فضای مجازی مدیریت نشده در هیچ جای دنیا مرسوم نیست/ سود هنگفت درآمدهای اینترنتی در جیب شرکتهای آمریکایی
گروه جهان خبرگزاری آنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی در آغاز سال جدید در سخنانی از نحوه مدیریت فضای مجازی انتقاد کردند و با بیان اینکه برخیها رها بودن فضای مجازی را افتخار میدانند، درحالیکه این موضوع هیچ افتخاری ندارد، فرمودند: غربیها بهدنبال استفاده حداکثری از فضای مجازی برای دلسرد کردن مردم هستند، این درحالی است که همه کشورهای دنیا بر فضای مجازی اعمال مدیریت میکنند.
ایشان تأکید کردند: مردم باید از فضای مجازی که وسیله آزادی است استفاده کنند، اما این فضا را نباید در اختیار دشمن قرار داد. دشمن تلاش میکند با شیوههای روانی مشارکت مردم در انتخابات را کاهش دهد که امیدواریم مردم با پاسخ رد، دشمنان را ناامید کنند.
سود سرشار انحصارطلبی اینترنت در جیب غولهای فناوری آمریکا
در واقع سالهاست غولهای فناوری در شرکتهای بزرگ آمریکایی در سایه تفکر به اصطلاح آزادیخواهانه بهدنبال اعمال نظارت یکجانبه و انحصارگرایانه خود بر فضای تولید و تبادل اطلاعات در دنیا هستند و با اعمال سیاستهای نشئت گرفته از منافع قدرتهای جهانی تلاش میکنند کنترل رفتار و کنشهای کاربران فضای مجازی را در اختیار داشته باشند؛ موضوعی که باعث شده است سود سرشار آن در جیب دلالان فناوری و غولهای تجاری دنیا بهویژه در آمریکا برود.
در میان کشورهای دنیا قوانین وضع شده بهوسیله روسیه، آلمان، انگلیس و اتحادیه اروپا معتبرترین قوانین بهشمار میرود که مورد استقبال دیگر کشورها نیز قرار گرفته است
انتشار اخبار نگرانکننده در زمینه استفاده از جاسوس افزار پگاسوس در سطح وسیع علیه بسیاری از مقامهای عالیرتبه سیاسی جهان، اصحاب رسانه و کارشناسان حوزه سیاسی نگرانیها را در زمینه تشدید فعالیتهای جاسوسی در حوزه اشتراک و تبادل محتوا افزایش یافت. البته بهجز بحث جاسوسی، استفاده غیرقانونی از فضای مجازی برای بارگذاری محتواهای غیر اخلاقی و نامناسب برای برخی گروههای سنی، مورد اهتمام بسیاری از کارشناسان حوزه اجتماعی در کشورهای مختلف دنیا بوده است و هر کشوری بنا به سیاستهای خاص خود، تلاش کرده افسار اسب سرکش فضای مجازی را در دست خود بگیرد که ازجمله این کشورها روسیه است. در این راستا بسیاری از کشورها تلاش میکنند با اعمال نظارت بر فضای مجازی، فضایی امن و سالم را برای کاربران ایجاد کنند.
«قدرت نفوذ» ازجمله ویژگیهای فضای مجازی است که همچون شمشیر دو لبه عمل میکند؛ به همین دلیل از سویی برخیها اعمال مقررات در فضای مجازی را عامل کند شدن روند فعالیتهای آن میدانند، ولی در سوی مقابل اعمال مقررات بهوسیله فناوریهای نوین باعث میشود نگرانی بسیاری از کشورها و شرکتهای تجاری و صنعتی داخلی از توطئههای دشمنان در زمینه هک و نفوذ گسترده و به بار آوردن خسارتهای زیاد به حیثیت یا اطلاعات شرکتها رفع شود. این موضوع باعث شد تا اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۸ مقررات عمومی حفاظت از دادهها را وضع کند.
بیشتر بخوانید:
ملاحظاتی درباره طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی
حمایت طرح «صیانت از حقوق کاربران» از کسبوکارهای اینترنتی
طبق مقررات مذکور، فرآیند جمعآوری و اشتراکگذاری اطلاعات اشخاص به صورت آنلاین محدود شد و اروپا توانست با اجرای قوانین ضد انحصاری شرکتهای آمریکایی گوگل، اپل، آمازون و… را بهدلیل رفتارهای ضد رقابتی میلیاردها دلار جریمه کند.
وضع قوانین بر فضای مجازی، ابزار قدرت کشورها
کشورها برای حفظ منافع ملی و با توجه به حق حاکمیت خود قوانین محدودکننده ای را بر غولهای فناوری آمریکایی اعمال میکنند تا فناوری اینترنت در خدمت منافع ملی کشورهای دنیا قرار بگیرد و آمریکا نتواند از آنها بهرهبرداری یکجانبه کند. در بسیاری از کشورهای جهان برای مدیریت و ساماندهی محتوای منتشر شده در اینترنت و شبکههای اجتماعی قوانینی وجود دارد. اگرچه این قوانین حسب کشورهای مختلف تفاوتهایی دارند، اما در اصل وجود قانون تفاوتی میان کشورها نیست.
در میان کشورهای دنیا قوانین وضع شده بهوسیله روسیه، آلمان، انگلیس و اتحادیه اروپا معتبرترین قوانین بهشمار میرود که مورد استقبال دیگر کشورها نیز قرار گرفته است. انگلیس سال گذشته میلادی طرحی را معرفی کرد که به دولت بوریس جانسون اجازه میدهد محتوای اینترنت را تنظیم و بر آن نظارت کند. این طرح بخشی از تلاش برای وادار کردن فیسبوک، یوتیوب و سایر غولهای اینترنتی برای کنترل بیشتر بر پلتفرمهای خود بود.
روزنامه نیویورک تایمز چاپ آمریکا دراینباره گزارش کرد، سازمان تنظیمکننده مقررات رسانهای انگلیس (آفکام) مسئولیت جدیدی برای نظارت بر محتوای اینترنت بر عهده خواهد گرفت و اجازه خواهد داشت تا علیه شرکتهایی که برای مقابله با محتوای مضر، غیرقانونی، تروریستی و حاوی مطالب سوءاستفاده از کودکان اقدامات کافی انجام ندادهاند، جریمههایی صادر کند.
لندن پیشتر در طرح مشابهی پیشنهاد کرده بود ناظر اعمال جریمه، مسدود کردن دسترسی به وبسایتها و پاسخگو کردن مدیران شرکتهای فناوری به دلیل انتشار محتوای مضر در پلتفرمهای خود باشد. نیکی مورگان، وزیر وقت فرهنگ، رسانه و ورزش انگلیس دراینباره گفت: به تنظیمکننده (آفکام) اختیاراتی را که برای هدایت مبارزه با هدف داشتن اینترنتی پویا، باز و در عین حال محافظت شده، پاسخگو و شفاف که شایسته مردم است خواهیم داد.
ناگفته پیداست اروپاییها نیز مانند مردم سایر نقاط دنیا تمایل فزایندهای برای اعمال مقررات جدید بر استفاده از اینترنت بهویژه در ارتباط با محتوای نفرتافکنانه، تروریستی و زیانبار برای کودکان دارند. گروههای حامی کودکان در انگلیس ازجمله طرفداران این قوانین هستند و معتقدند محتوای زیانبار زیادی در دسترس کودکان است. همچنین اتحادیه اروپا در حال بررسی اقدام جدی درباره محتوای تروریستی است و طبق قوانین موجود، رسانههای اجتماعی در صورتی که در مدت یک ساعت محتوای افراطی را از خروجی خود حذف نکنند، جریمه میشوند.
اتحادیه اروپا مقررات عمومی حفاظت از دادهها را معرفی کرده، به این نحو که قوانینی را درباره نحوه ذخیرهسازی، شامل پلتفرمهای رسانههای اجتماعی که اطلاعات مردم را ذخیره و استفاده میکنند، وضع کرد.
روسیه رقیب آمریکا در فضای تولید و تبادل
از مدتها پیش از اینکه روابط میان روسیه و آمریکا در حد فعلی متشنج شود ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه اعتقاد فراوانی به اعمال مقررات در فضای مجازی این کشور داشت و از توسعه پلتفرمهای داخلی و شبکههای اجتماعی روسی استقبال کرد. این حمایتها باعث شد تا در نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی قانونی در روسیه اجرایی شود که بر مبنای آن به نهادهای نظارتی اختیار میدهد ارتباط با شبکه جهانی را در موقع اضطراری قطع کنند.
در قانون داده روسیه که از سال ۲۰۱۵ وضع شده، شرکتهای رسانههای اجتماعی ملزم به ذخیره هر گونه اطلاعات مرتبط با روسها در سرورهای داخل این کشور هستند. ناظر ارتباطات روسیه شبکه اجتماعی لینکدین را مسدود و فیسبوک و توئیتر را بهدلیل اینکه در زمینه نحوه پیروی از قانون شفافسازی نکردند، جریمه کرد.
آمریکاییها طبق قوانین خود و آنچه اصل آزادی بیان میخوانند، حداقل مقرراتی را در زمینه تولید و تبادل محتوا دارند و این مغایرتی با داشتن مقررات و قوانین خاص کشورها ندارد
اوایل سال ۲۰۱۸ میلادی بود که قانون NetzDG در آلمان تصویب و بر شرکتهایی که بیش از ۲ میلیون کاربر دارند، اعمال شد و آنها را مجبور کرد سازوکاری برای بررسی شکایتها در زمینه محتوای بارگزاری شده روی اینترنت در نظر بگیرند، هر دادهای را که غیرقانونی است در مدت ۲۴ ساعت حذف کنند و هر ۶ ماه بهروزرسانی های مربوط به نحوه کار خود را منتشر کنند.
در آلمان افراد ممکن است تا ۵ میلیون یورو و شرکتها تا ۵۰ میلیون یورو بهدلیل رعایت نکردن این الزامات جریمه شوند.
به گزارش آنا، حال که مجلس شورای اسلامی مطابق منویات مقام معظم رهبری و سیاستهای کلی نظام در حوزه فضای تولید و تبادل اطلاعات در راستای قانونمند کردن و مدیریت فضای افسارگسیخته مجازی گام برداشته است، باید از این روند بهطور کامل حمایت کرد. بیتردید ایجاد ساز و کاری برای قانونمند شدن فضای مجازی در همه جای دنیا، حتی در آمریکا امری پذیرفته شده است و در دیگر کشورها همچون فرانسه، سنگاپور، کرهجنوبی و سرتاسر دنیا میتوان مواردی را یافت که بر مبنای آن مقرراتی در حوزه تولید و تبادل اطلاعات وجود دارد.
در آمریکا که غول ارتباطات دنیا بهشمار میرود، همه ارتباطات دیجیتال بهوسیله کمیسیون ارتباطات فدرال تنظیم میشود. آمریکاییها طبق قوانین خود و آنچه اصل آزادی بیان میخوانند، حداقل مقرراتی را در زمینه تولید و تبادل محتوا دارند و این مغایرتی با داشتن مقررات و قوانین خاص کشورها ندارد. هر کشوری میتواند بر مبنای عقاید، باورهای فرهنگی و اجتماعی و حتی گزارههای امنیتی، مقرراتی را برای فضای مجازی و اینترنت در نظر بگیرد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/
انتهای پیام/