آیا قوانین مربوط به کودکآزاری بازدارنده است؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا، کودکان سرمایه های یک جامعه هستند و تربیت و حقوق آن ها از اهمیت بالایی برخوردار است به همین دلیل قوانین و کنوانسیون های زیادی در دنیا به کودکان اختصاص داده شده تا از حقوق آن ها به بهترین صورت دفاع شود.
در ایران نیز قانون حمایت از کودکان در سال ۱۳۸۳ تصویب شده و طی آن قوانین مربوط به حقوق کودکان و مجازات کودکآزاری مشخص شده است.
کودکآزاری به شکلهای مختلفی انجام میشود که از جمله آنها میتوان به کودکآزاری روانی، کودکآزاری جسمی و کودکآزاری جنسی اشاره کرد.
کودکآزاری گاهی همراه با خشونت و ضرب و شتم است و زمانی به صورت روانی است که طی آن عزت نفس کودک از بین خواهد رفت. کودکآزاری به هر شکلی که باشد مطابق قانون جرم محسوب شده و فرد خاطی مجازات خواهد شد.
بر اساس قانون حمایت از کودکان و نوجوانان، همه اشخاصی که به سن ۱۸ سال تمام هجری شمسی نرسیدهاند از حمایتهای ذکر شده در این قانون بهرهمند می شوند.
بر اساس ماده ۲ این قانون هر نوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنان صدمه جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد ممنوع است.
در ماده ۳ قانون گفته شده، خرید، فروش، بهرهکشی و بهکارگیری کودکان بهمنظور ارتکاب اعمال خلاف از قبیل قاچاق، ممنوع و مرتکب، حسب مورد علاوه بر جبران خسارات وارده به ۶ ماه تا یک سال زندان یا به جزای نقد ۱۰ میلیون ریال تا ۲۰ میلیون ریال محکوم خواهد شد.
همچنین در ماده ۴ تأکید شده، هرگونه صدمه و اذیت و آزار و شکنجه جسمی و روحی کودکان و نادیده گرفتن عمدی سلامت و بهداشت روانی و جسمی و ممانعت از تحصیل آنان ممنوع و مرتکب به سه ماه و یک روز تا ۶ ماه حبس یا تا ۱۰ میلیون ریال جزای نقد محکوم میشود.
در ماده ۵ به جنبه عمومی جرم اشاره وتأکید شده، کودکآزاری از جرائم عمومی بوده و احتیاج به شکایت شاکی خصوصی ندارد.
در ماده ۶ این قانون آمده است که همه افراد و مؤسسات و مراکزی که به نحوی مسئولیت نگهداری و سرپرستی کودکان را بر عهده دارند، مکلفند بهمحض مشاهده موارد کودکآزاری، مراتب را جهت پیگرد قانونی مرتکب و اتخاذ تصمیمی مقتضی به مقامات صالح قضایی اعلام کنند. تخلف از این تکلیف موجب حبس تا ۶ ماه یا جزای نقد تا پنج میلیون ریال خواهد بود.
همچنین در ماده ۸ این قانون تصریح شده اگر جرایم موضوع این قانون مشمول عناوین دیگر قانونی شود یا در قوانین دیگر حد یا مجازات سنگینتری برای آنها مقرر شده باشد، حسب مورد، حد شرعی یا مجازات اشد اعمال خواهد شد.
به نظر میرسد قوانین مربوط به کودکآزاری و مجازاتهایی که برای آن پیشبینی شده با توجه به گذشت نزدیک به ۲۰ سال از تصویب قانون و الزامات اجتماعی جدید میبایست مورد بازنگری قرار بگیرد برای افزایش بازدارندگی در این حوزه، مجازات جدیتری پیشبینی شود.
منبع: نورنیوز
انتهای پیام/
انتهای پیام/