دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 شهريور 1400 - 04:32

ضرورت‌های قانونی ابطال شناسنامه افراد متوفی

پس از فوت یک شخص، ابطال کلیه‌ مدارک هویتی او بر مبنای صدور گواهی رسمی ضروری بوده و انجام آن برای طی سایر مراحل قانونی الزامی است.
کد خبر : 606954
شناسنامه



به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری آنا، یکی از اسناد مهمی که بعد از فوت شخص باید اخذ شود، گواهی فوت است. اخذ این گواهی از نظر قانونی نیازمند طی مراحل مشخصی است.


از آن‌جایی که در صورت فوت یک شخص، لازم است کلیه‌ مدارک هویتی او باطل شود، دریافت این گواهی برای طی سایر مراحل قانونی الزامی است.


وراث متوفی برای انجام اقداماتی که پس از فوت یک شخص باید صورت بپذیرد اجبارا باید در بازه‌ زمانی مشخصی پس از فوت، به دنبال اخذ گواهی و طی اقدامات بعدی باشند.


بر اساس ماده ۲۲ قانون ثبت احوال، فوت هر انسانی که در ایران از دنیا برود یا حتی اطفالی که در ایران مرده به دنیا می‌آیند، اعم از ایرانی و خارجی، باید به مامور ثبت احوال اعلام شده و نسبت به اخذ گواهی فوت آن‌ها اقدام شود.


اگر شخصی که ایرانی باشد در خارج از کشور فوت کند، این موضوع باید به کنسول‌گری محل اقامت اعلام شود.


برای اخذ گواهی فوت، حتما باید ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ وفات، نسبت به اعلام فوت به اداره‌ ثبت احوال اقدام شود.


اعضای خانواده‌ شخص فوت شده مانند پدر، مادر، خواهر، برادر و فرزندان با ارائه‌ مدارک شناسایی لازم، می‌توانند گواهی فوت شخص مورد نظر را دریافت نمایند.


اعضای فامیل یا خویشاوندان شخص فوت شده نیز با ارائه‌ مدارک شناسایی و اثبات نسبتی که با متوفی دارند، می‌توانند نسبت به اخذ گواهی فوت اقدام نمایند.


صاحب مکانی که شخص متوفی در آن محل وفات یافته است نیز می‌تواند نسبت به اخذ گواهی فوت اقدام نماید.


همچنین ماموران انتظامی و مقامات قضایی، گروه‌های اورژانس و امداد و نجات، کارمندان قبرستان‌ها نیز می‌توانند نسبت به اخذ گواهی فوت اقدام نمایند.


چنانچه مدارک لازم برای اخذ گواهی فوت جمع‌آوری نشده باشد، ‌ لازم است وراث متوفی به اداره‌ ثبت احوال مراجعه نموده و شفاها فوت شخص را اعلام کنند.


بر اساس صدور گواهی فوت، شناسنامه متوفی ابطال می‌شود. عدم انجام این اقدام در قانون جرم‌انگاری شده است چرا که امکان سوءاستفاده از شناسنامه و مدارک هویتی شخص فوت شده وجود دارد.


ممکن است بعضی افراد به عمد از شناسنامه متوفی سوءاستفاده کنند. تخلفاتی که ممکن است بر اثر این اقدام شکل بگیرد، عبارت است از: دریافت یارانه، سوءاستفاده از شناسنامه فرد برای فرار و یا خروج از کشور.


جرائم ذکر شده بر اساس قانون، از ۱ تا ۳ سال حبس و جزای نقدی به همراه خواهد داشت.


علاوه بر این فروش شناسنامه به افراد دیگر نیز مجازات ۳ الی ۱۰ سال حبس و جزای نقدی را به دنبال خواهد داشت.


منبع: نورنیوز


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب