دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 مهر 1400 - 00:02
وقتی آمریکا مناسبات پکن و کابل را بر نمی‌تابد؛

برداشت امنیتی – اقتصادی غرب از حساب حملات داعش در افغانستان/ چین و طالبان از حد مجاورت به سرحدات تعامل راهبردی رسیده‌اند

درحالی‌که همکاری چین و طالبان، از حد مجاورت به سرحدات همکاری راهبردی رسیده، غرب از طریق داعش درصدد است مسیر نفوذ پکن را به سمت غرب آسیا، شمال آفریقا و شرق اروپا مسدود کند.
کد خبر : 613673
چین طالبان

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، مقامات پکن که حدود چهار دهه است با انتخاب بهترین راهبردها و رویکردهای اقتصادی و سیاست خارجی، کشور خود را در مسیر توسعه همه‌جانبه قرار داده‌اند به نظر می‌رسد که به تصمیم خود در حمایت از طالبان به‌عنوان حاکم افغانستان اطمینان کامل دارند و این توان را در خود می‌بینند که در درازمدت سران حکومت جدید در کابل را نه‌تنها در زمینه اقتصادی بلکه در حوزه سیاسی به اردوگاه خود وارد کنند.


شکی نیست که بیشتر اقدامات سیاست خارجی پکن از فیلتر اقتصاد عبور داده می‌شوند؛ به این مفهوم که به‌عنوان‌مثال، حمایتی که پکن از طالبان به عمل‌آورده به دلیل مفید بودن افغانستان در قالب یک برنامه بزرگ اقتصادی است که چین سال‌هاست در پی محقق کردنش است. حدود یک دهه قبل، چین وارد فضای راهبردی جدیدی با افغانستان شد. پکن این اقدام را با انعقاد چند قرارداد مهم و سرمایه‌گذاری در معادن، استخراج نفت و تولید برق افغانستان کلید زد. سرمایه‌گذاری‌های چین هنگامی در حال انجام بود که افغانستان درگیر فضای امنیتی سیاسی ناپایدار بود. قدرت ریسک‌پذیری چین باعث شد پا پس نگذارد و به‌جای ترس از دست دادن سرمایه اولیه، شروع به فراهم کردن زمینه مذاکرات صلح بین طالبان و دولت وقت در کابل کند. اکنون‌ که طالبان به قدرت بازگشته، چین می‌تواند با اطمینان بیشتری به آینده و استفاده از افغانستان به‌عنوان بخشی از هدفی بسیار بزرگ نگاه کند.


China wants to put itself back at the centre of the world | The Economist
نقشه ابتکار جاده و کمربند


پروژه "ابتکار جاده و کمربند"، نقطه اتصال چین و هم‌پیمانانش به آینده‌ای روشن


منظور این است که نگاه چین به افغانستان با نگاه هر کشور دیگری در منطقه و خارج از منطقه متفاوت بود. تقریباً همه کشورهایی که به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم با افغانستان در ارتباط بودند اسیر محیط سیاسی – امنیتی مواج این کشور می‌شدند زیرا فقط چند متر جلوتر را می‌دیدند اما چین به دوردست‌ها نگاه می‌کرد و درست به همین دلیل بود که کمتر از همه هزینه و بیشتر از همه برداشت کرد.



افغانستان دارای یک تا ۳ هزار میلیارد دلار منابع غنی از فلزات کمیاب است



طالبان وقتی‌که در ۲۴ مرداد کابل را تحت کنترل خود درآورد اعلام کرد نگاهش با دوره حکمرانی سابقش از سال ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ فرق کرده است. می‌توان گفت تمامی تحلیلگران منتظر بودند که تغییرات را در اصول اعتقادی و قوانین اجتماعی طالبان مشاهده کنند اما موضوع مورد ادعای طالبان مسلماً بحث موردنظر تحلیلگران نبود. وقتی طالبان در اولین روزهای به قدرت رسیدنش اعلام کرد که چین مهم‌ترین شریک و قابل‌اعتمادترین دوست آن‌ها برای دریافت کمک، سرمایه‌گذاری و اجرای پروژه‌های زیرساختی است مشخص شد که منظور طالبان از تغییر چیست. با وجود چین، طالبان نیازی به دریافت وام از بانک جهانی نخواهد داشت زیرا پکن در پروژه "ابتکار جاده و کمربند" که افغانستان نیز بخشی از آن است، مبلغ بی‌سابقه یک هزار میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده است.




بیشتر بخوانید:


وب‌سایت تحلیلی شورای آتلانتیک: ایران، چین و روسیه آینده افغانستان را شکل خواهند داد


نشنال اینترست: نظم جهانی به رهبری آمریکا رو به پایان است




بعلاوه، افغانستان تحت حکومت طالبان که در حال حاضر چهره منفوری در جامعه جهانی است از آن‌چنان اهمیتی نزد پکن برخوردار است که وانگ یی وزیر امور خارجه این کشور در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو گروه ۲۰ خواستار لغو تحریم‌های یکجانبه علیه کابل شد. این درخواست که نشان از حمایت چین از طالبان داشت به این دلیل بود که پس از عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان این پکن است که بهترین وضعیت برای پر کردن خلأ قدرت در منطقه را در اختیار دارد.



بدون ‌شک برقرای ثبات در افغانستان کاملاً به نفع چین، ایران و حتی روسیه خواهد بود و این نکته از چشم دشمنان نادیده نخواهد ماند



می‌توان گفت که بازی چین در افغانستان از ابتدا تا حال حاضر بازی برد-برد بوده است. البته منظور این نیست که طالبان یا افغانستان از تعامل با چین متضرر شوند بلکه منظور این است که چین هم از سرمایه‌گذاری در افغانستان سود خواهد برد، هم پروژه ابتکار جاده و کمربند را با اطمینان دنبال خواهد کرد و هم از بابت امنیتی خیالش از عدم‌مداخله طالبان در مسائل سین کیانگ و اویغورها راحت خواهد بود.


Trump's Afghanistan strategy may unlock 3 trillion in natural resources
معادن افغانستان


افغانستان گنجی نهان که اژدهای زرد آن را در بر گرفته


شاید کمتر کسی بداند که به دست گرفتن استخراج معادن افغانستان چه سود سرشاری را نصیب چین خواهد کرد. تخمین زده‌شده که افغانستان دارای یک هزار تا ۳ هزار میلیارد دلار فلزات کمیاب باشد. این فلزات خوراک کارخانجات چینی تولید خودروهای برقی، رایانه، تلویزیون، فیبر نوری و دیگر محصولات ارزشمند خواهند بود.


یک نکته ناگفته دیگر، موضوع و موضع هند است. چین می‌خواهد هند به‌عنوان یک رقیب بزرگ و قدرتمند کمترین حضور راهبردی در افغانستان جدید داشته باشد. درست به همین دلیل است که چین مقامات طالبان را ترغیب کرده که روابط خوبی با پاکستان به‌عنوان دشمن دیرینه هند در نظر داشته باشند.




بیشتر بخوانید:


سخنگوی طالبان: چین شریک اصلی ما در بازسازی افغانستان خواهد بود


افشای سفر مقامات طالبان به چین




البته چین اگر بخواهد از کابل به‌عنوان بخشی از هدف بزرگ اقتصادی‌اش استفاده کامل را ببرد باید حضور دو قدرت دیگر یعنی ایران و روسیه را در چشم‌انداز راهبردی افغانستان لحاظ کند و به‌گونه‌ای مهره‌های خود را در این بازی شطرنج، در جای مناسب قرار دهد تا روابط دوستانه‌اش را با تهران و مسکو تضعیف نکند و درعین‌حال منابع اصلی خود را نیز محقق شده ببیند.


بدون ‌شک برقراری ثبات در افغانستان کاملاً به نفع چین، ایران و حتی روسیه خواهد بود و این نکته از چشم غرب و آمریکا نادیده نخواهد ماند. در حال حاضر، زمینه بی‌ثباتی باوجود فعال بودن گروه تروریستی داعش در مناطقی از افغانستان فراهم شده است تا همین گروه تروریستی از طریق انفجارهای انتحاری نظیر آنچه هفته گذشته و دیروز در قندوز و قندهار روی داد، اهرمی شود در دست توطئه‌گران غربی برای بسط خشونت و بستن راه به روی گسترش نفوذ چین در غرب آسیا، شمال آفریقا و شرق اروپا.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب