جایگزین حقوقدان مستعفی شورای نگهبان چگونه انتخاب میشود؟
به گزارش خبرنگار گروه سیاست خبرگزاری آنا، در روزهای گذشته، حجتالاسلام محسنی اژهای رئیس دستگاه قضا در نامهای به محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، دو گزینه قوه قضائیه را برای تصدی سمت حقوقدانی شورای نگهبان به مجلس شورای اسلامی معرفی کرده است.
به گفته سید نظامالدین موسوی سخنگوی هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی، «غلامرضا ملابیگی» و «سیدمحمدهادی راجی» به مجلس معرفی شدند و عضو جدید حقوقدان شورای نگهبان سهشنبه یا چهارشنبه هفته جاری در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی انتخاب خواهد شد.
گزینههای فوق برای جایگزینی محمد دهقان و برای میاندوره حقوقدانی شورای نگهبان به مجلس معرفی شدهاند. پیش از این، دهقان عضو حقوقدان شورای نگهبان بوده که پس از تشکیل دولت سیزدهم با حکم حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی به عنوان معاون حقوقی رئیسجمهور منصوب شد.
طبق اصل 92 قانون اساسی، دوره حقوقدانی شورای نگهبان، 6 ساله است و آنها با رأی اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای یک دوره 6 ساله انتخاب میشوند. با توجه به استعفای محمد دهقان عضو سابق حقوقدان شورای نگهبان برای تصدی مسئولیت معاونت حقوقی رئیس جمهور در دولت سیزدهم، یکی از دو گزینه معرفی شده از سوی قوه قضائیه با رأی اکثریت نمایندگان مجلس، به صورت میاندورهای انتخاب میشود.
بیشتر بخوانید:
بررسی سوابق گزینههای حقوقدانی شورای نگهبان در کمیسیون شوراهای مجلس
همچنین، شورای نگهبان ۶ عضو حقوقدان دارد و هماکنون عباسعلی کدخدایی، سیامک رهپیک، سید فضلالله موسوی، محمدحسن صادقی مقدم، هادی طحان نظیف از اعضای حقوقدان شورای نگهبان هستند.
سازوکار انتخاب حقوقدانهای شورای نگهبان
طبق آییننامه داخلی مجلس، رئیس قوه قضائیه حقوقدانانهای شورای نگهبان را از میان حقوقدانان مسلمان تحصیل کرده در رشتههای مختلف حقوقی با مشخصات کامل به همراه سوابق علمی و تجربی به تعداد حداقل دو برابر افراد مورد نیاز که مجلس از بین آنان امکان انتخاب داشته باشد به مجلس شورای اسلامی معرفی میکند؛ در همین راستا، سوابق کاندیداهای تصدی حقوقدانی شورای نگهبان در کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس مورد بررسی قرار میگیرد که پس از تأیید نهایی در این کمیسیون، جهت اخذ رأی نمایندگان به صحن مجلس معرفی میشوند.
نحوه انصراف حقوقدان پیشنهادی از رقابت
بر اساس قانون، پس از معرفی حقوقدانان به مجلس شورای اسلامی، انصراف هر یک از آنان قبل از اینکه موضوع در دستور هفتگی مجلس قرار گیرد امکانپذیر است و رئیس قوه قضائیه فرد یا افراد جایگزین را بهصورت مکتوب به مجلس معرفی میکند.
قانون اساسی، وظایف متعددی را برای شورای نگهبان بر شمرده که شامل «نظارت بر قانونگذاری»، «تفسیر قانون اساسی» و «نظارت بر انتخابات» است.
«فقهای شورای نگهبان نیز در مورد ماهیت شرعی قوانین اظهارنظر میکنند و نسبت به احکام شریعت شناخت درستی دارند؛ همچنین حقوقدانها در مورد عدم مغایرت مصوبات مجلس با اصول قانون اساسی نیز اظهارنظر میکنند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/