دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 مرداد 1400 - 10:35
الاخبار:

اولویت آمریکا و عربستان تقابل با حزب‌الله است نه تشکیل دولت لبنان

یک روزنامه لبنانی نوشت تشکیل یا عدم تشکیل دولت لبنان برای ریاض و واشنگتن تفاوت چندانی ندارد چراکه تقابل با حزب‌الله را در اولویت خود قرار داده‌اند.
کد خبر : 597838
دوروتی شیا سفیر آمریکا در لبنان



به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، درحالی‌که چند روز بیشتر از مأمور شدن نجیب میقاتی به تشکیل دولت جدید لبنان (در چهارم مرداد جاری) نمی‌گذرد، اتحادیه اروپا جمعه (هشت مرداد) اعلام کرد ساز و کار قانونی لازم برای اعمال تحریم‌های جدید علیه شخصیت‌ها و نهادهای لبنان را تدوین کرده است.


آنتونی بلینکن وزیر خارجه و جانت یلن وزیر خزانه‌داری آمریکا در بیانیه‌ای از تصمیم اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم علیه لبنان استقبال کردند.


روزنامه الاخبار در گزارشی درباره آخرین تحولات لبنان نوشت، میقاتی به‌جز پاریس از حمایت دو ضلع دیگر مثلث یعنی واشنگتن و ریاض برخوردار نیست. تشکیل دولت لبنان یا عدم آن برای این دو یکسان است و هر خط‌مشی که با پروژه آن‌ها برای مقابله با حزب‌الله هماهنگ نباشد، برایشان مهم نیست.


در ادامه این گزارش آمده، اگرچه روابط میقاتی با میشل عون رئیس‌جمهور و داماد وی جبران باسیل رئیس حزب التیار الوطنی الحر (جریان ملی آزاد) نسبت به سعد الحریری نخست‌وزیر سابق بهتر است اما وی در صحنه بین‌الملل حمایتی بیشتر ازآنچه الحریری در ابتدا داشت، کسب نکرده است. زمانی که سعد الحریری مأمور به تشکیل دولت شد از حمایت فرانسه، مصر، امارات، اردن و روسیه برخوردار بود و امروز نیز میقاتی موردحمایت فرانسه و اردن است اما نتوانسته برگ‌هایی که الحریری آن‌ها را از دست داد یعنی آمریکا و سعودی را به دست آورد.


الاخبار افزود، میقاتی در مصاحبه با شبکه آمریکایی بلومبرگ نگفت که از حمایت آمریکا برخوردار است بلکه گفت مطمئن است که آمریکا برای حمایت آماده است. اما آیا اصلاً این حمایت خارجی که میقاتی می‌گوید اصلاً وجود دارد؟ آیا واشنگتن و ریاض اصلاً خواهان دولت در لبنان هستند؟


در ادامه گزارش آمده، مطمئناً عربستان سعودی نمی‌خواهد که طرفی در هر راه‌حل برای تشکیل دولت لبنان باشد. درست است که نسبت به میقاتی در مقایسه با الحریری کینه ندارد اما برایش مهم هم نیست. ریاض تنها یک هدف دارد و آن‌هم مقابله با حزب‌الله است هر مسیری در لبنان که به این هدف ختم نشود، برایش مهم نیست. بنابراین تمام تلاش‌های فرانسه برای بازگرداندن عربستان به پرونده لبنان بی‌فایده بوده و آخرین آن‌ها پاسخ منفی ریاض به درخواست فرانسه برای شرکت در کنفرانس حمایت از لبنان در پاریس در چهارم آگوست (سالروز انفجار بندر بیروت) بود. جان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه با همتای سعودی خود فیصل بن فرحان دراین‌باره صحبت کرده اما وی موضعی منفی داشته است.


الاخبار افزود، نحوه تعامل آمریکا با پرونده لبنان زیاد تفاوتی با نحوه رفتار سعودی‌ها با این پرونده ندارد. تشکیل دولت در لبنان یا عدم تشکیل آن برای واشنگتن فرقی ندارد و آمریکا این پرونده را به فرانسه واگذار کرده است. واشنگتن در لبنان در طرفی دیگر ایستاده و منتظر انتخابات پارلمانی آینده است این همان برگی است که آمریکا به‌خوبی آن را بررسی می‌کند و برایش آماده می‌شود. آمریکا مانند سعودی پروژه‌ای برای ضربه زدن به مقاومت دارد به‌علاوه دیگر پرونده‌هایی که از دیدگاه استراتژیک آن‌ها را گرد هم آورده است. حتی اگر دولت از طریق انتخابات تشکیل شود (و موردپسند آمریکا نباشد) واشنگتن علیه آن عمل خواهد کرد. همه این‌ها عدم تمایل قوی از خارج برای تسریع در تشکیل دولت لبنان و نیز کاهش سریع اشتیاق برای مقابله با پیچیدگی‌های داخلی در مسیر تشکیل کابینه را تفسیر می‌کند.


راهبرد آمریکا در لبنان


این روزنامه لبنانی افزود، اما راهبردی که واشنگتن درباره لبنان دارد به شرح زیر است:


اول: حزب‌الله را مسئول فروپاشی مالی لبنان و انفجار بندر بیروت معرفی کردن.


دوم: حمایت [محدود] از ارتش لبنان به‌عنوان تنها طرفی که ازیک‌طرف قادر به تضمین ثبات است و از سوریه دیگر موازنه قدرت با حزب‌الله را متعادل می‌کند.


سوم: جلوگیری از تشکیل هر دولتی در لبنان که حزب‌الله و متحدان آن سهمیه خوبی در آن داشته باشند.


چهارم: چیدن مقدمات برای تحرکات بیشتر خیابانی (اعتراض‌ها).


پنجم: تأمین بیشتر کمک‌ها و ارائه آن از طریق جمعیت‌ها تا کم‌کم جای دولت را بگیرد.


ششم: انتخابات پارلمانی [با هدف بر هم زدن نتیجه انتخابات قبل].


این روزنامه افزود، راهبرد مذکور بیش از یک‌بار در کنگره آمریکا موردبحث قرارگرفته و به شکل گزارش به کمیسیون خارجی ارائه‌شده است.


پس از انفجار بندر بیروت در آگوست گذشته، نجیب میقاتی سومین نفری است که مکلف به تشکیل کابینه می‌شود و پیش از وی مصطفی ادیب و سعد الحریری برای این کار معرفی شدند که موفق به تشکیل دولت نشدند.


انتهای پیام/4106/




انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب