تحرکات دیپلماتیک منطقهای و جهانی برای صلح در افغانستان
به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، پس از آنکه دولت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا با خروج شبانه نیروهایش از پایگاه هوایی بگرام به شکست در افغانستان اعتراف کرد، مقامهای این کشور زبان به انتقاد گشودند و این اقدام را نادرست خواندند. در این راستا جورج دبلیو بوش، رئیسجمهور پیشین آمریکا خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان را اشتباه توصیف کرد و در مصاحبه با شبکه آلمانی دویچهوله مدعی شد: با خروج نیروهای آمریکایی غیرنظامیان در افغانستان در معرض کشتار طالبان قرار خواهند گرفت.
وی با بیان این ادعا که با اقدام دولت بایدن زنان و دختران دچار آسیبهای غیرقابل بیان خواهند شد، از در معرض خطر قرار گرفتن مترجمان و همکاران افغان نیروهای خارجی ابراز نگرانی کرد و افزود: معتقدم آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم احساس مشابهی نسبت به این موضوع دارد.
البته وضعیت کنونی افغانستان موضوعی نبود که از نظر شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای دور بماند. آنها روز گذشته (چهارشنبه) در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان نشستی را برگزار کردند و در آن وضعیت افغانستان را بعد از خروج نظامیان آمریکا و ناتو نگرانکننده خواندند.
همچنین فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا (سنتکام) با انتشار تازهترین جزئیات از روند خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان اعلام کرد، تاکنون معادل بار ۹۸۴ فروند هواپیمای ترابری C-۱۷ تجهیزات نظامی از افغانستان خارج شده است. در بیانیه سنتکام آمده است: از آغاز روند خروج نیروها تاکنون بیش از ۱۷ هزار و ۷۴ قطعه تجهیزات نظامی نیز برای انهدام به آژانس دفاع لجستیک سپرده شده است. آمریکا همچنین بهطور رسمی هفت پایگاه نظامی را به وزارت دفاع افغانستان تحویل داده است.
خروج نظامیان آمریکایی همچنین ادامه دارد و بیش از ۹۵ درصد از روند خروج تکمیل شده است.
افغانستان از هند درخواست کمک نظامی کرد
دولت افغانستان بهدنبال کمک نظامی هند برای آموزش و پشتیبانی فنی ارتش این کشور در صورت به نتیجه دست نیافتن مذاکرات صلح است؛ مذاکراتی که دولت کابل با طالبان همزمان با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان انجام داده و ممکن است با شکست مواجه شود.
تاکنون معادل بار ۹۸۴ فروند هواپیمای ترابری C-۱۷ تجهیزات نظامی آمریکا از افغانستان خارج شده است
فرید ماموندزی، سفیر افغانستان در هند اعلام کرد، در سال جاری ممکن است به کمکهای نظامی بیشتری از هند نیاز داشته باشیم، اما این به معنی اعزام سربازان هندی به خاک افغانستان نیست. سابرامانیام جایشانکار، وزیر امور خارجه هند نیز روز گذشته با همتای افغان خود محمد حنیف اتمر در پایتخت تاجیکستان ملاقات کرد.
هند تاکنون ۵۰ دیپلمات و نیروی امنیتی خود را از کنسولگریاش در قندهار بهدلیل افزایش حملات و درگیریها خارج کرده است. این کشور یکی از متحدان اصلی در برقراری امنیت و صلح افغانستان بهشمار میرود و تاکنون برای کمک و بازسازی افغانستان ۳ میلیارد دلار کمک کرده است.
انتقال آوارگان و دیپلماتها به تاجیکستان و ازبکستان
از سوی دیگر دفتر مطبوعاتی کمیته دولتی امنیت ملی تاجیکستان در بیانیهای اعلام کرد، در دو روز گذشته ۳۴۷ تبعه افغان ازجمله ۷۷ زن و ۱۷۷ کودک با فرار از مناطق تحت کنترل طالبان، به تاجیکستان پناه بردهاند. این بیانیه میافزاید: افراد مذکور از روستای اندامین در ولایت بدخشان افغانستان به شهر مرغاب در ولایت خودمختار کوهستانی بدخشان وابسته به تاجیکستان عبور کردهاند. در میانه عبور این گروه از مرز دو نوزاد فوت کردند. اطلاعاتی درباره علت مرگ آنها ارائه نشده است.
همچنین دیپلماتهای روس در سرکنسولگری این کشور در شهر مزار شریف افغانستان به ازبکستان منتقل شدند.
بیشتر بخوانید:
جورج بوش نگران مردم افغانستان شد
یوسف کابلجانوف، سخنگوی وزارت امور خارجه ازبکستان در بیانیهای اعلام کرد: دیپلماتهای شاغل در سرکنسولگری روسیه در مزارشریف، از حیراتان افغانستان در امنیت کامل به ازبکستان منتقل شدند.
اشرف غنی در ازبکستان، هیئت کابل در قطر
ارگ ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد: محمد اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان در راس هیئتی عالیرتبه برای شرکت در کنفرانس بینالمللی آسیای مرکزی و جنوبی، اتصال منطقهای، فرصتها و چالشها عازم ازبکستان شد.
غنی درست زمانی به این کشور آسیای میانه سفر میکند که طالبان به مرزهای ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان رسیده است. کنترل مهمترین گذرگاههای مرزی همانند تورغندی در مرز ترکمنستان و شیرخان بندر در مرز تاجیکستان به دست طالبان افتاده است.
پیشروی سریع طالبان در افغانستان سبب نگرانی این کشورها نیز شده است. چندی قبل تاجیکستان اعلام کرده که ۲۰ هزار سرباز را در مرزهای خود مستقر میکند.
همچنین روز جمعه هیئتی سیاسی از افغانستان برای مذاکره با طالبان به پایتخت قطر سفر خواهند کرد، به این امید که در سایه ادامه حملات طالبان بر مجموعهای از مناطق کشور، بتوانند روند مذاکرات صلح را سرعت بخشند. در رأس این هیئت سیاسی حامد کرزی، رئیسجمهور سابق افغانستان و عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی سیاسی قرار دارند و به دوحه میروند تا روند مذاکرات صلح را سرعت ببخشند.
انتظار میرود هیئت افغانستانی در شرایطی که خشونت در سراسر کشور درحال افزایش است، با طالبان درباره آتشبس گفتوگو کنند.
روز جمعه هیئتی سیاسی از افغانستان برای مذاکره با طالبان به پایتخت قطر سفر خواهند کرد، به این امید که بتوانند روند مذاکرات صلح را سرعت بخشند
از سوی دیگر طالبان نسبت به پیامدهای نقشه ترکیه برای باقی ماندن برخی از نیروهایش در افغانستان برای مدیریت و حفاظت از فرودگاه کابل هشدار داد و مسئولان ترک را تهدید کرد، اگر در تصمیم خود تجدیدنظر نکنند و به اشغال کشور ادامه دهند، موضعی علیه آنها اتخاذ خواهند کرد.
تحرکات دیپلماتیک جهانی
وخامت اوضاع امنیتی در افغانستان باعث شد سفارت فرانسه در کابل از شهروندان خود بخواهد با پرواز رایگانی که برای روز شنبه تدارک دیده شده، افغانستان را ترک کنند. سفارت فرانسه در بیانیهای به شهروندان خود هشدار داد، اگر تا ۱۷ جولای در افغانستان بمانند، دیگر قادر به حفظ امنیت پروازهای آینده برای آنها نیست.
بن والاس، وزیر امور خارجه انگلستان برای مشروعیتبخشی به طالبان و جولانهایش در افغانستان اعلام کرد، انگلیس در صورت مشارکت طالبان در حکومت بر افغانستان با این گروه همکاری خواهد کرد. وی گفت: اگر طالبان رفتاری مغایر با حقوق بشر از خود نشان دهد، انگلیس در برقراری هرگونه روابطی با آن تجدید نظر خواهد کرد.
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در حاشیه اجلاس وزیران امور خارجه سازمان همکاری شانگهای در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان با وزیر امور خارجه پاکستان دیدار کرد.
دو طرف در این دیدار درباره موضوعات مهم دستور کار منطقهای و بینالمللی با محوریت اوضاع افغانستان گفتوگو و رایزنی و وزیران امور خارجه روسیه و پاکستان بر ضرورت تداوم همکاریهای چندجانبه ازجمله در عرصه مبارزه با تروریسم و در حوزههای اقتصادی و بازرگانی تأکید کردند.
لاوروف در دیدار با قریشی گفت: این دیدار فرصت مناسبی است تا مواضع را هماهنگ کنیم.
وی با بیان دیدار خود از اسلامآباد در ماه آوریل گفت که در آن دیدار توانستیم وضع روابط دوجانبه و همکاریها در عرصه بینالمللی را خوب تجزیه و تحلیل کنیم.
لاوروف با تأکید بر مشارکت دو کشور در اجلاس وزیران امور خارجه سازمان شانگهای، آن را نمونه خوبی از همکاریهای دو کشور در سازمانهای بینالمللی خواند.
مرزهای پاکستان بسته شد
رسانههای پاکستانی اعلام کردند: پس از ادعای طالبان مبنی بر کنترل کامل گذرگاه مرزی مشترک افغانستان (اسپین بولدک) با پاکستان (چمن)، تدابیر امنیتی در خاک پاکستان و نقاط مرزی این کشور تشدید شد و مرزبانان به حالت آمادهباش درآمدند.
یک مقام دولتی در مرز چمن پاکستان به رسانههای محلی گفت، گذرگاه مرزی با افغانستان بسته شد.
تاکنون هیچ موضع رسمی از سوی مرکز دیپلماسی دولت اسلامآباد اعلام نشده است.
در هر صورت روشن است چه جامعه بینالمللی با طالبان موافق باشند چه با آن مخالفت کنند، این گروه با تمام توان به فعالیتهای خود برای تسلط کامل بر افغانستان ادامه خواهد داد.
انتهای پیام/۴۰۳۳/پ
انتهای پیام/