فروش گسترده لوازم تولید انرژی بعد از قطعیهای مداوم
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، کرونا و مسائل اقتصادی کم بود، حالا نوبت قطعی سریالی برق شده است که روند زندگی مردم را بیشتر دچار اختلال کند. مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق دیروز اعلام کرده که نیاز مصرف برق به ۶۵هزار و ۹۰۰مگاوات رسید که تاکنون در صنعت برق سابقه نداشته است اما با توجه به گرمای پیش رو، احتمال اینکه این میزان حتی از ۶۶هزار مگاوات نیز فراتر رود، وجود دارد. رشد متعارف مصرف برق چهار تا پنجدرصد است اما امسال شاهد حداقل ۱۴درصد افزایش مصرف هستیم. در کنار افزایش استفاده از وسایل سرمایشی بهدلیل گرمای شدید هوا، مصرف برق بخش صنعتی و کشاورزی و اضافه شدن یکمیلیون مشترک جدید به شبکه برق از دیگر دلایل بالا رفتن مصرف برق کشور است.
این درحالی است که امسال شاهد پدیدهای به نام استخراج رمزارز چه بهصورت مجاز و چه غیرمجاز هستیم. مراکز مجاز تا آخر شهریورماه تعطیل هستند اما هنوز مراکز غیرمجاز درحال فعالیت هستند و برق کشور را ناجوانمردانه میبلعند. جدول خاموشیهای احتمالی هرچند از هیچ قانون خاصی پیروی نکرده و مردم بهطور ناگهانی با قطعی برق مواجه میشوند اما هر روز یا بهصورت هفتگی منتشر میشود.
جداولی که نشان میدهد قطعیها ادامهدار خواهد بود و در شهری مثل تهران تفاوتی میان شمال و جنوب وجود ندارد، بیبرقی دامنگیر پولدار و بیپول شده است. اما موضوعی که تفاوت میان دارا و ندار را در این بیبرقی نشان میدهد بازار داغ خرید موتوربرقهای میلیونی است؛ موتورهایی که قیمت یککیلوواتی آن از پنجمیلیون آغاز شده و برای تامین بیش از هفتهزار و 800وات برق باید بیش از 50میلیون تومان هزینه کنید؛ البته همه خریداران توان مالی ندارند و صرفا برای جلوگیری از ضرر بزرگتر اقدام به خرید موتوربرق میکنند؛ در کنار آنها بیمارستانهایی نیز هستند که به اخبار مسوولان مبنی بر قطع نشدن برق بیمارستانها توجهی نکرده و برای درامان نگه داشتن بیماران خود از خطر، اقدام به خرید تجهیزات پیشرفته برای تامین برق میکنند.
مطابق با اعلام هواشناسی دمای هوای تهران به 40درجه رسیده است. کرونا بازار را تعطیل کرده اما فروشندگان برخی وسایل مثل موتوربرقفروشیها مجاز به فعالیت هستند. درهای مغازه را نیمهباز نگه داشتهاند، برای خنک نگه داشتن فضای داخل مغازه، انگار برقیها هم از بیبرقی و دستوپنجه نرم کردن با گرما کلافهاند. برخلاف کسادی بازارشان در ظرف همین چند ماه پیش، حالا در ایام قطعی مداوم برق، کاسبیشان سکه شده است.
محمدی، اپراتور یکی از توزیعکنندگان موتورهای برق بنزینی، درحالیکه بریدهبریده و با وقفه زیاد به پرسشهای من که بهناگاه وارد مغازه شدهام پاسخ میدهد، درباره میزان خرید موتوربرق همزمان با افزایش قطعیها میگوید: از همان ساعتهای اولیه قطع برق طی یک روز، تلفن فروشگاه نیز یکسره زنگ میخورد بهنحویکه دیگر امکان رفتن به خانه بعد از اتمام ساعت کاری را بهدلیل مشغله ندارم و تا پاسی از شب یا درحال سفارشگیری هستیم یا ارسال سفارشها.
او ادامه میدهد: نمیدانم از قطعی مداوم برق خوشحال باشم یا ناراحت؛ مردمی که با غرولند زیاد برای خرید موتوربرق سراغمان میآیند مدام از هزینه اضافهای که برای تامین انرژی صرف میکنند، گلایهمندند. میگویند خرج روزانهمان کم بود، حالا برای اینکه کارمان با مشکل برنخورد بهطورکلی از نان خوردن نیفتیم، مجبوریم هزینه گزاف دیگری کنیم تا سرپا بمانیم.
