دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 شهريور 1400 - 14:27

آژانس انرژی اتمی خواستار پاسخ فوری ایران به 4 مسئله پادمانی شد/ تکرار ادعاهای گذشته

مدیرکل آژانس انرژی اتمی با این ادعا که نگران وجود مواد هسته‌ای در مکان‌های اعلام‌نشده در ایران است، گفت: نگرانم که حتی پس از دو سال، مسائل پادمانی مربوط به چهار مکان اعلام‌نشده‌ لاینحل باقی‌مانده است.
کد خبر : 607375
رافائل گروسی

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز دوشنبه در آغاز نشست شورای حکام با اشاره به سفر اخیرش به تهران و دیدار با مقامات کشورمان ابراز امیدواری کرد که از طریق گفت‌وگوی مستقیم، همکاری‌محور و سازنده با دولت جدید مسائل مورد اختلاف دو طرف حل‌وفصل شود.


گروسی در این بیانیه اشاره می‌کند که گزارش نظارت و راستی آزمایی در جمهوری اسلامی ایران در پرتو قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل و دربرگیرنده فعالیت‌های مربوطه آژانس در چند ماه گذشته بوده است. تا ۲۳ فوریه ۲۰۲۱، آژانس اجرای تعهدات هسته‌ای برجامی ایران را نظارت و راستی آزمایی کرد.


بااین‌وجود، از آن تاریخ به بعد، این فعالیت‌ها به دلیل تصمیم ایران مبنی بر توقف اجرای تعهدات هسته‌ای برجامی خود، ازجمله پروتکل الحاقی، به‌طورجدی تضعیف‌شده است.


گروسی در ادامه مدعی شد: در این گزارش، من مجدداً تأکید کردم که عدم پاسخگویی ایران به درخواست‌های آژانس برای دسترسی به تجهیزات نظارتی‌اش، به‌طورجدی توانایی فنی آژانس در حفظ تداوم اطلاعاتش را که برای ازسرگیری راستی آزمایی و نظارت آتی بر تعهدات هسته‌ای ایران ضروری است، به خطر انداخته است. اطمینان آژانس از آنکه قادر به حفظ تداوم اطلاعاتش باشد، رو به کاهش بوده و اخیراً به‌طور قابل‌توجهی کاهش‌یافته است. این اطمینان می‌تواند همچنان رو به افول باشد مگر آنکه ایران این وضعیت را بلافاصله اصلاح کند.


مدیرکل آژانس در ادامه این بیانیه همچنین به گزارش"موافقت‌نامه پادمان عدم اشاعه هسته‌ای با جمهوری اسلامی ایران" اشاره کرد که در آن "تلاش‌های آژانس برای روشن شدن سؤالات مربوط به صحت و کامل بودن اظهارات ایران ذیل موافقت‌نامه پادمانی و پروتکل الحاقی" شرح داده‌شده است.


به ادعای گروسی، وجود ذرات متعدد اورانیوم با منشأ انسانی در سه مکان اعلام‌نشده به آژانس و همچنین وجود ذراتی که به نحو ایزوتوپی تغییر یافته‌اند در یکی از این مکان‌ها، نشانگر واضح آلودگی مواد و یا تجهیزات به مواد هسته‌ای موجود در این اماکن است.


گروسی مدعی شد، ایران هنوز توضیحات لازم را در مورد وجود ذرات مواد هسته‌ای در هیچ‌کدام از سه مکانی که آژانس دسترسی تکمیلی به آن‌ها داشته، ارائه نکرده است. همچنین ایران به پرسش‌های آژانس در رابطه با یک مکان اعلام‌نشده دیگر پاسخ نداده و مکان فعلی اورانیوم طبیعی به شکل یک دیسک فلزی را نیز روشن نکرده است.


گروسی همچنین با این ادعا که نگران وجود مواد هسته‌ای در مکان‌های اعلام‌نشده در ایران است، گفت: من به نحو فزاینده‌ای نگرانم که حتی پس از دو سال، مسائل پادمانی مربوط به چهار مکان اعلام‌نشده‌ای که شرحشان رفت، لاینحل باقی‌مانده است.


مدیرکل آژانس در این بیانیه از ایران خواست تا "بدون تأخیر بیشتر و از طریق ارائه اطلاعات، مستندات و پاسخ به پرسش‌های آژانس" مسائل فوق‌الذکر را حل‌وفصل کند.


وی گفت: عدم پیشرفت در شفاف‌سازی سؤالات آژانس در مورد صحت و کامل بودن اظهارات پادمانی ایران، به‌طورجدی بر توانایی آژانس در تضمین ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران تأثیر می‌گذارد.


مدیرکل آژانس دیروز در تهران بود تا با معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران درباره همکاری‌های فنی دو طرف گفت‌وگو کند. گروسی ملاقات خود با طرف ایرانی را سازنده و حاوی معنای بسیار مهم عنوان کرد و گفت: بعد از روی کار آمدن دولت جدید جمهوری اسلامی نخستین بار است که این بازدید انجام می‌شود.


محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران هم تأکید کرد که روح حاکم بر مذاکرات، ایجاد فرصت برای توسعه تعاملات، همکاری‌ها در چارچوب موازین و مقررات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.


اظهارات گروسی و اسلامی در بیانیه مشترک هم به‌نوعی منعکس شد. طرفین در این بیانیه روحیه همکاری و اعتماد متقابل و اهمیت تداوم آن و همچنین ضرورت رسیدگی به موضوعات فی‌مابین در فضایی سازنده و منحصراً فنی را مورد یادآوری و تأکید مجدد قرار دادند.


همچنین در چارچوب تعاملات و همکاری‌های موجود فی‌مابین، طرفین تصمیم گرفتند دیدارهای متقابل را در سطوح مرتبط تداوم دهند.


بر اساس این بیانیه مشترک همچنین به بازرسان آژانس اجازه داده شد تا نسبت به سرویس فنی تجهیزات نظارتی مشخص‌شده و جایگزینی کارت‌های حافظه آن‌ها که تحت مهروموم مشترک در ایران نگهداری خواهند شد، اقدام نمایند.


گروسی دیشب (یکشنبه) در بدو ورودش به خبرنگاران در وین گفت که توافق به‌دست‌آمده با ایران، فضا برای دیپلماسی را باز نگه‌داشته است.


انتهای پیام/۴۱۰۶/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب