بنسلمان در عمان از متحدان ایران یارگیری کرد/ مأموریت پدرخوانده تروریستها در شرق شبه جزیره عربستان
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، محمد بن سلمان در حالی روز دوشنبه در رأس هیئتی سعودی برای گفتوگو با مقامهای ارشد عمان وارد مسقط شد که روابط دو کشور در چندین دهه اخیر دچار رکود بوده و حتی در برخی زمانها به سطح هشدار رسید. ناظران منطقهای این سفر را سرآغازی بر توسعه روابط میان عمان و عربستان میدانند؛ روابطی که به همکاریهای اقتصادی محدود نیست و حوزههای امنیتی و سیاسی را در بر میگیرد. فصل مشترک میان عمان و عربستان را میتوان ایران دانست و مذاکراتی که از مدتها پیش میان تهران و ریاض به میزبانی عراق برگزار شده است. مسقط چنین مذاکراتی را همسو با سیاستهای خود میداند، از آن حمایت میکند و حتی برکناری یوسف بن علوی، درگذشت پادشاه سابق عمان و روی کار آمدن سلطان هیثم تغییری در آن به وجود نیاورده است.
نزدیکی روابط عربستان به عمان زمانی انجام میشود که ولیعهد سعودی در تلاش است با دولتهایی که رویکرد متفاوت با این کشور در زمینه ایران دارند، روابطی راهبردی برقرار کند. در این راستا عربستان روابط نزدیکتری با عراق و قطر برقرار کرده است.
یکی از آثار سفر بن سلمان را میتوان محدودیت انصارالله در مسقط و بسط ید عربستان در شرق یمن دانست
میرجواد میرگلویبیات، کارشناس امور عمان در گفتوگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا با ظاهر سیاسی و باطن اقتصادی خواندن سفر محمد بن سلمان به عمان گفت: سلطان هیثم پس از دست یافتن به سلطنت عمان و تحکیم پایههای قدرتش، نخستین سفر خارجی خود را به عربستان انجام داد، ولیعهد سعودی در استقبال از وی سنگ تمام گذاشت و قراردادهای مهم اقتصادی میان دو کشور امضا شد.
وی درباره مشکلات اقتصادی عمان که باعث شده است به همکاری با عربستان روی آورد، عنوان کرد: عمان در دو سال اخیر به دلیل شیوع کرونا و کاهش قیمت نفت با مشکلات اقتصادی زیادی مواجه شد و کسری بودجه دولت، افزایش تورم، اعتراضات مردم به خاطر بیکاری و نبود درآمد در چند شهر مختلف عمان، افزایش مالیاتها و قیمت حاملهای انرژی، تعطیلی پروژههای زیربنایی این کشور، نیاز به سرمایهگذاری در بخشهای غیرنفتی و ... از مهمترین فاکتورهای اقتصادی است که دولت عمان در چالش با آنها به سر میبرد.
این کارشناس عمان با هشدار درباره اینکه مشکلات اقتصادی میتواند عمان را به سمت عربستان سوق دهد، افزود: مشکلات اقتصادی عمان و نداشتن ذخایر نفتی و گازی اثباتشده باعث شده است مسقط برای دستیابی به اهداف اقتصادی خود به سراغ تنوع اقتصادی برود، لذا در این مسیر به سرمایهگذاری نیاز دارد و سرمایه باید از کشورهای خارجی بهویژه ثروتمندان منطقه مانند عربستان، قطر و امارات تأمین شود.
عربستان به دنبال چیدن میوههای سیاسی منطقه
میرگلویبیات با بیان اینکه اماراتیها تاکنون حضور اقتصادی پررنگی در عمان داشتند و فعالیت قطریها از عربستان قویتر بوده است، گفت: آنچه مشهود است، اینکه عمان به حضور اقتصادی کشورهای منطقه بهویژه عربستان نیاز دارد. سعودیها که در دهههای گذشته حضور کمرنگی در عمان داشتند، امروز با حضور اقتصادی خود به دنبال چیدن میوههای سیاسی خواهند بود. یکی از زنگهای خطر سفر بن سلمان به عمان برای مقاومت و صلح منطقه این است که ریاض میخواهد محدودیتهایی برای انصارالله و متحدان عمان در یمن ایجاد کند. درهرصورت سفر بن سلمان به مسقط برخلاف سفر چند ماه گذشته سلطان هیثم به عربستان که اقتصادی بود، بیشتر ناظر بر جنبههای سیاسی است.
بیشتر بخوانید:
آغاز تور منطقهای بن سلمان با سفر به عمان
وی افزود: عمان وضعیت اقتصادی خوبی ندارد، شاهد اعتراضات نسبتاً گسترده ای بوده و مجبور است برای تقویت بنیه اقتصادی خود به سمت عربستانی حرکت کند که تقریباً در چند دهه گذشته جایی در عمان نداشته و حتی در بحرانهایی مانند ظفار چشم طمع به مسقط دوخته بود. علاوه بر این، عمان که در چندین پرونده منطقهای مانند جنگ یمن و محاصره قطر با عربستان همکاری نکرده بود، پس از فوت سلطان قابوس تمایل خود را به نزدیکی با عربستان نشان داد. عربستان که چند پرونده سیاسی_امنیتی در منطقه دارد، قطعاً با کمک اقتصادی خود به دنبال امتیاز سیاسی است و بن سلمان نشان داده از هر اهرمی برای فشار و کسب امتیازهای سیاسی استفاده میکند.
عمان که در چندین پرونده منطقهای مانند جنگ یمن و محاصره قطر با عربستان همکاری نکرده بود، پس از فوت سلطان قابوس تمایل خود را به نزدیکی با عربستان نشان داد
این کارشناس امور عمان تأکید کرد: بعد از چالش قطر و عربستان و سرکشیهای امارات در مقابل عربستان، سعودیها عمان را بهمثابه ظرفیتی برای اتحاد میدانند که دستکم میتواند توازن قدرت را برای آنها در خلیجفارس به ارمغان بیاورد. با وجود این، عمان در سالهای اخیر در چندین مورد نهتنها همراه عربستان نبود، بلکه تا حد ممکن به مخالفان عربستان کمک کرد.
میرگلویبیات گفت: انصارالله یمن در مسقط دفتر دارند، بهوسیله عمان آزادانه به مقامها و مسئولان کشورهای مختلف دسترسی پیدا و بهراحتی به ایران رفت و آمد میکنند. ایرانیها نیز در مسقط با انصارالله در ارتباط هستند و همسایگی عمان با یمن موجب شده است انصارالله بتواند امور خود را با مسقط سازماندهی کند. این موضوع قطعاً موجب نارضایتی عربستان و بن سلمان است و احتمالاً پس از این سفر محدودیتهایی از سوی دولت عمان بر انصارالله اعمال شود.
وی گفت: عمان بر روی گروههای سیاسی_نظامی استانهای شرقی یمن مانند المهره و حضرموت تسلط و نفوذ دارد. این گروهها عربستان را دشمن تمامیت ارضی یمن میدانند و به دنبال تجزیه یمن نیستند. همچنین این گروهها موجب تضمین امنیت مرزهای عمان در مقابل نیروهای القاعده هستند که بهوسیله عربستان حمایت میشوند. به این دلیل که عمان بحران تجزیهطلبی را تجربه کرده، مخالف هرگونه تجزیه یمن است؛ موضوعی که در صورت رخ دادن موجب چالش دولت عمان خواهد شد.
این کارشناس امور عمان تصریح کرد: احتمالاً بن سلمان در این سفر از مقامهای عمانی خواسته است گروههای مورد حمایت خود را محدود کند؛ گروههایی که در چند روز اخیر که خبر سفر بن سلمان منتشر شد، بهطور مکرر مواضع خصمانهای علیه عربستان اتخاذ کردند. با توجه به این موضوع، یکی از آثار سفر بن سلمان را میتوان محدودیت انصارالله در مسقط و بسط ید عربستان در شرق یمن دانست که میتواند عمق راهبردی کمک به جبهه مأرب باشد؛ موضوعی که عربستانیها معتقدند به انصارالله از این مسیر کمک میشود.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/