بهترین راه درمان زونا در کودکان و بزرگسالان چیست؟
به گزارش گروه بازار خبرگزاری آنا، زونا یک نوع راش پوستی دردناک است که به آن زونای هرپس میگویند که توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود که عامل به وجود آمدن آبله مرغان است. اکثر افراد فقط یک بار دچار زونا میشوند اما برخی دیگر چندین مرتبه درگیر این اختلال خواهند شد. ویروسی که باعث به وجود آمدن زونا میشود در ایجاد هرپس تناسلی یا تبخال دهان هیچ نقشی ندارد. به آن ویروس هرپس سیمپلکس میگویند که دو عضو مشابه از خانواده ویروسها هستند.
زونا به چه دلیل ایجاد میشود؟
همانطور که در قسمت بالا توضیح دادیم زونا توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشود که در به وجود آمدن آبله مرغان نقش دارد. پس از آنکه شما به آبله مرغان مبتلا شدید ویروس تا مدتی درون بدن غیر فعال باقی خواهد ماند و درون سلولهای عصبی پنهان میشود. سیستم ایمنی بدن این ویروسها را درون سلولها نگه میدارد و با بالا رفتن سن که دستگاه ایمنی ضعیف تر میشود مجدداً ویروس فعال میشود و باعث به وجود آمدن زونا خواهد شد. در اکثر موارد زونا چندین سال پس از ابتلا به آبله مرغان ایجاد میشود. اگر شما واکسن آبله مرغان را تزریق کرده باشید احتمال آنکه دچار آبله مرغان شوید بسیار کم است و به این ترتیب احتمال ابتلا به زونا نیز کاهش پیدا میکند. اکثر افرادی که دچار زونا میشوند ۵۰ سال به بالا سن دارند یا سیستم ایمنی آنها ضعیف است. اگر در یکی از گروههای زیر قرار دارید احتمال ابتلا به زونا در شما افزایش پیدا میکند:
- سرطان دارید.
- از داروهایی استفاده میکنید که سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند.
- به ایدز مبتلا شده اید.
آیا زونا مسری است؟
زونا یک اختلال مسری نیست و شما نمیتوانید باعث آلوده شدن دیگران شوید اما این ویروس میتواند افرادی که قبلا آبله مرغان نگرفته اند را درگیر کند. ویروس درون تاولهایی که باعث به وجود آمدن زونا شده است قرار دارد و میتواند تا زمانی که تاولها به خوبی بهبود پیدا نکرده اند به دیگران منتقل شود. اگر تاولهای شما هنوز خوب نشده است و در مرحله پوست ریزی قرار نگرفته باید از گروههای زیر دوری کنید:
- افرادی که قبلاً آبله مرغان نگرفته اند.
- کودکان زیر یک سال
- زنان باردار
- افراد بسیار مریض مانند افراد مبتلا به سرطان یا ایدز
اگر در کنار شما کودکی زندگی میکند که قبلا آبله مرغان نگرفته است باید به پزشک خود اطلاع دهید زیرا ممکن است به تزریق واکسن آبله مرغان نیاز داشته باشند.
علائم زونا
زونا معمولاً باعث به وجود آمدن راش پوستی دردناک و تاول دار خواهد شد. گاهی اوقات چند روز قبل از به وجود آمدن تاولها بیمار دچار درد، خارش و سوزن سوزن شدن خواهد شد. در ابتدا راش پوستی به صورت تودههای برجسته قرمز رنگ خود را نشان میدهد و طی مدت چند روز به تاولهای پوستی تبدیل میشود که با درد و سوزش و در برخی موارد خارش همراه است. سایر علائم زونا به شرح زیر میباشد:
- تب
- لرز
- تهوع
- اسهال
- سردرد
در اکثر مواقع زونا در بالا تنه به وجود میآید اما گاهی اوقات میتواند فقط یک طرف از بدن را درگیر کند و تعدادی تاول در اطراف کمر یا قفسه سینه به وجود بیاید. تاولهای ایجاد شده طی مدت یک هفته خشک میشوند و حدود ۲ تا ۴ هفته طول میکشد تا به طور کامل از بین بروند. هنگامی که تاولها شروع به پوسته ریزی میکنند میتوانید شاهد تغییر رنگ پوست خود باشید. در موارد شدید زونا تغییر رنگ پوست دائمی خواهد بود. اگرچه راش پوستی ناشی از زونا طی مدت چند هفته برطرف میشود درد حاصل از آن تا مدت زیادی باقی خواهد ماند که به این وضعیت درد پس از زونا میگویند که در اکثر موارد حدود یک تا دو ماه طول میکشد.
زونا چگونه تشخیص داده میشود؟
دکتر شاهرخ نوری متخصص درد در اصفهان به بررسی سابقه پزشکی شما از قبیل ابتلا به آبله مرغان در گذشته خواهد پرداخت و سپس از شما در خصوص علائمی که دارید سوال میپرسد. پزشک به انجام معاینات جسمانی و بررسی تاولهای پوستی خواهد پرداخت تا اطمینان حاصل کند تاول ایجاد شده، زونا است اما به طور طبیعی نیازی به انجام این کار نیست.
آیا میتوان از ابتلا به زونا جلوگیری کرد؟
بهترین روش برای پیشگیری از ابتلا به زونا واکسیناسیون است. تزریق واکسن آبله مرغان میتواند ریسک ابتلا به آبله مرغان و در دوران بزرگسالی ابتلا به زونا را کاهش دهد. ابتلا به آبله مرغان احتمال ابتلا به زونا را افزایش میدهد. هنگامی که به دوران بزرگسالی میرسید بهتر است به تزریق واکسن زونا بپردازید معمولاً واکسیناسیون در افرادی که ۵۰ سال به بالا سن دارند توصیه میشود که میتواند از ابتلا به زونا جلوگیری نماید. افراد مبتلا به زونا باید واکسن بزنند تا از عود مجدد بیماری جلوگیری شود. برخی از عوارض جانبی واکسن به غیر از سردرد عبارت است از قرمزی، تورم، خارش و درد در محل تزریق. تزریق واکسن زونا در افراد زیر توصیه نمیشود:
- افرادی که به ژلاتین و نئومایسین حساسیت دارند.
- افرادی که به ترکیبات موجود در واکسن زونا حساسیت دارند.
- افرادی که به علت ابتلا به برخی بیماریها از قبیل سرطان خون یا ایدز سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که تحت درمان سرطان هستند.
- افرادی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن استفاده میکنند و مقادیر زیادی استروئید دریافت میکنند.
- افراد باردار یا افرادی که ممکن است طی مدت ۴ هفته پس از واکسیناسیون باردار شوند.
درمان زونا
معمولاً برای درمان زونا در اصفهان از داروهای ضد ویروس استفاده میکنند که شدت و مدت زمان بهبود علائم را کاهش میدهد. برخی از داروهای رایج عبارتند از آسیکلوویر، فامسیکلوویر، و والاسیکلوویر. پزشک متخصص درد در اصفهان به تجویز یکی از این داروها میپردازد. در صورتی که این داروها سه روز پس از شروع علائم تزریق شوند نتیجه بهتری از درمان خواهید گرفت. ممکن است پزشک از شما بخواهد برای کاهش کاهش درد و تورم از داروی استروئیدی نیز استفاده کنید. استفاده از داروی استروئید در کنار داروی ضد ویروس ریسک بروز درد پس از زونا را کاهش میدهد.
برای کاهش درد چه باید کرد؟
پزشک برای کنترل درد حاصل از زونا به تجویز داروی مسکن خواهد پرداخت و شما میتوانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. استفاده از لوسیون ضد خارش میتواند به کاهش درد و خارش ناشی از تاولها کمک کند. شما همچنین میتوانید از کمپرس سرد که درون محلول آب و سرکه سفید قرار گرفته است استفاده کنید و آن را روی تاولهای خود بگذارید. در صورتی که زونا باعث درد شدید شده است پزشک داروهای قویتری را تجویز میکند. تزریق فاست نیز ممکن است برای کاهش درد پیشنهاد شود.
بلاک گانگلیون ستاره
این روش میتواند به تشخیص و درمان درد ناشی از درگیر شدن اعصاب کمک کند و یک روش درمانی رایج برای بهبود علائم زونا و درد موضعی سر، صورت، گردن یا بازو است. معمولاً برای درمان این مشکل شما به چند مرحله تزریق نیاز دارید.
تزریق وریدی
بیمار باید روی تخت دراز بکشد که به تجهیزاتی از قبیل دستگاه عکس برداری توسط اشعه ایکس و تزریق وریدی مجهز شده است سپس پزشک از داروی بی حسی موضعی استفاده میکند تا پوست و همه بافتهای زیر اعصاب گانگلیون بی حس شوند.
تزریق ماده حاجب
پزشک متخصص درد در اصفهان از اشعه ایکس برای تزریق ماده حاجب استفاده میکند تا اطمینان حاصل کند تزریق به طور صحیح و در نواحی دردناک انجام شده است.
تزریق دارو
در مرحله بعد پزشک متخصص درد در اصفهان به تزریق ترکیبی از داروی بی حسی، سالین و داروی ضد التهاب در اطراف اعصاب گانگلیون میپردازد تا از ارسال سیگنالهای درد به مغز جلوگیری شود.
پایان درمان
برخی از عوارض جانبی حاصل از درمان عبارتند از انسداد بینی و قرمز شدن آن، افتادگی پلک در محل تزریق، خشن شدن صدا، و احساس گرما و سوزش در دست و بازو. این علائم طی مدت چند ساعت برطرف میشوند. تزریق اول به کاهش درد کمک میکند و به تدریج اثر آن بیشتر خواهد شد. معمولاً پس از هر بار تزریق اثر داروی مسکن بیشتر خواهد شد.
انتهای پیام/ر
انتهای پیام/