انتخابات پارلمانی عراق؛ از کارناوالهای شادی هواداران تا آینده حضور نظامیان آمریکا/ مشارکت ۴۱ درصدی چگونه رقم خورد؟
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، انتخابات پارلمانی پیش از موعد عراق درحالی صبح روز گذشته (یکشنبه) در سراسر این کشور آغاز شد که از پیش، بسیاری از ناظران منطقهای و بینالمللی بر اهمیت آن صحه گذاشته بودند؛ چراکه مردم عراق پس از یک دوره نابسامانیهای سیاسی و اقتصادی ناشی از انتخاب نامزدهای مجلسی که نتوانستند درنهایت با انتخاب نخستوزیری شایسته، آرمانهای ملی را محقق کنند، بهدنبال جبران گذشته برآمدند. رئیسجمهور و نخستوزیر عراق از بطن مجلس انتخاب میشوند و هرچه کرسیهای جریانهای حامی منافع ملی عراق بیشتر باشد، آن جریان یا جریانها میتوانند نخستوزیر و رئیسجمهوری در شأن مردم عراق انتخاب کنند که مانع از نفوذ بیگانگان باشد. درواقع، مردم عراق دنبال آن هستند تا پس از برگزاری انتخابات پارلمانی، نخستوزیری روی کار آید که بتواند جهش اقتصادی ایجاد و بساط فساد را جمع کند.
گفتنی است که این نخستین انتخابات عراق از سال ۲۰۰۳ است که در سایه قانون جدید انتخابات برگزار میشود. تعداد نامزدهایی که در انتخابات مشارکت کردند، بسیار بیش از تعداد نامزدهای ادوار گذشته است. علاوه بر این، با توجه به مطالبات مردمی در حوزه اقتصاد و مبارزه با فساد نیز انتخابات پارلمانی اهمیت بیشتری پیدا کرده است. مدتهاست افکار عمومی منطقه اهتمام ویژهای به انتخابات پارلمانی عراق دارند و بازیگران سیاسی مهم منطقهای و فرامنطقهای اخبار انتخابات عراق را بهدقت رصد و بررسی میکنند. در این میان کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیجفارس همچون امارات و نیز عربستان دلارهای نفتی خود را برای تأثیرگذاری بر فرایند انتخابات عراق و نتیجه آن صرف کردهاند، زیرا میخواهند رئیسجمهور و نخستوزیری راهی مجلس شود که متمایل به مواضع آنها باشد. همچنین نباید از نقشآفرینی بازیگران دیگری همچون ترکیه و آمریکا در صحنه انتخاباتی عراق غافل شد.
عراقیها اهمیت انتخابات این دوره را درک کردهاند
محمود الهاشمی، رئیس مرکز پژوهشهای راهبردی الاتحاد عراق در گفتوگو با خبرنگار آنا دراینباره گفته بود: واشنگتن در ظاهر مدتی است بهدنبال ایجاد فتنه در عراق نیست و میخواهد با کمترین خسارت کشور را ترک کند. با وجود این، در حوزه داخلی تلاش میکند رد پایی از خود بر جای بگذارد و حکومتی تشکیل شود که مطابق خواست و برنامههایشان باشد. آمریکاییها در حوزه نظامی در عراق ناکام ماندند و اکنون برای نجات خود به راهکار دیپلماتیک روی آوردهاند. برای غربیها و آمریکا انتخابات و نتیجهاش مهم نیست، بلکه میخواهند اهداف و برنامههای خود را به دولت عراق دیکته کنند؛ در این راستا طبیعی است بهدنبال گنجاندن عوامل شورشی تظاهرات سالهای اخیر عراق در دولت آتی باشند تا بنمایه حکومت را متزلزل کنند. اگر میبینید آمریکاییها میگویند در انتخابات عراق شرکت کنید، پیام اصلی به عوامل نفوذیشان در عراق است که نقشهراه خود را بدانند و مطابق آن عمل کنند.
یاسین العبیدی، نماینده سابق مجلس عراق نیز در گفتوگو با آنا درباره اهمیت این دوره از انتخابات تأکید کرد: مردم عراق به اهمیت انتخابات دوره کنونی پی برده و متوجه شدهاند این انتخابات نقشی محوری و تاریخی در آینده کشور دارد و میتواند نقطه عطف عراق در مسیر آتی باشد و آیندهای امن و باثبات را برای مردم فراهم کند. اکنون احساس مشترکی میان مردم عراق وجود دارد و آن این است که معتقدند انتخابات این دوره با دورههای گذشته تفاوت دارد، زیرا دارای عنصر شفافیت است و بهوسیله ناظران بینالمللی بر آن نظارت انجام میشود؛ کمیسیون مستقل انتخابات، تصمیمگیریهای آنی و قاطع دارد و قانون جدید انتخابات بر این دوره از انتخابات اعمال میشود. این را باید افزود که نظارتها از سوی احزاب و جریانهای مدنی و سیاسی بهدقت دنبال میشود و همه این عوامل نویددهنده برگزاری انتخاباتی پرشور و دموکراتیک است که در آن دخالت خارجی راه ندارد.
بیشتر بخوانید:
آمریکا به دنبال راهیابی عوامل اغتشاشات به پارلمان عراق/ شفافیت دولت و حکومت، مطابق میل غرب نیست
وی در پاسخ به این سؤال که چه عاملی بر انگیزه مردم عراق برای مشارکت در انتخابات تأثیر زیادی گذاشته است، تصریح کرد: میتوان گفت مردم عراق هفتهها بود منتظر بودند تا موضع قطعی آیتالله سیستانی، مرجعیت عالی شیعه عراق را ببینند که وی نیز بهصراحت بر اهمیت مشارکت مردم در انتخابات پارلمانی تأکید کرد و از آنها خواست تا سرنوشتشان را خودشان رقم بزنند. در بیانیه آیتالله سیستانی بر صداقت انتخاباتی و لزوم تغییر تأکید شده بود و مرجعیت خواستند مردم تسلیم اتهامزنیهای مخرب نشوند و با دامن زدن به اتهامزنیها فضا را غبارآلود نکنند.
انتخابات پارلمانی چگونه برگزار شد؟
انتخابات پارلمانی پیش از موعد عراق روز یکشنبه از ساعت هفت صبح (به وقت محلی) آغاز شد و مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق از نخستین کسانی بود که با حضور در یک شعبه انتخاباتی، رأی خود را به صندوق انداخت. وی پس از شرکت در انتخابات با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: امروز نخستین کسی بودم که در انتخابات شرکت کردم. انتخاباتی که وعده آن را داده بودیم و به وعده خود عمل کردیم. مردم عراق را به شرکت در انتخابات و رقم زدن آینده خود دعوت میکنم.
وی درحالیکه نیمی از زمان رأی دادن در عراق سپری شده بود، با انتشار توئیت دیگری از کسانی که موفق به رأی دادن نشدند، خواست تا هرچه سریعتر به مراکز رأیگیری مراجعه کنند. همچنین برخی منابع غیررسمی با انتشار تصویری مدعی شدند رأی نخستوزیر عراق در انتخابات پارلمانی به حسین عرب، نامزد حوزه ۱۲ بغداد بوده است؛ گرچه صحت تصویر هیچگاه تأیید نشد و ناظران از احتمال فتوشاپ بودن آن سخن گفتند.
برهم صالح رئیسجمهور، نوری المالکی رئیس ائتلاف دولت قانون، حجتالاسلام عمار الحکیم رئیس جریان حکمت ملی، عادل عبدالمهدی نخستوزیر سابق عراق، مقتدا صدر رئیس جریان صدر، سید محمد طباطبایی معاون دبیرکل جنبش عصائب اهلالحق، قیس الخزعلی دبیرکل عصائب اهلالحق، حجتالاسلام عبدالمهدی الکربلایی نماینده مرجعیت عالی شیعه، نیچروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان عراق، فالح الفیاض رئیس سازمان حشدالشعبی و ... ازجمله شخصیتهای مطرحی بودند که رسانهها تصاویری از حضورشان در پای صندوقهای رأی منتشر کردند.
در این میان آنچه مورد توجه دوربینها قرار گرفت، علاوه بر مشارکت مردم، حضور افراد مسن در پای صندوقهای رأی بود، چه آن زن سالخوردهای که در جنوب عراق پای پیاده شرکت کرد و چه آن پیرمردی که در بغداد خود را دوان دوان با کمک نیروهای حفاظت شعبه را به پای صندوق رأی رساند؛ هرچه بود مردم عراق خواستند نشان دهند در هر سن و سال و موقعیتی، این انتخابات و نتیجه آن برایشان اهمیت دارد.
ساعاتی از برگزاری انتخابات نگذشته بود که منابع آگاه از پیشتازی ائتلاف فتح در ۲۰ مرکز رأیگیری در استان دیالی خبر دادند. بهگفته این منابع، اطلاعات بهدستآمده از شرکتکنندگان در انتخابات در حوزههای مقدادیه - بلدروز و خالص نشان میدهد ائتلاف فتح با فاصله قابل توجهی نسبت به دیگر گروههای سیاسی پیشتاز است. همچنین اطلاعات بهدستآمده از مراکز رأیگیری در شمالشرق بغداد نشان میداد این مراکز با استقبال قابل توجه مردم مواجه شدند و ائتلاف فتح، دولت قانون و همچنین فراکسیون صدر نسبت به دیگر گروهها آرای بیشتری داشتند.
نکته قابل توجه در برخی از مراکز رأیگیری بروز اختلال فنی در دستگاههای ثبت رأی بود؛ بهگونهای که مقتدا صدر با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر وجود برخی اختلافات فنی در دستگاههای مربوط به رأیگیری را بیان کرد و از اقدامات انجامشده بهوسیله مسئولان ذیربط برای برطرف کردن مشکل قدردانی کرد. البته وی در این توئیت به کنایه به احتمال دستکاری در دستگاههای مربوط به رأیگیری و اختلالات عمدی نیز پرداخت و آن را عاملی در راستای ایجاد خدشه در روند دموکراتیک موجود توصیف کرد.
هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح نیز در سخنانی از رأیدهندگان خواست تا در مراکز رأیگیری باقی بمانند و به بهانه ازکارافتادن دستگاهها این مراکز را ترک نکنند.
درنهایت، رأیگیری انتخابات پارلمانی عراق که ساعت هفت صبح به وقت بغداد در ۸۳ حوزه انتخاباتی این کشور آغاز شده بود، رأس ساعت ۱۸ (به وقت محلی) بدون هیچگونه حاشیه خاصی و بدون تمدید زمان اعلامشده پایان یافت و شمارش آرا بلافاصله آغاز شد.
غروب روز گذشته (یکشنبه) تصاویری از شادمانی و پایکوبی هواخواهان جریان صدر در میدان التحریر بغداد، پس از افزایش احتمال پیروزی نمایندگان این جریان در برخی از حوزههای انتخاباتی منتشر شد.
موفقیتآمیز بودن برگزاری انتخابات پارلمانی باعث شد تصاویری از جشن و آتشبازی عراقیها در آسمان بغداد منتشر شود. همچنین با پایان یافتن انتخابات پارلمانی عراق، مقتدا صدر با انتشار پیامی خواستار اقامه دو رکعت نماز شکر بابت به سرانجام رسیدن این مهم شد.
برهم صالح نیز در توئیتی از دولت، دستگاههای امنیتی، کمیساریای عالی انتخابات و ناظران بینالمللی بهدلیل فراهم کردم ملزومات برگزاری موفق انتخابات پارلمانی در کشور قدردانی و اتمام انتخابات را نقطه آغازی به سمت اصلاحات مورد نظر ملت توصیف کرد. همچنین نخستوزیر و رئیس مجلس عراق با انتشار پیامهایی برگزاری موفق انتخابات پارلمانی را تبریک گفتند.
گرچه شب گذشته اخباری در زمینه نتیجه انتخابات پارلمانی در برخی رسانهها منتشر شد، ولی حسن سلمان، مدیر حوزه رسانه و ارتباطات کمیساریای عالی انتخابات عراق گفت هیچیک از خبرهای پیروزی نامزد یا حزبی خاص در انتخابات اخیر دقیق نیست و باید در انتظار نتیجهای بود که کمیساریای عالی انتخابات اعلام میکند. وی افزود که در حال حاضر نمیتوان از نتیجه انتخابات اطلاعاتی به دست آورد، زیرا درنهایت بهطور محرمانه و تنها بهوسیله کمیساریا اعلام میشود و باید منتظر اعلام رسمی بود.
بیشتر بخوانید:
میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی عراق ۴۱ درصد اعلام شد
پایان رأیگیری انتخابات پارلمانی عراق
کمیساریای عالی انتخابات عراق صبح امروز (دوشنبه) خبر داد، ساعت ۳ عصر (به وقت محلی) نتیجه اولیه انتخابات اعلام میشود. این نهاد افزود: نتیجه نهایی انتخابات دو هفته بعد و تقریباً پس از بررسی شکایتهای احتمالی نامزدها مشخص خواهد شد. درحالیکه نتیجه قطعی انتخابات عراق اعلام نشده است، شمارش نهایی نشده آرای اقلیم کردستان، وضعیت زیر را برای احزاب کُرد نشان میدهد:
- حزب دموکرات کردستان (پارتی) : ۲۹ کرسی
- اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) و گوران: ۱۹ کرسی
- نسل جدید: ۸ کرسی
- اتحادیه اسلامی: ۳ کرسی
- جماعت اسلامی: ۱ کرسی
وبسایت النخیل الاخباریه در خبری اعلام کرد، طبق آمار کمیساریای عالی انتخابات عراق و نتیجه آرای جمعآوری شده از ۹۴ درصد حوزههای رأیگیری، مشارکت ۴۱ درصدی مردم عراق در انتخابات روز گذشته ثبت شده است. همچنین تعداد رأیدهندگان ۹ میلیون و ۷۷ هزار و ۷۷۹ نفر اعلام شده است.
چگونگی مرحله بعد از انتخابات
به گزارش آنا، پیشتر گفته شد، این نخستین انتخابات عراق از سال ۲۰۰۳ است که در سایه قانون جدید انتخابات برگزار میشود. درواقع قانون جدید انتخابات بهدنبال مطالبات مردمی تصویب شد و خواسته و مطالبه ملی بود که قانون جدید بر انتخابات حاکم شود. در دورههای گذشته اینگونه بود که افراد راهیافته به مجلس از میان فهرستها و لیستهای ائتلاف تشکیل میشدند، اما امروز در سایه قانون جدید انتخابات این شخصیتهای مستقل از لیستها هستند که به مجلس راه مییابند. مجلسی که دستور کارهای مهمی از جمله تعیین سرنوشت و آینده نیروهای آمریکایی مستقر در عراق دارد و نحوه برخورد بغداد با درگیری ژئوپلیتیک واشنگتن-تهران را نیز مشخص خواهد کرد.
پس از برگزاری انتخابات پارلمانی، راهیافتگان به مجلس فراکسیونهای مختلف تشکیل خواهند داد. هر فراکسیونی که بتواند اکثریت اعضا را کسب کند، از دیدگاه قانون باید نخستوزیر انتخاب کند و در این میان، فراکسیون اکثریت اقدام به معرفی نخستوزیر میکند. این فراکسیون میتواند متشکل از افراد کُرد و سنی باشد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/