بیتفاوتی بایدن نسبت به سرنوشت شهروندان آمریکایی باقیمانده در افغانستان
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، عصر پنجشنبه دو انفجار شدید فرودگاه کابل را لرزاند و تلفات زیادی به نیروهای آمریکایی، طالبان و مردم حاضر در محل وارد کرد تا تحولات در افغانستان بحرانزده وارد مرحله جدیدی شود.
منابع محلی گفتهاند که نخستین انفجار در نزدیکی «ابیگیت» در ورودی فرودگاه کابل اتفاق افتاد و دومین انفجار هم در یک ورودی دیگر در نزدیکی هتل بارونز در مجاورت فرودگاه رخ داد.
اینکه فرودگاه کابل در مرکز توجه دوستان و دشمنان افغانستان قرار گرفته است به این دلیل است که در پی به قدرت رسیدن طالبان در ۲۴ مرداد، خیل عظیمی از شهروندان خارجی و اتباع افغانی که با نهادهای غربی همکاری داشتند یا ماندن زیر بیرق طالبان را برنمیتافتند بهسوی فرودگاه بینالمللی کابل روانه شدند تا قبل از نهم شهریور که زمان خروج کامل نیروهای نظامی غربی از افغانستان است این کشور را ترک کنند.
نظامیان آمریکایی عصبانی از مقامات خودی و مستأصل در مقابل حملات دشمن
در این میان گروه تروریستی داعش نسبت به انجام حملاتی به این فرودگاه بیانیه داده بود و طالبان هم نسبت به جدی بودن تهدیدات داعش به نیروهای خارجی مستقر در فرودگاه هشدار داده بود.
در همین راستا و پس از دو بمبگذاری در نزدیکی فرودگاه، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان با تروریستی خواندن این انفجارها گفت: «این گروه درباره حملات احتمالی تروریستهای داعش به فرودگاه کابل اطلاعاتی در اختیار آمریکاییها قرار داده بود».
به نظر میرسد که نیروهای آمریکایی هشدار طالبان را جدی نگرفته بودند.
گروه تروریستی داعش مسئولیت این عملیات را به عهده گرفته است. در ضمن نشریه پولیتیکو به نقل از یک منبع آمریکایی گزارش داده عوامل انتحاری داعش عامل انفجارها بودهاند.
علاوه بر انفجارهای فوقالذکر، بعدازظهر پنجشنبه هواپیمای ترابری ارتش ایتالیا پس از بلند شدن از روی باند فرودگاه کابل هدف شلیک گلوله قرار گرفت اما به نوشته رویترز این هواپیمای ایتالیایی دچار خسارت نشد و به کسی هم آسیبی نرسید.
پس از تیراندازی بهسوی هواپیمای ایتالیائی بود که یک مقام نظامی کانادا اعلام کرد عملیات خروج از افغانستان توسط این کشور متوقف شده است.
خبرگزاری فرانسه در این زمینه نوشت: وِین اییِر نماینده ارتش کانادا در نشستی خبری با اعلام این خبر گفت همچنان گروه کوچکی در کابل باقیماندهاند. یعنی اینکه عملیات تخلیه توسط کانادا کامل نشده است.
دستکم ۱۰۳ نفر ازجمله ۱۳ نظامی آمریکایی و ۹۰ شهروند افغان در انفجارهای شب گذشته کشته شدند
حملات به فرودگاه کابل باعث شده است که یکبار دیگر آمریکا همه همپیمانان خود را تنها بگذارد و برای تخلیه شهروندانش از طرق مخفیانه استفاده کند. در همین راستا آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اعلام کرده است که عملیات مخفی را برای خارج کردن آمریکاییهایی که همچنان در افغانستان هستند، آغاز کرده است.
به نوشته روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال سازمان جاسوسی سیا عملیات مخفیانهای را برای خارج کردن آمریکاییهای حاضر در داخل و خارج کابل از افغانستان آغاز کرده است.
اما وبسایت خبری تحلیلی هیل نوشت سازمان سیا در این عملیات از بالگردهای نظامی آمریکا و نیروهای زمینی استفاده خواهد کرد.
گفته میشود که آمریکا از ۱۴ اوت تابهحال بیش از ۸۲ هزار و ۳۰۰ نفر را از فرودگاه کابل تخلیه کرده باشد.
البته روز چهارشنبه شبکه خبری سیانان گزارش داد درحالیکه کمتر از یک هفته به فرارسیدن ضربالاجل ۳۱ اوت برای خروج آمریکا از افغانستان مانده دستکم چهار هزار و یکصد شهروند آمریکایی هنوز در افغانستان هستند.
اوضاع امنیتی در فرودگاه کابل آنقدر شکننده و رو به وخامت است که یک خط هواپیمایی افغانستانی چند فروند از هواپیماهای خود را به فرودگاه مشهد فرستاده است تا آسیب نبینند.
مقامات فرودگاه مشهد هم تأیید کردهاند که سه فروند هواپیما مربوط به شرکت هواپیمایی کامایر متعلق به افغانستان به دلیل بحران کنونی این کشور در مشهد فرود آمدند.
از این سه فروند هواپیما، یک هواپیما از کابل و دو هواپیمای دیگر از دبی به مشهد آمدند.
خبرهای خوبی از بیمارستانها و مراکز درمانی کابل به گوش نمیرسد. ساعتی پیش والاستریت ژورنال به نقل از منابع موثق در افغانستان گزارش کرد که دستکم ۱۰۳ نفر ازجمله ۱۳ نظامی آمریکایی و ۹۰ شهروند افغان در انفجارهای شب گذشته کشته شدند.
بی.بی.سی نیز به نقل از یکی از مقامهای وزارت بهداشت افغانستان گزارش کرد که تعداد قربانیان انفجارهای کابل به ۱۰۳ نفر رسیده است.
پنتاگون گفته است که دستکم ۱۸ نظامی آمریکایی نیز در دو انفجار فرودگاه کابل زخمی شدهاند. پس از بیانیه پنتاگون ژنرال «کنت مک کنزی» فرمانده تروریستهای «سنتکام» در بیانیهای اعلام کرد که ارتش آمریکا احتمال حملات بیشتر در روزهای پیشرو را دارد.
وی بااینحال ادامه داد که علیرغم این حملات، تلاش آمریکا برای خارج کردن اتباع آمریکایی و پناهجویان افغان و شهروندان خارجی از افغانستان ادامه خواهد داشت.
ساعتی پس از دو انفجار مهیب در اطراف فرودگاه خبرگزاری اسپوتنیک از شنیده شدن صدای سومین انفجار در نزدیکی فرودگاه بینالمللی حامد کرزای خبر داد اما اطلاعاتی در خصوص تلفات این انفجار ارائه نکرد.
بیشتر بخوانید:
درخواست فوری دبیرکل سازمان ملل برای افغانستان
۱۲ نظامی آمریکایی در انفجارهای کابل کشته شدند
اما روزنامه «ایندیا تودی» علت انفجار سوم را برخورد یک خودروی طالبان با بمب دستساز کنار جادهای در مجاورت فرودگاه کابل عنوان کرد. بامداد جمعه نیز منابع خبری از وقوع انفجار چهارم در نزدیکی فرودگاه خبر دادند.
در این میان سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با محکوم کردن هدف قرار دادن مردم بیدفاع افغانستان و هر نوع عملیات تروریستی که در آن زنان و مردان و جوانان و خردسالان موردحمله قرار میگیرند، ابراز امیدواری کرد که با تشکیل هرچه سریعتر دولتی فراگیر در کابل، ارگانها و نهادهای مسئول وظایف خود را در صیانت از جان و مال مردم عهدهدار شوند.
شب گذشته سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه با حسین امیر عبداللهیان وزیر جدید امور خارجه ایران در خصوص تحولات اخیر در افغانستان گفتوگوی تلفنی داشت که در خلال آن هر دو کشور بر لزوم استقرار ثبات و جلوگیری از تحرکات تروریستی در این کشور تأکید کردند.
اما جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا بامداد جمعه در یک سخنرانی درباره انفجارهای کابل گفت که مأموریت خروج شهروندان آمریکا و متحدان افغانستانی آمریکا ادامه خواهد یافت.
بایدن گفت: «ما باید این مأموریت را به اتمام برسانیم و میتوانیم این کار را انجام دهیم.»
او گفت: «تروریستها نمیتوانند مانع ما شوند. اجازه نخواهیم داد آنها مأموریت ما را متوقف کنند. ما عملیات تخلیه را ادامه خواهیم داد. من به فرماندهانم دستور دادهام برنامههایی عملیاتی برای حمله به داعش را طراحی کنند. این تروریستهای داعش پیروز نخواهند شد.»
بایدن برای تأمین امنیت محوطه بیرونی فرودگاه به طالبان تکیه کرده است
بایدن بار دیگر شروع به خطونشان کشیدن شد و گفت: «ما نمیبخشیم. فراموش نمیکنیم. شما را پیدا میکنیم و کاری میکنیم که بهای کارتان را بپردازید.»
بایدن باز هم از تصمیم خود مبنی بر دستور خروج نظامیان یا به واقع فرار از افغانستان دفاع کرد و گفت: «آقایان و خانمها وقتش بود که به این جنگ ۲۰ ساله پایان بدهیم.»
در همین حال مقامات آمریکایی مستقر در فرودگاه کابل دست به یک اقدام تعجبآور زدهاند. این مقامات فهرستی شامل اسامی شهروندان آمریکا، دارندگان کارت سبز و همکاران افغانستانی نیروهای آمریکایی را در اختیار طالبان قرار دادهاند تا به آنها اجازه ورود به محوطه بیرونی فرودگاه کابل داده شود.
این اقدام همچنین در شرایطی اتفاق افتاده که دولت بایدن برای تأمین امنیت محوطه بیرونی فرودگاه به طالبان تکیه کرده است.
اما تصمیم برای ارائه این اسامی به طالبان خشم نمایندگان کنگره آمریکا و مقامهای نظامی این کشور را به همراه داشته که معتقدند این اقدام جان افرادی که نامشان در فهرست مذکور درج شده بودند را به خطر انداخته است.
شدت گرفتن خشم عمومی در آمریکا علیه بایدن پس از حملات فرودگاه کابل
یک مقام وزارت دفاع آمریکا درخصوص ارائه لیست فوق به طالبان گفت: «اساساً این به معنی آن است که شما این شهروندان افغانستانی را در فهرست مرگ قرار دادهاند. این کار هراسآور و شوکهکننده است.»
از سوی دیگر در ادامه بیتفاوتی مقامات ارشد ایالاتمتحده در خصوص جان شهروندانشان در افغانستان، روز چهارشنبه خبرنگار شبکه «اِنبیسی» از بایدن پرسید، اگر پس از موعد مقرر نهم شهریور برای خروج نیروهای آمریکا از افغانستان، همچنان شماری از آمریکاییها در این کشور باقی مانده باشد دولت آمریکا چه خواهد کرد؟
بایدن در پاسخ به او گفت: «تو اولین کسی هستی که با آن تماس میگیرم». این پاسخ بایدن موجی از انتقادات را علیه او در فضای مجازی به همراه داشت.
یکی از کاربران توییتر در واکنش به این جمله بایدن نوشت: «بایدن انسانی بیعاطفه و بیارزش است. آیا این مسئله برای او جنبه شوخی دارد؟»
بیشتر بخوانید:
طالبان از حملات تروریستی برنامهریزی شده خبر داد
هشدار انگلیس درباره احتمال حمله به فرودگاه کابل
یک کاربر دیگر توییتر نوشت: «بایدن باید بابت چنین سهلانگاری استیضاح شود! رئیسجمهوری افتضاح که هنگام گفتن این جمله میخندد. بسیار تهوعآور است!»
اما مقامات آمریکایی هم واکنش تند علیه بی خیالی بایدن نشان دادند. به عنوان مثال «رونی جکسون» عضو جمهوریخواه و تندرو مجلس نمایندگان آمریکا نیز در حساب توییتری خود نوشت: «او خندید و بعد کارکنانش صدای آن را قطع کردند. همه اینها برای او یک شوخی است. این خندهدار نیست! او باید فوراً استعفا دهد».
پیشازاین نیز «لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه خواستار استیضاح رئیسجمهور ایالاتمتحده شده و گفت: «اگر یک آمریکایی را (در افغانستان) جا بگذاریم، اگر تمامی آن افغانهایی که برای کمک به ما گام برداشتند، بیرون نیاوریم، به نظر ما جو بایدن، طبق قانون اساسی مرتکب جرم و جنایت بزرگی شده است و باید استیضاح شوند».
علاوه بر گراهام، «تام کاتن» سناتور جمهوریخواه عضو کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا با انتشار توییتری در واکنش به تحولات روزهای اخیر افغانستان تأکید کرد که شکست مفتضحانه در افغانستان نتیجه عقبنشینی بدون برنامهریزی دولت جو بایدن بوده است.
اوضاع امنیتی در اطراف فرودگاه کابل خارج از کنترل نیروهای نظامی آمریکایی است. در فرودگاه هراس فزایندهای شهروندان غربی و اتباع افغانستان را فرا گرفته است. حملات انتحاری داعش و تیراندازی به سوی هواپیمای ایتالیایی از سرعت تخلیه کاسته است. باید منتظر ماند و دید که حاکمان جدید کابل چه ترفندی برای غلبه بر اولین چالش تروریستی بعد از به قدرت رسیدن در افغانستان بکار خواهند بست.
انتهای پیام/۴۱۵۵/
انتهای پیام/