دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 آبان 1400 - 02:30

آیا اولویت پوشش نیازمندی‌های معیشتی باعث غفلت از حوزه فرهنگ شده است؟

این تعدد مراکز باعث پریشانی و عدم هماهنگی در فعالیت‌های فرهنگی شده و از قدرت ابزاری فرهنگ که می‌تواند مؤثرترین اقدامات را در زمینه تقویت هویت ملی و پرورش روح‌ها و جان‌های شهروندان در اقصی نقاط ایران اسلامی را انجام دهد، می‌کاهد.
کد خبر : 622515
مهدی توکلیان



به گزارش کروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، مهدی توکلیان، توجه به گستره فعالیت‌های فکری فرهنگی در عصر حاضر جای تأمل دارد. این فرآیند در این برهه ابعاد جدیدی به خود گرفته است، شاید تا ظهور تکنیک‌های ارتباطیِ جدید در تعاملاتِ فرهنگی؛ لمس نشده است.


امروزه سلطه جغرافیایی، جای خود را از دست داده و استراتژی‌های جدیدی ظهور کرده است. هربرت اسپنسر می گوید : "اخلاق، آداب، زبان و تمدن خود را به اقوام و مستملکات خود بیاموزید و آنان را به حال خودشان واگذارید زیرا که همیشه" از آن شما خواهند بود. این جمله فیلسوف انگلیسی به خوبی استراتژی فرهنگ غرب را نمایش می‌دهد.


نگاه دفاعی جهت حفظ موجودیت و هویت دینی می طلبد که مختصات مقابله را نیز با همین رویه به جلو برانیم. امروزه می بینیم که با توجه به شرایط موجود شیوع و همه‌گیری این جریان فرهنگ لیبرالی حاکم بر جهان به واسطه ی ابزار تکنولوژیکال رنگ دیگری به خود گرفته است. این جریان فرهنگی از حیث مبنایی به صورت کلی در دو جهت اباحی گری و تکثرگرایی در انزوا قرار دادن و جدا کردن دین از زندگی انسانی حرکت می‌کند.


می توان دید که فرهنگ غالب در تولیدات خود اعم از تولیدات فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی به دنبال اشاعه ی مبانی القائی است و این بدین معناست که اگر اباحی گری مبنای فکری قرار گیرد در تولیداتی مثل انیمیشن، فیلم،‌ نشریات، بازی، البسه، حتی معماری شهری و محصولات صنعتی به وضوح مشاهده می شود و مناسب است تا به این سوال پاسخ داده شود که آیا اولویت فعلی کشور در پوشش نیازمندی‌های معیشتی جامعه، باعث غفلت از این حوزه ی بسیار مهم نشده است؟


بیشتر بخوانید:


تأثیر ورزش قهرمانی؛ احیای غرور و هویت ملی


وقتی «همه ملت» با هم هستند


از سوی دیگر آیا حضور و ظهور برخی مدیران ناآشنا به حوزه های بسیار مهم اندیشه و فرهنگ و هنر و اجتماع در پستهای نرم افزارای نمی تواند دلیلی براین ریل گذاری باشد؟


مهم نیست که مدیران میانی فرهنگی از کجا آمده اند، آنها باید ویژگی های مشترکی داشته باشند تا گروهی از افراد متنوع و متخصص مسلط بر موضوعات مرتبط را دور هم جمع کرده و از آنها حداکثر استفاده اندیشمندانه و راهبردی را ببرند.


آگاهی فرهنگی و حساسیت فرهنگ باید از مهم ترین دغدغه های مدیران باشد چرا که مدیران موفق اهمیت ایجاد درک بین فرهنگی و ایجاد اعتماد در فضای فرهنگی جامعه هدف خود را درک می کنند. مدیران باید اولین افرادی باشند که شباهتها و تفاوتهای ارزشها و هنجارهای فرهنگی بین سلایق و علایق مختلف را به وضوح درک کنند.


علاوه بر این، آنها می توانند احتمال تصور غلط و ارتباط نادرست را که ممکن است در بین اعضای فرهنگ های مختلف ایجاد شود، پیش بینی کنند. هنگامی که افراد با طرز تفکر ، رفتارها و انگیزه های مختلف با هم همکاری می کنند، درگیری ایجاد می شود اجتناب ناپذیر است مدیران بین فرهنگی خوب ، ملزم به داشتن دانش فرهنگی عمیق هستند ، زیرا تنها زمانی می توانند اختلافات فرهنگی را حل کنند که زمینه را درک کنند و تفاوتهای فرهنگی را یک پتانسیل بزرگ برای توسعه بدانند نه یک چالش.


آنها می دانند چگونه نیروی کار متنوع را تراز کرده و آنها را ترغیب به کار موثر در یک تیم کنند و لذا پاسخ به این سوال ایجاب می کند که: در حالی که برخی جریانات و دلسوزان و دغدغه مندان فعال فکری در سطح جامعه به دنبال ارتقای سطح بینش و آگاهی مردم فعالیت دارند، آیا نهادهای حاکمیتی دارای مسئولیت، وظیفه ای در راستای حمایتهای معتوی و مادی جریانات و افراد مذکور ندارند ؟ تعدد مراکز تصمیم گیری و سیاستگذاری در عرصه فرهنگ. یکی از مهمترین مشکلاتی است که گریبانگیر عرصه فرهنگ در سطح کشور است و به همین سبب شبکه فعالیتهای فرهنگی موجود در پهنه مرکزی را نیز شامل می شود. این تعدد مراکز باعث پریشانی و عدم هماهنگی در فعالیتهای فرهنگی شده و از قدرت ابزاری فرهنگ که می تواند مؤثرترین اقدامات رادر زمینه تقویت هویت ملی و پرورش روحها و جانهای شهروندان در اقصی نقاط ایران اسلامی را انجام دهد، می کاهد.


امر فرهنگ نیاز به سیاستگذاری‌ها و تعیین اهداف بلندمدت میان مدت و کوتاه مدت دارد تا تمامی فعالیت‌های فرهنگی در راستای رسیدن به آن اهداف وسیاستگذاری‌ها، جهت یابی شوند و کلانشهرها بتوانند جایگاه منطقه ای و بی المللی مورد نظر در حوزه فرهنگ را بازیابند.


نداشتن پیوست فرهنگی در حوزه‌های مختلف مشکلات متعددی را ایجاد کرده است شناسایی و توجه به نیاز های اجتماعی ساکنان کلانشهرها وبهترین فضاهای تامین کننده ای نیازها ، نیز از اموری است که هر چند در سالیان اخیر به ان توجه شده است اما در نهایت با مطالعه بیشتر امکان هدایت الگوهای رفتاری و عملکردی به اهداف مورد نظر در این فضاها دست یافت و با مجموعه اقدامات نوین و نواورانه ای در حوزه فرهنگ به این سوال در عمل پاسخ علمی پژوهش محوری را ارایه کرد که بر اساس نظرسنجی و توجه به نیاز سنجی های انجام شده و اولویت های اینده پژوهی اجرایی شود تا چرایی کم کاری نهادهای دارای مسئولیت در عرصه ی فرهنگ و اجتماع از ذهن ها بر طرف شود.


منبع: نورنیوز


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب