دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 مرداد 1400 - 00:02
گزارش آنا؛

چرا بشار اسد به اجلاس بغداد دعوت نشد؟ / لابی‌های ترکیه و غرب برای تداوم اشغال سوریه

موضوع سوریه ازجمله موضوعات اصلی نشست سران کشورهای همسایه عراق است؛ ولی به نظر می‌آید برخی سیگنال‌ها از طرفهای‌ غربی و به‌ویژه آمریکا در برگزاری چنین نشستی بی‌تأثیر نبوده است.
کد خبر : 601564
بشار اسد



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، وزارت امور خارجه عراق روز دوشنبه در بیانیه‌ای با بیان اینکه دعوتنامه‌های رسمی به‌صورت رسمی و به نام نخست‌وزیر عراق صادر می‌شود، هرگونه دعوت از بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه را به اجلاس بغداد رد کرد.


در این بیانیه آمده است: برخی رسانه‌های خبری گزارش کردند دولت عراق از دولت سوریه برای شرکت در نشست سران کشورهای همسایه که قرار است اواخر ماه جاری در بغداد برگزار شود، دعوت کرده است؛ دولت عراق هیچ ارتباطی با این دعوت ندارد و هیچ طرف دیگری حق دعوت به نام دولت عراق را ندارد.


علت بیانیه وزارت امور خارجه عراق سفر فالح الفیاض، رئیس سازمان حشدالشعبی است که در آن رسانه‌های منطقه و نیز رسانه‌های کشورمان بلافاصله آن را دال بر دعوت از بشار اسد تلقی کردند و خبرش بازتاب زیادی در محافل منطقه‌ای داشت. بعد از این موج رسانه‌ای دفتر رئیس سازمان حشدالشعبی در بیانیه‌ای اعلام کرد، فالح الفیاض به دیدار رئیس‌جمهور سوریه رفت، با وی گفت‌وگو و نامه نخست‌وزیر عراق را در توضیح علت دعوت نکردن سوریه به اجلاس سران کشورهای همسایه عراق در بغداد تسلیم کرد.



سوریه از حضور در نشست بغداد محروم شده و این در حالی است که عراق و سوریه همکاری‌های مشترک زیادی در زمینه مبارزه با تروریسم داشته‌اند



کاظمی در این نامه ادعا کرد، دعوت نشدن سوریه به اجلاس بغداد به‌دلیل چشم‌پوشی از دمشق نیست، بلکه تعبیری از تلاش‌های فراوان برای موفقیت کنفرانسی است که قصد دارند به‌وسیله‌ آن به تفاهماتی برای حل مشکلات منطقه به همراه کشورهای همسایه عراق دست یابند. نخست‌وزیر عراق همچنین تأکید کرد، حل مشکلات سوریه در رأس اقدامات اجلاس سران بغداد قرار دارد.


سیگنال غرب در برگزاری اجلاس بغداد


به تعبیر بغداد، موضوع سوریه ازجمله موضوعات اصلی نشست سران کشورهای همسایه عراق است؛ ولی در کنار آن و با توجه به سطح دعوت از مقام‌های ارشد کشورهای منطقه می‌توان دریافت نخست‌وزیر عراق اهدافی فراتر از ارتباط میان کشورها، میانجی‌گری میان ایران و عربستان یا استحکامات داخلی میان جریان‌های سیاسی را مد نظر دارد و به نظر می‌آید برخی سیگنال‌ها از طرفهای‌ غربی و به‌ویژه آمریکا در برگزاری چنین نشستی بی‌تأثیر نبوده است.



چرا بشار اسد به اجلاس بغداد دعوت نشد؟ / لابی‌های ترکیه و غرب برای تداوم اشغال سوریه

رئیس سازمان حشدالشعبی عراق به دمشق رفت تا علت دعوت نکردن از بشار اسد را توضیح دهد


نکته مبهم نشست بغداد علاوه بر اینکه مشخص نیست آیا کشورهایی همچون ایران و عربستان در سطح سران حضور می‌یابند یا در سطح پایین‌تر، این است که چه رابطه‌ای میان عراق و ترکیه وجود داشت که باعث شد بغداد از حضور بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه به‌عنوان کشور دوست و متحد خود در منطقه چشم‌پوشی کند و اینکه کشورهای غربی چه تأثیری بر نوع دعوت از سران کشورها داشته‌اند؟




بیشتر بخوانید:


عراق با برگزاری اجلاس بغداد به‌دنبال حل چالش‌های منطقه‌ای است/ عزم جزم بغداد برای کاهش تنش عربستان با ایران و سوریه


احتمال دیدار رسمی مقام‌های ارشد ایران و عربستان در نشست بغداد




در این میان تحلیل‌گران منطقه‌ای معتقدند نشست بغداد با جهت‌دهی جریان‌های غربی و آمریکا برگزار می‌شود، مصطفی الکاظمی صرفاً دعوت کننده نشست و ممکن است توطئه‌ای از طرف غربی‌ها برای به انحراف کشیدن روند کنفرانس وجود داشته باشد؛ توطئه‌هایی همچون فشار بر ایران یا تلاش برای تداوم محاصره سوریه.


علت دعوت نکردن از سوریه، خواست شخص نخست‌وزیر عراق است


صباح زنگنه، کارشناس امور بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا دراین‌باره گفت: پیش‌تر نیز پیش‌بینی می‌شد که از شخص بشار اسد برای حضور در اجلاس بغداد دعوت نشود و احتمال اینکه اگر رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه بخواهد در نشست حضور یابد، با حضور رئیس‌جمهور سوریه در بغداد مخالفت کند، وجود دارد. موضوع دیگر این است که بشار اسد تاکنون در موارد معدودی ازجمله سفر به روسیه که با تدابیر خاص امنیتی انجام شد و نیز سفر به ایران و دیدار با رهبر انقلاب اسلامی که با طراحی و برنامه‌ریزی سردار شهید قاسم سلیمانی انجام شد، سفر خارجی نداشته است و اسد به هیچ کشور دیگری سفر نمی‌کند و معمولاً سفرها در سطح وزیر امور خارجه یا نخست‌وزیر سوریه انجام می‌شود.



چرا بشار اسد به اجلاس بغداد دعوت نشد؟ / لابی‌های ترکیه و غرب برای تداوم اشغال سوریه

صباح زنگنه، کارشناس امور بین‌الملل


وی دلیل دعوت نکردن از سوریه را احتیاط بیش از حد دولت عراق دانست و گفت: بغداد نگران موضع آمریکاست. طبعاً هیچ دلیل دیگری ازجمله موضوعات امنیتی یا سیاسی نمی‌تواند در دعوت نکردن از بشار اسد دخیل باشد. اگر دعوت نکردن از بشار اسد رخ دهد، نشان می‌دهد آمریکا مایل نیست سوریه به جایگاه اصلی خود در سوریه بازگردد و وارد همکاری‌های منطقه‌ای شود. آمریکایی‌ها خواهان ادامه اشغال بخشی از خاک سوریه هستند و نمی‌خواهند دمشق وارد عرصه منطقه‌ای شود و اقدام بغداد را می‌توان ناشی از فشار آمریکا دانست.


زنگنه تأکید کرد: احتمالاً از طرف عربستان، سلمان بن عبدالعزیز پادشاه این کشور به عراق سفر نکند و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان یا در سطحی پایین‌تر، وزیر امور خارجه این کشور راهی بغداد شود. به نظر می‌آید ایران و عربستان منتظر هستند سطح اعزام نماینده طرف مقابل مشخص شود تا در همان سطح نماینده خود را به بغداد بفرستند. علاوه بر این، تصمیم دو کشور ایران و عربستان در زمینه اعزام نماینده در هر سطحی بر تصمیم‌گیری سایر کشورها برای اعزام نماینده به اجلاس بغداد تأثیرگذار است.


آمریکا و ترکیه به ادامه اشغالگری در سوریه فکر می‌کنند


صفا قدور، تحلیلگر سیاسی سوریه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا دلیل دعوت نکردن از بشار اسد را اصرار شیطان بزرگ، آمریکا و ترکیه به‌عنوان ابزار پیاده‌سازی نقشه‌های ایالات متحده در منطقه عنوان کرد تا همچنان تجاوز به سوریه و اشغال خاک این کشور ادامه یابد. وی گفت: حضور سوریه در اجلاس بغداد به معنی آشتی همه‌جانبه در منطقه است و این روند نمی‌تواند به سود دو کشوری باشد که سوریه را اشغال کرده‌اند و به منافع دمشق آسیب وارد می‌کنند.



تحلیل‌گران معتقدند نشست بغداد با جهت‌دهی غرب و آمریکا برگزار می‌شود، مصطفی الکاظمی صرفاً دعوت کننده نشست و ممکن است توطئه‌ای از طرف غربی‌ها برای به انحراف کشیدن روند کنفرانس وجود داشته باشد



تحلیلگر سوری با بیان اینکه ترکیه و آمریکا به‌دنبال سفت کردن پیچ و مهره غارتگری نفت و گاز سوریه هستند، می‌خواهند به زمین‌های کشاورزی و ثروت طبیعی سوریه خسارت وارد کنند و پایان اشغالگری به معنای شکست آن‌هاست، گفت: ترکیه و آمریکا می‌خواهند مردم سوریه را از منافع‌شان محروم کنند و طبعاً با هر اقدامی که دمشق را در عرصه منطقه‌ای به پیشرفت برساند مخالف هستند.


وی تأکید کرد: گرچه اعلام شده است اجلاس بغداد با حضور سران کشورهای همسایه عراق برگزار می‌شود، ولی روند دعوت‌ها نشان می‌دهد نشست در سطحی فراتر از کشورهای منطقه انجام می‌شود و برخی کشورهای اروپایی و مقام‌های ارشد اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد نیز در آن حضور خواهند داشت. این اجلاس ما را یاد توطئه غرب با هدف تخریب روابط کشورهای عربی با ایران می‌اندازد که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون همواره ادامه یافته است.



چرا بشار اسد به اجلاس بغداد دعوت نشد؟ / لابی‌های ترکیه و غرب برای تداوم اشغال سوریه

به نظر می آید اراده ترکیه و لابی غربی در عدم دعوت از بشار اسد بی تأثیر نبوده است.


قدور گفت: ایتالیا، آمریکا، فرانسه و رژیم صهیونیستی در این راستا سال‌هاست تلاش کرده‌اند با همراهی هم و با ابزار کشورهای عربی بر ایران و متحدانش در منطقه فشار وارد کنند و بعید نیست چنین اهدافی در دستور کار حضور غربی‌ها در نشست بغداد وجود داشته باشد.


این تحلیلگر سوری عنوان کرد: در حال حاضر سوریه با وجود اینکه همسایه عراق است، از حضور در نشست بغداد محروم شده و این در حالی است که عراق و سوریه همکاری‌های مشترک زیادی در زمینه مبارزه با تروریسم و شکست گروه تروریستی داعش داشته‌اند. فکر می‌کنم دعوت نکردن از سوریه برای شرکت در اجلاس بغداد با هدف بحران‌آفرینی در روابط دو کشور و با القای طرف‌های غربی ازجمله آمریکا انجام شده است تا محاصره مردم سوریه بیش از پیش ادامه یابد.


به گزارش آنا، نحوه مدیریت اجلاس بغداد از سوی مصطفی الکاظمی می‌تواند آینده وی را در سمت نخست‌وزیری عراق رقم بزند؛ آن هم با توجه به اینکه این کشور در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی قرار دارد. شدت و ضعف برگزاری اجلاس بغداد می‌تواند در جریان‌های داخلی تأثیرگذار باشد. بی‌تردید مقاومت عراق گوشه چشمی به تحولات این اجلاس دارد و منتظر است ببیند آیا خروجی اجلاس بغداد مطابق منافع این کشور و منطقه است، یا اینکه تهدیدات غرب، ترکیه و اشغالگران در نتیجه پایانی نشست بغداد سایه می‌اندازد.


انتهای پیام/۴۰۳۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب