دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 شهريور 1400 - 10:37
خطیب‌زاده:

لبنان هر میزان سوخت بخواهد می‌فروشیم/ در مرحله به رسمیت شناختن طالبان نیستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه با تأکید بر اینکه ایران همچون گذشته خواهان تسهیل گفتگوست، تصریح کرد جمهوری اسلامی در این برهه خطیر نیز در کنار مردم این کشور است.
کد خبر : 602455
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه ایران

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه جهان خبرگزاری آنا، نشست خبری هفتگی و آنلاین سعید خطیب‌زاده آغاز شد و وی به تشریح مواضع کشورمان در زمینه تحولات منطقه‌ای و جهان پرداخت.


وی درباره تحولات افغانستان گفت: جمهوری اسلامی آخرین تحولات افغانستان را رصد می‌کند و ضمن دعوت همه طرف‌ها به کاهش خشونت، از برقراری ثبات و صلح دفاع می‌کند و امیدوار است همه گروه‌های کشور از خروج نیروهای خارجی فرامنطقه‌ای استفاده کنند.


خطیب‌زاده تأکید کرد: تاریخ افغانستان نشان می‌دهد افغانستان راهکار نظامی ندارد و همه احزاب باید با پرهیز از توسل به زور موضوعات را حل و فصل کنند. جمهوری اسلامی همچون گذشته خواهان تسهیل گفتگو است و در این برهه خطیر نیز در کنار مردم این کشور است و به حقوق زنان، دستاوردهای تاریخی و از انتقال مسالمت‌آمیز قدرت حمایت می‌کند. بدیهی است در شرایط جدید حاکم بر افغانستان لزوم تداوم کمک‌های بشردوستانه برای کاهش آلام مردم مظلوم افغانستان دوچندان حس می‌شود.


فشار تحریم بر مردم لبنان را درک می‌کنیم


سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اهداف سفر وزیر خارجه پاکستان به ایران گفت: سفر وزیر خارجه پنج‌شنبه و به درخواست وی انجام می‌شود. موضوع اصلی سفر روابط دوجانبه و موضوع افغانستان است. طبیعی است ایران به‌عنوان کشوری که تلاش می‌کند به‌عنوان رکن رکین منطقه درزمینهٔ صلح در منطقه ایفای نقش کند، در رابطه با گسترش گفت‌وگوهای بیناافغانی نیز اقدام کند.


وی درباره برجام و اظهارات اولیانوف عنوان کرد: طبیعی است در تغییر و تحولات قوه مجریه تغییراتی انجام شود ولی مواضع حاکمیتی ایران همان است و طرف‌های دیگر نباید دچار سوء محاسبه شوند. رفع کامل همه تحریم‌ها و بازگشت امریکا به برجام همان سیاستی است که باید انجام شود و قابل راستی‌آزمایی باشد.


خطیب‌زاده درباره ارسال محموله‌های سوخت ایران به لبنان عنوان کرد: تجارت عادی در حوزه مشروعی مانند انرژی تصمیم حاکمیتی و مرسوم است. بنا به تصمیم خودمان و اعلام نیاز دوستانمان و مشتریانمان نفت خود را می‌فروشیم. قطعاً نمی‌توانیم درد و رنج مردم لبنان را ببینیم که در برخی زد و بندهای عناصر صهیونیستی دچار مشکل شده‌اند. لبنانی‌ها مردم ثروتمندی هستند و ایران به‌عنوان کشوری که تحت محاصره و تحریم ظالمانه امریکا بوده می‌داند آن‌ها چه می‌کشند و ایران جزو کشورهایی است که نمی‌گذارد لبنان زیر سلطه و فشار قرار بگیرد. ایران اعلام می‌کند دولت لبنان هر چه سوخت بخواهد برای کاهش درد و رنج مردم به آن‌ها و تجار لبنان می‌فروشد.


موضع ایران در به رسمیت شناختن طالبان


خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره اینکه ایران در چه صورتی طالبان را به رسمیت خواهد شناخت، گفت: ما اساساً در این مرحله نیستیم. در مرحله‌ای هستیم که تلاش کنیم دولت فراگیر شکل بگیرد. اگر این دولت بازتاب‌دهنده ترکیب قومیتی و مردم افغان نباشد نمی‌تواند در مسیر اصلی حرکت کند. اما اینکه درباره دولت آینده افغانستان اعلام موضع کنیم زود است و باید دید طالبان در حوزه عمل و تعهداتش چگونه عمل می‌کنند.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به تلاش آمریکا برای استرداد «الکس ساب» دیپلمات زندانی ونزوئلا در دماغه سبز اظهار داشت: حقوق دیپلماتیک و رعایت آن موضوعی مصرح در حقوق بین‌الملل بوده و کنوانسیون وین چهارچوب آن را به‌روشنی مشخص کرده است. آقای آلکس ساب با گذرنامه دیپلماتیک و به‌عنوان فرستاده دولت ونزوئلا به‌منظور تهیه اقلام دارویی و غذایی برای مردم این کشور از سوی دولت ونزوئلا عازم مأموریت بود که دولت آمریکا با اعمال غیرقانونی و فرا سرزمینی قوانین داخلی خود و صرفاً با اغراض و اهداف سیاسی مانع انجام مأموریت وی شده است.


وی افزود: تلاش آمریکا جهت استرداد فرستاده یک دولت در کشوری ثالث به آمریکا، نه‌تنها مغایر با تمامی اصول پذیرفته‌شده ناظر بر فعالیت دیپلمات‌ها در سراسر جهان است، بلکه می‌تواند بدعتی خطرناک در حقوق بین‌الملل و روابط بین کشورها باشد.


خطیب‌زاده در پایان تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هرگونه اقدامی که مغایر با اصول روابط بین‌الملل و مانع فعالیت دیپلمات‌ها باشد را قویاً محکوم می‌کند.


سیاست تحریمی آمریکا علیه ایران سیاستی شکست‌خورده و بلااثر


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص تحریم‌های جدید وزارت خزانه‌داری آمریکا علیه برخی از افراد و مؤسسات با ادعای مشارکت در فروش نفت ایران اظهار داشت: روشن است که سیاست تحریمی آمریکا علیه ایران سیاستی شکست‌خورده و بلااثر است و تنها از اعتیاد واشنگتن به تحریم حکایت دارد.


وی تصریح کرد: علیرغم اذعان و اعتراف تمام مقامات آمریکایی مبنی بر شکست سیاست تحریم و فشار حداکثری علیه ایران، تداوم این سیاست به اشکال و بهانه‌های مختلف، ازجمله ادعاهایی که به‌تازگی مطرح‌شده، جای تأمل داشته و ناشی از ادامه سردرگمی برخی از مقامات آمریکایی در قبال ایران است.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی پیرامون خبر منتشرشده در رسانه‌ها مبنی بر اینکه آمریکا در حال بررسی گزینه‌های جایگزین خود در قبال برجام است، اظهار داشت: طبیعی است همه کشورها ازجمله ایران گزینه‌های جایگزین خود را داشته باشند. تاکنون مذاکرات در وین بر مبنای لزوم انجام تعهدات آمریکا در چارچوب برجام و لغو کامل و عملی تحریم‌ها بوده است. اگر این امر محقق شود، واشنگتن می‌تواند به برجام بازگردد در غیر این صورت آمریکا کماکان در پشت در برجام خواهد ماند.


ایران اتهام‌های هماهنگ شده مطرح‌شده در خصوص حمله به کشتی مرسر استریت را رد می‌کند


سعید خطیب‌زاده در واکنش به ابراز نگرانی مقامات آمریکا نسبت به افزایش رفتارهای به گفته آن‌ها تهاجمی ایران در منطقه و ماجرای کشتی مرسر استریت نیز گفت: عجیب است که یکی از مقامات کشوری که ریشه و علت‌العلل بسیاری از معضلات و گرفتاری‌های منطقه ما است و به‌صورت آشکار و پنهان، مستقیم و یا غیرمستقیم باعث گرفتاری‌های ملل منطقه است، جمهوری اسلامی ایران را متهم می‌کند.


 سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران اتهام‌های هماهنگ شده مطرح‌شده در خصوص حمله به کشتی مرسر استریت را رد می‌کند. رژیم اشغالگر قدس به‌اتفاق برخی از حامیانش که ید طولایی در فریبکاری و جعل اسناد دارند، قصد دارند در حوادث اخیر منطقه با سندسازی در خصوص این اتهامات، برنامه سیاسی خود را پیش ببرند.


وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همچنان بر سیاست اصولی خود مبنی بر حفظ صلح و ثبات در منطقه و لزوم مشارکت و همکاری درون منطقه‌ای تأکید دارد و حضور نیروهای خارجی در منطقه را عامل اصلی و پایدار ایجاد بحران‌ها و بی‌ثباتی در منطقه می‌داند.


اگر آمریکایی‌ها قصد دلسوزی برای ایرانیان دارند، بهتر است دست از تهدید و ارعاب و دام گذاری برای ایرانیان بردارند


در ادامه، سعید خطیب‌زاده در خصوص هشدار رابرت مالی فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران نسبت به مخاطرات سفر برخی شهروندان به ایران، موضع خود را این‌گونه بیان کرد: دولت بایدن که در ابتدای روی کار آمدن در تلاش بود نشان دهد با دولت ترامپ تفاوت دارد، در عمل همان رویکردهای منسوخ گذشته در ترویج ایران هراسی را پیش‌گرفته است؛ رویکردهایی که در دولت ترامپ نیز به نتیجه نرسیدند و مقام‌های آمریکایی اذعان دارند که این‌گونه رفتارها در برابر ایران نتیجه ندارد. نحوه رفتار دولت فعلی آمریکا در گفت‌وگوهای انجام‌شده در خصوص زندانیان ایرانی به گروگان گرفته‌شده در آمریکا، نشان می‌دهد مقام‌های دولت بایدن حتی بیش از مقام‌های سابق آمریکایی در تلاش‌اند تا مسائل انسانی و مراودات مردمی را سیاسی و حتی امنیتی کنند و چنین سیاستی مسلماً مانند قبل بی‌نتیجه خواهد بود.


وی افزود: درحالی‌که دولت جدید در ایران علاقه‌مند به بسط روابط و افزایش پیوندها با ایرانیان خارج از کشور است، اظهارات مقام‌های آمریکایی، ازجمله فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، اقدامی ضدبشری در جهت نفرت پراکنی و ترویج ایران هراسی برای ایرانیانی است که قصد حفظ ارتباطات با سرزمین مادری خود را دارند و هدف آن جلوگیری از ارتباط سازنده ایرانیان با کشورشان است.


خطیب‌زاده به مقامات آمریکایی یادآوری کرد: اگر قصد دلسوزی برای ایرانیان دارند، بهتر است دست از تهدید و ارعاب و دام گذاری برای ایرانیان بردارند و در جهت تأمین حقوق شهروندی و تسهیل آزادی رفت‌وآمد ایرانیان مقیم آمریکا گام‌های اساسی بردارند.


توقیف کاشی‌های اهدایی ایرانی برای مساجد در آمریکا


سخنگوی دستگاه دیپلماسی در خصوص اعتراض مسلمانان آمریکا به توقیف کاشی‌های اهدایی ایرانی برای مساجد به بهانه تحریم نیز اظهار داشت: با توجه به ارسال چندین محموله کاشی در گذشته به‌صورت هدیه و عدم دریافت وجه از سوی خیرین ایرانی، ادعای اخیر مسئولان گمرک آمریکا مبنی بر شمول تحریم در ارسال و دریافت این کاشی‌ها، غیرقابل‌توجیه است.


وی در توضیح افزود: بر اساس اظهارات مسئولان مسلمان مسجد ماناساس در ایالت ویرجینیا، بنا بر درخواست مسلمانان این منطقه، کاشی‌هایی که آیات قرآن بر روی آن‌ها حک‌شده است، از مدت‌ها قبل از شهر قم به‌صورت هدیه و بدون دریافت هرگونه وجه، برای بنای این مسجد ارسال می‌شده و ارسال این کاشی‌ها چندین بار در گذشته صورت گرفته است.


وصول دعوت‌نامه برای شرکت در اجلاس همسایگان عراق/ در زمان مناسب تصمیم لازم را می‌گیریم


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی در مورد شرکت ایران در نشست بغداد گفت: در خصوص شرکت در اجلاس همسایگان عراق دعوت‌نامه‌ای واصل‌شده است و جمهوری اسلامی ایران در زمان مناسب تصمیم لازم را اتخاذ خواهد کرد.


وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره از صلح و ثبات در عراق و فرآیند سیاسی در این کشور حمایت کرده و خواهد کرد.


مانعی برای ادامه گفت‌وگوها با عربستان وجود ندارد


در ادامه خطیب‌زاده موضع وزارت خارجه در مورد مذاکرات ایران و عربستان را این‌گونه بیان کرد: قبلاً گفت‌وگوهایی بین دو کشور برگزارشده و مانعی برای ادامه این گفت‌وگوها وجود ندارد. جمهوری اسلامی ایران همواره بر عنصر گفت‌وگو برای کاهش تنش و افزایش همکاری‌ها تأکید کرده است.


منتظر اعلام جزییات شرایط اعزام به عمره توسط مراجع رسمی عربستان هستیم


سخنگوی وزارت خارجه به پرسشی درباره ممنوعیت ورود زائران ایرانی و چند کشور دیگر به عربستان برای ادای عمره نیز پاسخ داد و گفت: حضور در حج و طواف بیت‌الله الحرام، حق تمام مسلمانان است و باید با رعایت پروتکل‌های بهداشتی و انجام تمهیدات لازم، این فریضه الهی اجرا شود. البته جزییات شرایط اعزام به عمره باید توسط مراجع رسمی عربستان سعودی اعلام شود که منتظر آن هستیم.


اسرائیل هرجا که وارد می‌شود ناامنی را با خود به آنجا می‌برد


سعید خطیب‌زاده در پاسخ به سؤالی در خصوص موضع اتخاذشده از سوی وزارت خارجه آمریکا پیرامون نخستین سالگرد توافق امارات متحده عربی و رژیم صهیونیستی اظهار داشت: یک سال گذشته و به‌ویژه جنگ ۱۲ روزه غزه، به‌خوبی نشان داد که این توافق نه‌تنها به صلح و حقوق فلسطینی‌ها کمکی نکرده، بلکه با نادیده گرفتن حقوق مردم فلسطین، رژیم غاصب اشغالگر قدس را برای انجام جنایات خود علیه این مردم مظلوم حریص‌تر و بی‌پرواتر کرده است.


وی ادامه داد: جالب اینجاست آمریکایی‌ها که نقش میانجی را در پروژه عادی‌سازی روابط اعراب با اسرائیل را ایفا می‌کنند، به امارات و اسرائیل برای تلاش‌هایشان جهت ایجاد یک منطقه آرام‌تر و کامیاب‌تر تبریک می‌گویند. این در حالی است که آن‌ها با این کار ناامنی و بی‌ثباتی را به خلیج‌فارس آورده‌اند.


سخنگوی دستگاه دیپلماسی تأکید کرد: از زمانی که پای اسرائیلی‌ها به‌طور رسمی به امارات و بحرین و به‌طورکلی به منطقه خلیج‌فارس بازشده، همانند مدل رفتاری شناخته‌شده از این رژیم خشونت‌طلب و یاغی، ناآرامی هم به خلیج‌فارس رسیده است. اسرائیل هرجا که وارد می‌شود ناامنی را با خود به آنجا می‌برد.


ادعاهایی از موضع ذلت و نادیده گرفتن حقیقت و تاریخ مردم فلسطین


سعید خطیب‌زاده به سؤالی در خصوص اظهارات یک مقام اماراتی در مصاحبه با رسانه‌ای اسرائیلی پیرامون سالگرد توافق عادی‌سازی روابط این کشور با رژیم صهیونیستی و نقش حماس نیز پاسخ داد و گفت: ادعای حیرت‌آور این مقام اماراتی مبنی بر اشغال غزه به‌وسیله حماس، تحریف آشکار تاریخ است. چنین ادعاهایی از موضع ذلت و نادیده گرفتن حقیقت و تاریخ مردم فلسطین و همچنین پشت پا زدن و تضعیف موضع جهان عرب و جهان اسلام در قبال رژیم صهیونیستی است. چنین موضعی حتی در میان خود اسرائیلی‌ها هم بی‌سابقه بوده و پیشی گرفتن این مقام اماراتی در تحریف تاریخ شرم‌آور است.


وی تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران بر حمایت خود از مردم مظلوم غزه تأکید کرده و از اشاعه دهندگان دروغ می‌خواهد تا دیر نشده از مسیر اشتباه خود برگردند و واقعیت شکست اهداف توافق به‌اصطلاح صلح ابراهیم را بپذیرند.


سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به ادعای این مقام اماراتی پیرامون عدم پایبندی ایران به توافق هسته‌ای اظهار داشت: این قسمت ادعاهای وی به‌اندازه قسمت قبل و شاید بیش از آن، بی‌اعتبار و بی‌ارزش است.


وی اضافه کرد: البته ما این اظهارات را که یا از روی جهل و یا از باب اغراض صرف سیاسی بیان می‌شود، نشان‌دهنده موضع کشور امارات نمی‌دانیم، اما معتقدیم ادامه این روند می‌تواند تأثیر مخربی بر بهبود روابط و روند اعتمادسازی‌ها بگذارد.


ایران منشاء خرابکاری‌های صورت گرفته در آب‌های خلیج‌فارس را حضور نیروهای خارجی می‌داند


خطیب‌زاده در خصوص بیانیه صادرشده از سوی امارات درباره امنیت دریانوردی نیز گفت: جمهوری اسلامی ایران خود را متعهد به حفظ و پاسداری از امنیت انرژی کرده و از هرگونه اقدام منطقه‌ای برای افزایش ثبات و امنیت در آب‌های خلیج‌فارس استقبال می‌کند، اما تأکید دارد که امنیت در همراهی و همکاری همه‌جانبه و دسته‌جمعی کشورهای منطقه تأمین‌شده و هرگونه دخالت و حضور بازیگران خارجی نه‌تنها به افزایش امنیت کمکی نمی‌کند، بلکه بر بی‌ثباتی آب‌های منطقه نیز می‌افزاید. در همین راستا جمهوری اسلامی ایران منشاء خرابکاری‌های صورت گرفته در آب‌های خلیج‌فارس را حضور نیروهای خارجی دانسته که با اهداف سیاسی دست به ناامن سازی خطوط انتقال انرژی می‌کنند.


وی تصریح کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران در این رابطه واضح است و امیدواریم کشورهای منطقه نیز این واقعیت را درک کرده و برای دستیابی به صلح با همکاری تمامی همسایگان تلاش کنند.


مسئله مذاکرات ایران با سایر کشورها به رژیم بدنام و بدسابقه اسرائیل مربوط نیست


سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی در خصوص برخی گزارش‌ها پیرامون پیشنهاد نخست‌وزیر اسرائیل در ملاقات با رئیس سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا برای هماهنگی و اتخاذ استراتژی مشترک در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای اظهار داشت: ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود تحت تأثیر لابی صهیونیست‌ها دچار این سوء محاسبه شد که با خروج از برجام و افزایش فشارها می‌تواند به توافق جدیدی با ایران دست یابد و امتیازات بیشتری بگیرد، درحالی‌که در عمل سیاست‌های ترامپ علیه ایران کاملاً شکست خورد. این رویه‌ای است که طی چندین دهه صهیونیست‌ها تلاش کرده‌اند سیاست منطقه‌ای آمریکا را به‌صورت یک‌طرفه به نفع خود مصادره کنند و به آن جهت دهند و در اثر آن، هزینه‌های سنگین مالی و انسانی بر مردم منطقه و آمریکا وارد کنند.


وی تصریح کرد: فکر نمی‌کنیم مسئله مذاکرات ایران با سایر کشورها به رژیم بدنام و بدسابقه اسرائیل مربوط شود.


تصور مذاکره مستقل برای توافقی جدید با ایران تصوری خام است


خطیب‌زاده تصریح کرد: در عین و در حال شرایط کنونی آمریکا به‌خوبی می‌داند که تصور مذاکره مستقل برای توافقی جدید با ایران تصوری خام است و برنامه هسته‌ای ایران نیز روند توسعه صلح‌آمیز خود را متوقف نمی‌کند. اجرایی مؤثر برجام از سوی همه طرف‌ها، هدف گفتگوها در وین است. بنابراین در روزهای سرنوشت‌ساز پیش رو مقام‌های دولت بایدن باید مشخص کنند که می‌خواهند منافع ملی آمریکا را در نظر بگیرند و یا قصد آن‌ها تنها خشنودسازی رژِیم صهیونیستی است.


رژیم صهیونیستی به عوام‌فریبی، مظلوم‌نمایی و تهدیدهای توخالی رو آورده


این دیپلمات ارشد ایرانی با اشاره به اظهارات وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در خصوص اقدام مشترک علیه ایران و حزب‌الله نیز خاطرنشان کرد: اقدام مشترک کلیدواژه رسانه‌ای جدیدی است که این روزها توسط اسرائیلی‌ها و معدودی غربی‌ها تکرار می‌شود. کشور ما را بدون ارائه سند متهم می‌کنند و سپس برای خود حلقه همفکری تشکیل می‌دهند و ایران را تهدید به اقدام مشترک می‌کنند. اسرائیل و آمریکا و برخی از این کشورهای غربی بیش از ۴۰ سال است که علیه ایران «اقدام مشترک» می‌کنند و البته «مشترکا» شکست می‌خورند. این مسئله جدیدی نیست.


سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: رژِیم صهیونیستی دچار این توهم است که می‌تواند با فشار و تهدید شرایط را برای ایران سخت‌تر کند درحالی‌که در عمل این‌گونه رویکردها و اقدامات تاکنون به ضرر آمریکا و وابستگانش تمام‌شده و ادامه این مسیر نیز نتیجه‌ای جز شکست و ناکامی برای آن‌ها ندارد. 


وی در خصوص لبنان و حزب‌الله نیز گفت: قریب به دو دهه است که اسرائیل تفوق راهبردی خود بر حزب‌الله لبنان را ازدست‌داده و حزب‌الله توانسته یک بازدارندگی مؤثر در مقابل رژیم اشغالگر قدس ایجاد کند و لذا حالا این رژیم به عوام‌فریبی، مظلوم‌نمایی و تهدیدهای توخالی رو آورده است.


خطیب‌زاده تأکید کرد: وزیر جنگ اسرائیل که صحبت از تغییر معادلات می‌کند، باید بداند که اگر کسی بخواهد معادلات را تغییر دهد، آن طرف رژیم صهیونیستی نخواهد بود. جنگ ۱۲ روزه غزه این واقعیت را به‌خوبی آشکار کرد و وضعیت آشفته سیاسی و داخلی این رژیم نیز مؤید این سخن است.


انتهای پیام/۴۰۳۳/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب