دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 تير 1400 - 12:11
پایتخت جدید مصر کجاست؟

پایتخت جدید سرزمین فراعنه تحت فرمان ژنرال‌ها و ثروتمندان مصر

چه طیفی از احداث پروژه ۴۰ میلیارد دلاری پایتخت جدید مصر سود می‌برد؟اقدام دولت مصر برای احداث پایتخت سیاسی - اداری جدید در قالب یک پروژه ۴۰ میلیارد دلاری از نظر کارشناسان سیاسی و اقتصادی در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا یک طرح بلندپروازانه دولت قاهره برای دست‌اندازی بیشتر بر منابع قدرت و ثروت است.
کد خبر : 593507
پایتخت جدید مصر

به گزارش گروه جهان خبرگزاری آنا، به گواهی تاریخ هرگاه دولتی قصد انتقال مرکز قدرت سیاسی کشور یا همان پایتخت را به مکانی جدید در سر پرورانده است بی‌گمان اهداف بلند پروازانه ای را نیز در اندیشه داشته است.


دولت مصر این پایتخت اداری جدید را در ۴۵ کیلومتری شرق قاهره در منطقه‌ای نسبتاً بیابانی با مساحتی برابر با کشور سنگاپور در دست احداث دارد. بسیاری از کشورهای جهان برای غلبه بر یک مشکل جدی و ضروری دست به انتقال پایتخت می‌زنند. به‌عنوان‌مثال قزاقستان در آسیای میانه پس از استقلال در سال ۱۹۹۱ با هدف داشتن پایتختی با زیرساخت‌های مدرن شهر نورسلطان را احداث کرد تا فصلی نو را برای مردم خود رقم بزند. در برزیل هم شهر ریودوژانیرو ساخته شد تا پایتخت بزرگ‌ترین کشور آمریکای جنوبی شود.



احداث پایتخت جدید برای دولت السیسی فراتر از یک تلاش نوع‌دوستانه دولتی برای بهبود وضعیت زندگی شهروندان مصری بویژه مردم قاهره است



شاید مصر هم با همین هدف به فکر انتقال پایتخت به یک شهر جدید باشد. قاره پایتخت فعلی به‌زحمت نفس می‌کشد. همه سفارتخانه‌ها و وزارتخانه‌ها در اطراف میدان مرکزی تحریر هستند و اقدامات امنیتی برای محافظت از این مکان‌ها شریان‌های شهر را مسدود کرده‌اند. در حال حاضر امکان ورود از منطقه‌ ای به منطقه بی در قاهره وجود ندارد و این شهر ۲۲ میلیون نفری به گفته کارشناسان تا سال ۲۰۵۰ میزبان جمعیتی دو برابر حال حاضر خواهد بود.


عبدالفتاح السیسی برای بقا در قدرت تا سال 2030 تلاش می‌کند | اعتمادآنلاین
عبدالفتاح اسیسی


تا اینجا که تصمیم دولت عبدالفتاح السیسی رئیس‌جمهور مصر منطقی به نظر می‌رسد. پایتخت جدید سفارتخانه‌ها، سازمان‌های دولتی، پارلمان، ۳۰ وزارتخانه، مجتمع کاخ ریاست جمهوری و حدود ۶.۵ میلیون نفر را در خود جای خواهد داد. این شهر با داشتن رودخانه و فضای سبزی دو برابر پارک مرکزی نیویورک از هوایی پاکیزه برخوردار خواهد بود.


اما وقتی به عمق قضیه دقت می‌کنیم و از همه مهم‌تر به گردش مالی این پروژه عظیم پی می‌بریم مشخص می‌شود که احداث پایتخت جدید برای دولت السیسی فراتر از یک تلاش نوع‌دوستانه دولتی برای بهبود وضعیت زندگی شهروندان مصری بویژه مردم قاهره است.


سود کلان سیاسی – اقتصادی احداث پایتخت جدید مصر در کیسه نظامیان


کارشناسانی که در دهه‌های اخیر تحولات سیاسی و اقتصادی مصر را زیر نظر داشته‌اند مطمئن هستند که این ارتش مصر است که هزینه‌های احداث پایتخت جدید را می‌پردازد و نظامیان قدرتمند قاهره هستند که از منافع این پروژه نهایت استفاده را خواهند برد.


گفته‌شده که بودجه احداث پایتخت جدید بالغ‌بر ۴۰ میلیارد دلار آمریکا است. ۴۱ درصد از این میزان سرمایه را بودجه دولت برای توسعه شهری (شرکت ای.سی.یو.دی) تامین می‌کند. ۴۹ درصد باقی‌مانده را نیز وزارت مسکن و شهرسازی مصر تقبل کرده است. مهم‌تر از همه شرکت ای.سی.یو.دی که بر ساخت این پروژه نظارت دارد متعلق به ارتش مصر است.


اینجاست که نقش عظیم ارتش به رهبری ژنرال السیسی که در پی کودتا و سرنگونی دولت دموکراتیک محمد المرسی قدرت گرفت مشخص می‌شود. مشخص است که ارتش فقط سرمایه‌گذار این پروژه نیست بلکه درنهایت سود اصلی احداث این پروژه به جیب نظامیان قدرتمند این کشور خواهد رفت.




بیشتر بخوانید:


حالت فوق‌العاده در مصر برای هفدهمین بار متوالی تمدید شد


اسرائیل برای خلاصی از قدرت حماس دست به دامان مصر شد




شرکت ای.سی.یو.دی که سهامدار اصلی آن ارتش است کار فروش واحدهای مسکونی، تجاری و اداری را بر عهده خواهد داشت. بعلاوه این شرکت کار فروش سفارتخانه‌ها، وزارتخانه‌ها و دیگر اماکنی که در قاهره تخلیه می‌شوند را نیز برعهده خواهد داشت. این اماکن در گران‌ترین منطقه قاهره قرار دارند. این یعنی ارتش سود بسیار کلانی برای خود در نظر گرفته است. از این سود سهمی عاید بخش غیرنظامی نخواهد شد زیرا ارتش و شرکت‌های وابسته به آن تحت نظارت هیچ نهاد غیرنظامی نیستند.


درعین‌حال ارتش در مراحل ساخت دست برتر را در انتخاب شرکت‌های سازنده، کارخانه‌های تولیدکننده مصالح ساختمانی، استخدام نیروی کار و غیره خواهد داشت و مشخص است که ارتش همه این امور را به افراد و شرکت‌های وابسته یا همسو با خود خواهد داد. در یک جمله این پروژه نفوذ ارتش در اقتصاد مصر را از همیشه بیشتر خواهد کرد و نفوذ بیشتر اقتصادی است که نفوذ بیشتر سیاسی به بار خواهد آورد.


پایتخت جدید مصر میزبان قشر کاملاً مرفه همسو باسیاست‌های ارتش


از هم‌اکنون مشخص است که چه قشری از مصری‌ها در این پایتخت جدید سکنی خواهند گزید. واحدهای مسکونی این شهر بسیار گران‌قیمت هستند. یک آپارتمان دوخوابه در این شهر دست‌کم ۵۰ هزار دلار قیمت خواهد داشت که از دسترس اکثریت مردم مصر با درآمد سالانه کمتر از سه هزار دلار کاملاً دور خواهند بود. این شهر جدید میزبان اغنیا خواهد بود و جایی برای طبقات متوسط و کم‌درآمد در آن تعبیه نشده است.


به همین دلیل است که تخصیص این حجم از سرمایه اصلاً در زندگی درصد عمده مردم این کشور تأثیر مثبت نخواهد داشت که‌هیچ حتی از بابت اقتصادی یک ضرر و زیان بزرگ محسوب می‌شود. منتقدین احداث این شهر جدید معتقدند که این سرمایه‌گذاری هنگفت اگر در بخش قاهره قدیم پایتخت فعلی هزینه بشود منفعت بسیاری برای میلیون‌ها مصری در بر خواهد داشت.


این اقدام دولت السیسی یادآور خاطرات اواخر دوره حسنی مبارک رئیس‌جمهور سابق مصر است که همه منافع اقتصادی را به کیسه اغنیا می‌ریخت و کمتر نگاهی به اوضاع بد اقتصادی مردم عادی در مصر داشت. یکی از مهم‌ترین و فراگیرترین شعارهای انقلاب ژانویه سال ۲۰۱۱ علیه حسنی مبارک محقق کردن عدالت اجتماعی بود اما احداث پایتخت جدید ثروتمندان مصر را ثروتمندتر و فقرا را فقیرتر خواهد کرد که در منافات با شعار مردمی است که به حکومت دیکتاتوری مبارک پایان دادند. به نظر می‌رسد که السیسی هم خواسته یا ناخواسته قدم در راه نادرست مبارک گذاشته است.



السیسی می‌تواند با دور کردن مرکز سیاسی- اداری کشور از قاهره و میدان تحریر که همیشه مرکز اعتراضات مردمی به بی‌عدالتی‌های بوده، خود و رژیم تحت امرش را از درگیر شدن با این‌گونه تحولات محافظت کند



به‌هرحال مشخص است که السیسی به‌جز سود اقتصادی به فکر دیگر منافع این اقدام نیز هست. اولین سود آن این است که ثروتمندان بیشتری را به جبهه حامیان السیسی رهسپار خواهد ساخت زیرا ثروتمندان مصر پس از سقوط مبارک تا حدودی خود را از حمایت از السیسی کنار کشیده بودند. السیسی می‌داند که با بها دادن به بخش خصوصی در احداث پایتخت و اسکان ثروتمندان در این شهر آن‌ها را به حمایت سیاسی از دولتش مجاب خواهد کرد.


السیسی مرکز سیاسی – اداری کشور را به‌دوراز میدان تحریر می‌خواهد


به‌عنوان‌مثال، احداث شهر هوشمند نور در پایتخت جدید به بزرگ‌ترین شرکت ساختمانی مصر تحت عنوان گروه طلعت مصطفی سپرده شده است. بازده مالیاتی شهر هوشمند نور بالغ‌بر هفت میلیارد دلار است که به‌واقع گنج فراعنه مصر در دستان السیسی خواهد بود.


السیسی: از مردم مصر می خواهم به دولت کمک کنند


از یک منظر احداث پایتخت جدید در مصر در دوره السیسی می‌تواند به این ژنرال بلندپرواز مشروعیت و جایگاه خاص دهد و نامش برای همیشه در تاریخ این کشور باستانی ثبت شود.


رسانه‌های همسوی دولت هم به‌شدت بر بی‌نظیر بودن این پروژه و نقش مهم السیسی در آن تمرکز کرده‌اند. نام بزرگ‌ترین مسجد در این شهر عبدالفتاح العلیم است که اسماء الهی است اما همین‌که بخش اول آن با بخش اول نام السیسی مشترک است خود نشان از تبلیغات گسترده برای تاریخی کردن نام السیسی در مصر دارد.


درنهایت السیسی می‌تواند با دور کردن مرکز سیاسی- اداری کشور از قاهره و میدان تحریر که همیشه مرکز اعتراضات مردمی به بی‌عدالتی‌های بوده، خود و رژیم تحت امرش را از درگیر شدن با این‌گونه تحولات تا حد زیادی محافظت کند.


انتهای پیام/۴۱۵۵/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب