنوعی دارد و عملکرد بسیاری از تجهیزات به این دستگاه وابسته است. امروزه در تمام لوازم خانگی، صنعتی حتی اسباب بازیهای کودکان و هر وسیله کوچک و بزرگی که عملکرد آن با حرکت امکانپذیر است، یک الکتروموتور تعبیه شده است. بنابراین میتوان گفت این دستگاه به خوبی توانسته است دنیای بشر را متحول سازد.
الکتروموتور
الکتروموتور که با نامهای موتور الکتریکی، موتور القایی و دینام شناخته میشود، وسیلهای است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند. این تبدیل انرژی توسط پدیده الکترو مغناطیسی انجام میشود. الکتروموتور، وسیلهای که امروزه دنیای ما را عوض کرده و انجام کارهایی را که قبلاً نیازمند کار چندین انسان بود را به تنهایی، با کیفیت بالا و بدون نظارت انجام میدهد.موتورهای الکتریکی بر اساس میزان برق ورودی به آنها در دو نوع تک فاز و سه فاز وجود دارند. بنابراین دینامی که در لوازم خانگی استفاده میشود با دینامهای صنعتی کاملا متفاوت است. این موتور الکتریکی بر اساس نحوه قرارگیری هادی و میدان، سرعت و موقعیت و فاکتورهای بسیار دیگر به انواع مختلفی تقسیم میشود. در زندگی ماشینی امروز اکثر حرکتهای مکانیکی به نحوی به موتورهای الکتریکی ارتباط دارد. به همین دلیل کاربرد آن در بخشهای مختلف صنعت مانند: تجهیزات تهویه و سرمایش و گرمایش، صنایع تولیدی، وسایل نقلیه موتوری، لوازم خانگی و غیره دیده میشود. دینام به عنوان یک دستگاه الکترو مکانیکی نقش بسیار پررنگی در پیشرفت صنعت داشته است.
اجزای تشکیل دهنده الکتروموتور
موتور الکتریکی از اجزای ریز و درشت بسیاری تشکیل شده که قرارگیری آنها در کنار هم عملکرد دستگاه را ممکن میسازنند. در ادامه اجزای مهم و اصلی الکتروموتور را معرفی میکنیم.
- روتور: روتور به قسمت متحرک موتور الکتریکی گفته میشود. روتور وظیفه دارد انرژی مکانیکی که طی فرآیند تبدیل انرژی در دینام به وجود آمده را از طریق شافت منتقل سازد. روتور از تیغههای رسانایی تشکیل شده که حمل و جا به جایی قدرت مکانیکی را به عهده دارند و با میدان مغناطیسی که توسط استاتور ایجاد شده در ارتباطند. به این ترتیب نیروی لازم برای راه اندازی و چرخش شافت را به دست میآورند. در برخی از موتورهای الکتریکی ساختار روتور به شکل آهنربای دائمی است و استاتور از تیغههای رسانا تشکیل میشود.
- استاتور: استاتور بر خلاف روتور به قسمت ثابت مدار الکترو مغناطیسی دینام اطلاق میشود. استاتور از سیم پیچ و آهنربای دائمی تشکیل شده است. ایجاد میدان مغناطیسی استاتور و تبادل با روتور، چرخش روتور را امکانپذیر میسازد. در مرکز استاتور چند ورق فلزی نازک به نام لمینت وجود دارد که از هدر رفتن انرژی و اتلاف آن جلوگیری میکند.
- بلبرینگها: بلبرینگها در اول و آخر شافت تعبیه شدهاند و این امکان را برای روتور فراهم میسازند که چرخش بهتری حول محور خود داشته باشد. بلبرینگ به شافت کمک میکند که نیروی مکانیکی را به خروجی خود انتقال دهد.
- شافت: میتوان شافت را مهمترین قطعه در الکتروموتور دانست. شافت ظاهری شبیه به یک میله دارد و وظیفه آن این است که گشتاور را انتقال دهد.
- فن یا پروانه: معمولا در قسمت انتهای موتور الکتریکی و انتهای شافت یک فن تعبیه میشود.این قطعه وظیفه دارد جریان هوا را از بیرون به داخل محفظه هدایت کند تا موتور و سیم پیچها خنک شوند.
- پوسته: پوسته در واقع نقش کاور الکتروموتور را به عهده دارد و تمام اجزای ثابت و متحرک دینام را در خود جای میدهد. پوسته معمولا از جنس چدن یا آلومینیوم میباشد.
- منبع تغذیه: موتور الکتریکی با انرژی الکتریکی شروع به حرکت میکند. به این صورت که تیغههای قرارگرفته در ترمینال باکس موتور الکتریکی با اتصال به انرژی الکتریکی راه اندازی میشوند. بنابراین این قطعه نقش بسیار مهمی در عملکرد موتور الکتریکی دارد. منبع تغذیه در دو نوع برق جریان مستقیم و برق جریان متناوب میباشد.
- شکاف هوایی: شکاف هوایی را نمیتوان به عنوان یک جزء معرفی کرد اما به دلیل اهمیتی که دارد در کنار اجزای موتور الکتریکی بررسی میشود. بین روتور و استاتور باید یک فاصله هوایی وجود داشته باشد تا جریان مغناطیسی در آن افزایش یابد. افزایش این فاصله هوایی، حد میدان مغناطیسی را دو برابر کرده و صدای زیادی ایجاد میشود. به همین دلیل این فاصله باید در کمترین میزان ممکن باشد.
سیم پیچی الکتروموتور
سیم پیچها یکی از اجزای مهم موتورهای الکتریکی هستند. تمام الکتروموتورها با توجه به توان و کارایی که دارند از سیم پیچی خاصی تشکیل شدهاند. سیم پیچها در واقع مجموعهای از سیمهای پیچیده هستند که خاصیت رسانایی دارند و بر اساس قانون القایی کار میکنند. سیم پیچی الکتروموتور نقش بسیار مهمی در دور چرخشی آن دارد. هر چه تعداد سیم پیچها بیشتر باشد، دور موتور کاهش مییابد. عملکرد سیم پیچها به این صورت است که حرکت یک حلقه سیم بسته در میدان مغناطیسی، جریان الکتریکی در سیم را ایجاد میکند. در واقع این جریان نتیجه تغییر میدان مغناطیسی است. به این ترتیب میتوان گفت وظیفه سیم پیچی موتور الکتریکی تأمین انرژی مغناطیسی برای به چرخش درآوردن محور مرکزی میشود. سیم پیچها به قطب دینام نیز معروفند.
معمولا سیم پیچها از جنس مس هستند و داخل یک محفظه به نام کویل قرار میگیرند. حرکت سیم پیچ در میدان مغناطیسی موتور الکتریکی جریان لازم برای لوازم برقی که به آن متصل هستند را تأمین میکند. در واقع جریان خروجی ازسیم پیچ همان جریان مورد نیاز دستگاههای مختلف است.
شرکت تلمبه موتور بهترین شرکت عرضه کننده انواع الکتروموتور
همان طور که گفتیم موتورالکتریکی انواع مختلفی دارد. قطعا برای این که بتوانید به عملکرد صحیحی از دستگاههای وابسته به دینام برسید، باید در زمینه انتخاب دینام مهارت و تخصص داشته باشید. اگر این دانش را در اختیار ندارید، میتوانید از شرکتی خرید خود را انجام دهید که خدمات مشاوره قبل از فروش محصول را ارائه میدهد. شرکت تلمبه موتور غرب (westpumpiran.com) به عنوان برترین گروه صنعتی و بازرگانی با نزدیک به چهار دهه تجربه و سابقه درخشان در راستای ارائه انواع الکتروموتور و انواع تجهیزات الکتریکی به مشتریان خود در بخشهای دولتی و خصوصی خدمترسانی میکند. کارشناسان این گروه بازرگانی آماده ارائه خدمات مشاوره باکیفیت به مشتریان خود هستند. برای کسب اطلاعات ببشتر از طریق لینک زیر وارد سایت تلمبه موتور غرب شوید.
انتهای پیام/ ر
انتهای پیام/