دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
واعظ آشتیانی در گفت‌وگو با آنا:

منصفانه به موضوع حق پخش نگاه کنیم/ مردم پولی بابت تماشای تلویزیونی پرداخت نمی‌کنند

مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال گفت: مسئله درآمدزایی فوتبال از طریق حق پخش تلویزیونی منصفانه و مدبرانه مورد بررسی قرار گیرد.
کد خبر : 611256
حق پخش تلویزیونی

گروه ورزش خبرگزاری آنا، موضوع حق پخش تلویزیونی یکی از بااهمیت‌ترین مسائل مالی مربوط به فوتبال ایران است. این موضوع مدت‌هاست که مطرح شده اما هیچ‌گاه به مرحله عمل نرسیده است. با نگاهی به دیگر کشورها نظیر آلمان به این نتیجه می‌رسیم که فدراسیون فوتبال این کشور توانسته با پرداخت‌های بالای مالی به تیم‌های حاضر در بوندس‌لیگای یک و دو باعث رونق بیشتر فوتبال باشگاهی در این کشور شود؛ اما در ایران به دلیل آنکه در قانون اساسی چنین موضوعی تعریف نشده، صدا و سیما حاضر نیست پولی را به فدراسیون فوتبال و باشگاه‌ها بپردازد.


ادله قانونی مدیران صدا و سیما


علی کفاشیان در این رابطه با اشاره به این موضوع که در زمان ریاست او در فدراسیون فوتبال ایران و همچنین نایب‌رئیسی وی در زمان ریاست مهدی تاج صحبت‌های زیاد و جلسات متعددی برگزار شد، عنوان کرد: با وجود اینکه ما جلسات بسیار زیادی را برگزار کردیم تا بتوانیم موضوع حق پخش را به سرانجام برسانیم؛ اما هیچ‌گاه سازمان صدا و سیما با این قضیه موافقت نکرد. پیگیری‌های زیادی صورت گرفت اما بر اساس مفاد قانونی صدا و سیما حاضر به پرداخت پولی به فدراسیون فوتبال نشد. پیگیری‌ها با جدیت ادامه داشت و رایزنی‌های متعددی انجام دادیم، اسناد و مدارک متعددی ارائه کردیم که در بسیاری از کشورها این کار در حال انجام است اما متأسفانه با خواسته فدراسیون فوتبال موافقت نشد و ادله مدیران صدا و سیما به قانون اساسی کشور بود.


قانون اساسی را نمی‌توان تغییر داد


امیر واعظ آشتیانی نیز درباره موضوع حق پخش با تأکید بر اینکه وقتی قانون یک موضوعی را منع می‌کند، جلسه گذاشتن فایده‌ای ندارد، بیان کرد: زمان را نباید صرف قانون حق پخش می‌کردند چون بر اساس قانون اساسی، صدا و سیما متعلق به حاکمیت است و نمی‌توان یک مقوله دولتی را در بخش‌های خصوصی صرف کرد. در ایران برخلاف بسیاری کشورها شبکه تلویزیونی خصوصی نداریم و قانون اساسی را نمی‌توان به خاطر فوتبال تغییر داد.


وی با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی حق هزینه کردن در ورزش را ندارند، بیان کرد: صدا و سیما دارای شبکه‌های متعدد تلویزیونی است و حتی شبکه‌های فعال استانی دارد. این موضوع هزینه‌بر است ولی مردم در حالی که دسترسی به تمامی شبکه‌ها دارند، بدون پرداخت کوچک‌ترین هزینه‌ای به تماشای برنامه‌های تلویزیونی می‌پردازند. در خارج از کشور شبکه‌های خصوصی وجود دارند و برای هر برنامه‌ای که پخش می‌کنند پول دریافت می‌کنند. وقتی که برای پخش برنامه‌ها از خریدار پول دریافت می‌شود، مسلماً می‌توان از روی آن بخشی را به نهادهای ورزشی که برنامه‌های آنها پخش شده اختصاص داد ولی در ایران چنین موضوعی نیست چون هزینه‌ای برای تماشا وجود ندارد.


چهار رکن درآمدزایی در فوتبال


مدیرعامل پیشین باشگاه استقلال چهار فاکتور را در مدیریت مالی ورزش تأثیرگذار دانست و عنوان کرد: علاوه بر حق پخش تلویزیونی، اسپانسرینگ، کپی‌رایت و تبلیغات محیطی که در کنار زمین انجام می‌شود، از راه‌های درآمدزایی است. سؤالی که من از مدیران ورزشی دارم این است که چرا در سه حوزه دیگر درآمدزایی صورت نمی‌گیرد. مگر نمی‌توان از تبلیغات محیطی، بلیت‌فروشی، حق کپی‌رایت و اسپانسرینگ درآمدزایی کرد. ما وقتی مدیرانی تربیت نکرده‌ایم که حرفه‌ای باشند و بتوانند از روش‌های مختلف درآمدزایی کنند، بی‌دلیل مسئله حق پخش را که منافات با قانون اساسی کشورمان دارد، بزرگ کرده‌ایم در حالی که می‌توان از روش‌های دیگر درآمدزایی کرد.


وی با اشاره به اینکه ایران تحریم شده ولی راهکارهای متعددی برای صادرات و مراودات بین‌المللی پیدا شده است، خاطرنشان کرد: مدیران ورزشی وقتی موضوع حق پخش را منتفی شده می‌دانند آیا از روش‌های دیگر برای درآمدزایی استفاده کرده‌اند. ۹۰ درصد تیم‌های باشگاهی ما از بیت‌المال ارتزاق می‌کنند. اگر دولت پای خود را کنار بگذارد همه ورزشکاران بلاتکلیف می‌شوند. لذا موضوع حق پخش تلویزیونی باید منطقی و مدبرانه پیش برود. صدا و سیما در رشته‌های مختلف ورزشی پخش مستقیم دارد و حتی مسابقات بسیاری از رشته‌ها را پس از برگزاری پخش می‌کند. رؤسای فدراسیون‌ها و عوامل زیرمجموعه آنها در این فدراسیون‌ها توانسته‌اند اسپانسرهای مناسبی جذب کنند؟ تنها چند فدراسیون موفق بوده‌اند. این مسابقات که به صورت زنده پخش می‌شوند هیچ عایدی‌ای برای صدا و سیما ندارند. با این حال بستر مناسبی را در اختیار رشته‌های مختلف قرار می‌دهد ولی مدیران ما نگاه اقتصادی و بازاریابی ندارند و چون فاقد چنین توانایی هستند، دائم به دنبال موارد دیگری از جمله حق پخش هستند.




بیشتر بخوانید:





لغو مصوبه مجلس برای پرداخت حق پخش


واعظ آشتیانی ایراد را از مدیران ورزشی دانست و خواستار نگاه منصفانه شد. وی تأکید کرد: اگر بنا به پرداخت بخشی از درآمد حق پخش تلویزیونی است، مجلس باید مصوبه گذشته را که صرف هزینه دولتی در رشته‌های مختلف ممنوع بود ملغی کند چون صدا و سیما حاکمیتی است و امکان چنین پرداختی ندارد. با وجود اینکه این سازمان زمینه درآمدزایی را فعال کرده اما ضعف مدیران فدراسیون ما که ارتباطی با مسئولان صدا و سیما ندارد، باعث شده تا این مدیران به دنبال درآمد از راه حق پخش باشند و درآمدزایی از راه‌های دیگر را به حال خود رها کنند. خیلی از مدیران به دنبال پول بادآورده هستند ولی حق را باید به قانون داد و پذیرفت آنها از فرصت‌ها استفاده نمی‌کنند و غیرمنصفانه حرف می‌زنند.


وی افزود: تمام اسناد گذشته نشان می‌دهد که ادعاهای غیرواقعی درخصوص مبالغ حق پخش و درآمد گزاف آن برای صدا و سیما به میان می‌آید تا افکار عمومی منحرف شود ولی من معتقدم می‌توان از دیگر ارکان درآمدزایی استفاده کرد و نباید تنها موضوع حق پخش را پذیرفت. اگر در خارج از ایران شبکه‌های خصوصی وجود دارند، مردم آن کشورها هم تربیت شده‌اند تا بابت برنامه‌های ورزشی تلویزیونی هزینه پرداخت کنند ولی مردم ایران حاضر نیستند چنین کاری را انجام دهند چون در سبد هزینه‌های آنها چنین موضوعی تعریف نشده است و تحت هیچ شرایطی قبول نمی‌کنند برای تماشای برنامه تلویزیونی پولی پرداخت کنند. با این حساب صدا و سیما هم نباید پولی به باشگاه‌ها و فدراسیون فوتبال بپردازد.


انتهای پیام/۴۰۴۸/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب