ایران بهدنبال صیانت از جان، مال و ناموس افغانهاست/ واکنش رسمی کشورمان به درخواست طالبان برای خرید سوخت
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، هفته گذشته روزنامه گاردین بهنقل از دیدهبان حقوق بشر هشدار داد برخلاف قوانین بینالمللی، هزاران نفر بهوسیله طالبان در شمال و جنوب افغانستان مجبور به کوچ اجباری و ترک خانههای خود شدهاند و بسیاری از اخراجها به منطقه هزاره مربوط است.
دیدهبان حقوق بشر در گزارش خود اعلام کرد، زمینها و خانههایی که بهاین وسیله تصرف شده بیشتر میان طرفداران طالبان توزیع و این مهاجرت اجباری از سوی طالبان در پنج ولایت قندهار، هیرمند و اروزگان در جنوب، دایکندی در مرکز و ولایت شمالی بلخ انجام شده است. به بسیاری از ساکنان این مناطق دستور داده شده خانهها و مزارع خود را بدون هیچ فرصتی برای اثبات مالکیت قانونی ترک کنند و چنانچه از دستور پیروی نکنند، حق هیچگونه شکایت از عواقب آن را ندارند.
دیدهبان حقوق بشر اعلام کرد: طبق قوانین بینالمللی، تخلیه اجباری که بهصورت بیرون راندن دائم یا موقت افراد، خانوادهها یا جوامع برخلاف میل آنها از خانه یا سرزمینشان، بدون دسترسی به اشکال مناسب محافظتهای قانونی یا محافظتهای دیگر تعریف شده باشد، ممنوع است.
اقدامات طالبان در حالی انجام میشود که مجامع جهانی و کشورهای منطقهای بارها بر لزوم اعتمادسازی طالبان برای تشکیل حکومت آینده در افغانستان تأکید کردهاند.
طالبان باید اخراج اجباری هزارهها و دیگر گروههای افغان را متوقف و درباره اختلافات زمینی، طبق قانون و بر مبنای روندی عادلانه تصمیمگیری کند
پاتریشیا گاسمن، مدیر آسیا در دیدهبان حقوق بشر در این زمینه مدعی شد، طالبان هزارهها و دیگران را بر مبنای قومیت یا عقاید سیاسی به اجبار بیرون میکنند تا زمینهای آنها را به حامیان طالبان پاداش دهند. این اخراجها با تهدید و ارعاب و بدون هیچگونه روند قانونی انجام میشود. اخراجها همزمان با آغاز فصل سرما در افغانستان و اواسط برداشت محصول است که خانوادههای روستایی برای بازپرداخت یک سال بدهی و ذخیره مواد غذایی در سال آینده به آن متکی هستند.
ایران بهدنبال صیانت از جان، مال و ناموس افغانها
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: گزارشهای زیادی از بیجا شدن اتباع افغانستانی و گروههای قومی ازجمله تاجیک، هزاره، شیعیان و… دریافت کردهایم.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران به شمول همه گروهها بهدنبال صیانت از جان، مال و ناموس مردم افغانستان است. طبیعی است در اجلاس همسایگان افغانستان بهعلاوه روسیه یکی از مباحث بسیار مهمی که به آن پرداخته شد، بیجا شدگان افغانستان بود و اینکه کشورهایی که در فضای بینالمللی مسئول وضعیت امروز هستند، به مسئولیت خود عمل کنند و سازمانهای بینالمللی نیز پاسخگو باشند.
بیشتر بخوانید:
تشکیل دولت فراگیر با حضور همه اقوام، نخستین نقطه تمرکز نشست تهران بود
نتیجه فروپاشی افغانستان بروز سیل سهمگین پناهجویان خواهد بود
به گزارش آنا، اهمیت و البته خطر بیتوجهی به موضوع زمانی است که پی برده شود گروهی از کسانی که به ترک خانههایشان مجبور شدهاند برای اینکه از امنیت ظاهری برخوردار شوند، به کسانی میپیوندند که پیشتر بهدلیل جنگ، خشکسالی یا فروپاشی اقتصادی پناهنده شده بودند. گزارشها نشان میدهند آوارگان افغان تنها در سال جاری رقمی بیش از ۶۵۰ هزار نفر را ثبت کردهاند و تعداد کل آنها در سراسر افغانستان به حدود ۴ میلیون نفر رسیده است.
ناظران بینالمللی معتقدند طالبان باید اخراج اجباری هزارهها و دیگر گروههای افغان را متوقف و درباره اختلافات زمینی، طبق قانون و بر مبنای روندی عادلانه تصمیمگیری کند. در حال حاضر بیشترین اخراجهای ثبتشده مربوط به ولایت های دایکندی و اروزگان است؛ جایی که سپتامبر (شهریور) دستکم ۲ هزار و ۸۰۰ نفر از ساکنان هزاره از خانههایشان بیرون رانده شدند.
بهگفته برخی کسانی که از خانههای خود فرار کردهاند، ایست های بازرسی در جاده مانع از خروج مسافرانی میشوند که سعی میکنند همراه خود محصولاتشان را ببرند. همچنین برخی گزارشها نشان میدهد مقامهای طالبان دستور تخلیه برخی از روستاهای دایکندی را لغو کردند، اما تاکنون هیچیک از ساکنان به آنجا بازنگشتهاند.
طالبان بهدنبال خرید سوخت از ایران
به گزارش آنا، پس از تسلط طالبان بر افغانستان کمکهای بینالمللی به این کشور کاهش پیدا کرد و کابل در حال حاضر به جز موضوع مواد غذایی، با بحران سوخت نیز مواجه است. به همین دلیل چندی پیش توکل احمدیار، رئیس اتاق تجارت و سرمایهگذاری طالبان اعلام کرد کابل آمادگی خرید نفت از ایران را دارد و این موضوع را ویدئوکنفرانسی به اطلاع ابراهیم حسینی، وابسته تجاری ایران رسانده است.
طالبان برای خروج از بحران اقتصادی راهی جز درخواست از کشورهای همسایه مانند ایران ندارند
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان درباره پیشنهاد اخیر طالبان به ایران برای خرید نفت و واکنش تهران به این پیشنهاد تصریح کرد: نگاه ما به مردم افغانستان است و آنها در فصل سرما در شرایط سختی بهسر میبرند. ما تمام تلاش خود را انجام میدهیم که وضعیت سخت را برای آنها تسهیل کنیم.
با وجود این، نباید ازنظر دور داشت مشکلاتی در زمینه تجارت با افغانستان وجود دارد که مهمترین آن کمبود ارز است؛ مشکل کمبود ارز در افغانستان به حدی است که به جای مزد به کارگران گندم داده میشود. در هر صورت طالبان برای خروج از بحران اقتصادی راهی جز درخواست از کشورهای همسایه مانند ایران ندارند و ایران نیز کشوری است که توانایی فروش نفت به افغانستان را دارد.
تقویت روابط اقتصادی و توسعه تجارت برای هر دو کشور ضروری است و واردکنندگان نفت افغانستان نیاز مبرمی به ارائه تسهیلات مورد نیاز از سوی دولت سیزدهم دارند.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/