اگر بیانیه مرجعیت نبود، مشارکت ۴۱ درصدی انتخابات عراق رقم نمیخورد/ احتمال پیروزی صدریها و تداوم نخستوزیری الکاظمی
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، برخی از احزاب عراقی از جمله ائتلاف فتح، حزب اسلامی و حزب اتحادیه میهنی کردستان عراق نتیجه اولیه انتخابات پارلمانی را که روز گذشته (سهشنبه) بهوسیله کمیساریای عالی انتخابات عراق اعلام شد، قبول نکردند و در شهرستان «خالص» از توابع استان دیالی (واقع در شرق عراق) تظاهرات بر پا شد. تظاهرکنندگان معترض به نتیجه انتخابات، جاده مواصلاتی کرکوک به بغداد را نیز بستند و طرفهای سیاسی مدعی بروز تقلب در انتخابات شدند. جمانه الغلای، سخنگوی کمسیاریای عالی انتخابات عراق در واکنش به اظهارات مطرحشده درباره تقلب در انتخابات گفت: دستگاههای مربوط به رأیگیری سیستمهای پیشرفتهای هستند و نسبت به هرگونه تخلف احتمالی حساسیت بالایی دارند.
این در حالی است که حیدر العبادی، رئیس شورای رهبری ائتلاف نیروهای دولتی و رئیس ائتلاف نصر امروز (چهارشنبه) با انتقاد از نتیجه اولیه اعلامشده از سوی کمیساریای عالی انتخابات، با انتشار پستی در حساب کاربری خود در توئیتر نتیجه را رد کرد. با وجود این، کمیساریای عالی انتخابات عراق نتیجه انتخابات این کشور را پس از شمارش دستی آرا در پنج استان اعلام کرد و تغییراتی دراینباره نسبت به نتیجه اولیه اعلامشده به وجود آمده است. تغییرات اعلامشده بهوسیله کمیساریای عالی انتخابات عراق به شرح زیر است:
تعداد کرسیهایی که جریان صدر به دست آورد از ۷۳ کرسی به ۷۰ کرسی کاهش یافت.
تعداد کرسی ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی از ۳۴ کرسی به ۴۰ کرسی افزایش یافت.
تعداد کرسی ائتلاف فتح به رهبری هادی العامری از ۱۴ کرسی به ۲۰ کرسی افزایش یافت.
تعداد کرسی ائتلاف امتداد از ۹ کرسی به ۱۲ کرسی رسید.
تعداد کرسی ائتلاف نیروهای دولتی از چهار کرسی به سه کرسی کاهش یافت.
جریانهای سیاسی روحیه پذیرش شکست را در خود تقویت کنند
هیثم الخزعلی، تحلیلگر عراقی در گفتوگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا درباره فضای حاکم بر این دوره از انتخابات گفت: مردم عراق نسبت مشارکت متوسطی داشتند و مشارکت ۴۱ درصدی نشان میدهد با وجود تمایل مردم به تغییر وضعیت حاکم بر عراق، همچنان نارضایتیها تأثیر گذاشته است. این میزان مشارکت درحالی رقم خورده است که عراقیهای خارج از کشور تحت تأثیر فضای حاکم بر آنها انتخابات را تحریم کرده بودند.
وی افزود: نتیجه انتخابات هرچه باشد و هر جریانی پیروز شود، باید وزارتخانهها، سهمبندیها و داراییها بهطور عادلانه میان جریانها تقسیم شود و دولتی فراگیر بهوجود آید. تاکنون شاهد چنین وضعی نبودهایم و هر جریانی تلاش کرده است سهمخواهیهای خود را داشته باشد و هیچ تلاشی برای خدمت به مردم انجام نمیدهند. اولویت جریانهای سیاسی در دورههای اخیر، حفظ منافع جناحی بوده و رسیدگی به وضع مردم در اولویتهای بعدی قرار داشته است.
بیشتر بخوانید:
حیدر العبادی نتیجه اولیه انتخابات را رد کرد
آخرین نتیجه انتخابات عراق/ کرسیهای ائتلاف فتح افزایش یافت
این تحلیلگر عراقی عنوان کرد: عامل خارجی همواره در صحنه سیاسی عراق حکمفرما بوده و جریانی که رأی اکثریت را میآورد، نمیتوان پیروز انتخابات دانست، زیرا فقط در پارلمان حاضر میشوند و افکار و آرایشان از خارج هدایت میشود. معتقدم جریانهای سیاسی باید منشور پایبندی به نتیجه انتخابات را محترم بشمارند و امیدوارم میزان مشارکت، تأثیری در تغییر قوای سیاسی نداشته باشد.
خزعلی گفت: افراد و جریانهای سیاسی روحیه پذیرش شکست را در خود تقویت کنند، داشتن این روحیه عامل مهمی در رقابتهای انتخاباتی به شمار میرود. هیچکدام از افراد و جریانها نباید خود را از توصیههای مرجعیت عالی شیعه جدا بدانند و اعتبار انتخابات به پذیرش قوانین آن و پایبندی به نتیجه آرای مردم است. جریانهای سیاسی نیز گزینههای خود را با دقت راهی پارلمان کنند و در زمینه ائتلاف با دیگر جریانها حساس باشند.
این تحلیلگر امور راهبردی عراق تصریح کرد: با توجه به فضای حاکم بر کشور، برخی سوگیریها و نارضایتیهای موجود، انتظار چنین میزان مشارکتی در انتخابات پارلمانی میرفت و اگر بیانیه آیتالله سیستانی، مرجعیت عالی شیعه عراق نبود شاید آمار بسیار پایینتری از میزان مشارکت مردم در انتخابات ثبت میشد. میزان مشارکت انتخابات عراق را نباید با هیچ جای دیگر مقایسه کرد، زیرا فضای خاصی بر کشور حاکم است و عزم جزمی برای تغییر وضع موجود در میان جریانهای سیاسی وجود دارد.
اگر جریان صدر در انتخابات عراق پیروز شود، احتمال اینکه مصطفی الکاظمی در سمت خود بهعنوان نخستوزیر باقی بماند وجود دارد
هیثم الخزعلی با بیان اینکه جریانهایی که در انتخابات شکست میخورند باید در سیاستها و خطمشی خود درقبال مردم و کشور تجدیدنظر کنند، درباره قانون جدید انتخابات پارلمان تأکید کرد: در هر صورت با توجه به فرایند موجود و نتیجهای که در انتخابات رقم خورده است، به نظر میآید جریانهای سیاسی باید به سمت ائتلاف بروند. این انتخابات با قانون جدید برگزار میشود و باعث شده است افراد مستقل نسبت به دورههای گذشته حضور پررنگتری داشته باشند، ولی به نظر نمیآید در نتیجه کلی تغییر ملموسی رخ دهد.
وی درباره پیشبینیاش از جریان پیروز در انتخابات پارلمانی عنوان کرد: رقابت میان دو جریان فتح و صدر است، ولی به احتمال زیاد، بیشترین آرا را در انتخابات پارلمانی جریان صدر با کسب حدود ۹۰ کرسی پارلمان به دست میآورد، زیرا جهتگیریها و مواضعی را دارد که بیشتر مردم عراق آن را میپسندند، بهویژه در زمینه مداخله نکردن خارجیها در امور داخلی کشور. سایر جریانها و فهرستها برنامههای عمومی ارائه کردهاند و برنامههایشان تکراری به نظر میآید. علاوه بر این، جنبش صدر با تقریباً ۱۰۰ نامزد در مناطق مختلف کشور در انتخابات شرکت کرده است.
خزعلی درباره انتخاب نخستوزیر آینده عراق نیز گفت: اگر جریان صدر در انتخابات پیروز شود، احتمال اینکه مصطفی الکاظمی در سمت خود باقی بماند وجود دارد، زیرا توانسته است خود را با سیاستهای صدریها وفق دهد، مگر اینکه در روزهای آینده اتفاقات دیگری در محافل خصوصی رخ دهد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/