محمدی بیشتر خریداران موتورهای برقی را شرکتها و ادارات میداند و اضافه میکند: خریدار خانگی خیلی کم داریم، اغلب در توان مالیشان خرید موتوربرقی نیست و وقتی از قیمتها مطلع میشوند، ترجیح میدهند چند ساعتی بیبرق بمانند اما برای خرید یک موتوربرقی یک کیلوواتی پنجمیلیون تومان هزینه نکنند. زنگخور خانهها زیاد است، خرید اما کم.
این اپراتور فروش موتوربرق ادامه میدهد: البته مشتری خانگی هم داریم؛ برخیشان قیمت برایشان اهمیتی ندارد و گرانترینها را انتخاب میکنند. دیروز خانمی به ما مراجعه کرده بود که در شمال تهران آرایشگاه داشت؛ یک موتوربرق هشتهزار کیلوواتی به قیمت 60میلیون تومان خریداری کرد. گفت مشتریهایم که میآیند نباید معطل قطعی برق شوند و با هر ساعت قطعی برق، ضرر میلیونی میکنم.
محمدی ادامه میدهد: جدا از مشتریانی با چنین سبک و سیاق، بیشتر خریداران شرکتیها و ادارات هستند؛ که بنا به بزرگی مجموعه ممکن است از هفتکیلوواتی به بالا اقدام به خرید موتوربرق کنند. برخیشان هم میگویند کارمندانم را دورکار کنم یا دو ساعت کار نکنند از خرید موتوربرق بیشتر
صرفه دارد.
تلفن مغازه را برمیدارد و سرش را به معنای اینکه دیگر فرصت پاسخگویی به پرسشهای من را ندارد، بالا و پایین میکند و شروع به خواندن لیست مختصری از موتوربرقها برای مشتری پشت تلفن کرده و توصیه میکند برای کارکرد بهتر از موتوربرقیها با قدرت بیشتر خریداری کنند و برای تست محصولات، حضوری بیایند اما اگر نیامدند هم با تضمین برایشان ارسال خواهد شد. اگر از محصولات گرانقیمتتر خرید کنند علاوه بر تخفیف خرد، ارسال نیز رایگان خواهد بود. زیر سایه گرم خیابان سعدی چشمم را به درون سایر مغازهها میاندازم، باوجودآنکه سر ظهر است و قاعدتا زمان خوردن ناهار، اما تقریبا هیچ فروشندهای روی صندلی بیکار ننشسته یا در حال معرفی محصولات خود هستند یا سروکلهزدن با مشتری پشت تلفن.
فروشگاه دیگری، کوچکتر از فروشگاه قبلی اما با تعداد کارمند بیشتر. جلوی میزی یکیشان متوقف شده و در ابتدا در شکل مشتری و بعد بهعنوان خبرنگار سوالهایم را مطرح میکنم. نوذری، اپراتور شرکت میگوید: فروش ما آنلاین است و غیر از برخی شعب فروش حضوری نداریم. خریداران یا تماس تلفنی میگیرند یا جزئیات محصولات را از سایت دریافت میکنند. او مانیتورش را بهسمت من چرخانده و صفحه را بالا و پایین میکند تا ارقام را نشان دهد.
موتوربرقهای 1.2کیلوواتی قیمتی از پنجمیلیون تا 6میلیون و 800هزار تومان دارند، اینکه برندشان خارجی باشد یا باکیفیت ایرانی، بازه قیمت را رو به پایین یا بالا میبرد. از 2/3دهم کیلووات که اجناس رد میشوند، قیمتها از هفتمیلیون تومان آغاز شده و موتوربرقهای هشتهزار واتی، قیمتی نزدیک به 70میلیون تومان دارند. نوروزی البته میگوید: تعداد افرادی که فقط برای قیمتگیری هم تماس میگیرند، زیاد شده است اما در کل فروشمان نسبتبه سال گذشته قابلمقایسه نیست و افزایش پیدا کرد. درباره افزایش قیمت که میپرسم، میگوید: در کل قیمتها چند روزی است که پایین آمده اما اصلا بعید هم نیست با این میزان تقاضا با گرانی عجیبوغریب موتوربرق ازسوی تولید یا توزیعکنندگان روبهرو باشیم.
او همچنین به خرید محصولات تامین برق در سطح بسیار پیشرفته برای بیمارستانها اشاره کرده و میگوید: برخی از مدیران فروش بیمارستانها برای خرید تجهیزات و راهاندازی تکنولوژی برق اضطراری در حد پیشرفته به ما مراجعه میکنند. آنها میگویند برخلاف وعده مسوولان مبنی بر قطع نشدن برق اما ناگهان با بیبرقی مواجه شده و تاسیسات اولیه برخی از بیمارستانها کفاف شرایط موجود را نمیدهد.
در میان مغازهداران و فروشگاههای فروش موتوربرق، برخی از آنها اقدام به فروش اجناس دستدوم و کمکارکرد میکنند، فروشی که اوضاعش از اجناس نو پررونقتر است؛ زیرا فقط با یکبار شدن وسیله، بیش از یکمیلیون از قیمت موتور کم شده و برای محتاجان به برق امروز، صرفه بیشتری دارد. از طرفی مغازهداران توصیه میکنند برای نیفتادن در چرخه تعمیر وسیله دستدوم، ریسک خرید موتوربرقی غیرنو را به جان نخرید.
از راسته موتوربرقفروشان که بیرون زدم، انتشار ویدیویی در فضای مجازی مرا شوکه میکند؛ قطعی برق در بیمارستان آن هم با بیماران کرونایی. این فیلم که در صفحه دکتر محمدرضا هاشمیان، فوقتخصص آیسییوی بیمارستان مسیح دانشوری نیز منتشرشده نشان میدهد که حال بیماران درحال وخیمتر شدن است و کادر درمان دستپاچه درصدد پیدا کردن راهی برای تامین برق هستند. درحالیکه اعلام برق بیمارستانها و مراکز حساس قطع نخواهد شد اما هاشمیان گفت که؛ «اینبار فیلم این صحنه منتشر شده است اما ما با چنین صحنههایی بارها مواجه شدهایم. اکسیژن که قطع میشود بعضی از ونتیلاتورها دچار اختلال عملکرد میشوند.
بعضی از ونتیلاتورها که توربینی هستند کاملا از کار میافتند. رفتوآمد اکسیژن بسیار اثر بدی بر بیمار دارد. وقتی که چنین اتفاقی میافتد، تا کادر درمان بتوانند اکسیژن را تکمیل کنند گاهی مشاهده شده که بیماران مبتلا به کرونا
جان میسپارند. بارها گفتهام که متاسفانه وزارت بهداشت جزئیات مرگ بیماران کووید۱۹ را منتشر نمیکند.»
به گفته این پزشک، مسالهای که درمورد قطعی برق و مواجه شدن این شرایط برای دستگاههای ونتیلاتوری که وزارت بهداشت در اختیار بیمارستانها قرار داده وجود دارد این است که وزارت بهداشت بدون هماهنگی و بررسی انجمن دستگاههای ونتیلاتور را خریداری کرده است. آنها با قطعی برق دچار اختلال شدید در عملکرد میشوند.
دستگاه ونتیلاتور تلویزیون نیست که با متصل شدن به برق اضطراری عملکردش بدون اختلال ادامه داشته باشد. کوالیتی دستگاه ونتیلاتور کاملا دچار افت میشود. برق اضطراری کیفیت عملکرد را کاهش میدهد و فشار اکسیژن کم میشود و بیمار از دست میرود. افت اکسیژن برای بیماران کووید که زیر اکسیژن هستند بسیار حیاتی است و جانشان را به خطر میاندازد.
مسوولان وزارت نیرو تاکنون جز توصیه به صرفهجویی در مصرف برق ازسوی شهروندان، درباره اقداماتشان برای جلوگیری از تکرار این اتفاق گزارشی ارائه ندادند و مردم هم همانطور طی سالهای اخیر درنهایت خودشان باید پی راهحلی برای کاهش بار مشکلات باشند، اقدام به تامین وسایلی برای ذخیره نیروی برق کردهاند، اقدامی که علاوهبر تاثیر منفی بر بازار فروش موتوربرقها با افزایش قیمت، درنهایت استفاده برخی را «نه همه خریداران» از برق تضمین و برخی دیگر را در تاریکی بیشتر نگه میدارد. در چنین شرایطی، آقای رحمانیفضلی، وزیر کشور نیز تاکید کرده است که قطعی برق باید از پیش اعلام شود. این در حالی است که بهطور مشخص معلوم نیست خطاب وزیر کشور به کدامیک از مسوولان است و اینکه آیا مردم باید برای این مساله کاری کنند؟
منبع: روزنامه صبحنو
انتهای پیام/
انتهای پیام/