دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 آبان 1400 - 00:23
آنا گزارش می‌دهد؛

از آغاز فراخوان جذب اعضای هیئت‌علمی تا لزوم تمهیدات مسئولان امر برای رفع موانع موجود در جذب

هفت‌خان جذب هیئت‌علمی گاهی سال‌ها به طول می‌انجامد و با گذشتن سن افراد از سن جذب قانونی حدنصاب؛ دیگر حق نشستن بر کرسی استادی نصیبشان نمی‌شودبهترین گزینه برای فارغ‌التحصیلانی که علاقه‌مند به تدریس، تحقیق و پژوهش در زمینه رشته تحصیلی خود هستند، عضویت در هیئت‌علمی دانشگاه‌ها است و البته به دست آوردن این کرسی به مثابه هفت‌خان رستم بوده و در بیشتر مواقع نیز با شکست در برابر قوانین نوشته و نانوشته و جذب نشدن، همراه است و نیاز به تمهیدات مسئولان امر برای رفع موانع موجود را دارد.
کد خبر : 619593
جذب هیئت علمی



گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ دانشگاه‌ها از مهم‌ترین عناصر پیشرفت و توسعه در جهان به شمار می‌آیند و اعضای هیئت‌علمی بزرگ‌ترین منابع دانشگاه‌ها، تربیت‌کننده نیروی انسانی و بدنه اصلی هر دانشگاه را تشکیل می‌دهند. به‌عنوان یکی از ارکان تعلیم و تربیت در آموزش دانشجویان باید برای جذب، حفظ و ارتقای علمی اعضای هیئت‌علمی برنامه‌ریزی ویژه‌ای صورت گیرد، و توجه به اسناد بالادستی چون نقشه جامع علمی کشور اهمیت توجه ویژه به ساماندهی وضعیت هیئت‌علمی دانشگاه را بیش‌ازپیش روشن می‌سازد. فراخوان عمومی برای استخدام اعضای هیئت‌علمی و بورس تحصیلی ۲ بار در سال صادر می‌شود. متقاضیان پس از شرکت در فراخوان و گذراندن مراحل اولیه و تشکیل پرونده یک سال در دانشگاه استخدام می‌شوند تا مراحل گزینش انجام گیرد.


فردا؛ آغاز فراخوان جذب اعضای هیئت‌علمی وزارت علوم


فراخوان عمومی برای استخدام اعضای هیئت‌علمی و بورس تحصیلی ۲ بار در سال صادر می‌شود. معاون برنامه‌ریزی و اجرایی مرکز جذب اعضای هیئت‌علمی وزارت علوم درباره اعلام فراخوان استخدام سال جاری می‌گوید: «فراخوان جذب اعضای هیئت‌علمی از فردا دوشنبه ۱۷ آبان آغاز می‌شود. این فراخوان تا پایان آبان ماه سال جاری ادامه خواهد داشت.»


وی می‌افزاید: «اعلام نیاز دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری کشور در سامانه مرکز جذب انجام‌شده و متقاضیان می‌توانند با مراجعه به وب‌سایت مرکز جذب اعضای هیئت‌علمی به آدرس mjazb.ir با توجه به نیاز دانشگاه‌ها در رشته تخصصی خود نسبت به انتخاب سه مورد از محل تقاضا اقدام کنند.»


بسیاری از ایرانیان که سابقه علمی در خارج از کشور دارند به دلیل طولانی بودن مراحل جذب و مدت‌ زمانی که باید منتظر نتایج بمانند، امکان همکاری با دانشگاه‌های داخل را از دست می‌دهند


معاون برنامه‌ریزی و اجرایی مرکز جذب اعضای هیئت‌علمی وزارت علوم خاطرنشان می‌کند: «مهلت این فراخوان در ساعت ۲۴ روز یکشنبه ۳۰ آبان ماه به اتمام خواهد رسید و این مدت تمدید نخواهد شد. لذا از متقاضیان درخواست می‌شود در مهلت تعیین‌شده نسبت به ثبت‌نام و انتخاب دانشگاه‌ها و مؤسسات موردنظر خود اقدام کنند.»


شرایط اختصاصی جذب هیئت‌علمی چیست؟


داشتن مدرک تحصیلی متناسب با یکی از مراتب علمی، آشنایی با یک زبان خارجی و شرط سنی ازجمله شرایط جهت شرکت در جذب هیئت‌علمی است. شرایط اختصاصی جذب هیئت‌علمی بر اساس اعلام مرکز جذب وزارت علوم به قرار زیر است:


مدرک تحصیلی متناسب با یکی از مراتب علمی مورد تقاضا و شامل دارا بودن مدرک تحصیلی دکتری تخصصی و یا سطح چهار حوزوی با رساله تحقیقی برای کلیه رشته‌های دانشگاهی (به‌غیراز گروه پزشکی) و یا دارا بودن درجه تخصصی در گروه پزشکی برای متقاضیان ورود به خدمت در مرتبه استادیار است.


همچنین دارا بودن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد و یا سطح سه حوزوی در رشته تخصصی مربوط برای کلیه رشته‌های دانشگاهی (به‌غیراز گروه پزشکی) و دارا بودن درجه دکتری حرفه‌ای (در گروه پزشکی) برای متقاضیان ورود به خدمت در مرتبه مربی نیز یکی دیگر از شرایط شرکت در این فراخوان است.




بیشتر بخوانید:


جذب اعضای هیئت علمی وزارت علوم آغاز شد


اعلام نیاز دانشگاه‌ها برای جذب هیئت علمی از فردا آغاز خواهد شد


مهر ماه ۲۰ هزار نفر جذب دانشگاه فرهنگیان می شوند/ترم پاییز مجازی برگزار می‌شود




شرط دوم آشنایی کافی با یک زبان خارجی برای متقاضیان ورود به خدمت در مرتبه مربی و تسلط کافی به یک زبان خارجی برای متقاضیان ورود به خدمت در مرتبه استادیار است در زمان ثبت‌نام در فراخوان اگر مدرک موردنیاز دکتری قیدشده باشد، شخص باید دارای مدرک دکتری بوده و از ثبت‌نام دانشجویان دکتری جلوگیری می‌گردد، مگر این‌که مدرکی رسمی از دانشگاه محل تحصیل مبنی بر دفاع از پایان‌نامه و فارغ‌التحصیل بودن ارائه نماید که شرط سوم در این لیست است.


در مواردی که در فراخوان قیدشده باشد، مدرک موردنیاز کارشناسی ارشد، شخص باید دارای مدرک کارشناسی ارشد بوده و از ثبت‌نام دانشجویان کارشناسی ارشد خودداری و ممانعت می‌شود. همچنین تعهد و اشتغال بورسیه مطابق ضوابط و مقررات خود است و متعهدین بورسیه حق شرکت در فراخوان‌های غیر بورسیه را ندارند.


شرط چهارم همخوانی رشته تخصصی و شرایط متقاضی با اعلام نیاز درج‌شده در سامانه جذب دانشگاه است. شرط بعدی نیز متقاضی دارای حداقل مدرک موردنیاز در رشته مربوطه باشد. شرایط سنی جذب هیئت‌علمی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد ۳۰ سال و برای دارندگان مدرک دکتری تخصصی ۴۰ سال تعیین‌شده است.


سرعت جذب بسیار کند است و برای جوانی که به‌تازگی قصد جذب دارد خیلی سخت است که مدت‌ها به‌صورت حق‌التدریس کار کند


برای متقاضیان زیرگروه پزشکی شرط سنی برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد و دانشجویان دوره دکتری تخصصی حداکثر ۳۵ سال و برای دارندگان مدرک دکتری تخصصی حداکثر ۴۵ سال است. حداقل معدل برای مقاطع کارشناسی ۱۴، کارشناسی ارشد و دکتری حرفه‌ای ۱۶ و دکتری تخصصی ۱۷ (با اعمال ضریب تطبیق معدل) است.


بر اساس مصوبه مرکز جذب اعضای هیئت‌علمی وزارت علوم، آن دسته از متقاضیان جذب هیئت‌علمی که به دلیل کسر معدل در مقطع کارشناسی (کمتر از ۱۴)، در جلسه هیئت مرکزی مورد تأیید قرار نمی‌گیرند، درصورتی‌که درخواست تجدیدنظر کنند، تعداد مقالات نمایه شده آن‌ها، جبران‌کننده کسرمعدل در جلسه تجدیدنظر نخواهد بود و سایر توانمندی‌های آموزشی و پژوهشی باید بررسی شود.


هفت‌خان رستم در جذب هیئت‌علمی


گذشتن از هفت‌خان جذب هیئت‌علمی گاهی ماه‌ها و بعضاً ساله‌ها به طول می‌انجامد در این میان سن افراد از قانون حدنصاب سن جذب هم می‌گذرد و دیگر حق نشستن بر کرسی استادی نصیبشان نمی‌شود. حسین صادقی یکی از اعضای هیئت‌علمی دانشگاه پیام نور در این باره می‌گوید: «از سال ۹۰ در دانشگاه پیام نور به‌عنوان هیئت‌علمی پیمانی مشروط جذب‌شده‌ام اما پس از گذشت چند سال و گذر از مراحل تأیید صلاحیت حالا به ۳۰۰ استاد پیام نور اعلام کرده‌اند که امکان همکاری ندارند چون در فراخوان جذب شرکت نکرده‌اند.»


م. ر. استاد دانشگاه تهران در این باره می‌گوید: «سرعت جذب بسیار کند است و برای جوانی که به‌تازگی قصد جذب دارد خیلی سخت است که مدت‌ها به‌صورت حق‌التدریس کار کند که البته شمار زیادی از این جوانان حتی نمی‌توانند قرارداد حق‌التدریس منعقد کنند.»


وی ادامه می‌دهد: «بسیاری از ایرانیان که سابقه علمی در خارج از کشور دارند، می‌توانند به داخل بیایند و تدریس کنند اما به دلیل طولانی بودن مراحل جذب و مدت‌هایی که باید منتظر نتایج بمانند، تعدادی از این اساتید امکان همکاری با دانشگاه‌های داخل را از دست می‌دهند درحالی‌که این افراد به‌ویژه در رشته‌های فنی و مهندسی ظرفیت‌های مناسبی برای انتقال علم به دانشجویان به شمار می‌روند. در سایر مراحل جذب، ریزش افراد زیاد می‌شود و درنهایت خیلی کمتر از ظرفیت اعلام‌شده، استاد راهی دانشگاه می‌شود.»


به گزارش آنا، فراخوان این روزهای جذب اعضای هیئت‌علمی بهانه‌ای شد تا هرچند کوتاه باز به مشکلات این فرآیند بپردازیم، گرچه مشکلات ذکرشده تنها قطره‌ای از دریا است. مسئولان باید با چاره‌اندیشی دلسوزانه مشکلات فراوان یکی از مهم‌ترین قشرهای جامعه را برطرف کنند.


انتهای پیام/۴۱۶۷/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب