دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 شهريور 1400 - 00:02
در گزارش آنا بخوانید؛

جدول زمانی مداخله نظامی آمریکا در افغانستان/ هژمونی کاخ سفید چگونه با خاک یکسان شد؟

خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان پس از ۲۰ سال در حالی اتفاق افتاد که در فاصله اشغال تا فرار، رویدادهای مختلفی رخ داد.
کد خبر : 604893
نظامیان آمریکا در افغانستان

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، آخرین گروه از نیروهای آمریکایی در افغانستان دوشنبه گذشته این کشور را ترک کردند و به حضور طولانی‌مدت خود در افغانستان که با آشوبگری، خشونت، انفجار و اقدامات تروریستی و نقض گسترده حقوق بشر همراه بود، پایان دادند.


به‌دنبال حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، آمریکا جنگ علیه تروریسم را اعلام و در نخستین اقدام، طالبان در افغانستان را با اشغال نظامی از قدرت ساقط کرد. ازآن‌پس واشنگتن سیاست ملت‌سازی و ایجاد نظام دموکراتیک در افغانستان را در پیش گرفت و بیش از ۲ تریلیون دلار هزینه کرد. با وجود این تلاش‌ها و هزینه‌ها، دولت ترامپ با طالبان وارد گفت‌وگوهای صلح شد و در اسفندماه ۱۳۹۸ با آن‌ها توافقنامه صلح امضا کرد. با روی کار آمدن جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا سیاست این کشور تغییر نکرد و طبق توافق یادشده نیروهای نظامی خود را از افغانستان خارج کرد و به مأموریت نظامی شکست‌خورده ۲۰ ساله این کشور پایان داد.


بایدن مجبور شد میراث ترامپ را بپذیرد


دولت بایدن ناچار به عمل به توافقی است که ترامپ امضا کرده بود، در غیر این‌صورت در داخل آمریکا به خاطر خارج نکردن نیروهای نظامی این کشور از افغانستان زیر فشار قرار می‌گیرد. وی در توجیه تصمیم خود برای پایان دادن به حضور نظامی آمریکا در افغانستان درحالی‌که طالبان در مناطق قابل توجهی از این کشور مسلط شده بود، گفت که نمی‌خواهد نسل دیگری از آمریکایی‌ها را به جنگ افغانستان اعزام کند.


جدول زمانی مداخله نظامی آمریکا در افغانستان/ هژمونی کاخ سفید چگونه با خاک یکسان شد؟
بایدن برای رهایی از فشار داخلی شکست در افغانستان را پذیرفت


وی خطاب به کسانی که خواهان ادامه حضور آمریکا در افغانستان هستند، پرسید: چند نفر دیگر، چند هزار دختر و پسر آمریکایی دیگر را می‌خواهید به خطر بیندازید؟ من نسل دیگری از آمریکایی‌ها را به جنگ افغانستان نمی‌فرستم، آن هم بدون انتظار منطقی برای دستیابی به نتیجه‌ای متفاوت.



بایدن ناچار به عمل به توافقی است که ترامپ امضا کرده بود، در غیر این‌صورت در داخل آمریکا زیر فشار قرار می‌گیرد



رئیس جمهور آمریکا مدعی شد: در هیچ لحظه‌ای نمی‌توان گفت مأموریت تمام شده است. تنها به این دلیل که اسامه بن‌لادن را به چنگ آوردیم و دیگر تروریسم از آن نقطه از جهان نشئت نمی‌گیرد، مأموریت تمام شده است.


وی همچنین تأکید کرد، آمریکا مسئولیت جان باختن غیرنظامیان را در صورت کنترل طالبان بر افغانستان برعهده ندارد و به کار خود برای آزادی آمریکایی‌های بازداشت شده در افغانستان ادامه خواهد داد.


زمان‌بندی اشغال نظامی آمریکا از ۲۰۰۱ تاکنون


در زیر مهم‌ترین برهه‌های زمانی مداخله نظامی آمریکا در افغانستان بیان شده است:


۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ - ۲۰ شهریور ۱۳۸۰: دستور حمله نظامی آمریکا به افغانستان به‌دنبال طرح این ادعا که اسامه بن‌لادن، سرکرده سابق القاعده طراح اصلی حوادث ۱۱ سپتامبر از حمایت طالبان در افغانستان برخوردار بود.


۷ اکتبر ۲۰۰۱ - ۱۵ مهر ۱۳۸۰: نیروهای آمریکایی با حمله به عناصر طالبان و القاعده عملیات هوایی خود را آغاز کردند. در ادامه تعدادی از نیروهای ویژه آمریکا و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای کمک به عملیات بمباران و سازماندهی مخالفان افغان وارد افغانستان شدند.


۱۳ نوامبر ۲۰۰۱ - ۲۲ آبان ۱۳۸۰: نیروهای ائتلاف شمال با حمایت آمریکا وارد کابل شدند، طالبان به جنوب عقب‌نشینی و در مدت یک ماه سرکردگان طالبان از جنوب افغانستان به پاکستان فرار کردند.


دسامبر ۲۰۰۱ - آذر ۱۳۸۰: نیروهای آمریکایی مناطق کوهستانی شرق افغانستان را پس از آنکه گزارش شد بن‌لادن در آنجا پنهان شده است، بمباران کردند؛ اما وی موفق شد از مرزهای مشترک خود را مخفیانه به پاکستان برساند و در آنجا ناپدید شد.


جدول زمانی مداخله نظامی آمریکا در افغانستان/ هژمونی کاخ سفید چگونه با خاک یکسان شد؟
میراث شوم آمریکایی ها در افغانستان چیزی جز کشتار نبود.


۲ می ۲۰۰۳ - ۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۲: مقام‌های آمریکایی اعلام کردند عملیات‌های نظامی در افغانستان پایان یافته است. در دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش بر آمریکا تمرکز واشنگتن بر آماده شدن برای حمله به عراق متمرکز شد که مستلزم انتقال نیروها و تجهیزات آمریکا از افغانستان و جمع‌آوری اطلاعات در عراق بود. فرصت مذکور به طالبان امکان داد به آرامی تجدید قوا و کمربند استقرار خود را در جنوب و شرق افغانستان مستحکم کنند.


۱۷ فوریه ۲۰۰۹ - ۲۹ بهمن ۱۳۸۷: باراک اوباما، رئیس‌جمهور اسبق آمریکا در نخستین تصمیم بزرگ نظامی خود به‌عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور دستور اعزام ۱۷ هزار نظامی دیگر را به افغانستان برای مقابله با نیروهای شورشی صادر کرد. این نیروها در افغانستان به ۳۸ هزار نیروی آمریکایی و ۳۲ هزار نظامی دیگر از حدود ۴۰ عضو ناتو که پیش‌تر در کابل مستقر شده بودند، پیوستند.




بیشتر بخوانید:


چین خواستار بررسی جنایات آمریکا در افغانستان شد


پوتین: نتیجه ۲۰ سال اشغالگری آمریکا در افغانستان فاجعه‌بار بود




۱ می ۲۰۱۱ - ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۰: نیروهای آمریکایی مدعی شدند بن‌لادن را در عملیاتی نظامی و اطلاعاتی در پاکستان کشتند.


دسامبر ۲۰۱۱ - آذر ۱۳۹۰: مقام‌های آمریکایی گفتند دیپلمات‌های این کشور در ۱۰ ماه گذشته حدود ۶ ملاقات مخفیانه با نمایندگان طالبان افغانستان در آلمان و قطر انجام دادند.


۲۷ می ۲۰۱۴ - ۶ خرداد ۱۳۹۳: اوباما برنامه‌ای برای خروج نیروهای آمریکایی به‌جز ۹ هزار و ۸۰۰ نظامی تا پایان سال ۲۰۱۴ و بقیه تا پایان سال ۲۰۱۶ اعلام کرد.


۲۸ دسامبر ۲۰۱۴ - ۷ دی ۱۳۹۳: مأموریت نظامی آمریکا به‌طور رسمی پس از عقب‌نشینی بیشتر نیروهای رزمی پایان یافت و تقریباً ۱۰ هزار نظامی آمریکایی بر آموزش نیروهای افغان و مبارزه با تروریسم متمرکز شدند.


۲۱ آگوست ۲۰۱۷ - ۳۰ مرداد ۱۳۹۶: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا راهبرد خود را اعلام کرد و خواستار استقرار آشکار نیروهای آمریکایی شد تا طالبان را به مذاکره برای صلح با دولت کابل مجبور کند.


۴ سپتامبر ۲۰۱۸ - ۱۳ شهریور ۱۳۹۷: زلمی خلیل‌زاد در راستای تلاش واشنگتن برای انجام مذاکرات با طالبان به‌عنوان فرستاده ویژه دولت آمریکا در امور افغانستان منصوب شد.


۲۹ فوریه ۲۰۲۰ - ۱۰ اسفند ۱۳۹۸: آمریکا توافقنامه خروج نیروها را با طالبان در دوحه امضا کرد.


۱۲ سپتامبر ۲۰۲۰ - ۲۲ شهریور ۱۳۹۹: مذاکرات صلح در دوحه میان مذاکره‌کنندگان دولت افغانستان و طالبان پس از ماه‌ها تأخیر آغاز شد.


۲ دسامبر ۲۰۲۰ - ۱۲ آذر ۱۳۹۹: دولت افغانستان و مذاکره‌کنندگان طالبان در زمینه مراحل مذاکرات صلح به توافق دست یافتند. گرچه این توافق عمدتاً دارای فرایند اداری پیچیده است، اما نخستین توافقنامه کتبی میان دو طرف پس از ۱۹ سال جنگ است.



بایدن دو ماه پیش با اشرف غنی، رئیس‌جمهور سابق افغانستان در کاخ سفید ملاقات کرد و از افغان‌ها خواست تا درباره آینده خود تصمیم بگیرند



۱۴ آوریل ۲۰۲۱ - ۲۵ فروردین ۱۴۰۰: جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد نیروهای آمریکایی بیشتر از مهلت مقرر در توافق واشنگتن و طالبان در افغانستان باقی خواهند ماند، اما تأیید کرد که نیروها باید بدون قید و شرط تا ۱۱ سپتامبر عقب‌نشینی کنند.


۲۶ ژوئن ۲۰۲۱ - ۵ تیر ۱۴۰۰: بایدن با اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان در کاخ سفید ملاقات کرد و از افغان‌ها خواست تا درباره تداوم ارائه کمک‌های امنیتی و نیز آینده خود تصمیم بگیرند.


جدول زمانی مداخله نظامی آمریکا در افغانستان/ هژمونی کاخ سفید چگونه با خاک یکسان شد؟
بایدن، اشرف غنی را به کاخ سفید کشاند تا درباره آینده اش تصمیم بگیرد.


۲ ژوئیه ۲۰۲۱ - ۱۱ تیر ۱۴۰۰: نیروهای آمریکایی پس از ۲۰ سال جنگ و مداخله آشکار در امور داخلی افغانستان به‌صورت شبانه و با عجله از پایگاه هوایی بگرام واقع در ۶۰ کیلومتری شمال کابل فرار کردند.


۱۵ آگوست ۲۰۲۱ - ۲۴ مرداد ۱۴۰۰: پس از پیشروی های شگفت‌انگیز طالبان در افغانستان در مدت بیش از یک هفته و کنترل بیشتر شهرهای این کشور، این گروه کابل را بدون درگیری تصرف کرد. اشرف غنی از کشور فرار کرد و آمریکا و متحدانش پروازهای اضطراری از فرودگاه کابل برای تخلیه شهروندانشان و ده‌ها هزار افغان که با آن‌ها همکاری می‌کردند، اختصاص دادند.


۲۶ آگوست ۲۰۲۱ - ۴ شهریور ۱۴۰۰: داعش در ورودی فرودگاه کابل حمله انتحاری انجام داد؛ حمله زمانی انجام شد که مردم در اطراف فرودگاه جمع شده بودند و در این حادثه ده‌ها نفر ازجمله ۱۳ نظامی آمریکایی کشته شدند. این حمله تروریستی پرهزینه‌ترین حمله علیه نیروهای آمریکایی در یک دهه گذشته بود.


۳۰ آگوست ۲۰۲۱ - ۸ شهریور ۱۴۰۰: فرماندهی مرکزی آمریکا خروج کامل نیروهای آمریکایی را از افغانستان اعلام کرد.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب