تعیین زمان بهبودی ضربه مغزی با آزمایش خون/ تغییرات آبوهوایی رنگ زمین را تیره کرد
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری بهسرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر میشود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارشهای گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
تغییرات آبوهوایی رنگ زمین را تیره کرده است
بسیاری از پدیدههای طبیعی در کره زمین به واسطه وجود نور دیده میشوند ولی مطالعات اخیر دانشمندان حاکی از آن است که تغییرات آبوهوایی در سیاره آبی موجب تیرگی آسمان و کمتر شدن شانس مشاهده زیباییهای ابرها شده است.
این گزارش جدید در مورد تیرهتر شدن آسمان حاصل دو دهه تحقیق درباره تغییرات آبوهوایی و تأثیر این دگرگونیها بر کره زمین است. بر اساس همین گزارش اکنون نسبت به بیست سال گذشته قسمتهای تاریک کره زمین نور کمتری را منعکس کرده و شرایط دیدن پدیدههای آسمانی در آن نواحی بسیار سخت شده است. میزان انعکاس نور خورشید مناطق مختلف کره زمین متفاوت است بهطوریکه اقیانوسها نور بسیار کمی را منعکس و ابرها نیمی از نور خورشید را که به آنها میتابد منعکس میکنند و برف و یخ نیز تقریباً تمامی نور دریافتی را منعکس میکنند.
وقتی موشها نژادپرست و خانوادهدوست میشوند
بسیاری از ویژگیهای پستانداران شبیه به یکدیگر است. تحقیقات جدید نشان میدهد برخی از مناطق مغزی موشها موجب میشود در شرایط بحرانی میل به کمک به موشهای نزدیکتر و عزیزتر به وجود آید. انسانها نیز به همین علت دچار غیرت و تعصب میشوند و بدین طریق این حس میان موش و انسان مشترک است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
یک دهه پس از اینکه دانشمندان کشف کردند که موشهای آزمایشگاهی، موشهای خویشاوند خود را که دچار پریشانی هستند، نجات میدهند، اکنون تحقیقات جدید دانشگاه کالیفرنیا نشان داده است مناطق مغزی که رفتار موشها را تعیین میکند در زمان بحران به آنها میگوید که نزدیکان و عزیزانشان در اولویت هستند.
بومیسازی نمایشگر علائم حیاتی و دستگاه بیهوشی
یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک فناوری پردیس مانیتور علائم حیاتی و دستگاه بیهوشی را بومیسازی کرده است. مانیتور علائم حیاتی اطلاعات حیاتی شامل دمای بدن، بروندهی قلبی، نرخ ضربان قلب، نرخ تنفس، میزان گازهای تنفسی و میزان گازهای خونی را جمعآوری کرده و روی صفحه نمایش نشان میدهد. پارامترهای مختلف به روشهای متفاوتی جمعآوری و سنجش میشوند.
اطلاعات ورودی پس از تقویت و پردازش به شکل موج یا مقادیر عددی نشان داده میشود. از این دستگاه برای ارزیابی وضعیت کلی بیمارانی که در وضعیت ناپایدار به سر میبرند و بیمارانی که در بخشهای آیسییو و سیسییو به سر میبرند، استفاده میشود. مانیتورهای علائم حیاتی این شرکت فعال در حوزه تجهیزات پزشکی در سایزهای پنج، ۱۲، ۱۵ و ۱۸ اینچ تولید میشوند.
دست به آچار شدن زنان در صنعت فضایی
نقش زنان در توسعه علوم فضایی بهندرت مورد توجه قرار گرفته است. با اینکه والنتینا ترشکوا (Valentina Tereshkova) در سال ۱۹۶۳ به عنوان اولین زن فضانورد از جو زمین خارج شد؛ اما تا پیش از آغاز هزاره سوم میلادی، زنان بهندرت نقش مهمی در تحقیقات فضایی ایفا کردند. این وضعیت از سال ۲۰۰۱ تغییر کرده است و بسیاری از زنان از آن زمان در تحقیقات فضایی مشارکت دارند و به بخشی جداییناپذیر از برنامههای علمی مبدل شدهاند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
موفقیت در دنیایی فارغ از جنسیت
یکی از مسائل مهم در حوزه فضا، بررسی تأثیر خلأ و گرانشهای مختلف بر بدن بهخصوص روی استخوانهاست. بدین منظور آژانسهای فضایی در همکاری با سازمانهای پزشکی به مطالعه تأثیر فضا بر بدن انسان میپردازند. یکی از این تحقیقات بهتازگی توسط آنه مککلین (Anne McClain) انجام شده است. این زن در اولین پرواز فضایی خود از دسامبر ۲۰۱۸ تا ژوئن ۲۰۱۹ بر روی نمونههای مغز استخوان کار کرد و طی یک تحقیق طولانیمدت به تأثیرات منفی گرانش بر مغز استخوان انسان پی برد. این تحقیقات احتمالاً منجر به تدوین استراتژیهایی تازه برای جلوگیری از آثار سوء خلأ بر بدن کاوشگران فضایی خواهد شد.
زمان بهبودی از ضربه مغزی با آزمایش خون تعیین میشود
نوعی پروتئین در خون ممکن است وضعیت سلامت مغز انسان را پیشبینی کند. این پروتئین که «نوروفیلامنت لایت» (neurofilament light) یا اختصاراً NfL نامیده میشود با ساختارهای آکسون(تاندونهایی که پیامها را بین سلولهای مغزی ارسال میکنند) ارتباط تنگاتنگ دارد.
محققان به تازگی در ساینس ترنسلیشنال مدیسن(Science Translational Medicine) گزارش کردند سطح NfL مغز، ۲۰ روز پس از آسیبدیدگی به طور متوسط ۱۰ برابر سطح معمولی است و یک سال بعد در بالای حد نرمال باقی میماند. مطالعه روی ۱۹۷ نفر که در هشت مرکز تروما در سراسر اروپا تحت درمان موارد ضربه مغزیِ متوسط تا شدید قرار داشتند نشان میدهد هرچه حد بالای غلظت NfL پس از آسیب بیشتر باشد بهبود افراد مبتلا به ضربه مغزی در فاصله ۶ تا ۱۲ ماه بعد از بروز بیماری سختتر خواهد بود.
همکاری سازمانهای دولتی با شرکتهای دانشبنیان شاهکلید توسعه صنعت فضایی بومی
با پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و از بین رفتن سلطه بیگانگان در ارکان حیاتی کشور فرصت فعالیت مستقل برای جوانان نخبه و مستعد ایرانی در صنایع مختلف فراهم شد. صنعت فضایی نیز از جمله صنایعی بود که باتوجه به اهمیت خاص آن از همان سالهای نخستین شکلگیری نظام اسلامی در ایران مورد توجه مسئولان قرار گرفت و با وجود تمامی کارشکنیهای غرب و تحریمهای ظالمانه دانشمندان ایرانی توانستند به موفقیتهای بزرگی در این حوزه دست پیدا کنند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
فضا دیگر تنها جایی برای تماشای ستارگان نیست!
امروز اهمیت صنعت فضایی در زمینه توسعه علمی و فناوری کشور برای عموم مردم آشکار شده است و از همین رو دولتها در سراسر دنیا با سرمایهگذاری گسترده در این صنعت میکوشند جایگاه خود در بین کشورهای صاحب فناوری فضایی را تثبیت کرده و با استفاده از ابزارهایی نظیر ماهواره و کاوشگر اطلاعات دقیقی را از وضعیت کره زمین و سایر نقاط منظومه شمسی بهدست آورند. تا کمتر از سه دهه پیش تنها کشورهای روسیه و آمریکا توانایی طراحی، تولید و پرتاب ماهواره به مدار زمین را داشتند ولی حالا بازیگران جدیدی نظیر هند، چین، ایران و ژاپن انحصار در این صنعت را به چالش کشیده و خود را به عنوان قدرتهای آینده تحقیقات فضایی معرفی کردهاند.
نوع جدیدی از بتن با قابلیت خودترمیمی اختراع شد
گروهی از مهندسان بهتازگی نوعی بتن را اختراع کردند که مقاومت بسیار بالایی در برابر تخریب دارد و در صورت بروز هرگونه آسیب احتمالی خود را ترمیم کرده و مجدداً به حالت اولیه باز میگردد. این نوع بتن در مقایسه با بتنهای درجه یک موجود در بازار ۳۰ درصد مقاومت بیشتری در برابر تخریب دارد و از همین رو در طولانی مدت ترکهای کمتری در آن به وجود میآید.
طبق اطلاعات اعلامشده از سوی شرکت سازنده این بتن مهندسان برای ایجاد خاصیت خودترمیمی از افزودنیهای نظیر نانو-الیاف آلومینا و نانو-کریستالهای سلولزی استفاده کردند. اضافه کردن چنین افزودنیهایی به این نوع بتن سبب شده عمر سازههای ساخته شده با بتن خودترمیمکننده تقریباً پنجاه سال افزایش یابد. چنین ویژگیای بهویژه برای سازههایی که در برابر فشارهای محیطی قرار دارند اهمیت زیادی دارد. ترکیبات سیمان تقریباً در تمامی فعالیتهای ساختمانسازی و عمرانی استفاده میشوند و از همین رو اختراع چنین بتنی میتواند شیوه اجرای پروژههایی نظیر ساخت سد، بزرگراه و پل را متحول کند.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/