«قرداحی» قربانی سناریوی جدید غربی_عربی/ چه اهدافی پشت پرده فشار به لبنان دنبال میشود؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا، بعد از سخنان یوزیر اطلاع رسانی لبنان درباره جنگ یمن در مصاحبهای که برای ماهها پیش از انتصاب او به سمت وزارت در دولت کنونی لبنان بوده است، عربستان و کشورهای وفادار به آن با شعلهور کردن یک بحران جدید علیه لبنان که هماکنون نیز از بحرانهای اقتصادی، انرژی و اجتماعی رنج میبرد سناریوی خطرناکی را پشت پرده دنبال میکنند. در ادامه به بررسی این بحران میپردازیم.
تنش جدید کشورهای عربی با لبنان از کجا آغاز شد؟
ماجرا از آن جا آغاز شد که «جرج قرداحی» وزیر اطلاعرسانی لبنان در یک مصاحبهای از پیش ضبط شده با شبکه الجزیره درخصوص سوالی درباره جنگ یمن گفت: «مردمی (دولت نجات ملی و جنبش انصارالله یمن) که از خود دفاع میکنند آیا میتوانند به کسی حمله کنند؟! به نظر من این جنگ پوچ است و باید متوقف شود» خبرنگار بار دیگر از او میپرسد آیا از نظر او عربستان و امارات به یمن حمله کردند؟ و قرداحی در پاسخ به سوال نیز میگوید «کاری را که در دو یا سه سال نمیتوان اجرا کرد در هشت سال دیگر نیز نمیشود انجام داد».
پس از پخش شدن این مصاحبه، عربستان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس واکنشهای تندی را از خود نشان دادند و ریاض سفیر لبنان در عربستان را احضار کرد، اما بلافاصله وزیر لبنانی در توئیتر خود اعلام کرد این مصاحبه برای ماهها پیش از انتصاب او به این سمت بوده است و قصد او توهین به عربستان و امارات نبوده است و تنها او انتظار دارد این جنگ مضر پایان یابد.
با وجود عقبنشینی وزیر لبنانی از صحبتهای خود، عربستان به مسیر خود ادامه داده و زمانی که سفیر خود را از بیروت فراخوانده و عذر سفیر لبنان را خواست یک بحران جدی برای امنیت و ثبات منطقه را کلید زد. ریاض حتی برای کاملتر کردن عرصه فشار بر لبنان واردات هرگونه محصول لبنان به خاک خود را متوقف و اعلام کرد چندین اقدام دیگر نیز از این قبیل انجام خواهد داد.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مانند بحرین و کویت نیز که همیشه از عربستان تبعیت میکنند وارد ماجرا شده و اعلام کردند به علت سخنان قرداحی سفرای خود را از لبنان فراخوانده و از سفیران لبنان خواستهاند این کشورها را ترک کنند.
امارات که تا چند روز سکوت کرده بود به یکباره روز شنبه اعلام کرد نه تنها از سفیر خود در لبنان خواسته است به ابوظبی بازگردد و سفیر لبنان را نیز اخراج کرده بلکه به شهروندان خود هشدار داد به لبنان سفر هم نکنند!
مهرههای داخلی برای تکمیل فشار به دولت نوپای لبنان
همزمان با افزایش فشار بر لبنان از سوی کشورهایی که ادعای کمک و دوستی با مردم این کشور را دارد، مهرههای وابسته به عربستان مانند سعد الحریری به همراه عمو و برادرش، ولید جنبلاط، رئیس حزب سوسیالیست مترقی لبنان و برخی دیگر از احزاب و مقامات این کشور بدون در نظر گرفتن حیثیت و شرف کشور خود خواستار استعفای قرداحی و در برخی اظهار نظرات تند خواستار استعفای «نجیب میقاتی» نخستوزیر لبنان شدند!
با این وجود میقاتی با ابراز تاسف از اقدامات عربستان در قبال کشورش، اعلام کرد درحال برقراری ارتباط برای آرام کردن اوضاع است. او همچنین در این خصوص گفت: مواضع قرداحی برای قبل از منصوب شدن او به وزارت اطلاعرسانی در لبنان است و هیچ ربطی به دولت آن ندارد. از دولتهای عرب و مسئولان آن میخواهم برای انسجام ملت عرب وارد عمل شده و در این شرایط حساس به بیروت کمک کنند.
بعد از درخواست کمک میقاتی از کشورهای عرب تنها قطر و عمان به تذکری لسانی بسنده کرده و از اوضاع پیش آمده ابراز تاسف نمودند و خواستار بهبود شرایط و روابط کشورهای حاشیه خلیج فارس با لبنان شدند!
از سویی دیگر «محمد رعد» نماینده مجلس لبنان و رئیس حزب «وفاداری به مقاومت» عربستان را متهم کرد که قصد دارد لبنان را به آشوب بکشاند و در انتخابات پارلمان این کشور که چندی بعد قرار است برگزار شود، اخلال ایجاد میکند. رعد همچنین استعفای قرداحی را رد کرده و گفت: این حمله آشکار به لبنان، ملت و حاکمیت آن است.
اهداف واقعی عربستان از ایجاد بحران برای لبنان
«فیصل بن فرحان» وزیرخارجه عربستان در مصاحبهای در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در رم، پایتخت ایتالیا پرده از اهداف عربستان با جنجالسازی علیه لبنان برداشته و اعلام کرد این یک بحران برای لبنان نیست بلکه این برای برهم زدن هژمونی «حزبالله» در لبنان است و بیروت باید از این هژمونی رها شود! که این یعنی قرداحی یک قربانی بیش نبود.
«عبدالباری عطوان» سردبیر روزنامه معتبر «رای الیوم» چاپ لندن در سخنانی هدف عربستان از منزوی کردن لبنان را بیان کرده و گفت: غوغای ساختگی درباره برکناری یا استعفای جرج قرداحی نه تنها یک بمب دودزا بلکه در چارچوب یک طرح آمریکایی_اسرائیلی برای ارعاب ایران و همپیمانان آن در منطقه است. چیزی که مسلم است اینست که عربستان و کشورهایی که به تبعیت از او سفرای لبنان را از خاک خود اخراج کردند، مجریهای اصلی این طرح در منطقه هستند.
از نظر عطوان مشارکت عربستان در این سناریوی آمریکایی_صهیونیستی وضعیت را بدتر میکند، زیرا با فشار بیش از حد آوردن به گروههای مقاومت منطقه، امنیت منطقه غرب آسیا به کلی به خطر میافتد و بعید نیست که حملاتی که در عمق عربستان انجام میشود (از سوی ارتش و کمیتههای مردمی یمن) تشدید شود و همچنین مواضع اقتصادی و نظامی عربستان هدف نیروهای مقاومت در عراق قرار گیرد چرا که هر جنگی که آغاز شود یک طرفه نخواهد بود و بحرانهای سیاسی و معیشتی به لبنان محدود نخواهد شد، عربستان و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نیز نقاط ضعفی دارند که میشود از آنها بر علیهشان استفاده کرد.
عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی
حزب سوسیال ناسیونالیست سوری که حزبی ملیگرا در لبنان و در کشورهای حوزه شامات (سوریه، لبنان، اردن و فلسطین) است دیروز با صدور بیانیهای اعلام کرد رفتار سر زده از عربستان دقیقا همان است که در سال ۲۰۱۱ با سوریه انجام داد. ریاض در هفت آوریل ۲۰۱۱ سفیر خود را از دمشق فراخواند و با بستن در دیپلماسی در درگیری مسلحانه را به روی سوریه گشود.
این حزب در ادامه با محکوم کردن اقدامات عربستان که موجب ضربه زدن به لبنان میشود افشا کرد که عربستان در راستای عادیسازی روابط خود با رژیم صهیونیستی این اقدامات را انجام میدهد و هدفی فراتر از استعفای قرداحی در سر دارد.
سخن پایانی
عربستان برای حفظ کردن جایگاهی که در منطقه رو به زوال است دست به هرکاری میزد. به همین دلیل بعد از رویگردانی غرب به سرکردگی آمریکا از ریاض به دنبال هر فرصتی است که نظر آمریکا و اروپا را جلب کند. مقامات سعودی همچنین با منزوی کردن لبنان به دنبال چندین هدف داخلی و خارجی در این کشور از جمله از بین بردن اعتماد مردم لبنان به نیروهای مقاومت و حزبالله، تاثیر گذاشتن بر انتخابات پارلمانی آینده لبنان، فشار آوردن به نیروهای مقاومت در منطقه و در راس آن ایران و در نتیجهی همه اینها عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی برای بدست آوردن دوباره حمایت غرب و آمریکا است.
تهیه و تنظیم: مینا عظیمی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتهای پیام/
انتهای پیام/