دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 تير 1400 - 10:51
آنا گزارش می‌دهد؛

رکوردشکنی بانوان یا سهمیه‌های اعطایی در آوردگاه توکیو؟/ نگاه ویژه متولیان ورزش به ورزش بانوان

بانوان ورزش ایران در المپیک توکیو ۱۱ سهمیه کسب کردند اما اختصاص سه سهمیه اعطایی دلیل خوبی است تا متولیان ورزش بیشتر از گذشته به ورزش بانوان توجه کنند.
کد خبر : 592683
بانوان ورزشکار



به گزارش خبرنگار گروه ورزش خبرگزاری آنا، کمتر از ۲۰ روز دیگر به آوردگاه توکیو زمان باقی مانده است و از اول مردادماه سال جاری ورزشکاران در رشته‌های مختلف و از سراسر دنیا در توکیو حاضر می‌شوند تا در مسابقات المپیک حضور پیدا کنند. این دوره از المپیک زیر سایه کرونا برگزار می‌شود و شکل و شمایل آن نسبت به ادوار گذشته متفاوت‌تر خواهد بود.


تاریخچه حضور بانوان در المپیک


ایران تاکنون در ۱۷ دوره از المپیک از سال ۱۹۴۸ لندن تا به امروز در این رقابت‌ها شرکت کرده است. نخستین حضور بانوان در تاریخ المپیک به سال ۱۹۶۴ توکیو بازمی‌گردد. در این دوره بانوان ورزشکار کشورمان در دو رشته دوومیدانی و ژیمناستیک حضور پیدا کردند. سیمین صفامهر ۵۷ سال پیش به همراه جمیله سروری در المپیک توکیو حضور پیدا کردند. البته صفامهر در آن زمان با سهمیه وایلدکارت در دوی ۱۰۰ متر حضور پیدا کرده بود و سروری هم جوان‌تری ورزشکار المپیک آن دوره بود.


نخستین‌ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی


با شروع بازی‌های آسیایی ۱۹۹۰ پکن، نخستین حضور زنان در رقابت‌های بین‌المللی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، عرصه را برای فعالیت بانوان باز کرد. به این ترتیب "لیدا فریمان" نخستین بانوی تیراندازی المپیکی و همچنین نخستین زن تاریخ ورزش ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی لقب گرفت که البته پرچمداری کاروان ایران در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا هم برعهده داشت.


در المپیک سیدی در سال ۲۰۰۰ باز هم شاهد حضور بانوان ورزشکار در این مسابقات بودیم. "منیژه کاظمی" در رشته تپانچه ۱۰ متر بادی توانست به المپیک راه پیدا کند و مسیر را برای دیگر بانوان تیرانداز در المپیک‌ هموار کند. در المپیک ۲۰۰۴ یونان هم "نسیم حسن‌پور" در ۱۰ متر تپانچه بادی با حریفان خود مسابقه داد.


در الپیک ۲۰۰۸ پکن هم "نجمه آبتین" در رشته تیراندازی با کمان، هما حسینی در قایقرانی که پرچمدار کاروان ورزشی ایران در این رقابت‌ها هم بود و همچنین "سارا خوش جمال فکری" در وزن ۴۹- کیلوگرم کشورمان در رشته تکواندو در این مسابقات حضور داشتند.


المپیک لندن؛ نقطه عطف بانوان ورزشکار ایران


در المپیک لندن در سال ۲۰۱۲ ورزش بانوان جهش چشم‌گیری داشت و بانوان ورزشکار ایران که از چهار دوره حضور در المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا تا ۲۰۰۸ پکن تنها چهار نماینده داشتند؛ در المپیک لندن این عدد را به هشت نماینده رساندند. الهه احمدی، مه‌لقا جام بزرگ در تیراندازی، ندا شهسواری در تنیس روی میز، سوسن حاجی‌پور در تکواندو، زهرا دهقان در تیراندازی با کمان، سولماز عباسی و آرزو حکیمی در قایقرانی و همچنین لیلا رجبی در پرتاب وزنه بانوان المپیکی کشورمان در سال ۲۰۱۲ بودند.


المپیک لندن را می‌توان نقطه عطف حضور پررنگ بانوان ایران در المپیک نامید.در این دوره الهه احمدی در رشته تیراندازی توانست به فینال رقابت‌ها راه پیدا کند و در جایگاه ششمی قرار بگیرد. این اتفاق علاوه بر اینکه در تاریخ تیراندازی ایران بی‌سابقه بود بلکه از همان زمان به بعد شعله امید را در دل بانوان ایرانی روشن کرد که آنها هم می‌توانند در این مسیر موفقیت قرار بگیرند.


رکوردشکنی با نخستین مدال المپیک تاریخ


انگیزه و خودباوری بانوان ورزشکار ایران باعث شد در المپیک ۲۰۱۶ ریو، در تعداد سهمیه‌های کسب شده رکوردشکنی صورت بگیرد و بانوان ایرانی با کسب ۹ سهمیه در ۶ رشته ورزشی در ریو به میدان رفتند. البته در المپیک ریو علاوه بر افزایش تعداد سهمیه، کسب نخستین مدال المپیک توسط کیمیا علیزاده در رشته تکواندو همه نگاه‌ها را به بانوان ایران تغییر داد.


پیشتازی بانوان ورزشکار در آوردگاه توکیو


حالا نوبت به المپیک توکیو رسیده است؛ المپیکی که به واسطه شیوع ویروس کرونا با شرایط خاص برگزار می‌شود و حتی یک سال هم به تعویق افتاده است. در این دوره از المپیک بانوان ایران ۱۱ سهمیه به نام خود ثبت کردند و کاروان ورزشی ایران با ۶۶ سهمیه راهی المپیک خواهد شد.( ۵۵ سهمیه در بخش آقایان و ۱۱ سهمیه در بخش بانوان)


در این دوره، بانوان ایران دو و سه سهمیه نسبت به دو دوره قبلی المپیک رکوردشکنی کردند. نخستین چراغ کسب سهمیه المپیک توسط نجمه خدمتی روشن شد. او در رشته تیراندازی به همراه آرمینا صادقیان، فاطمه کرم‌زاده، هانیه رستمیان جواز حضور در المپیک را کسب کردند.


در رشته کاراته که نخستین حضور در المپیک را تجربه می‌کنند، سارا بهمنیار و حمیده عباسعلی ملی‌پوشان المپیکی کاراته ایران نام گرفتند. در رشته قایقرانی و تکواندو هم به ترتیب نازنین ملایی و ناهید کیانی المپیکی‌های ایران هستند.


سهمیه‌های اعطایی؛ نگاه ویژه مسئولان ورزش


اما سه سهمیه باقی مانده در این دوره از المپیک با شرایط خاص به بانوان ورزشکار ایران تعلق گرفت. فرزانه فصیحی در دوی ۱۰۰ متر توانست با سهمیه یونیورسالیتی که همان وایلدکارت سابق است به المپیک راه پیدا کند و پریسا جهانفکریان در رشته وزنه‌برداری و ثریا آقایی در بدمینتون به‌دلیل انصراف رقبا سهمیه‌دار المپیک شدند.


اگرچه برخی اهالی ورزش معتقدند سهمیه‌ اعطایی را نباید جزء سهمیه‌هایی که بانوان ایران براساس رکورد ثبت کردند، به حساب بیاوریم اما نکته قابل توجه این است که بالاخره این افراد در المپیک حضور دارند و در این آوردگاه مهم با رقبای خود رقابت خواهند کرد. اما نکته حائز اهمیت این است که این ۱۱ سهمیه نباید باعث غفلت مسئولان ورزش ایران شود. در المپیک ۲۰۲۴ نگاه برابر جنسیتی بیشتر از همه دوره‌ها هدف IOC است و نیاز است که پس از پایان المپیک متولیان ورزش ایران نگاه ویژه‌تری به بانوان ورزشکار ایران داشته باشند.


شروع برنامه‌ریزی بعد از المپیک توکیو


این یک واقعیت است که بانوان ایران به لحاظ زیرساختی و امکانات نسبت به مردان ورزشکار تفاوت محسوسی دارند و اگر قرار باشد ورزش ایران در المپیک ۲۰۲۴ فرانسه باز هم در بخش بانوان رکوردشکنی کند و تعداد سهمیه‌ها را افزایش دهد باید بلافاصله بعد از المپیک توکیو کار را شروع کنند و برنامه‌ریزی برای رسیدن به موفقیت و رکوردشکنی را آغاز کنند؛ هر چند که در این سال‌ها روند برنامه‌ریزی در ورزش ایران نشان داده پس از پایان هر دوره از المپیک، ورزشکاران به حال خود رها می‌شوند و در مدت زمان چهار ساله تا المپیک بعدی عملا برنامه‌ بلندمدت ندارند. امید است متولیان ورزش ایران با نگاه ویژه به ورزش بانوان که نقطه عطف آن از المپیک لندن آغاز شد در این مسیر تلاش کنند و با اختصاص امکانات بهتر و برنامه‌ریزی بلندمدت، شرایط حضور پررنگ‌تر بانوان را در المپیک‌های بعدی فراهم کنند.


انتهای پیام/۴۰۵۷/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب