ماجرای افغانستان نیاز اروپا به استقلال نظامی از آمریکا را نشان داد
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، جوسپ بورل رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: سقوط کابل به دست طالبان و تخلیه آشفته نیروها نشان داد که اروپا باید ظرفیت نظامی خود را مستقل از ایالاتمتحده ایجاد کند.
بورل در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفت: قدرت اروپا برای تخلیه شهروندان و متحدانش قبل از پایان عملیات ایالاتمتحده در فرودگاه، تا ۳۱ آگوست (۹ شهریور) با چالش مواجه خواهد بود.
تعدادی از متحدان آمریکا ازجمله بوریس جانسون نخستوزیر انگلیس از واشنگتن خواستهاند عملیات خروج نیروهایش از افغانستان را به تأخیر بیندازد.
ینس استولتنبرگ دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روز جمعه تأیید کرد بدون نقش محافظتی ۶ هزار سرباز آمریکایی اعزامی در فرودگاه ممکن بود عملیات تخلیه نیروها از سوی متحدان اروپایی متوقف شود.
خبرگزاری فرانسه نوشت: سرنگونی شوکه کننده دولت افغانستان که تحت حمایت غرب بود، اوضاع آشفته در فرودگاه کابل و نگرانیها درباره نسل جدید پناهجویان افغان میتواند به تلاشهای اروپا برای احیای مذاکرات جهت گسترش اقداماتی مستقل از آمریکا منجر شود.
هیئت دیپلماتی اتحادیه اروپا در کابل متشکل از ۴۰۰ نیروی افغان و خانوادههای آنها است که اجازه دارند به اروپا مهاجرت کنند اما فقط ۱۵۰ نفر از آنها تاکنون توانستهاند خاک افغانستان را ترک کنند و برخی از هواپیماهای اعزامی اتحادیه اروپا بهصورت نیمهخالی به پرواز درمیآیند.
بورل گفت یکسوم مسافران پروازی که روز شنبه در اسپانیا به زمین نشست آمریکایی بودند.
بورل گفت: مشکل دسترسی به فرودگاه است- اقدامات امنیتی و نظارتی آمریکا بسیار قوی هستند و مانع عبور کادر افغان میشوند. بروکسل از واشنگتن خواسته انعطافپذیری بیشتری نشان دهد.
سیاستمداران اروپایی نگران آن هستند فقط مسئله کابل نباشد و بحرانهای بیشتری در عراق یا منطقه ساحل واقع در غرب آفریقا به مأموریت نظامی مشابهی برای حفظ و حراست از جان شهروندان و منافع اروپایی، شاید بدون حمایت آمریکا نیاز داشته باشند.
بورل گفت بعضی از کشورها از خود درباره آمریکا بهعنوان یک کشور متحد سؤال میکنند همانطوری که جو بایدن رئیسجمهور آمریکا گفته است نمیخواهد به خاطر آنها در جنگ دیگر کشورها شرکت کند.
وی افزود: اروپاییها گزینه دیگری ندارند. ما باید خود را برای رویارویی با جهان- همانطوری که هست- و نه جهانی که در رؤیاها داریم، آماده و مهیا کنیم.
اتحادیه اروپا تاکنون آنچه را سند «قطب نمای استراتژیک» توصیف کرده و قدرت بیشتری را در اختیار ۲۷ کشور عضو این اتحادیه قرار میدهد، توسعه داده است. امانوئل مکرون رئیسجمهوری فرانسه این سند را «خودمختاری استراتژیک» نامیده است.
با آغاز اتفاقات جدید در کابل، شارل میشل رئیس شورای اروپا و میزبان اجلاسهای سران اتحادیه اروپا در توئیتی نوشت: اوضاع افغانستان روایت موفقیتآمیزی برای جامعه بینالمللی نبود. ما اکنون این موضوع را بررسی میکنیم که اتحادیه اروپا چگونه میتواند از نفوذ خود در روابط بینالمللی برای دفاع از منافعش استفاده کند. خودمختاری راهبردی اتحادیه اروپا همچنان در اولویت برنامههای ما قرار دارد.
از دیدگاه بورل این خودمختاری باید شامل واکنش نظامی مشترک باشد. وی گفته که در ماه سپتامبر (شهریور) از عراق، تونس و لیبی دیدار خواهد کرد و دیگر بحرانها در عراق و منطقه ساحل خواهد بود.
وی اظهار کرد: اروپا فقط به بحرانها واکنش نشان میدهد. افغانستان میتواند زنگ هشداری باشد. شرایط کنونی قدرت نظامی به این اتحادیه میدهد تا در صورت لزوم بجنگد.
بورل پیشتر با اعلام اینکه خروج نیروها از افغانستان تا پیش از پایان ماه جاری میلادی (اوت/ نهم شهریورماه) غیرممکن است، آمریکا را مقصر اصلی سرعت پایین عملیات تخلیه متحدان از کابل دانست.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/