دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آبان 1400 - 00:02
به مناسبت برگزاری یوم‌الله ۱۳ آبان؛

استکبارستیزی ایران چگونه زمینه‌ساز افول آمریکا می‌شود؟/ سقوط ستاره غرب در شرق

بسیاری از تحلیلگران سیاسی معتقدند که مقاومت جمهوری اسلامی ایران در مقابل تفکر استکباری در چهار دهه اخیر نقش بسیار مؤثری در افول تدریجی ابرقدرت نظامی و اقتصادی ایالات‌متحده آمریکا بر عهده داشته است.
کد خبر : 618796
افول آمریکا

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، روز سیزدهم آبان که پس از اشغال لانه جاسوسی آمریکا در سال ۱۳۵۸ توسط دانشجویان پیرو خط امام خمینی (ره)، روز مبارزه با استکبار جهانی نام‌گرفت بهانه‌ای است برای بروز احساسات عدالت‌جویانه و ضد استعماری مردم ایران و نیز فرصتی مناسب برای محققان و اندیشمندان تا به نقش مؤثر انقلاب اسلامی و مقاومت مردم ایران در افول تدریجی هژمونی آمریکا بپردازند.


در همین راستا سید مصطفی خوش چشم تحلیلگر روابط بین‌الملل در "همایش بین‌المللی جهان پسا-آمریکا" با اشاره به اینکه از همان ابتدای استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران صحبت در خصوص افول آمریکا در زمانی بیان می‌شد که وزارت دفاع ایالات‌متحده مدعی بود این کشور می‌تواند با پنج قطب قدرتمند دنیا به‌صورت هم‌زمان درگیر شود، اما در حال حاضر ارزیابی‌های پنتاگون این سؤال را مطرح می‌کند که آیا واشنگتن این توان را دارد که تنها بر یکی از دشمنانش در جهان غلبه کند؟


اعتراف سران کشورهای غربی به انتقال قدرت از غرب به شرق


خوش چشم ادامه می‌دهد که حتی امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه که خود زیر بیرق ایالات‌متحده قرار دارد اعتراف کرده که قدرت نظامی و اقتصادی از غرب به شرق در حال تغییر مکان است یعنی اینکه روسیه، چین، و هند هم‌اکنون از آینده بسیار روشن‌تری نسبت به آمریکا برخوردار هستند.


گره زدن امور کشور به مذاکره، بی‌توجهی مفرط به سایر حوزه‌ها را موجب شده است
سید مصطفی خوش چشم کارشناس امور بین‌الملل


این تحلیلگر روابط بین‌الملل به‌صورت کلی فرهنگ و تمدن غرب به‌ویژه ایالات‌متحده را در حال سقوط می‌بیند. خوش چشم به اظهارات جوزپ بورل مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا هم اشاره می‌کند که دو سال پیش از انتقال قدرت از غرب به شرق سخن گفته بود.



حرکتی که در سیزدهم آبان سال ۱۳۵۸ علیه حضور قدرت‌های استکباری در منطقه کلید خورده بود، در واقع به تضعیف طرف مقابل ختم شد و به آن‌چنان توانی تحت فرماندهی سردار سلیمانی رسید که در مقابل هر نیروی اشغالگری در منطقه قد علم می‌کرد



خوش چشم رسوایی انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰، هجوم به کنگره آمریکا، افزایش بدهی‌های واشنگتن، و مشکلات عدیده اقتصادی و فرهنگی را نشانه افول داخلی اندیشه خودبرتربین لیبرالیسم و کاپیتالیسم در ایالات‌متحده قلمداد کرده و می‌گوید آمریکا حتی درگیر بحران در تعامل با کشورهای هم‌پیمان خود در قاره اروپاست.


وی نمونه این بحران را اقدام آمریکا به فروش زیردریایی اتمی به استرالیا و مجبور کردن این کشور به فسخ قرارداد خرید زیردریایی از فرانسه، شنود مکالمات مقامات ارشد اروپایی و اقدام به جاسوسی علیه کشورهای اتحادیه اروپا می‌داند.




بیشتر بخوانید:


حماسه ۱۳ آبان از نگاه خبرنگاران خارجی


پای لنگ تحریم‌ها؛ وقتی توطئه آمریکا در ۱۳ آبان «تقریبا هیچ» می‌شود!




خوش چشم با اشاره به شکست‌های مکرر سیاست خارجی ایالات‌متحده در منطقه غرب آسیا عقب‌نشینی نظامیان واشنگتن از افغانستان را شاهد دیگری بر صحت ادعایش برمی‌شمارد. این مقدمه برای بیان مطلبی مهم است که نباید به‌هیچ‌وجه از کنار آن به‌سادگی گذشت.


نظام ایالات‌متحده که ازنظر ساختار سیاسی و فرهنگی مبنایی لیبرال و از بابت اقتصادی پایه‌ سرمایه‌داری یا کاپیتالیسم دارد برای دهه‌ها از کارشناسان برجسته اتحاد جماهیر شوروی سابق که به هر صورتی توانسته بودند به این کشور پناهنده شوند استفاده کرد تا بتواند از نواقص مکتبی که شالوده استکبار آمریکا را ساخته بود مطلع شود. آمریکا اگرچه در این راه تا حدودی موفق شد و در قالب جنگ سرد توانست تا حد زیادی در فروپاشی شوروی موفق باشد اما یک عامل بسیار تأثیرگذار دیگر یعنی انقلاب اسلامی ایران به‌شدت از توفق ایالات‌متحده بر اندیشه مارکسیسم- لنینیسم کاست.


به عقیده برخی کارشناسان و تحلیلگران اگر انقلاب اسلامی ایران رخ نداده بود جنبه‌های شکست شوروی در مقابل کاپیتالیسم می‌توانست بسیار وحشتناک باشد. اندیشه مقاومت فرزند انقلاب اسلامی ایران بود که اگر اغراق نشود سالروز تولدش باید به تاریخ سیزدهم آبان ۱۳۵۸ ثبت شود. این اندیشه توانست در چهار دهه اخیر با شتابی مناسب و منطقی خود را در کشورهای منطقه نزد مردمانی که خود را زخم‌خورده استعمار می‌دانستند رشد دهد. گفتمان مقاومت پس از گذر از راه‌های پرپیچ‌وخم توانست به محور مقاومت تبدیل و سدی محکم در مقابل سیاست‌های توسعه‌طلبانه آمریکا و هم‌پیمانان منطقه‌ای‌اش تبدیل شود.


به گفته خوش‌چشم، چهار دهه مقاومت ایران باعث تحلیل رفتن توان ایالات‌متحده در منطقه شد. وی نقش ویژه‌ای برای سردار شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در اوایل سال ۲۰۲۰ در حمله نظامیان آمریکایی در نزدیکی فرودگاه بغداد شهید شد، در رسیدن آمریکا به بن‌بست در منطقه غرب آسیا قائل است. مدیریت مدبرانه و شجاعانه سردار سلیمانی و رشادت نیروهای تحت فرمانش در میدان نبرد در منطقه بود که حضور نیابتی آمریکا توسط گروه‌های تروریستی ازجمله النصره و داعش در منطقه را با شکست روبرو کرد و اجازه نداد که منطقه به بی‌ثباتی کشیده شود.


روایتی خواندنی از یک شب حضور «حاج‌قاسم» بین نیروهای دشمن
سردار شهید حاج قاسم سلیمانی


سردار شهید سلیمانی برآیند بردارهای مقاومت ضد استکباری در جهان بود


این کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است حرکتی که در سیزدهم آبان سال ۱۳۵۸ علیه حضور قدرت‌های استکباری در منطقه کلید خورده بود، در واقع به تضعیف طرف مقابل ختم شد و به آن‌چنان توانی تحت فرماندهی سردار سلیمانی رسید که در مقابل هر نیروی اشغالگری در منطقه قد علم می‌کرد.



انقلاب اسلامی ایران، تسخیر لانه جاسوسی و جنبش تثبیت‌شده بزرگی تحت عنوان محور مقاومت از آن‌چنان وزن قابل‌ملاحظه و تعیین‌کننده‌ای در معادلات بین‌المللی برخوردار شده‌اند که دیگر هیچ دوست و دشمنی قادر به نادیده گرفتنشان نیست



برخی از تحلیلگران معتقدند که اگر در حال حاضر قدرت از غرب در حال انتقال به شرق است، اگر روسیه توانست در مقابل فشارهای ناشی از فروپاشی شوروی و فشارهای اقتصادی غرب دوام بیاورد، اگر چین توانست فارغ از درگیری‌های مستقیم بر رشد اقتصادی تمرکز کند، اگر هند توانست راه خود را با کمترین دردسر به سوی عبور از بحران گرسنگی طی کند و اگر آمریکا نتوانست بیش از این در مناطق استراتژیک جهان ازجمله خاورمیانه حضور داشته باشد، همه و همه تا حد زیادی وام‌دار مقاومت ایران و مقابله مستقیم و غیرمستقیم ایران با توطئه‌های آمریکا بود.




بیشتر بخوانید:


دومین همایش بین‌المللی افول آمریکا برگزار شد


فرمانده الحشدالشعبی تاکید کرد؛ نقش تلاش‌های سردار سلیمانی در پیروزی بر داعش




البته نباید نقش مقاومت را فقط در تحلیل بردن نیروی متخاصم یا تسریع افول آمریکا دانست زیرا اگر سرداران و نیروهای جبهه مقاومت درنبرد علیه گروه‌های تروریستی درکشورهایی چون عراق و سوریه حضور نداشتند هم‌اکنون نه‌تنها این دو کشور بلکه بسیاری از کشورهای منطقه غرب آسیا، شمال آفریقا و جنوب و مرکز اروپا در بی‌ثباتی و عدم امنیت، شب و روز سپری می‌کردند.


مهم است که بدانیم وقوع انقلاب اسلامی ایران، تسخیر لانه جاسوسی و جنبش تثبیت‌شده بزرگی تحت عنوان محور مقاومت همان‌گونه که در چهار دهِه گذشته اثبات شده نه‌تنها در تحولات منطقه‌ای بلکه جهانی از آن‌چنان وزن قابل‌ملاحظه و تعیین‌کننده‌ای برخوردار شده‌اند که دیگر هیچ دوست و دشمنی قادر به نادیده گرفتنشان نیست.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب