دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 دی 1394 - 08:00

فاجعه عظیمی به نام جنگ ایران و عربستان

مرکز تحقیقات واشنگتن در گزارشی نوشت که جنگ‌های نیابتی میان ایران و عربستان در آینده تبدیل به درگیری‌های مستقیم و کوتاه‌مدت می‌شود و باتوجه به قدرت نظامی هر دو طرف، امکان اینکه زمام امور از دست نیروهای نظامی خارج شود، وجود دارد.
کد خبر : 62379

به‌گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا به‌نقل از روزنامه رای‌الیوم، مرکز تحقیقات واشنگتن در گزارشی نوشت: «ایران و عربستان در حال حاضر و از طریق گماشته‌های منطقه‌ای خود، در حال جنگ نیابتی هستند و مستشاران و سربازان هریک از طرف‌ها در یمن، سوریه، بحرین و منطقه شرقی عربستان که شیعه‌نشین است کشته می‌شوند. به احتمال زیاد اگر این شیوه همچنان ادامه یابد، در آینده‌ای نزدیک شاهد تقابل مستقیم، جدی و سنگین خواهیم بود و دو طرف، جنگ نیابتی را رها می‌کنند و وارد خاک یکدیگر خواهند شد.»


این مقاله می‌افزاید: «جنگ نیابتی همواره شیوه‌ نزاع مورد پسند دو کشور برای تقابل با یکدیگر بوده است ولی حزب‌الله لبنان تنها یک گروه شبه‌نظامی نیست، آن‌ها موشک‌های زلزال 1 که برد آن تا تل‌آویو می‌رسد و نیز انبار بزرگی از سپرهای ضد موشکی پیشرفته و مواد منفجره دست‌ساز در اختیار دارد که می‌توانند تانک‌های اسرائیلی را نابود کنند. این در حالی است که ایران، این گروه را به موشک‌های پیشرفته ضد ناو از نوع اس 802 مجهز کرده است که این موشک‌ها در سال 2006 توانسته بودند ناوهای جنگی اسرائیل را از کار بیاندازند. علاوه بر این، ایران حزب‌الله لبنان را به موشک‌های ضد ناو بسیار پیشرفته یاخونت مجهز کرده است.»


به‌ ادعای مرکز تحقیقات واشنگتن، در یمن، جنبش انصارالله در روزهای اخیر خسارت‌های جدی به ارتش عربستان وارد کرده و همچنین توانسته است بسیاری از تانک‌های آمریکا و دیگر وسایل زرهی را نابود کند. آن‌ها از موشک‌های هدایت‌شونده ضد تانک ارائه‌شده توسط ایران استفاده کرده‌اند. علاوه بر این، نمایندگان ایران در یمن اراضی جنوب عربستان و نیز برخی پایگاه‌های نظامی واقع در قلب پادشاهی عربستان را با موشک‌های اسکاد هدف قرار داده‌اند.


نه عربستان و نه ایران در فکر جنگ گسترده میان خود نیستند و این را می‌توان از فاجعه عظیم توصیف کردن چنین اقدامی از سوی محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان دریافت.

این گزارش می‌افزاید: «در عراق، ایران به‌وسیله حمایت‌های هوایی، پدافندی، پزشکی و جنگ سایبری گروه‌های شبه‌نظامی را پشتیبانی می‌کند. اما موضوعی که برای عربستان جای نگرانی دارد، نفوذ ایران در بحرین و مناطق شرقی عربستان است که از سال گذشته تاکنون افزایش داشته است.»


مرکز تحقیقات واشنگتن می‌افزاید: «مدت‌ها پیش از اینکه چنین وضعی به‌وجود آید عربستان و سایر کشورهای اهل‌سنت خلیج(فارس) شبکه‌ای ویژه از نمایندگان نظامی خود را ایجاد کردند و امروز کشورهای حوزه خلیج(فارس) و دیگر کشورهای هم‌پیمان همچون پاکستان و سومالی نیروهای نیابتی جدیدی در یمن تشکیل داده‌اند تا بتوانند از عملیات نظامی سعودی‌ها علیه حوثی‌ها (جنبش انصارالله) حمایت کنند.»


بر طبق تحقیقات این نهاد آمریکایی، در مرحله آینده جنگ ایران و عربستان، شاهد افزایش جنگ نیابتی در سوریه خواهیم بود و ریاض معرکه خود علیه ایران را در آنجا برپا خواهد کرد.


در تحقیقات مرکز تحقیقات واشنگتن آمده است: «نه عربستان و نه ایران در فکر جنگ گسترده میان خود نیستند و این را می‌توان از فاجعه عظیم توصیف کردن چنین اقدامی از سوی محمد بن سلمان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان دریافت. باوجود این، با علم به وجود میدان گازی مشترک و جزایر مورد مناقشه میان، که خود نقطه درگیری میان دو طرف است، احتمال برخی مناقشات در سواحل مرزی مشترک و در منطقه بی‌طرف در خلیج(فارس) وجود دارد. همچنین احتمال اینکه ایران آزمایش موشکی در فاصله‌ای نزدیک به خطوط دریایی و سواحل خلیج(فارس) انجام دهد و نیز گشت‌زنی‌های هوایی برای آزمایش توان طرف مقابل نیز وجود دارد.»


این مقاله می‌افزاید: «ایران در سال 1984 (1363) اقدام به چنین کاری در خط فهد کرد؛ خط فهد خطی فرضی است که در زمان ملک فهد و در جریان جنگ ایران و عراق در وسط خلیج(فارس) کشیده شد. در آن زمان به ایران اطلاع داده شد چنانچه جنگنده‌های ایرانی از این خط عبور کنند، بدون هیچ اخطاری سرنگون خواهند شد. در 5 ژوئن 1984 (15 خرداد 1363) زمانی که دو جنگنده اف‌4 ایران از این خط عبور کردند، جنگنده‌های اف‌16 عربستان در آب‌های خلیج (فارس) جنگنده‌های ایرانی را هدف قرار دادند.»


مرکز تحقیقات واشنگتن در پایان مقاله خود می‌نویسد: «در طرف مقابل، ایران نیز می‌تواند همچون گذشته موشک‌های غیرهدایت‌شونده سعودی و نیز موشک‌های دوربرد را در ساحل خلیج(فارس) ساقط کند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب