دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 آذر 1400 - 00:09
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

حوزه پرهزینه‌ ورزش مانع توجه دانشجویان به رشته تربیت‌ بدنی

وسایل، تجهیزات و لوازم ورزشی بسیار گران‌قیمت و تهیه آنها پرهزینه‌ استعضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم معتقد است که حوزه ورزش دانشگاه‌ها، حوزه پرهزینه‌ای بوده و گرانی وسایل، تجهیزات و لوازم ورزشی از چالش‌های مهمی است که باعث شده دانشجویان و داوطلبان کمتر به سراغ رشته تربیت‌ بدنی بروند.
کد خبر : 618982
حمیدرضا سایبانی

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ حمیدرضا سایبانی، دکتری مدیریت ورزشی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم و عضو شورای تخصصی ورزش و تربیت‌بدنی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان است.


او دوران ورزشی خود را از کوچه‌ها و زمین‌های خاکی آغاز کرد و تحصیلاتش را در رشته علوم تجربی دیپلم و فوق دیپلم پیش برد و سپس رشته ادبیات فارسی را در مقطع کارشناسی ادامه داد و هم‌زمان در دوره‌های مربیگری به‌ویژه فوتبال شرکت و مدارک آن را در همان دوران کسب کرد. سایبانی در حوزه تألیف کتاب و ویرایش و نگارش آن هم دستی بر آتش دارد تا جایی که علاوه بر همکاری در تألیفات پدر، خودش دو کتاب به رشته تحریر درآورده است.


سایبانی به دلیل علاقه وافری که به حوزه ورزش داشت با انتخاب رشته تربیت‌ بدنی در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل و سپس برای تحصیلات دوره دکتری به مالزی رفت و مدرک دکتری مدیریت ورزشی را اخذ کرد.


خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت و با هدف بررسی جایگاه رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی، آینده شغلی دانش‌آموختگان این رشته و .... با عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم و عضو شورای تخصصی ورزش و تربیت‌بدنی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانیم.


آنا: ابتدا خودتان را معرفی کنید و از فعالیت‌های ورزشی، غیردرسی و پژوهشی خود بگویید.


سایبانی: دکتری مدیریت ورزشی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم و عضو شورای تخصصی ورزش و تربیت‌بدنی دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان هستم. در حوزه فوتبال پس از طی‌کردن مدارج مربیگری، اکنون دارای مدرک مربیگری A آسیا و مدرس رسمی فدراسیون فوتبال هستم. تاکنون حدود ۴۰ تا ۵۰ کلاس مربیگری را از سال ۱۳۸۷ به بعد زیر نظر فدراسیون فوتبال برگزار کرده‌ام. در دهه ۶۰ عضو تیم‌های منتخب جوانان و بزرگسالان استان هرمزگان بودم و اکنون در تیم پیشکسوتان خلیج فارس بندرعباس به همراهی بسیاری از دوستان آن دوران فعالیت می‌کنم.


حوزه‌ متنوع تربیت بدنی با تنوع سلیقه‌هایی که در افراد مختلف وجود دارد، علاقه‌مندان زیادی را جذب کرده؛ چراکه این رشته رشته‌ای پرمخاطب است و به سلامت جامعه توجه دارد. رشته تربیت‌بدنی در استان هرمزگان به لحاظ تحصیلات تکمیلی برای نخستین‌بار با حمایت مسئولان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم ایجاد و پس از آن رشته تربیت‌ بدنی در دیگر واحدهای استان یا دیگر دانشگاه‌ها راه‌اندازی شد. باعث افتخار است که توانسته‌ایم سهم کوچکی از وظیفه‌ای که در حوزه ورزش بر دوش داشته‌ایم را به انجام برسانیم، امیدوارم که نتایج این تلاش‌ها نتایج مثبتی باشد و همه آنانی که در طول این سال‌ها در این رشته تحصیل کرده‌اند، از این کار علمی و خیر بهره برده باشند.


در حوزه پژوهشی، فرهنگی و ورزشی دانشگاه شامل راهنمایی، مشاوره و داوری پایان‌نامه‌ دانشجویان، فعالیت‌ها مستمر بوده و در فعالیتهای نوشتاری هم دستی داشته‌ و کتاب «جغرافیای تاریخی هرمزگان» را ویرایش کرده و در نگارش کتاب «ضرب‌المثل‌ها و کنایات نواحی جنوب ایران» (نوشته‌های پدرم) سهم کوچکی داشته‌ام. در مورد دو تألیفی که به‌تازگی منتشر کرده‌ام، نخستین اثر مربوط به کتاب «چرا فوتبال؟» پاسخی در منتهای سادگی به کودک پرسشگر درونم بوده است. این کتاب نگاه خیلی ساده به جذابیت‌های فوتبال دارد که چرا مردم جهان تا این حد به این پدیده علاقه‌مند شدند و به اشکال مختلف علاقه‌مندی خودشان را به آن نشان می‌دهند. کتاب دوم هم درباره رشته تربیت‌ بدنی است و زبان تخصصی که با توجه به تحصیلاتم در این رشته در حوزه مدیریت ورزشی، حول محور رهبری و مدیریت در ورزش است.


نسل جوان بسیار علاقه‌مند به حوزه ورزش


آنا: رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی چه جایگاهی در دانشگاه‌های کشور دارد؟


سایبانی: با توجه به اینکه نسل جوان بسیار علاقه‌مند به حوزه ورزش است و مسئولان دانشگاه‌های کشور هم به این امر واقف هستند، این زمینه فراهم شده تا در دانشگاه‌های مختلف کشور رشته تربیت‌ بدنی در گرایش‌های مختلفی فعالیت داشته باشد و روز به روز شاهد رشد و شکوفایی بیشتر این رشته هستیم؛ اگرچه در نتیجه ورود ویروس کووید-۱۹، همه مسائل مختلف کشور دستخوش تغییرات عمده‌ای شد، ورزش هم از این قاعده مستثنی نیست و امیدواریم که هرچه زودتر با تدابیری که مسئولان کشور می‌اندیشند، زمینه بسیار خوبی برای حضور مجدد دانشجویان در همه دانشگاه‌های کشور و به‌ویژه در رشته تربیت‌بدنی فراهم شود.


آنا: چالش‌های حوزه تربیت بدنی و علوم ورزشی را چه چیزهایی می‌دانید؟ راهکارهایتان چیست؟


سایبانی: حوزه ورزش در دانشگاه‌ها، حوزه پرهزینه‌ای است. اکنون وسایل، تجهیزات و لوازم ورزشی بسیار گران‌قیمت و تهیه آنها پرهزینه‌ است. شاید این یکی از چالش‌های مهمی باشد که دانشجویان کمتر به سراغ رشته تربیت‌بدنی بیایند؛ اگرچه در حوزه ورزش در دانشگاه گرایش‌های بسیار متفاوتی داریم. رشته مدیریت ورزشی، فیزیولوژی ورزشی، تغذیه ورزشی، طب ورزشی، حرکات اصلاحی، حقوق ورزشی، بیومکانیک ورزشی و گرایش‌های متعدد دیگر از شاخه‌های تحصیل در حوزه تربیت بدنی و ورزش هستند.


حوزه پرهزینه‌ ورزش مانع توجه دانشجویان به رشته تربیت‌ بدنی


حوزه‌ متنوع تربیت بدنی و ورزش با تنوع سلیقه‌هایی که در افراد مختلف وجود دارد، علاقه‌مندان زیادی را جذب کرده؛ چراکه این رشته رشته‌ای بسیار پرمخاطب است و به سلامت جامعه بسیار توجه کرده و از نظر روانی، این موضوع در رشته تربیت‌ بدنی بسیار گسترش دارد و متخصصان بسیار برجسته‌ای در همه حوزه‌ها در کشور فعال هستند و به دانشجویان علاقه‌مند کمک می‌کنند.


برای توسعه در هر بخش آموزشی، ابتدا جنبه‌های کمّی‌ فراهم می‌شود و سپس باید به کیفیت بپردازیم که موضوع بسیار مهمی است. اگر این موضوع مغفول واقع شود، طبیعی است که کمیت ما را به موفقیت نمی‌رساند. امیدواریم در همه واحدهای دانشگاهی که در حوزه ورزش و تربیت‌بدنی فعال هستند با همت و پشتکار مسئولان و اعضای هیئت علمی، علاوه بر اینکه کمیت مد نظر قرار می‌گیرد از نظر به‌کارگیری اعضای هیئت علمی بادانش‌تر و جنبه سخت‌افزاری به موضوع کیفیت هم توجه شود تا شاهد توسعه و پیشرفت کیفی این حوزه باشیم.


استان هرمزگان در چند منطقه دارای رشته تربیت‌ بدنی است


آنا: گروه آموزشی تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی در تربیت دانشجویان چقدر موفق بوده است؟


سایبانی: دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان در چند منطقه دارای رشته تربیت‌بدنی است. مهم‌ترین و بزرگ‌ترین این دانشگاه‌ها، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم است که در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری مدیریت ورزشی فعالیت دارد و رشته روانشناسی ورزشی نیز در آن دائر است. در حوزه تحصیلات تکمیلی دانشگاه‌های کشور، دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به واحدهای گسترده‌ای که در کشور دارد، گام بزرگی را در جلب و جذب دانشجویان علاقه‌مند در کل کشور برداشته است و شاهد تحصیل بسیاری از علاقه‌مندان به‌ویژه در حوزه آموزش و پرورش (دبیران) در دانشگاه آزاد اسلامی هستیم.




بیشتر بخوانید:


دهکده ورزشی در جزایر قشم و هرمز ایجاد شود




دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودان در مقطع کارشناسی ارشد مدیریت ورزشی دانشجو می‌پذیرد و تا به حال فارغ‌التحصیل تحویل جامعه داده است و دانشگاه‌های دیگر استان ازجمله دانشگاه آزاد واحد بندرلنگه در مقطع کاردانی، رشته تربیت‌بدنی را دائر دارد و مشغول فعالیت هستند. در بخش سما هم رشته تربیت‌بدنی را فعال داریم و علاقه‌مندان به این رشته را در سطح کاردانی مورد پذیرش قرار می‌دهد و فارغ‌التحصیل به جامعه تحویل داده‌ایم.


دانشگاه آزاد اسلامی علاوه بر فعالیت‌های ورزشی در حوزه تحصیلات رده‌های مختلف در سطح کشور و فعالیت‌های باشگاهی ورزشی هم دستی بر آتش دارد و در سطح بین‌المللی هم فعالیت می‌کند و مقام‌های بسیار ارزنده‌ای به دست آورده است. دانشگاه آزاد اسلامی استان هرمزگان و زیرمجموعه‌های استان با دانشجویان مستعد در رشته‌های مختلف ورزشی توانسته مقام‌های ارزنده‌ای را در کشور به دست آورد و از این نظر بین دانشگاه‌های جزء دانشگاه‌های برتر محسوب می‌شود.


آنا: آینده شغلی دانش‌آموختگان رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی در بازار کار را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


سایبانی: امیدوار هستیم جمعیتی که به رشته و تحصیلات تربیت‌ بدنی علاقه‌مند هستند، هرچه زودتر به بازار کار وارد شوند؛ اگرچه بازار کار در همه حوزه‌ها آنچنان که باید و شاید رونقی ندارد، رشته تربیت‌ بدنی هم مستثنی نیست و امیدواریم که مسئولان امر زمینه‌ای را فراهم کنند که همه علاقه‌مندانی که در این حوزه مهم اجتماعی و فرهنگی مشغول فعالیت هستند و تحصیل می‌کنند، دغدغه شغلی و آینده زندگی را هم نداشته باشند.


انتهای پیام/۴۰۶۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب