دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 تير 1400 - 23:33
قدیری ابیانه در گفت‌وگو با آنا:

انتصاب سفرا تا زمان استقرار دولت سیزدهم باید به تأخیر بیفتد

لزوم استیضاح ظریف در صورت ادامه بداخلاقی سیاسیسفیر سابق ایران در مکزیک با تأکید بر اینکه پیشنهاد می‌شود با وجود تعیین نماینده دولت سیزدهم در وزارت امور خارجه انتصاب سفیران به تأخیر بیفتد، گفت: انتصاب سفیر جدید ایران در انگلیس اوج بداخلاقی سیاسی دولت روحانی است.
کد خبر : 593774
قدیری ابیانه



گروه جهان خبرگزاری آنا-مجتبی اسماعیلی، پس از پیروزی سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور منتخب کشورمان امید به برقراری دیپلماسی فعال انقلابی در منطقه و در تعامل با کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در میان دلسوزان داخلی و کارشناسان خارجی افزایش یافت. در این میان بسیاری از کارشناسان معتقد بودند دولت سیزدهم می‌تواند با انتصاب سفیران و دیپلمات‌های مستقر در کشورهای خارجی که دغدغه انقلاب اسلامی را دارند به پویاتر شدن گفتمان انقلاب اسلامی در میان کشورهای دیگر کمک کند.


این در حالی است که خلأ گفتمان انقلاب اسلامی در سال‌های اخیر و در دوران دولت غربگرای دوازدهم به‌شدت حس می‌شد و این را می‌توان از لجام گسیختگی در انتخاب سفیران و انتصاب سفیران بازنشسته در کشورهایی که نیاز به تحرک و پویایی دارد، دریافت. درحالی‌که دولت منتخب آماده انتقال قدرت است و حتی نماینده آیت‌الله رئیسی در وزارت امور خارجه مستقر شده است؛ محمدجواد ظریف در اقدامی عجیب دست به تغییر و تحول زد و سفیر ایران در انگلستان را عوض کرد. البته تغییرات در وزارت امور خارجه منحصر به این نبود و جابه‌جایی‌های دقیقه ۹۰ دیگری نیز در جریان است.


در این میان نکته قابل تأمل رها کردن مراکز رأی‌گیری خارج از کشور به حال خود آن هم در بحبوحه انتخابات ریاست جمهوری است که باعث شد حاشیه‌هایی در خارج از کشور برای رأی‌دهندگان ایرانی مقیم خارج به وجود بیاید که همه اینها ناشی از ضعف و سوء مدیریت وزیر امور خارجه به‌عنوان مقام ارشد سیاست خارجی کشورمان و در رده‌های بعدی، خلأ سفیران و کاردارانی باتجربه و دلسوز برای حراست از جان و آرای مردم کشورمان است.


فروردین‌ماه سال جاری حمید بعیدی نژاد، سفیر سابق کشورمان در انگلیس اعلام کرد مأموریتش در لندن پایان‌ یافته است و به‌زودی سفارت را تحویل می‌دهد. در این کشور تبانی پلیس با تروریست‌ها در چند شهر باعث خلق صحنه‌های ناراحت‌کننده شد و سفارت ایران با در نظر نگرفتن تمهیدات لازم، در عمل راه را برای اقدامات خبیثانه دشمن هموار کرد.


جای تعجب است در آن زمان ظریف نه‌تنها دل‌نگران نبودن سفیر در لندن نبود، بلکه سفارت ایران را بلاتکلیف رها کرد؛ حال در دقیقه ۹۰ و زمان تحویل دستگاه دیپلماسی کشور به وزیران و مدیران انقلابی دولت سیزدهم به فکر انتخاب سفیر در انگلستان افتاد و محسن بهاروند، معاونش را به دیدار ملکه انگلیس فرستاد.



انتصاب سفرا تا زمان استقرار دولت سیزدهم باید به تأخیر بیفتد

لحظه ورود بهاروند به کاخ باکینگهام و تحویل استوارنامه به ملکه انگلیس


برخی کارشناسان سیاست خارجی اقدام عجولانه ظریف را تلاش برای کارشکنی دولت مستقر عنوان کردند و آن را غیرحرفه‌ای خواندند، برخی دیگر نیز انتصابات جدید را مشکوک دانستند و آن را نشانه‌ای از خروج سرپل‌های غربی‌ها در پوشش سفیر و دیپلمات از کشور می‌دانند.


هشدار درباره انتصاب نیروهای اصلاح‌طلب در مأموریت‌های خارج کشور


محمدحسن قدیری ابیانه، سفیر سابق کشورمان حدود دو ماه پیش در بخشی از مصاحبه خود با خبرگزاری آنا درباره این انتصابات هشدار داده و گفته بود، طبق روال هر دولت که مأموریت‌های سفیران و نمایندگان کشورش سه ساله است، اکنون مأموریت یک‌سوم نمایندگان ایرانی چه سفیر چه غیرسفیر تمام شده است و جایگزین می‌شوند. در حال حاضر خیلی از مقام‌های دولت روحانی و اطرافیان ظریف که نگران هستند در دولت بعدی جایگاهی نداشته باشند، به‌دنبال دریافت مناصب ایران در خارج از کشور هستند تا در دولت بعد هم در مصادر امور باقی بمانند.


به‌گفته قدیری ابیانه، دولت می‌خواهد عناصر طرفدار خود در وزارت امور خارجه به‌عنوان مأموران در رده‌های مختلف به خارج از کشور اعزام کند که باید حتماً جلوی این اقدام گرفته شود. باید دولت بعدی تعیین کند چه کسی را به‌عنوان سفیر و مأمور اعزام کند.


این موضوع باعث شد تا بار دیگر پای صحبت‌های محمدحسن قدیری ابیانه، سفیر سابق کشورمان در مکزیک بنشینیم و با او درباره این اقدام مشکوک دولت در عرصه سیاست خارجی گفت‌وگو کنیم که در ادامه تقدیم می‌شود.


آنا: به نظر شما علت جابه‌جایی دقیقه نودی و عجولانه سفیران چیست؟


قدیری ابیانه: همان‌طور که بیش از دو ماه قبل در مصاحبه با خبرگزاری شما بیان کرده بودم، دولت و وزارت امور خارجه درصدد هستند هم‌زمان با پایان دوره ریاست جمهوری روحانی افراد خود را در خارج از کشور در مناصب مختلف منصوب کنند. این در حالی است که دولت در ۱۲ مرداد جابه‌جا می‌شود و اخلاق حکم می‌کند دولت کنونی روند انتصاب سفیران را به دولت بعدی بسپارد، ولی در این دولت مانند گذشته خبری از اخلاق نیست و اشتیاق برای اشغال پست و دریافت حقوق ارزی برای عوامل خود، جایی برای اخلاق باقی نگذاشته است.



انتصاب سفرا تا زمان استقرار دولت سیزدهم باید به تأخیر بیفتد

محمدحسن قدیری ابیانه، دیپلمات سابق کشورمان


نمونه این بی‌اخلاقی ها انتصاب محسن بهاروند، سفیر جدید ایران در لندن است که نخستین‌بار خبر اعزامش به نمایندگی هم‌زمان با روز دریافت استوارنامه به‌وسیله ملکه انگلیس اعلام شد. این یعنی نهایت مخفی‌کاری برای تحمیل نیروهای خود به دولت بعدی. عشق پست و مقام برای کارگزاران دولت روحانی حد و مرزی ندارد و این کار وزارت امور خارجه و دولت نشان می‌دهد اینها منافع خود را بر منافع کشور ترجیح می‌دهند.


همچنین اینکه برخلاف گذشته ملکه انگلیس خیلی زود وقتی برای تقدیم استوارنامه تخصیص داده قابل توجه است.



پیشنهاد من این بود وزارت امور خارجه مأموریت آن‌هایی که در مأموریت هستند را تا جایگزینی دولت جدید تمدید کند.



در وزارت امور خارجه دوره مأموریت سه سال است؛ یعنی هر ساله یک‌سوم کل پرسنل نمایندگی‌ها در خارج به‌طور معمول تغییر می‌کنند و امسال نیز یک‌سوم کل نیروها می‌بایست تغییر کنند. پیشنهاد من این بود وزارت امور خارجه مأموریت آن‌هایی که در مأموریت هستند را تا جایگزینی دولت جدید تمدید کند و اعزام نیروهای جدید اعم از سفیر و غیرسفیر را به دولت بعدی بسپارد؛ ولی دولت و وزارت امور خارجه به‌دنبال اهداف شخصی خود هستند.


آنا: مبنا و رویه انتصاب سفیران و کارداران در هشت سال اخیر چگونه بوده است؟


قدیری ابیانه: در هشت سال ریاست جمهوری روحانی و وزارت امور خارجه ظریف، خط‌مشی اعزام مأموران به خارج از کشور چه سفیر و چه غیرسفیر و در انتصاب مدیران در داخل وزارت امور خارجه، منزوی کردن نیروهای انقلابی و وفادار به آرمان‌های انقلاب اسلامی دنبال شده است. آن‌ها همواره به‌دنبال انتصاب کسانی بوده‌اند که از نظر سیاست جناحی با آن‌ها همسو باشند.


هم‌اکنون که با روی کار آمدن دولت انقلابی باید نیروهای به انزوا کشیده شده، اما همسو با دولت جدید و آرمان‌های انقلاب عهده‌دار مسئولیت شوند، ظریف و تیمش درصدد هستند یاران حزبی و جناحی خود را کماکان به مأموریت‌های خارج از کشور بفرستند و نیروهای انقلابی درون وزارت امور خارجه را در انزوا نگه دارند.



در صورتی که ظریف بخواهد به روال غیراخلاقی انتصابات خود ادامه دهد، بهتر است به فوریت استیضاح و از کار برکنار شود.



شنیده‌ها حاکی است نماینده دولت آیت‌الله رئیسی در تدارک انتقال قدرت از ظریف خواست از اعزام بهاروند خودداری کند و ظاهراً پاسخی که وزیر امور خارجه داد، این بود «ما اعزام می‌کنیم، شما اگر نخواستید می‌توانید برگردانید».


سفیر ایران در انگلستان باید انقلابی باشد


آنا: آیا معتقدید سفیر منصوب شده در انگلیس را باید بازگرداند؟


قدیری ابیانه: با توجه به آنچه درباره نفوذ غرب به‌ویژه آمریکا و انگلیس در میان سیاستمداران دولت روحانی و حتی شخص وی گفته می‌شود، عجله در انتصاب سفیر جدید برای انگلستان قابل تأمل است. مطالبی که درباره تابعیت دوگانه روحانی گفته می‌شود، ازجمله نحوه اخذ دکتری از انگلستان و چگونگی رفت‌وآمدهای وی به انگلستان در ایام دبیری شورای عالی امنیت ملی و امکان پیگیری سفیر جدید انقلابی در این زمینه، عجله برای انتصاب فردی از نیروهای خود به‌عنوان سفیر در انگلستان قابل تأمل است.


معتقدم به هر قیمتی شده سفیر ایران در انگلستان در دولت جدید باید فردی انقلابی و وفادار به آرمان‌های انقلاب اسلامی باشد. البته حدس می‌زنم در صورت بازگرداندن بهاروند و انتصاب سفیر جدید انقلابی، دولت انگلستان در اعلام پذیرش و نیز تقدیم استوارنامه تعلل و وقت‌گذرانی کند. قطعاً دولت انگلستان نیز مایل نیست شخصیتی انقلابی و کارکشته به‌عنوان سفیر ایران در انگلستان انتخاب شود. شنیده‌ها حاکی است شبکه تلویزیونی بی‌بی‌سی فارسی نیز برخلاف همیشه به تمجید سفیر جدید ایران پرداخته است که این نیز بر ابهامات موجود می‌افزاید و مشکوک است. حتماً باید وزارت امور خارجه از اعزام نیروهای جدید به نمایندگی‌ها منع شود. در صورتی که ظریف بخواهد به این روال غیراخلاقی خود ادامه دهد، بهتر است به فوریت استیضاح و از کار برکنار شود.


انتهای پیام/۴۰۳۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب