امیرعبداللهیان سکاندار وزارت امور خارجه میشود؟ / دیپلماسی دولت سیزدهم بر مدار حکمت، عزت و مصلحت
گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان پس از گمانهزنیهای غیررسمی فهرست کابینه خود را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد تا وزیران پیشنهادیاش در سنگ محک شورا، آزموده و برای دستکم چهار سال سکاندار بخشهای مختلف دولت سیزدهم شوند. فارغ از همه گزینههای پیشنهادی، آنچه کابینه آیتالله رئیسی را شاخص میکند و نام فردی که میخواهد سکاندار دستگاه دیپلماسی کشور شود؛ مدتها بود اذهان تحلیلگران را به خود مشغول کرده و نقل محافل سیاسی داخلی و خارجی شده بود. اینکه آیتالله رئیسی چه رویکردی به موضوعات خارجی ازجمله برجام و رابطه با غرب و شرق دارد؛ تنها با گزینه پیشنهادی وی مشخص میشد. پس از اقدامات کارشناسی تیم مشاوران رئیسجمهور، درنهایت حسین امیرعبداللهیان، دیپلمات باسابقه و خوشنام کشورمان بهعنوان گزینه پیشنهادی معرفی شد.
وی روز گذشته (یکشنبه) درحالی در صحن مجلس شورای اسلامی پشت تریبون رفت که پیشتر آیتالله رئیسی در دفاع از وی گفته بود، امیرعبداللهیان علم، دانش و تجربه در حوزه وزارت امور خارجه دارد. سیاست خارجی متوازن، توسعه روابط همسایگی، اولویت دادن به اقتصاد در تعاملات خارجی بهویژه با همسایگان و موضوع فعالکردن دیپلماسی اقتصادی در دستور کار وزارت امور خارجه است. همچنین سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت، برنامههای امیرعبداللهیان با نظر بیشتر اعضای کمیسیون منطبق و با نظرات رهبری، اسناد بالادستی و مصوبات مجلس همخوانی دارد و تأکید کرد، کمیسیون امنیت ملی انتخاب امیرعبدالهیان را بهعنوان وزیر امور خارجه پیشنهادی تأیید میکند.
آشنایی با گزینه تصدی وزارت امور خارجه
حسین امیرعبداللهیان را میتوان مرد میدان سیاست خارجی توصیف کرد که سالهای متمادی در مناصب مختلف این وزارتخانه کلیدی حضور داشته است و با ساختار، بافت و تفکر حاکم بر دستگاه دیپلماسی آشنایی کامل دارد و با توجه به شناختی که از وی وجود دارد، میتواند از ظرفیت و توان کارشناسی و علمی برای پیشبرد اهداف دولت جدید استفاده کند. وی در مقاطع مختلف و بزنگاههای سیاست خارجی نظام توانست پروندههای مهمی را به پیش ببرد و با کشورهای مختلف منطقه و جهان تعامل کند. امیرعبداللهیان سالها معاون وزیر امور خارجه در امور عربی و آفریقا بود، بارها به پایتختهای عربی و اسلامی سفر کرد و بیتردید شایستگی و توان بسیار خوبی برای تحقق راهبرد گسترش همکاریها و توسعه روابط با این کشورها بهویژه همسایگان دارد.
گزینه تصدی رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان دکترای روابط بینالملل از دانشگاه تهران دارد، در دانشگاههای مختلف تدریس کرده و در دوران مدیریتش در وزارت امور خارجه مسئولیت پروندههای مهمی ازجمله ستاد ویژه عراق و مسئولیت چند هیئت ایرانی برای مذاکرات منطقهای و بینالمللی را برعهده داشته است. مزیت اصلی وی را میتوان تواناییهای حرفهای و علمی و تعامل خوب و اخلاقمدارانه با همکارانش در وزارت امور خارجه دانست که میتواند ظرفیت خوبی را برای پیشبرد اهداف دولت سیزدهم ایجاد کند. پیشبرد دیپلماسی اقتصادی ازجمله مأموریتهایی است که آیتالله رئیسی به وی سپرده و با توجه به تخصصها و تجربیات امیرعبداللهیان در زمینه تعامل با کشورها، میتوان به فعال شدن این ظرفیت در سفارتخانههای کشورمان در نقاط مختلف جهان امید داشت.
بیشتر بخوانید:
وزارت خارجه را به برجام گره نخواهیم زد
امیرعبداللهیان تحرک، پویایی در حوزه منطقه را بهخوبی دارد
در حوزه داخلی، امیرعبداللهیان بیش از پنج سال سابقه حضور در مجلس شورای اسلامی در سمت دستیار ویژه رئیس مجلس و مدیرکل امور بینالملل مجلس دارد؛ سمتی که طبعاً مستلزم ملاقاتهای گسترده با طرفهای خارجی و ارتباط نزدیک با نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این مدت طولانی بوده است و این ظرفیت خوبی برای تعامل بیشتر وزارت امور خارجه و مجلس در حوزه سیاست خارجی دولت سیزدهم و حل مشکلات احتمالی در بزنگاههای مختلف است. علاوه بر این، امیرعبداللهیان امتیاز مثبتی در زمینه ارتباط با رسانهها دارد و سالهاست بهدور از حاشیه و جنجال، صمیمانه پاسخگوی سؤالات و ابهامات رسانههای داخلی و خارجی بوده است که میتوان امید داشت از این ظرفیت در زمینه فعالشدن حوزه رسانهای سفارتخانهها و افزایش تحرک و پویایی وزارت امور خارجه بهره گرفت.
بیتردید وزارت امور خارجه دولت سیزدهم با سکانداری فردی متواضع، اخلاقمدار، منطقی، دارای دانش و تجربه در حوزه روابط بینالملل چشمانداز روشنی خواهد داشت که میتواند منطبق با سیاستها و راهبردهای معقول دولت آیتالله رئیسی باشد و در سطحی بالاتر منافع نظام، دولت و ملت را حفظ کند.
مرد میدان دیپلماسی همگام با سردار دلها
سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس امور منطقه در این خصوص معتقد است همراهی حسین امیرعبداللهیان با سردار دلها زمینهساز تجربیات گرانقدری شده است که میتواند به دستگاه دیپلماسی در تحقق برنامهها، راهبردها و سیاستها کمک کند. پس از شهادت سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از دیپلماتهایی که با این فرمانده دلاور میدان قرابت و خاطرات زیادی از او در ذهن دارد، حسین امیرعبداللهیان است؛ فردی که تا جایی نامی از سردار برده میشد یک پای ثابت محفل بود و به ذکر خاطراتی از سردار رشید اسلام میپرداخت.
وزارت امور خارجه دولت سیزدهم با سکانداری امیرعبداللهیان به عنوان دیپلماتی متواضع، اخلاقمدار، منطقی، دارای دانش و تجربه در حوزه روابط بینالملل، چشمانداز روشنی خواهد داشت
چه بجا او را سخنگوی ستاد مردمی شهید سردار سلیمانی خواندند و چه تعابیر زیبا و خاطرهانگیزی که از لسان او از دوران حضورش در کنار سردار دلها بر یادها باقی مانده است. انبوه خاطرهها بهحدی است که تاکنون دهها جلد کتاب از خاطرات سردار سلمانی در هشت سال دفاع مقدس، مبارزه با قاچاقچیان و اشرار در شرق کشور، مبارزه با تروریسم و عوامل رژیم صهیونیستی به رشته تحریر درآمده است. به تعبیر او، ناگفتههای زیادی از شخصیت سردار ملی ایرانیان و محبوب قلوب حامیان مقاومت وجود دارد و سردار سلیمانی یادگارهای زیادی از خود در منطقه به جای گذاشته که هنوز هم اقداماتش در منطقه لرزه بر اندام دشمنان میاندازد.
او در یکی از خاطراتش از جلسهای با سردار سلیمانی در سال ۱۳۹۷ میگوید که بیش از سه ساعت طول کشید. در این جلسه سردار گفت، یکی از نگرانیهایش نسبت به برخی از کشورهای حاشیه خلیجفارس این است که کمتر از دو سال آینده روابطشان با رژیم صهیونیستی بهتدریج بر همگان آشکار خواهد شد.
میدان و دیپلماسی در قاب وزارت امور خارجه
با نگاهی به سوابق و فعالیتهای امیرعبداللهیان میتوان پیشبینی کرد در دوره وزارت وی در وزارت امور خارجه دولت سیزدهم شاهد رشد ارتباطات منطقهای و سیاست همسایگی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه بهویژه کشورهای عربی و اسلامی خواهیم بود. میدان و دیپلماسی در کنار هم حرکت خواهند کرد و همافزایی در عرصه بینالملل برای جمهوری اسلامی ایران شکل خواهد گرفت. منصور صالحفرد، رایزن سابق اقتصادی و امور بینالملل سفارت ایران در چین در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: امیرعبداللهیان یکی از دیپلماتهای شایسته و انقلابی وزارت امور خارجه است. میتوان انتخاب آیتالله رئیسی را انتخابی بر مبنای شایسته سالاری دانست که با استقبال کارشناسان و کارمندان وزارت امور خارجه مواجه خواهد شد و دستگاه دیپلماسی در دوره وی شاهد حرکتی رو به جلو برای ارتباط با جهان و منطقه خواهد بود. شناخت عمیق وی به منطقه و محور مقاومت بسیار ارزشمند است، لذا در این دوره پیوند محکمی میان دیپلماسی و مقاومت ایجاد میشود.
امیرعبداللهیان به خوبی میداند تنها راه مواجهه با زیادهخواهی غربیها نشست پای میز مذاکره نیست و باید محور مقاومت را تقویت کرد
به گزارش آنا، امیرعبداللهیان در صحن مجلس شورای اسلامی اصول سیاست خارجی خود را بر مبنای سه اصل حکمت، عزت و مصلحت خواند و بر دیپلماسی و مذاکره بهعنوان ابزار سیاست خارجی تأکید کرد. وی ازجمله دیپلماتهایی است که مؤلفههای قدرت را بهخوبی درک کرده و از کسانی است که مشوق جریان مقاومت در برابر فشارهای غرب بوده است. گزینه پیشنهادی تصدی وزیر امور خارجه دولت سیزدهم کسی بود که در زمینه سوریه بر حفظ بشار اسد و مقاومت در برابر حمله تروریستهای داعش و مقابله با توطئههای غرب تأکید کرد و این مقاومت به پیروزی مردم سوریه در برابر اشغالگران منجر شد.
امیرعبداللهیان خوب میداند تنها راه مواجهه با زیادهخواهی غربیها نشست پای میز مذاکره نیست و باید محور مقاومت را تقویت کرد. نگاه به شرق و اقتصادهای نوظهور، توجه به آسیا و آفریقا و کشورهای همسایه سیاست خارجی فعال وی را نشان میدهد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/