دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 مهر 1400 - 00:02
تحلیلگر سعودی در گفت‌وگو با آنا:

ایران در مذاکره با عربستان تضمین معتبر اخذ کند/ بن‌سلمان دست نشان می‌دهد، العربیه خنجر

یک تحلیلگر سعودی با هشدار به مذاکره‌کنندگان ایرانی در زمینه گفت‌وگو با ریاض گفت: ایران باید در مذاکره تضمین معتبر بگیرد و همه چیز خود را فدای رابطه با سعودی‌ها نکند.
کد خبر : 614447
معن الجربا



گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، چندی پیش یک منبع آگاه در ریاض در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه مدعی شد در آخرین دور مذاکرات ایران و عربستان که در بغداد برگزار می‌شود، توافق شد تنش میان دو کشور کاهش یابد و احتمالاً توافق میان دو طرف به‌زودی نهایی شود.


️این دیپلمات با بیان اینکه دور جدید مذاکرات ممکن است چند روز آینده انجام شود، افزود: آن‌ها به توافقی برای بازگشایی کنسولگری ها دست یافتند و معتقدم اعلام عادی‌سازی روابط تهران و ریاض ممکن است در چند هفته آینده انجام شود.


این خبر درحالی است که عربستان پس از شکست سیاست‌های نظامی‌اش در منطقه به‌ویژه یمن علاقمند به پایان دادن درگیری‌هاست؛ سیاستی ناکارآمد که میلیاردها دلار برای آن هزینه کرده و درنهایت ناکام مانده است. از سوی دیگر تهران پس از روی کار آمدن دولت جدید که سیاست‌هایش را مبتنی بر روابط دوستانه با همسایگان پی‌ریزی کرده، به‌دنبال فرصت‌هایی برای تعامل با ریاض در حوزه‌های مختلف می‌گردد؛ آن هم پس از سال‌ها که اقتصاد کشور تحت تأثیر تحریم‌های اقتصادی آمریکا دچار مشکلات متعددی شده است.


مقام‌های ایران و عربستان در ماه‌های گذشته چند دور مذاکرات را در بغداد انجام داده‌اند و رویکرد دو طرف با توجه به گزارش‌های منتشر شده مثبت به نظر می‌آید تا جایی که فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر امور خارجه عربستان ابراز امیدواری کرد این مذاکرات مبنایی برای رسیدگی به چالش‌های موجود میان دو کشور باشد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان نیز گفت، مذاکرات در مسیر درستی قرار دارد.


تغییر موازنه قدرت، سعودی‌ها را به مذاکره واداشت


معن الجربا، تحلیلگر سیاسی عربستان در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه جهان خبرگزاری آنا درباره مذاکرات ایران و عربستان گفت: از زمان ورود جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا به کاخ سفید عربستان خط‌مشی جدیدی را در رابطه با تهران در پیش گرفته است که با سیاست نظامی‌گری و جنگ نیابتی گذشته تفاوت دارد، به‌ویژه پس از تغییر لحن آمریکایی‌ها در منطقه و تحولات منطقه‌ای که با تغییر موازنه قدرت به سود ایران و محور مقاومت همراه بود. در ماه مارس پادشاهی عربستان برای فرار از مخمصه ای که در یمن گرفتار شده بود، پیشنهاد آتش‌بس یمن را در بحبوحه پیشروی‌های نظامی حوثی‌ها (جنبش انصارالله) در عمق خاک خود در نوار جنوبی ارائه کرد.



ایران در مذاکره با عربستان تضمین معتبر اخذ کند/ بن‌سلمان دست نشان می‌دهد، العربیه خنجر

معن الجربا، تحلیلگر سیاسی عربستان


وی افزود: درحال حاضر جنگ به هیچ عنوان به سود ریاض نیست و چشم‌انداز اقتصادی ۲۰۳۰ عربستان را تهدید می‌کند، طرحی که سعودی‌ها حساب ویژه‌ای روی آن باز کرده‌اند؛ می‌تواند به کاهش وابستگی این کشور به نفت منجر شود و منابع اقتصادی ریاض را متنوع کند. هم‌زمان با نشستن طرف‌های ایرانی و سعودی بر سر میز مذاکره بود که زمزمه‌های تمایل سعودی‌ها برای توقف جنگ یمن و حمایت ایران از حوثی‌ها با هدف ترغیب آنها برای ورود به روند مذاکرات سیاسی با پادشاهی عربستان شنیده شد.



ایران باید در مذاکره با عربستان تضمین معتبر بگیرد و همه چیز خود را فدای رابطه با سعودی‌ها نکند



تحلیلگر عربستانی عنوان کرد: به نظر می‌آید ایران در این مذاکرات معادله‌ای را پی می‌گیرد که بر مبنای آن بتواند با ترغیب برای کاهش حملات مقاومت یمن به خاک عربستان، سعودی‌ها را مجاب کند روابطشان را با سوریه احیا و در ادامه، موجبات خروج لبنان از بحران را فراهم کنند. با وجود این، مذاکرات در مرحله آزمون و خطا قرار دارد و دو طرف نسبت به ادامه کار تنها ابراز امیدواری می‌کنند.




بیشتر بخوانید:


امیرعبداللهیان: به‌زودی شاهد نتایج ابتکارات صلح ایران در منطقه خواهیم بود


استقبال ایران و عربستان از احداث مسیر مشهد – مکه




جربا درباره علت گرایش ایران به روند مذاکره با سعودی‌ها گفت: مهم‌ترین دلیل می‌تواند کاهش تنش با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج(فارس) و نیز توسعه روابط منطقه‌ای باشد. ایران سال‌هاست زیر شدیدترین تحریم‌های اقتصادی آمریکا قرار دارد و اگر بتواند آرامش را به حاشیه جنوبی خلیج(فارس) بازگرداند، راه برای تعاملات بعدی هموار می‌شود و خاورمیانه شاهد چهره جدیدی از ایران خواهد بود.


هشدار درباره مذاکره چشم‌بسته به عربستان


وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران می‌خواهد شکاف میان کشورهای منطقه را به دیپلماسی و مذاکره پر کند، گفت: آمریکا در منطقه فاصله زیادی با آنچه بوده است، دارد و در سوریه، یمن و افغانستان چیزی برای گفتن و عرضه کردن ندارد. در چنین وضعیتی مذاکره میان کشورهای منطقه می‌تواند تأثیرگذار باشد و به تنظیم مجدد روابط بین‌المللی، سیاسی و حتی اقتصادی کمک کند.


معن الجربا به ایران درباره چشم بسته مذاکره کردن با عربستان هشدار داد و تصریح کرد: اگر آمریکا را در مذاکره گرگ یا روباه طمع‌کار بدانیم، سعودی‌ها شریک آن‌ها هستند و خصلت‌های این گرگ را در سال‌ها روابط دوجانبه پذیرفته‌اند. عربستان از سویی به سوریه چراغ سبز نشان می‌دهد و در پشت پرده رسانه‌هایش را برای تخریب بشار اسد کوک می‌کند. همچنین از در دوستی با ایران وارد می‌شود، ولی در رسانه‌های وابسته به خود (العربیه و ایران اینترنشنال) رابطه با اسرائیل و تخریب ایران ترویج می‌شود.



در تعامل با عربستان که سال‌هاست برای کشورهای مقاومت توطئه می‌کند، باید محتاط‌تر عمل کرد



تحلیلگر سعودی گفت: ایران باید در مذاکره با عربستان تضمین معتبر بگیرد و همه چیز خود را فدای رابطه با سعودی‌ها نکند. طبعاً اگر توافق مطلوب شکل بگیرد، خوب و به سود هر دو طرف است، ولی شرط آن برخورد صادقانه در میز مذاکره و پایبندی به تعهدات است. راه‌حل چنین مذاکراتی این است که نه به‌طور محرمانه و پشت درهای بسته، بلکه با حضور ناظران بین‌المللی انجام شود. اتحادیه اروپا یا حتی سازمان ملل متحد می‌توانند با مشارکت خود به منطقی کردن مطالبات دو طرف از یکدیگر و هموار کردن مسیر روابط دوجانبه کمک کنند.



ایران در مذاکره با عربستان تضمین معتبر اخذ کند/ بن‌سلمان دست نشان می‌دهد، العربیه خنجر

مذاکرات ایران و عربستان نه به‌طور محرمانه و پشت درهای بسته، بلکه باید با حضور ناظران بین‌المللی انجام شود.


به گزارش آنا، تعاملات منطقه‌ای که در دولت سیزدهم به‌صورت منطقی و با حکمت و مصلحت دنبال می‌شود، موضوعی است که در یک دهه گذشته حلقه مفقوده روابط میان ایران و کشورهای همسایه بوده و خلأ آن باعث می‌شد کشورهای منطقه و به‌ویژه همسایگان، ایران را از خود و سیاست‌ها را در راستای منافع خود نپندارند؛ چه اینکه در دولت‌های یازدهم و دوازدهم منافع غرب بر منافع کشورهای منطقه و روابط با غرب بر روابط با کشورهای منطقه ترجیح داده می‌شد.


نکته‌ای که به نظر می‌آید دولت سیزدهم باید به آن خوب توجه داشته باشد، این است که در تعامل با کشوری همچون عربستان که سال‌هاست یا برای کشورهای مقاومت توطئه می‌کند یا حامی کشورهای توطئه‌گر علیه عراق، سوریه، یمن و فلسطین است، باید محتاط‌تر عمل کرد. سعودی‌ها از آمریکا خوب یاد گرفته‌اند که در پای میز مذاکره با شما به توافق دست یابند و خارج از محل مذاکره به‌وسیله ترفندهای سیاسی یا پروپاگاندای رسانه‌ای به فشارهای خود علیه شما ادامه دهند.


عربستان در این زمینه تجربه خوبی را در اختیار ایران قرار داده و آن هم سبک مذاکره با یمنی‌هاست که در پای مذاکرات صلح با یمن، از توافق می‌گویند و ساعاتی بعد از آنکه از جلسه خارج شدند، جنگنده‌هایشان جشن عروسی مردم یمن را به عزا تبدیل می‌کنند. باید در برابر چنین کشوری عزتمندانه ایستاد و تعامل با آن را هوشمندانه دنبال کرد.


انتهای پیام/۴۰۳۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب