دولت بعدی عراق از گستردهترین طیف مردمی شیعه تشکیل میشود/ نیاز عراقیها به شوک انتخاباتی آیتالله سیستانی
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، از صبح امروز (یکشنبه) انتخابات پیش از موعد پارلمانی عراق با بازگشایی مراکز رأیگیری در سراسر عراق آغاز شد. نامزدهای این دوره از انتخابات پارلمانی عراق بر سر ۳۲۹ کرسی ازجمله ۸۳ کرسی که ۲۵ درصد از کل کرسیهای مجلس است و به بانوان اختصاص دارد، علاوه بر ۹ کرسی متعلق به اقلیتها که میان مسیحیها، کُردهای «شَبَک»، صابئین، ایزدیها و کُردهای فیلی، رقابت میکنند.
پیشتر کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق مشارکت در رأیگیری ویژه انتخابات عراق را که روز گذشته (جمعه) برگزار شده بود، ۶۹ درصد اعلام کرد. روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی درباره انتخابات پارلمانی روز یکشنبه عراق نوشت: پیروزی گروههای سیاسی شیعه در انتخابات پارلمانی زودهنگام قابل پیشبینی است و احتمالاً گروههای سیاسی شیعه رقیب در این انتخابات تعداد کرسیهای بیشتری را به دست خواهند آورد. همچنانکه در اقلیم کردستان نیز حزب دموکرات کردستان پیروزی را به دست خواهد آورد.
عراق، امیدوار به مشارکت گسترده مردمی
یاسین العبیدی، نماینده سابق مجلس عراق در گفتوگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا درباره انتخابات پارلمانی گفت: روز گذشته (شنبه) انتخابات ویژه عراق با مشارکت ۶۹ درصدی نیروهای امنیتی و انتظامی برگزار شد که معتقدم برآیند بسیار مؤثری داشت و بهخوبی نشان میدهد مردم عراق تمایل زیادی برای شرکت در انتخابات دارند. درست است برخی تلاش میکنند درصد مشارکت در انتخابات را کاهش دهند، اما اطمینان داریم فراخوانها و برنامههایی که در قالب همایش و کمپین انتخاباتی برای مشارکت گسترده مردم در انتخابات برگزار شد، نتیجهبخش بوده و نظرسنجیها اقبال مردمی را نشان میدهند.
وی افزود: علاوه بر این، مردم عراق به اهمیت انتخابات دوره کنونی پی برده و متوجه شدهاند این انتخابات نقشی محوری و تاریخی در آینده کشور دارد و میتواند نقطه عطف عراق در مسیر آتی باشد و آیندهای امن و باثبات را برای مردم فراهم کند. اکنون احساس مشترکی میان مردم عراق وجود دارد و آن این است که معتقدند انتخابات این دوره با دورههای گذشته تفاوت دارد، زیرا دارای عنصر شفافیت است و بهوسیله ناظران بینالمللی بر آن نظارت انجام میشود؛ کمیسیون مستقل انتخابات، تصمیمگیریهای آنی و قاطع دارد و قانون جدید انتخابات بر این دوره از انتخابات اعمال میشود. این را باید افزود که نظارتها از سوی احزاب و جریانهای مدنی و سیاسی بهدقت دنبال میشود و همه این عوامل نویددهنده برگزاری انتخاباتی پرشور و دموکراتیک است که در آن دخالت خارجی راه ندارد.
نماینده سابق مجلس عراق در پاسخ به این سؤال که چه عاملی بر انگیزه مردم عراق برای مشارکت گسترده در انتخابات تأثیر زیادی گذاشته است، تصریح کرد: میتوان گفت مردم عراق هفتهها بود منتظر بودند تا موضع قطعی آیتالله سیستانی، مرجعیت عالی شیعه عراق را ببینند که وی نیز بهصراحت بر اهمیت مشارکت مردم در انتخابات پارلمانی تأکید کرد و از آنها خواست تا سرنوشتشان را خودشان رقم بزنند. در بیانیه آیتالله سیستانی بر صداقت انتخاباتی و لزوم تغییر تأکید شده بود و مرجعیت خواستند مردم تسلیم اتهامزنیهای مخرب نشوند و با دامن زدن به اتهامزنیها فضا را غبارآلود نکنند.
بیشتر بخوانید:
آغاز انتخابات پارلمانی عراق/ الکاظمی: همه پای صندوقهای رأی بیایند
نماینده آیتالله سیستانی رأی خود را در کربلا به صندوق انداخت
وی افزود: معتقدم بیانیه آیتالله سیستانی در زمان مناسبی ایراد شد و مردم به چنین بیانیه و شوکی قبل از انتخابات نیاز داشتند. آیتالله سیستانی نقشهراه خروج کشور از بحرانهای سیاسی و اقتصادی را بیان کرد و تنها راه آن را انتخاب صحیح و درست دولتی مقتدر خواند؛ زیرا پارلمان نقش اصلی را در انتخاب نخستوزیر دارد، ساختار حکومتی عراق پارلمانمحور است و رأی نمایندگان و درا ختیار بودن اکثریت کرسیها در کنترل جریانی خاص، نقش مؤثری دارد.
احتمال مداخله برخی کشورهای عربی در روند برگزاری انتخابات
عبیدی درباره احتمال تحریک برخی کشورها و طرفهای منطقهای ازجمله کشورهای مرتجع عربی برای به انحراف کشیدن روند آزاد برگزاری انتخابات پارلمانی عراق گفت: بیتردید کشورهای زیادی در همسایگی عراق ازجمله برخی از کشورهای عرب حاشیه جنوبی خلیج(فارس) تلاش میکنند بر روند انتخابات کشورمان تأثیر بگذارند؛ چه با استفاده از پول، رسانه، تبلیغات و چه با لابیگری، سیاست یا نفوذ. اما بغداد در کنار خود برخی همسایگان و دوستانی را میبیند که میخواهند در کنار ملت عراق و با حمایت از خواست و اراده ملت، نقشههای کشورهای عربی و غربی را نقش بر آب کنند.
وی افزود: عراقیها با توجه به تجربه چندین سال پشت سر گذاشتن بحرانهای سیاسی، باهوش شدهاند و میدانند منافعشان کجاست، چه کسانی در کنارشان هستند و چه کسانی میخواهند در امور داخلی کشورشان دخالت کنند و به منافع ملی خسارت بزنند. آنها با شرکت گسترده در انتخابات پارلمانی پول و سرمایهای را که اعراب خرج فتنه در عراق میکنند، نقش بر آب خواهند کرد. امیدواریم برگزاری انتخابات پارلمانی به بلوکبندیهای منسجم و قدرتمند منجر شود که بتواند معادله قدرت و ثبات را در کشور رقم بزند.
خواهان تشکیل دولتی عادل، توانا و قدرتمند هستیم که برای بازگرداندن اعتماد میان مردم و کاهش شکاف میان دولت، ملت و جریانهای سیاسی تلاش کند
نماینده سابق مجلس عراق درباره ارزیابیاش از نتیجه انتخابات پارلمانی عراق گفت: به شما اطمینان میدهم دولت و نخستوزیر بعدی از گستردهترین طیف مردمی شیعه خواهد بود، یعنی جریانهای اسلامی و شیعه نخستوزیر بعدی را معرفی میکنند و همچنین پس از اعلام نامزدی فردی از این طیف، تفاهم به دست خواهد آمد، زیرا پایگاه مردمی دارند و با کردها، اهلسنت و دیگر جریانها میتوانند به تفاهم دست یابند. در حال حاضر میان برخی شخصیتها و برخی جریانها تفاهمات اولیه وجود دارد (تفاهم، نه وحدت). این تفاهمات میتواند به ائتلافهای قوی و منسجم تبدیل شود و به دولت بعدی در زمینه انجام وظایفش ازجمله حفاظت از حاکمیت کشور، ارائه خدمات اجتماعی، دفاع از حقوق مردم عراق و حفاظت از امنیت و ثبات آنها در برابر تروریسم کمک کند.
عبیدی تصریح کرد: ما خواهان تشکیل دولتی عادل، توانا و قدرتمند هستیم که برای بازگرداندن اعتماد میان مردم و کاهش شکاف میان دولت، ملت و جریانهای سیاسی تلاش کند. ما دولتی در سطح آرمانهای ملت عراق و آماده مواجهه با مرحله حساس و بحرانی منطقه و کوشا برای عبور از آن میخواهیم.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/