دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آذر 1400 - 12:05
مستأجر کاخ الیزه در امارات و عربستان چه می‌کرد؟

تور مکرون برای دوشیدن قارون‌های منطقه/ فرانسه ضررهایش را از جیب اعراب بر می‌دارد

چندی پیش بود که بحرانی میان واشنگتن و پاریس بر سر فروش زیردریایی به استرالیا رخ داد و حال پاریس برای جبران خسارت‌های خود از آن ماجرا به سراغ سعودی رفته است تا شیرشان را با کمترین قیمتی بدوشد.
کد خبر : 625699
مکرون - محمد بن سلمان

گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، پس از شیوع کرونا در جهان، امانوئل مکرون نخستین مقام ارشد در کشورهای غربی در سطح رئیس‌جمهور است که در قالب تور منطقه‌ای به عربستان سفر می‌کند. وی روز گذشته (شنبه) وارد ریاض شد تا با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان گفت‌وگو کند. فضای حاکم بر رسانه‌های غربی در ظاهر نشان می‌داد سفر با اهداف ادعایی برقراری صلح در منطقه انجام می‌شود و این را می‌توان از گزارش رویترز دریافت که نوشت رئیس‌جمهور فرانسه معتقد است عربستان می‌تواند به برقراری صلح در منطقه به‌ویژه با ایران کمک کند. مکرون همچنین برای جلب نظر عربستان، این کشور را «متحدی مصمم در مبارزه با شبه‌نظامیان اسلام‌گرا از غرب آسیا تا آفریقا» و «حصاری در برابر اخوان‌المسلمین» معرفی کرد.


رئیس‌جمهور فرانسه پیش از ریاض، روز جمعه به امارات رفت و با شیخ محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی که در حال حاضر اداره امور این کشور را بر عهده دارد، دیدار کرد. پس‌ازاین دیدار بود که نخستین گمانه‌زنی‌ها درباره پشت پرده سفر مکرون به غرب آسیا پدیدار شد و اعلام کردند دو کشور قراردادی به ارزش ۱۴ میلیارد یورو برای فروش ۸۰ فروند جنگنده رافال ساخت فرانسه به امارات امضا کرده‌اند. این قرارداد مشکوک از سویی و رسانه‌ای شدن خبر سفر شیخ طحنون بن زاید، مشاور امنیت ملی امارات به تهران که قرار است فردا (دوشنبه) انجام شود، از سویی دیگر شائبه ارسال پیام از سوی غرب به ایران، آن هم به‌وسیله کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج‌فارس را تقویت کرده است. سفر درست یک روز پس‌ازآن انجام می‌شود که مکرون از ریاض در حالی راهی پاریس می‌شود که با قراردادهای نظامی و تسلیحاتی وعده تضمین امنیت اعراب را در برابر تهدیدات منطقه‌ای داده است.


دوستی خاله خرسه مکرون با سعودی‌ها


مکرون ژانویه سال جاری میلادی، زمانی که مذاکره‌کنندگان ایران درصدد فراهم کردن زمینه‌های ازسرگیری مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین بودند، گفته بود عربستان نیز باید بخشی از گروه مذاکره‌کننده باشد. او درحالی‌که می‌دانست ادعاهایش امکان تحقق ندارند، حامی این دیدگاه بود که توافق بر سر یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های غرب آسیا بدون حضور کشورهای مهم منطقه ممکن نیست.



پاریس برای جبران خسارت‌های خود از ماجرای فروش زیردریایی به استرالیا به سراغ سعودی‌ها رفت تا شیرشان را با کمترین قیمت بدوشد



پاریس و ریاض در دوره ریاست جمهوری فرانسوا اولاند، روابط گرم‌تری داشتند، ولی در سال‌های اخیر با وجود اینکه مکرون از حضور محمد بن‌سلمان در عرصه سیاسی عربستان استقبال کرده، قتل جمال خاشقجی، فعال مخالف سعودی بر روابط دو کشور تأثیر گذاشته است. مکرون پیش از سفر به ریاض گفته بود این حواشی نمی‌تواند سبب شود فرانسه نقش خود را در غرب آسیا نادیده بگیرد. بی‌تردید رئیس‌جمهور فرانسه درصدد تغییر ماهیت و عمق روابط پاریس با ریاض است، زیرا در این سفر هیئتی تجاری متشکل از حدود ۱۰۰ شرکت ازجمله توتال، ای‌دی‌اف و ویوندی او را همراهی می‌کردند و در حاشیه دیدارهای سیاسی نشست بزرگ اقتصادی برای بررسی زمینه‌های سرمایه‌گذاری مشترک برگزار شد.


تور مکرون برای دوشیدن قارون‌های منطقه/ فرانسه ضررهایش را از جیب اعراب بر می‌دارد
دیدار مکرون با محمد بن سلمان در ریاض


در بُعد سیاسی مکرون تلاش کرد در عربستان میان این کشور و لبنان نقش پلیس خوب را بازی کند و میانجی رفع اختلافات دو طرف شود. این در حالی است که پس از چند هفته، فشارهای لابی سعودی جواب داد و وزیر اطلاع‌رسانی لبنان که یکی از موانع بهبود روابط دو کشور بود، از سمت خود استعفا کرد.


توافق چند میلیارد یورویی پاریس در امارات


منابع اماراتی ارزش توافق تجاری فرانسه و امارات را چند میلیارد یورو گزارش کرده‌اند و ظاهراً این موضوع برای ابوظبی می‌ارزید که شیخ محمد بن زاید از رئیس‌جمهور فرانسه در پاویون سران در نمایشگاه بین‌المللی اکسپو دوبی استقبال کرد. پس‌ازاین استقبال پر زرق و برق و دیدار دوجانبه بود که قرارداد فروش تسلیحات امضا شد؛ توافقی که از منظر حقوق بشری و حتی تسلیحاتی صدای روزنامه‌های فرانسوی را درآورده است.


مکرون در تور منطقه‌ای خود به خلیج‌فارس دو دستور کار اصلی داشت تا پیام خود را به مذاکره‌کنندگان وین برساند؛ نخست، امضای فروش ۸۰ فروند جنگنده رافال و ۱۲ بالگرد کاراکال به ارزش ۱۹ میلیارد دلار به ابوظبی و دوم، متقاعد کردن ریاض به تجدید روابط با لبنان با هدف ادامه مقابله با حزب‌الله. می‌توان گفت با سفر مکرون به منطقه بزرگ‌ترین معامله پاریس پس از قرارداد با کشورهایی همچون یونان، مصر و کرواسی برای فروش جنگنده امضا شد. امضای این قرارداد آن هم کمتر از یک ماه مانده تا ریاست دوره‌ای فرانسه بر اتحادیه اروپا، برای پاریس اهمیت زیادی دارد.


شیری که در ریاض دوشیده شد


هدف مکرون از سفر به عربستان را می‌توان مذاکره درباره ایران و سرمایه‌گذاری شرکت‌های فرانسوی در این کشور دانست؛ هرچند احتمالاً هدف دوم بر اولی می‌چربد. نکته حاشیه‌ای این سفر دیدار مکرون با محمد بن سلمان، عامل صدور قتل خاشقجی و امضای قرارداد تسلیحاتی و حمایت از کشوری است که ناقض شماره یک حقوق بشر در منطقه به شمار می‌رود. این دیدار به حدی جنجالی بود که صدای اگنس کالامارد، دبیر کل سازمان عفو بین‌الملل که شهروند فرانسه است را درآورد و در واکنش به این دیدار گفت: منافع راهبردی فرانسه در عربستان هرچه باشد، مشروعیت بخشیدن به حاکمی که روزنامه‌نگاران را می‌کشد و فعالان حقوق زنان را به زندان می‌اندازد توجیهی ندارد.




بیشتر بخوانید:


بیانیه‌ مشترک عربستان و فرانسه پس از سفر مکرون


رونمایی مکرون از طرح آشتی ریاض و بیروت




انتقادات به این ختم نشد و سازمان دیده‌بان حقوق بشر فروش سلاح فرانسوی به کشورهای منطقه را نقد و تأکید کرد، رئیس‌جمهور فرانسه باید در سفر به کشورهای عربی منطقه علنی از پرونده آنها در زمینه حقوق بشر انتقاد می‌کرد. سکوت مکرون درباره پرونده خاشقجی در حکم چشم‌پوشی از موارد بزرگ نقض حقوق بشر است.


نعیم الهاشمی الخفاجی، تحلیلگر عراقی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا دراین‌باره گفت: سفر مکرون به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج (فارس) با هدف دوشیدن کشورهای عربی بود و میلیاردها دلار برای ملت فرانسه عایدی داشت. عربستان به‌جای اینکه پاسخگوی جنایت‌هایش نه‌تنها در منطقه بلکه در اروپا به دلیل نشر تفکر سلفی و وحشیگری اتباعش باشد، به سمت خرید سلاح می‌رود تا جیب کارتل های تسلیحاتی اروپا را پر کند.


وی افزود: کشورهای خلیج (فارس) هر از گاهی از نظر اقتصادی دوشیده می‌شوند، تا اینکه انرژی‌شان تمام شود و نفتشان پایان یابد و دیگر هیچ ارزشی برای کسی نداشته باشند. بله، منکر تلاش‌های فرانسه برای دیدار با مقام‌های سعودی با هدف حل بسیاری از موضوعات باقی‌مانده در منطقه نیستم، ولی همه اختلافات را غربی‌ها با پول اعراب حل می‌کنند.


تور مکرون برای دوشیدن قارون‌های منطقه/ فرانسه ضررهایش را از جیب اعراب بر می‌دارد
دیدار مکرون با محمد بن زاید در ابوظبی


این تحلیلگر عراقی عنوان کرد: پس از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا درباره جایگاه عربستان، پاریس به وزن و اهمیت این کشور برای بهبود وضعیت اقتصادی خود پی برده است. چندی پیش بود که بحرانی میان واشنگتن و پاریس بر سر فروش زیردریایی به استرالیا رخ داد و حال پاریس برای جبران خسارت‌های خود از آن ماجرا به سراغ سعودی رفته است تا شیرشان را با کمترین قیمتی بدوشد.



اینکه غربی‌ها ادعا می‌کنند در مبارزه با تروریسم قصد همکاری با ریاض و ابوظبی را دارند، طنز تلخ روزگار ماست



خفاجی گفت: سلاح‌های فرانسه چه ارزشی دارد که اعراب خلیج (فارس) برایش دست‌وپا می‌شکنند؛ رهاورد این سفر برای مکرون تنها پر پول کردن جیب شرکت‌های تسلیحاتی فرانسوی بود. مکرون به بهانه جنگ یمن، امارات و عربستان را فریب داد تا آنها را بدوشد و سلاح‌های بی‌ارزش خود را روانه منطقه کند.


به گزارش آنا، بیشتر مردم فرانسه می‌دانند منشأ گروه‌های تروریستی نشر تفکر وهابی و سلفی از عربستان است و اینکه غربی‌ها ادعا می‌کنند در مبارزه با تروریسم قصد همکاری با ریاض و ابوظبی را دارند، طنز تلخ روزگار ماست. کفر، نفرت، توحش و خشونت در عقاید وهابی وجود دارد و در کلاس‌های درسشان تدریس می‌شود. بی‌تردید سفر مکرون به خلیج‌فارس نه‌تنها برای نپرداختن به پرونده‌های لیبی، لبنان، عراق و یمن انجام شد، بلکه هدف اصلی آن همان‌گونه که خفاجی بیان کرد، دوشیدن کشورهای حاشیه جنوبی خلیج‌فارس بود!


ملت‌های آزادی‌خواه منطقه، سران مرتجع عربی را خاری در میان امت عرب و عامل اصلی غارت ثروتشان و سرکوب جنبش‌های آزادی خواهان می‌دانند. باندهای مافیایی و تروریستی در لیبی، سوریه، عراق، یمن و ... به‌وسیله کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس تأمین مالی می‌شوند و سلاح‌هایش را فرانسوی‌ها در اختیار می‌گذارند. چیزی به نام دوستی و نزدیکی روابط فرانسه با عربستان و امارات وجود ندارد و هرچه هست، استثمار کشورهای غربی به‌وسیله غرب است.


انتهای پیام/۴۰۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب