قطار انقلابهای رنگی آمریکا به ایستگاه کوبا رسید/ گاوبندی کاخ سفید و کنگره علیه اتحاد ضدامپریالیستی
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، پرنسا لاتینا یا آژانس خبری آمریکای لاتین که دفتر مرکزی آن در هاوانا است با پوشش حضور جمعی از مخالفان در خیابانهای هشت شهر کوبا در اعتراض به اوضاع نامناسب اقتصادی و محدودیتهای کرونایی که باعث کاهش درآمد بسیاری از مردم شده اعلام کرد که این اعتراضات از طریق شبکههای اجتماعی در قالب یک طرح سازماندهیشده آغاز شد و هدایت شد.
تظاهراتی که از روز یکشنبه هفته گذشته شروع شد عمدتاً ناشی از نارضایتی مردم از مشکلات اقتصادی کوبا و کمبود کالاهای اساسی بود که عمدتاً درنتیجه تحریمهای چند دهه اخیر ایالاتمتحده علیه کوبا پیش آمده است. علیرغم اینکه گفتگوهایی درزمینهٔ کاهش یا لغو کامل این تحریمها در دوران باراک اوباما انجام شد اما دولت دونالد ترامپ تحریمهای کوبا را تشدید کرد تا اقتصاد این کشور را بیشتر تحتفشار قرار دهد.
هوشیاری مردم کوبا در مقابله با توطئه جدید کاخ سفید
با شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰، جو بایدن رئیسجمهور جدید آمریکا اعلام کرد که خواهان بازنگری در روابط بین واشنگتن و هاوانا است، اما دولت او همچنان به رویکرد تند ترامپ در اعمال فشار اقتصادی به کوبا ادامه داد. بهعلاوه با در نظر گرفتن تبعات همهگیری ویروس کرونا و کاهش درآمد بخشهای توریسم و بازرگانی کوباییها اکنون شرایط بسیار سختتری را تجربه میکنند اما اکثریت مردم کوبا معتقدند که مسئولیت مشکلات کشورشان بر عهده ایالاتمتحده است.
همان روز اول اعتراضات یعنی یکشنبه هفته گذشته میگل دیاز کانل رئیسجمهور کوبا گفت که اعتراضات نوعی تحریک سازمانیافته توسط مخالفانی است که فریب ایالاتمتحده را خوردهاند. وی از قول نیویورکتایمز گفت، واشنگتن در ماههای اخیر بهعنوان بخشی از سیاستی که برای تحریک کوباییها و درگیر کردن هاوانا در یک گرفتاری گسترده اجتماعی طراحیشده است، به دنبال بیثباتسازی و تضعیف اقتصاد جزیره بوده است.
با توجه به اقدامات خصمانهای که ایالاتمتحده از سالهای دور علیه کوبا انجام داده است، دیاز کانل حتماً مدارک محکمی برای اثبات تحریکات ایالاتمتحده در پشتصحنه در اختیار دارد.
آمریکا نمیتواند کشورهایی با ایدئولوژی و سیستم سیاسی - اجتماعی کاملاً متفاوت از سرمایهداری غربی را تحمل کند
پس از روی کار آمدن بایدن فشارها بر دولت وی برای برقراری روابط بهتر با کوبا افزایش یافت. بایدن باید کاری میکرد که در راستای وعدههای انتخاباتیاش برای رفع تنش با هاوانا باشد اما به هر صورت بایدن هم یک سیاستمدار کارکشته آمریکایی است که در پی گلآلود کردن آب است تا بتواند ماهیهای دلخواهش را بگیرد و دست به انقلاب رنگی بزند. به نظر میرسد همین تحریک سازمانیافته برای به خیابان کشاندن مردم و فشار بر دولت هاوانا همان گلآلود کردن آب است تا دولت هاوانا به زانو درآید و دست به یک سری اصلاحات اقتصادی مدنظر واشنگتن بزند و به این صورت بایدن بهانهای داشته باشد که با آن به کنگره برود و بگوید ببینید اینها خودشان با تمایل کامل به دام اقتصاد سرمایهداری وارد شدهاند و اکنون زمان بهتر کردن روابط و دستاندازی به ثروت کوبا است.
بیشتر بخوانید:
کوبا: آمریکا دخالت نظامی کند با عواقب غیرقابل پیشبینی مواجه میشود
رئیسجمهور کوبا: اقلیت آمریکایی در خیابانها عرضاندام نکنند
با هدایت اصلاحات اقتصادی در کوبا، ایالاتمتحده قصد دارد بخش بیشتری از مردم کوبا را با خود همسو کند و آنها را به نیروهایی تبدیل کند که در قالب انقلابی رنگی برای براندازی حکومت قانونی این کشور اقدام کنند.
تام فاودی، تحلیلگر روابط سیاسی و بینالملل انگلیس روز سهشنبه در توییتی نوشت: ایالاتمتحده کشورهای سوسیالیستی را با تحریم خفه میکند و سپس روایتی را با عنوان سیاست اقتصادی سوسیالیسم جواب نمیدهد تبلیغ میکند و بسیاری از مردم را به دنبال این شعار با خود همراه میکند.
علت اصلی تحریمهای چند دهه اخیر آمریکا علیه کوبا از این واقعیت ناشی میشود که ایالاتمتحده کشوری را که ایدئولوژی، سیستمهای سیاسی و اجتماعی آن کاملاً متفاوت از خود است، تحمل نمیکند مخصوصاً اگر این کشور در حیاط خانه یانکیها و درست بیخ گوش آنها باشد. بعلاوه، در دوران جنگ سرد، کوبا در طرف مقابل ایالاتمتحده ایستاد. در مقابل این زمینه، از منظر دولت واشنگتن، کاهش رفاه کوباییها میتواند نشاط سیستم سیاسی ایالاتمتحده را به رخ بکشد. در مقابل، توسعه صحیح کشور تحت حاکمیت فعلی در کوبا میتواند به توطئه ایالاتمتحده ضربه بزند. به همین دلیل، تحریمهای ایالاتمتحده علیه کوبا برای دههها باقی مانده است. هدف این است که توسعه کوبا محدود شود، سطح رفاه پائین بیاید، نارضایتی ایجاد شود، تحریک سازمانیافته مردم را به انقلاب رنگی هدایت کند و درنهایت به براندازی حکومت مردمی هاوانا بینجامد.
بهغیراز کوبا، ایالاتمتحده شعار سوسیالیسم کار نمیکند را در سایر کشورهای سوسیالیستی مانند چین و کره شمالی دنبال میکند. این کشورها نیز تحت تحریم و فشار آمریکا هستند. اما درواقع، این تحریمها نمیتوانند کشورهای سوسیالیستی را مجبور به تغییر رنگ خود کند. بهعنوانمثال کوبا را در نظر بگیرید سختترین حاکمیت حزب کمونیست دوره فعلی نیست. این حزب پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی روی کارآمد اما توانست در همان دوره سخت کوباییها را به بهترین وجه ممکن هدایت کند. در سایه همین حزب حاکم بود که کشور به پیشرفتهای اجتماعی - بهویژه ازنظر آموزش و مراقبتهای بهداشتی – دستیافت. بهعنوانمثال، کوبا اولین کشور آمریکای لاتین بود که واکسن کووید-۱۹ را ساخت و به تولید انبوه رساند. هاوانا توانست در ماه مه سال جاری به حالت واکسیناسیون عمومی برسد که یک دستاورد بسیار بزرگ است.
رسانههای غربی دستاوردهای اقتصادی و اجتماعی کوبا را پوشش نمیدهند
کوبا در میان چنین شرایط دشواری دستاوردهای بسیاری کسب کرده است. این نشان میدهد که قصد واشنگتن برای براندازی حکومت قانونی در کوبا عملی نخواهد شد.
مردم آزاده جهان میدانند که فقط کشورهای سوسیالیستی یا کمونیستی نیستند که تحت فشارهای آمریکا قرار گرفتهاند. برای نمونه ایران در ۴۲ سال اخیر با سختترین تحریمهای اقتصادی، بانکی، بیمهای و نظامی آمریکا روبرو بوده است اما توانسته با اتکا بر توان داخلی و تفکر مقاومت بر مشکلات فائق آید.
در راستای تحقق اتحاد علیه آمریکای جهانخوار، ایران شاید توانمندترین کشور غیر کمونیست است که همیشه حامی سیاستهای ضد امپریالیستی کوبا بوده و درصحنه سیاسی و اقتصادی با این کشور همکاری داشته است.
در دیماه سال ۱۳۹۹ وزارت بازرگانی آمریکا با صدور دستورالعمل داخلی جدید، روسیه، چین، ایران، کوبا، ونزوئلا و کره شمالی را کشورهای دشمن اعلام کرد
ایران در حال حاضر با کوبا درزمینهٔ ساخت و تولید واکسن همکاری نزدیک دارد. در دیماه سال ۱۳۹۹ سفارت کوبا در تهران در پیامی توییتری اعلام کرد که هاوانا و تهران موافقتنامه مربوط به واکسن ساورین- ۰۲ علیه ویروس کووید-۱۹ امضا کردند.
البته میتوان گفت ارتباط ایران با کوبا درزمینهٔ ساخت واکسن از قدیم وجود داشته و ۱۳ سال از این موضوع میگذرد، بهعنوانمثال در ساخت واکسن هپاتیت بی تهران و هاوانا همکاری بسیار خوبی داشتهاند.
اما ایالاتمتحده که سرسختانه مخالف متحدشدن کشورهای مستقل است در دیماه ۱۳۹۹ دست به یک اقدام جدید برای اعمال فشار بیشتر به کشورهای غیرهمسو زد. دیماه سال گذشته وزارت بازرگانی آمریکا با صدور دستورالعمل داخلی جدید، روسیه، چین، ایران، کوبا، ونزوئلا و کره شمالی را کشورهای دشمن اعلام کرد.
این دستورالعمل به وزیر بازرگانی آمریکا اختیار میداد از انجام مبادلات مربوط به خدمات و فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی که توسط دشمنان خارجی طراحی، ساخت، تولید یا عرضه میشوند جلوگیری کند.
اما ایران هیچگاه در صحنه بینالملل کشورهای دوست را تنها نگذاشته است. اوایل هفته گذشته در پی به خیابان آمدن مخالفان و حامیان دولت در کوبا، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص دخالتهای آمریکا و برخی کشورهای غربی در قبال اعتراضات اخیر در کوبا با محکوم کردن هرگونه دخالت در امور داخلی این کشور، خواستار پایان فوری تحریمهای یکجانبه امریکا علیه دیگر کشورها ازجمله کوبا شد.
بیشتر بخوانید:
ونزوئلا دخالتهای آمریکا در کوبا را محکوم کرد
سازمان ملل قطعنامه رفع تحریم کوبا را تصویب کرد
خطیبزاده افزود: "کوبا برای بیش از ۶ دهه با تحریمهای گسترده ایالاتمتحده آمریکا مواجه بوده که اقتصاد و وضعیت معیشتی مردم این کشور را بهویژه در شرایط پاندمی کرونا با شرایط بغرنجی روبرو کرده است."
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: "جمهوری اسلامی ایران بهعنوان کشوری که با تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه ایالاتمتحده آمریکا مواجه است، با مردم و دولت کوبا اعلام همبستگی نموده و خواستار پایان فوری تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه کوبا است."
انتهای پیام/۴۱۵۵
انتهای پیام/