دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 دی 1394 - 11:10

زهرا شجاعی: مسایل زنان با جابه‌جایی دولت‌ها دستخوش تغییرات شده است

رئیس مجمع زنان اصلاح طلب به عوامل عدم مشارکت سیاسی زنان اشاره کرد و گفت: زنان به دلیل ریسک‌پذیری پایین و عوامل درونی مانند وظایف خانه‌داری و فرزند پروری ضرورتی به مشارکت سیاسی در خود احساس نمی‌کنند.
کد خبر : 62348

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، زهرا شجاعی، رئیس مجمع زنان اصلاح طلب در نشست تحلیل و بررسی راهبردها، موانع و چالش های مشارکت سیاسی-اجتماعی زنان ایرانی به موانع مشارکت سیاسی زنان اشاره کرد و گفت: موانع مشارکت سیاسی شامل موانع حقوقی، فردی، فرهنگی و اجتماعی - سیاسی است. متاسفانه تاکنون در جمهوری اسلامی موفق به طراحی یک مدل جامع و کامل و همه جانبه برای توسعه، مشارکت و فعالیت زنان نشده‌ایم زیرا مسایل زنان با جا به جایی دولت‌ها و حاکمیت تفکرات مختلف دستخوش سلایق و نظرات شده است به عنوان مثال در یک دوره، تحصیل و آموزش علمی زنان، آفت و در دوره‌ای دیگر نیز خانه داری یک ارزش مطلق محسوب می‌شود.


وی ادامه داد:‌ در دوره‌ای از ورود 64 درصدی زنان و دختران به دانشگاه‌ها و موسسات علمی یاد می کنیم اما در مورد مساله‌ حجاب به یک چارچوب و اصول مشخص نرسیده‌ایم و علت اصلی این است که ما در جمهوری اسلامی به یک سند مشخص یا تئوری مدون مورد اجماع نسبی ارکان جامعه و دست اندرکاران نظام دست پیدا نکرده‌ایم.


رئیس مجمع زنان اصلاح طلب با اشاره به مقدمه قانون اساسی گفت: در مقدمه قانون اساسی مفاهیم کلی و اصولی بسیار مطلوبی داریم و همچنین در کلام بزرگان، امام، مقام معظم رهبری و احادیث و روایات مسایل مهمی مطرح شده است اما متاسفانه اصل به تنهایی کفایت نمی کند و هیچکدام از این اصول به عنوان منشور پذیرفته نیست که اگر دولت ها تغییر کرد جهت گیری و سیاستگذاری در آن موضوع تحت تاثیر و تغییر قرار نگیرد.


حوزه زنان نیاز به تئوری پردازی دارد


وی ادامه داد: در برخی موارد حق و تکلیف را جابجا کردند به عنوان مثال از حجاب به عنوان حق یاد کردند اما ما به تئوری پردازی و نظریه پردازی در حوزه زنان نیاز داریم بنابراین در جامعه امروز حقوق زنان تحت تاثیر نگرش‌های مختلف قرار دارد که این نگرش‌ها را زیر مجموعه جریانات سیاسی قرار می‌دهیم اما هیچکدام از این‌ها نظریه محسوب نمی‌شود که جمهوری اسلامی بتواند براساس آن تصمیم گیری و برنامه ریزی کند.


شجاعی به برخی از نگرش‌ها در مورد اشتغال زنان اشاره کرد و گفت: با توجه به محدودیت پست‌های مدیریتی و تعداد شغل‌ها و با تاکید بر اینکه مردان نان آور خانواده هستند، کار کردن زنان چه ضرورتی دارد؟ بنابراین لازم است به دور از هیجانات سیاسی عده‌ایی صاحب نظر راجع به این موضوع نظریه پردازی کنند و به اجماع و یک سند کلی برسند.


کمترین آسیب عدم اشتغال زنان، افسردگی است


وی با تاکید بر اینکه باید نسبت به مسایل زنان نگرش سیستماتیک داشته باشیم، افزود: متاسفانه یکی از اشکالات مشارکت سیاسی زنان تک بعدی بودن نگرش‌ها است به عنوان مثال در ارتباط با بحث اشتغال و تحصیل زنان باید بدانیم وقتی نرخ فارغ التحصیلان دختر نسبت به پسر بیشتر است این محصول و نتیجه ورودی بیشتر دختران به دانشگاه است اما وقتی پس از حضور بسیاری از زنان در دانشگاه‌ها ما پیامد آن را در در نظر نگیریم با مشکلات زیادی مواجه خواهیم شد به طوری که با تعداد انبوهی از زنان متخصص و بیکار که میانگین سنی بالا و میل کم به ازدواج دارند روبرو می‌شویم که کمترین آسیب آن افسردگی است.


وی یادآور شد: در این دوره نهضتی ایجاد شد و بسیاری از زنان در انتخابات مجلس ثبت نام کردند و این درصد نسبت به دوره قبل افزایش پیدا کرده است اما در مجموع از آنجایی که همیشه رابطه معناداری بین کاندیداهای زن و نمایندگان زن وجود داشته است مادامی که میزان کاندیداهای زن کم است نمی‌توان توقع داشت تعداد نمایندگان زن بیشتری داشته باشیم زیرا در بخش فرهنگی اقداماتی صورت نگرفته است اما در قوانین و مقررات ورود زنان به سیاست منعی ندارند.


دوری زنان از حضور در سیاست به دلیل ریسک پذیری پایین


شجاعی حوزه سیاست را حوزه بی رحمی دانست و گفت: بخش عمومی، سیاست را بیشتر حوزه مردانه می‌داند بنابراین چون ریسک پذیری زنان و هزینه کردن‌های اقتصادی در بین آنها پایین‌تر است از ورود به این حوزه دوری می‌کنند. همچنین زنان با توجه به مسوولیت‌هایی از قبیل خانه‌داری و فرزندپروری و عوامل درونی احساس ضرورتی برای ورود به عرصه سیاسی در خود احساس نمی‌کنند بر همین اساس در حد مشارکت توده‌ای مثل رای دادن ظاهر می‌شوند.


رئیس مجمع زنان اصلاح طلب به ثبت‌نام کاندیداهای این دوره انتخابات اشاره کرد و گفت: طبق آخرین آمار قبل از رد صلاحیت‌ها، از مجموع 12123 کاندیدا تنها 1434 زن ثبت نام کردند. در مورد موانع حقوقی و قانونی جز در مورد پست ریاست جمهوری که آن هم قابل تفسیر است ما منع قانونی دیگری نداریم اما برخی سیاست ها یا قوانین نانوشته مانع ورود زنان به عرصه سیاست است. مانند اینکه وقتی استانداری شجاعت و عدالت به خرج می‌دهد و از زنان در پست‌های مهم بهره می برد تحت فشارهایی قرار می‌گیرد و یا همین بحث وزارت که در دوره قبل صورت گرفت با مخالفت‌هایی روبرو بود.


به گزارش آنا، نشست تحلیل و بررسی راهبردها، موانع و چالش‌های مشارکت سیاسی-اجتماعی زنان ایرانی در انجمن جامعه شناسی ایران از سوی حلقه مطالعات مسائل اجتماعی زنان انجمن و با همکاری نشریه فرهنگی کلید ملی برگزار شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب